Chocolade

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 1597 woorden
  • 4 februari 2009
  • 415 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
415 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud:

1. Voorwoord
2. De cacaoboon
3. Geschiedenis
4. Van boon tot chocolade
5. Je gezondheid
6. Leuke weetjes
7. Nawoord

1. Voorwoord

Veel mensen zijn gek op chocolade.
Maar sommige weten niet eens of het ongezond is of slecht voor je gebit.
Ik eerst ook niet. Daarom doe ik mijn werkstuk over chocolade.
Zodat ik er wat meer over te weten zou komen.
En omdat ik nog geen onderwerp had voor mijn werkstuk.
Mijn moeder had nog wel wat tijdschriften met informatie, dus dat kwam goed van pas.


2.De cacaoboon.

De cacaoboon is een pit van de vrucht van de cacaoboom. De boom heet Theobroma cacao. Theobroma betekent: voedsel van de goden. Deze boom is ongeveer 5 tot 6 meter hoog. Het heeft lichtbruin hout, een bruine bast en een matige dikke stam. Op een meter van de grond vertakt de stam zich in 2 tot 5 takken. Die vertakken zich ook weer en vormen zo een dichte bladerkroon. De bladeren lijken op die van een tamme kastanje en zijn leerachtig. Na het vierde jaar gaat de boom pas bloeien maar bloeit daarna het hele jaar door. Er komen zo’n dertig tot veertig vruchten per jaar af.

De cacaoboon is een pit van de cacaoplant. Er zitten ongeveer 40 pitten in een bloem. Cacao bepaalt de smaak van de chocolade. Fernando Herman Cortez bracht de eerste bonen van uit Mexico mee naar Spanje. In Mexico is het recept voor cacaodrank meer dan 100 jaar geheim gehouden. Maar dat weten we nu wel: De cacaobonen werden eerst geroosterd en gemalen, en daarna werd er wat water bij gedaan. Er werden ook nog wat andere dingen toegevoegd voor de smaak. Bijvoorbeeld vanille, suiker of honing.

Een cacaoboon was vroeger bij de Maya-Indianen heel bekend. Het werd er zelfs als betaalmiddel gebruikt. Voor 10 bonen kon je een konijn kopen. En voor 100 bonen kocht je een slaaf.

Een Nederlander, die Conrad J. van Houten heette, ontdekte in 1825 dat cacao bestond. Niemand uit Nederland wist dat nog.

Cacaobonen worden verbouwd in landen rond de evenaar. Bijvoorbeeld in Ghana of Indonesië. Er zijn verschillende soorten bonen. En ze hebben allemaal hun eigen smaak.

3.Geschiedenis

Het is allemaal begonnen bij de Maya’s. Dat zijn Indianen uit Mexico. Zij hadden een bitter drankje. Het was voor hen een geneesmiddel en ze knapten er van op. Het was gemalen, gekookte cacaobonen met peper en andere kruiden. Maar het leek niet echt op de chocolade drank die wij nu kennen. Ze noemden het: Xocoatl. Het was daar een bekend drankje. Later gingen de Azteken het drankje overnemen. De keizer van de Azteken heet Montezuma.

Hij noemde de grote hoeveelheden bonen in zijn schatkamers geldamandelen. Hij bewonderde de Spanjaarden en gaf ze een paar cacaoplantages. Zo leerden de Spanjaarden het drankje kennen en voegden andere dingen aan toe. Dat waren: vanille, suiker en room. Zij hebben de bereiding en het gebruik van cacao bijna 100 jaar geheim gehouden. Maar door handel leerden steeds meer landen in Europa het kennen.


De eerste chocoladefabriek in Europa, kwam in 1728 in Engeland. Daarna volgden in 1760 Frankrijk en Duitsland. In Zwitserland kwam het pas in 1819. Sinds 1828 kon er ook in Nederland chocolade gemaakt worden. Dat was door Conrad J. van Houten.

Nadat het pas bekend was in Nederland, werd er al iets nieuws uitgevonden, een cacaopers. Daarmee kon de cacaoboter uit de bonen worden gehaald. Er bleef droog poeder over, dat oploste in water. Een paar jaar later werd het alkaliseren uitgevonden. Dat was een methode waardoor chocolade beter mengbaar zou worden. Er werd ook een vaste vorm uitgevonden. Maar in 1875 werd de eerste reep uitgevonden. Dat was een supergroot succes!

