Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Taj Mahal

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 879 woorden
  • 12 februari 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 7
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Taj Mahal is een soort tempel dat ligt in Agra in India.

Functie:
De Taj Mahal is eigenlijk een mausoleum (ook wel dodenhuis), hier hangt een hele geschiedenis aan vast. Het wordt door veel mensen beschouwd als een van de niet-klassieke wereldwonderen. In de 17de eeuw had de keizer Sjah Jahan een harem zoals toen de gewoonte was, één van de vrouwen was echter Muntaz-i-Mahal, dit was de lievelingsvrouw van Jahan. Zij stierf echter al vroeg bij het baren van zijn 15e kind, Jahan was ontroostbaar en kondigde een tweejarige staatsrouw af waarbij feesten, muziek, het dragen van sieraden, enz verbood. Hij liet ook de Taj Mahal bouwen, dit mausoleum moest zijn ongeluk uitstralen. Jahan liet van over de hele wereld architecten, ingenieurs, beeldhouwers komen,in totaal wel 37, en 20000 arbeiders werkten er 17 jaar lang aan in 1630 tot en met 1648.

Materiaal:
Voor de Taj Mahal zijn er verschillende paden in roze zandsteen aangelegd en het mausoleum zelf is overvloedig versierd met marmer, dit marmer word heel warm als de zon er op schijnt en het lijkt de zonnestralen te weerkaatsen, binnen is het echter door deze witte marmer (stoot warmte af) heel fris. Ik denk dat hij hiermee zijn gevoelens wilde projecteren; langs buiten zag je het niet, maar hij was heel ongelukkig. Aan elke kant is er ook een grote nis die versierd is met andere waardevolle materialen zoals edelstenen. De 4 minaretten op de hoeken van de Taj Mahal zijn er later bijgekomen. De Keizer liet hand van de architect na het maken van dit gebouw eraf hakken omdat hij nooit meer zoiets moois mocht maken met zulke perfectie.


Ruimtewerking en verhoudingen:
De Taj Mahal is 72m hoog en de koperen piek is al 17m. Het valt ook op dat altijd dezelfde vormen terugkomen zoals spitsbogen en koepels. Om het paleis liggen ook 2 soorten tempels, ze zijn precies hetzelfde, maar 1 daarvan mag niet gebruikt worden omdat het niet in de richting van Mekka wijst. Als je het gebied betreedt, ook rond de Taj Mahal, moet je op blote voeten lopen.

Constructie en bouwprincipe:
Om het bouwwerk nog meer boven de omgeving te laten uitsteken is het op een ander platform gelegen, waardoor de Taj Mahal echt als één blok afgescheiden is van de rest. Er werden ook technieken gebruikt die in die tijd niet zo gemakkelijk waren zoals de vele koepels met spitsbogen en pieken.

Grondplan, doorsnede en opstand:
Men heeft aan centraalbouw gedaan, waarbij er één koepel centraal staat en daar rond nog eens 4 koepels staan, 4 minaretten en er zijn ook 4 grote nissen, hierdoor is het mogelijk om meerdere symmetrieassen te trekken door het gebouw.

Exterieur en interieur:
De buitenkant van de tempel is overvloedig versierd met verzen uit de koran en bloemen zoals rozen, tulpen en narcissen en er zijn ook veel versieringen in reliëf. Daarnaast is er ook een tuin voor de Taj Mahal die bijdraagt aan de schoonheid en ook symmetrisch is, deze tuin is opgedeeld in 4 delen door kleine kanalen en in het midden is er een vijver, dit is gebaseerd op de omschrijving van het paradijs in de koran, waar rivieren zijn van melk, honing, water en wijn en waar er een vijver van overvloed is. Binnen staan er enkel 2 tombes en is er bijna geen enkele versiering, aangezien de doden hier liggen. In die tombes liggen de vrouw van de keizer, Muntaz-i-Mahal en de keizer zelf is er later ook bij gelegd.

Kleur- en lichtwerking:
Er worden niet veel kleuren gebruikt, alleen bij de versiering rond de nissen. Men maakt meer gebruik van contrast tussen zwart en wit of licht en donker, wat duidelijk te zien is aan het reliëf. Het licht is dan ook heel belangrijk, want dit doet de Taj Mahal zo opblinken en dit geeft ook een reflectie in het water van de kanaaltjes en dat van het meer achter de Taj Mahal.


Implanting in de omgeving:
Meestal past men het gebouw aan, aan de omgeving, bij de Taj Mahal is de omgeving echter aangepast aan het gebouw. Eigenlijk is de Taj Mahal midden in een stadje gelegen, maar door de tuin die men heeft aangelegd past de Taj Mahal perfect in zijn omgeving van op de grond gezien. Als men echter een luchtfoto neemt is er een heel groot verschil tussen het gebouw en de omgeving.

NU:
In India wordt van september 2004 tot april 2005 gevierd dat de Taj Mahal 350 jaar geleden werd voltooid. Mumtaz Mahal , de vrouw van de keizer, betekent Parel van het paleis. Zij was de vrouw van Sjah Jahan, de Mogol van Rajasthan. Toen Mumtaz op sterven lag na het baren van hun vijftiende kind deed Sjah Jahan haar twee beloftes: hij zou nooit meer een ander kind verwekken, en hij zou voor haar het mooiste paleis ter wereld bouwen. Dit werd de beroemde Taj Mahal.

Het was de bedoeling van Sjah Jahan om naast het paleis van Mumtaz ook een eigen mausoleum te bouwen maar dan van zwart materiaal. Voordat dat project kon starten werd Sjah Jahan door een van zijn zoons van de troon gestoten en gevangen gezet. Zeven jaar lang zat hij gevangen, met uitzicht op de Taj Mahal, tot hij overleed in 1666. Hij is begraven naast zijn geliefde onderin de Taj Mahal, het paleis van de eeuwige liefde.

REACTIES

A.

A.

Ik ind het heel mooi ik hoe nammelijk zelf ook mijn werkstuk over de taj mahal. jullie hebbben zelf ook een handige site veel info.
Groet
Amber
21 april 2012

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.