Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

La vita è bella (1997)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1478 woorden
  • 4 februari 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting:
Guido Orefice is onderweg naar zijn oom, als hij Dora, de vrouw van zijn dromen, leert kennen. Steeds blijft hij Dora op onverwachte momenten tegenkomen. Zo is Guido op de vlucht voor iemand en botst hij tegen Dora op. Ook is Guido erachter gekomen dat Dora werkt op de lokale school als lerares, zo verkleed hij zich als een inspecteur en weet zo Dora mee uit te vragen.
Als Guido als serveerder werkt in het restaurant, komt hij erachter dat Dora al een man heeft. Maar hij blijft positief! Hij kruipt onder de tafel waar hij net een dienblad met eten heeft laten vallen, toevallig is dat de tafel waar Dora aan zit. Dora ziet dat Guido onder de tafel kruipt en onopvallend glipt zij ook onder de tafel. Daar geeft Guido z’n eerste zoen aan Dora. Later op die avond komt Guido op een paard het restaurant binnen en vraagt of Dora mee gaat. Dora is overdonderd maar ze gaat mee. Ze laat haar toekomstige man achter. Samen gaan ze op het paard naar het huis van Guido’s oom. Dan loopt Dora een soort kas in en dan komt er even later een jongetje uit de kas, Giosué, hun zoon.
Dankzij de Duitsers worden Giosué en Guido opgepakt, ze zijn Joods. Dit gebeurde vlak voor het verjaardagsfeestje van Giosué. Guido maakt er een spelletje van voor Giosué, terwijl hij heel goed weet dat ze zijn opgepakt en naar een concentratiekamp worden gebracht.

Ze worden in een trein gestopt. Als de trein wil vertrekken, houdt Dora de trein tegen en gaat ook mee. Ze kon Guido en Giosué niet achterlaten.
Als ze eenmaal in het kamp aankomen worden de vrouwen, kinderen, mannen en oude mensen gescheiden. De ouderen gaan direct onder de douche (eigenlijk zijn het de gaskamers). Als Guido en Giosué een plekje hebben gevonden om te slapen, vertel Guido aan z’n zoon dat dit een spelletje is en als ze 1000 punten hebben verzameld, dat ze dan hebben gewonnen en dan hebben ze een tank gewonnen. Er komt daarna een Duitser binnen om te vertellen wat ze moeten doen in het kamp en wat wel en niet mag. Hij vraagt of één van de Italianen het kunnen vertalen. Guido zegt dat hij het kan, maar dat is juist het tegendeel. Als de Duister aan het vertellen is over de regels etc. in het kamp, doet Guido alsof hij de spelregels aan het vertellen is van ‘het spel’.
De volgende dag moet Guido aan het werk (aanbeelden verslepen) en hij zegt tegen Giosué dat hij punten aan het verzamelen om te winnen. Tijdens het werk komt Giosué opeens naar hem toe en ziet hem de aanbeelden verslepen. Guido vraagt aan hem waarom hij is gekomen. Hij wilde niet onder de douche, hij houdt niet van douchen. Dit was de ontspanning aan de dood van Giosué. Maar de kans dat hij wordt gesnapt wordt steeds groter. Dus Guido zegt dat er een nieuw deel is bijgekomen in het spel en dat alle kinderen zich moeten verstoppen en zich niet mogen laten zien.
Guido wordt dan onderzocht door een dokter, dokter Lessing. Hij was een klant van hem in het restaurant, Lessing is in de ban van raadsels. Guido denkt dat Lessing hun wel wilt helpen om hen vrij te krijgen.
Giosué begint het zat te worden en wilt naar huis. Eerst weet Guido niet wat te doen, maar hij bedenkt een plan; hij doet mee met Giosué. Maar door te overdrijven en steeds die tank naar voren te halen lukt het om Giosué te laten blijven.
Als Guido en Giosué zijn weggegaan komen ze in het kamp Duitse kinderen tegen die verstoppertje aan het spelen zijn. Dit lijkt natuurlijk erop alsof ze zich ook aan het verstoppen zijn voor het spel. Dus hij laat Giosué meedoen. Maar dan moeten alle kinderen met een Duitse vrouw mee. Hij wordt meegenomen maar mag niets zeggen.
Guido mag door Lessing helpen als serveerder bij een etentje van Duisters. Ook alle Duitse kinderen en Giosué zitten daar. Lessing probeert steeds de aandacht te trekken van Guido uiteindelijk lukt het. Hij vertelt Guido een raadsel over een eend. Guido is helemaal overdonderd. Hij was ervan overtuigd dat Lessing hem zou helpen vrij te krijgen en dan komt hij met een raadseltje.
Als Guido en Giosué na het eten terug gaan naar hun ‘huis’ komen ze langs de lijkenstapel van alle Joodse.
Op een avond is er veel rumoer buiten door de Duisters. Blijkbaar is de oorlog voorbij en vluchten alle Duisters. Dit lijkt Guido het goede moment om Dora op te zoeken en hij loopt samen met Giosué weg. Hij stopt hem in een soort kist. Hij moet daar blijven zitten totdat het helemaal stil is.
Zelf gaat /Guido op zoek naar Dora. Hij verkleedt zich als een vrouw, maar wordt opgepakt. Hij wordt op de plek, waar alle moorden worden gepleegd, vermoord. Als het de volgende dag uiteindelijk helemaal stil is, komt Giosué uit het kistje. Hij hoort een heel hard geluid en om de hoek komt een tanker vandaan met Amerikanen. Natuurlijk is Giosué helemaal blij, want ze hebben gewonnen en hij heeft in een tanker gezeten. Op de weg naar de ‘vrijheid’ rijden ze langs Dora. Giosué roept: ‘Mama, mama’, en de Amerikaan zet Giosué op de grond neer en hij rent naar Dora toe. Zo springt hij in de armen van zijn moeder.