4. Van boon tot chocolade

Om te beginnen worden natuurlijk de cacaobonen geoogst. Dat gebeurt 2 keer per jaar. Als ze binnen zijn gehaald, worden de bonen gemengd. Zo kan je de smaak van de chocolade bepalen. Dan wordt er van alles met de bonen gedaan. Ze worden schoongemaakt, gezeefd en ze worden door een soort metaaldetector gehaald. Daarna spuiten ze er allemaal middeltjes op zodat de bacteriën er af gaan. Als dat gebeurd is worden ze geroosterd. De bonen komen daarna op een soort plaat waar ze gebroken worden. Dan worden ze gesorteerd op grootte, door een hele grote zeef. Die kleine stukjes gaan door een buis met keiharde wind. Daardoor wordt de schil er af getrokken. Daarna moeten ze door twee molens waar ze gemalen worden. Dat wordt weer gepompt door buizen onder de grond. Uit de ene buis komt cacaopoeder en uit de andere buis komt cacaoboter. Dan moet je kiezen wat voor chocolade je gaat maken. Bijvoorbeeld puur of melk. Dan moet je daar de grondstoffen voor kiezen, die voor die chocolade nodig zijn. Dat wordt weer door bepaalde machines gekneed. Het gaat ook tussen 2 grote, zware rollen om alle klonten en korrels fijn te stampen. Dan is het beslag klaar. Er worden nog wat dingen aan toegevoegd. De cacaoboon is veranderd in vloeibare chocolade.
Alles wat nu net gebeurd is, wordt allemaal bijgehouden in een controlekamer. Als er iets mis gaat. Wordt er in de controlekamer meteen op een knop gedrukt die de machine stopt. Er wordt doorgegeven dat er iets mis ging en dan gaan ze het repareren.
De vloeibare chocolade wordt in vrachtwagens gedaan. Het wordt naar een ander gebouw gebracht. Daar wordt de vorm aan de chocolade gegeven. Bijvoorbeeld een reep. Dan wordt het in een koeling gelegd zodat het hard wordt. De chocolade moet ongeveer 18 uur in de koeling. Als het uit de koeling is wordt het verpakt.

5. Je gezondheid

Je kunt van chocolade niet zeggen dat het goed voor je is, maar het is ook niet heel slecht.
Dat komt door de cacao, want daar zitten veel goede dingen in. IJzer, fosfaat, vitamine E en kalium. En cacao zit van zichzelf vol met magnesium. Als je daar te kort aan hebt word je heel moe, ga je trillen en wordt je heel angstig. Je gaat dan stressen. Chocolade is ook goed voor je hart en bloedvaten. Dat komt door de flavonoïden. Die maken je bloedvaten wijder, zorgen dat je minder bloedstolsels krijgt en je bloeddruk wordt lager. Hoe puurder de chocolade is hoe meer van deze stof in ons lichaam komt.

Maar in chocolade zitten ook dingen die minder goed voor je zijn. Bijvoorbeeld de suiker die in de chocolade zit. Dat is slecht voor je gebit en voor je gewicht. En in de melkchocolade zitten dierlijke vetten, waar je bloedvaten van dicht kunnen gaan zitten. Het is dus beter om pure chocolade te eten, want daar zitten minder van die vetten in.


Veel mensen vragen zich af of je verslaafd kunt raken aan chocolade. Ze zijn namelijk bang dat als ze verslaafd worden dat ze dan te dik worden. Je kunt niet verslaafd raken aan chocolade. Je hebt alleen niet de beheersing over je zelf om het niet te eten. Gewoon, omdat het zo lekker is.

Het komt er dus allemaal op neer dat chocolade minder ongezond is dan we altijd dachten en de flavonoïden maken chocolade zelfs een beetje gezond. Maar je moet ook niet te veel eten want dan wordt je weer te dik. Maar een onderzoeker, Brian Buijsse zegt: Eet in plaats van een koekje bij de thee, liever een stukje chocolade. Geniet, maar met mate!

6. Leuke weetjes!

Wist je dat:

* In Frankrijk chocolade als eten wordt gebruikt dat goed voor je tanden is. De suiker die in
de chocolade zit, is natuurlijk niet goed voor je tanden, maar er zitten ook stoffen in die
beschermen, stoffen die bacteriën doden en stoffen die beschermen tegen het zuur.

* Chocolade naast de roos, het meest populaire en betaalbare liefdesgeschenk is.

* Er in chocolade een stofje zit (Anandamide) dat een soort pepmiddel is. Daardoor kom je in
een blije stemming die lijkt op verliefdheid.

* Er over de hele wereld chocolade wordt gegeten, maar ook daar buiten. Namelijk door de
astronauten in de ruimte. Zij gebruiken het als bron voor snelle energie.

* Montezuma de laatste keizer van de Azteken, volgens de verhalen van de mensen, 50 kelken
warme chocolade per dag dronk.


* Volgens de fabrikanten alle chocoladeletters even zwaar zijn, en de M wordt het meest
verkocht.

* Pure chocolade gezonder is dan melk. Want in melkchocolade zit meer suiker en minder
cacao. En juist in de cacao zitten de meeste goede stoffen.

* Spaanse artsen heel vroeger vonden dat chocolade niet geschikt was voor vrouwen en
kinderen. Omdat het volgens hen iets was waar je suffig van kon worden. En dat vonden ze
gevaarlijk.

* Als je gek op chocolade bent en van bloemen houdt dan de cosmos atrosanguineus in je
tuin moet zetten. Deze bloem heeft een bruinige kleur en een geur die aan cacao doet
denken.

* Chocolade mag volgens de wet pas chocolade heten als er minimaal 20 % cacaoboter in zit.
Alles wat er op lijkt, maar het niet is mag dus ook niet zo heten. Vandaar de namen
boterhamkorrels en koetjesrepen. Oftewel, chocoladefantasie.

7. Nawoord

Ik wist niet dat er zoveel over chocolade te vertellen viel, het was echt leuk om te doen. Ik ben er zelf ook weer een stuk wijzer van geworden. Ik zal nog even zeggen wat mijn informatiebronnen waren. Dat zijn:


1: De Quest, een tijdschrift waar ik informatie uit had.

2: Joie de Vivre, ook een tijdschrift maar uit deze had ik ook plaatjes.

3: Google voor leuke plaatjes.

4: www.voedsel.net, voor heel veel informatie.

5: www.scholieren.com, voor een goed voorbeeld van een werkstuk waar ik meteen wat informatie uit kon halen.

6: www.wikipedia.nl/cacao, voor informatie over de cacaoboon.

Het viel me trouwens wel tegen dat er in de bibliotheek bijna niets over chocolade te vinden was. Maar gelukkig was er nog genoeg informatie voor een werkstuk.

REACTIES

<.

<.

Leuk werkstuk,
ik hou een spreekbeurt over,
en ik kan dit heel goed gebruiken

13 jaar geleden

A.

A.

Hallo
Ik heb zelf ook een Spreekbeurt te gaan ik hou het ook over Chocolade maar ik heb natuurlijk zelf wat verzonnen uit de Bibliotheek en al. Maar deze werkstuk van scholieren.com is heel erg goed ! En zeker leerzaam goed gedaan hoor ! :)

11 jaar geleden

I.

I.

Hallo
Leuke spreekbeurt hoor
Super alleen mag ik alleen maar 5 Hoofdstukken :(

11 jaar geleden

W.

W.

en waarschijnljk mag je ook niet kopieren

9 jaar geleden

T.

T.

WAT EEN SUPER COOLE WERKSTUK ECHT SUPER IK ZAL ER ZEKER EEN VOORBEELD AAN GEVEN
GA ZO DOOR HUP SCHOLIEREN HUP HUP !!!! :):):):)

11 jaar geleden

V.

V.

hey,

k'Heb een klein stukje gebruikt niet heel veel.
t'Meeste komt uit de bieb.
Maar wel een leuwke en nice spreekbeurt

11 jaar geleden

A.

A.

NICE!

10 jaar geleden

H.

H.

de vindt ik echt de leukste spreekbeurt of werkstuk ooit en bedankt voor de tips die er in staan

9 jaar geleden

I.

I.

super mooi ik doe mijn werkstuk over choco en ik kan wel wat info gebruiken

8 jaar geleden

A.

A.

leuk zoon spreekbeurt over chocolade ik ben lekker aan de gang met mijn spreekeurt oeps werkstuk

8 jaar geleden

H.

H.

leuk werkstuk ik heb er veel informatie uit kunnen halen en ik heb een voorbeeld van een goed werkstuk gezien. ik hoop dat ik een 10+ krijg.

7 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het heel erg leerzaam

3 jaar geleden

E.

E.

Ik ga het gebruiken vóór een werkstuk

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.