Twee filmfragmeten bij 5 verschillende levensvragen:

Wat is belangrijk in het leven?
- Genieten; volgens Guido is het genieten. Dat is te merken aan hoe hij tegenover het leven staat. Altijd vrolijk en opgewekt. Ook is hij erg vrolijk als er meisjes zomaar uit de lucht komen vallen.
- Raadsel; dokter Lessing is helemaal bezeten van raadsels. Als Guido in het kamp zit en dokter Lessing over de raadsels begint, vertelt hij erbij dat hij er niet van kan slapen. Terwijl Guido elk moment neergeschoten kan worden zit hij in over raadseltjes.

Wie ben ik als mens?
- De Duisters, die in het kamp werken, weten niet wie ze zijn. Ze volgen alleen de instructies op. Ze weten niet wat ze de mensen aandoen en wat ze voelen.
- Guido weet ook niet wie hij is. Hij is een jood, maar hij wil er niet voor uitkomen.

Hoe gaan mensen met elkaar om?
- De Duisters laten de joden in het kamp werken tot ze er letterlijk dood bij neervallen. Ze weten niet wat ze hun aandoen. Ze laten ze aanbeelden dragen naar een heel hete oven. Als je iets breekt of gewond raakt doen ze er niets aan. Ook als je bijvoorbeeld even je aanbeeld neerlegt wordt je meteen neergeschoten.
- Als de oom van Guido naar ‘de douche’ wordt gebracht, worden zijn spullen opgehangen en er wordt gezegd dat ze als ze klaar zijn met douchen ze meteen weer mee kunnen nemen. Dan valt er een Duitse vrouw, de oom helpt haar weer omhoog en op te staan. Er komt geen bedankje van de vrouw af en ze kijkt hem aan alsof hij een stuk vuil is en loopt boos weg.

Hoe gaan mensen om met tijd en het tijdelijke?
- In de film neemt Guido Dora mee op het paard naar zijn ooms huis. Daar stappen ze van het paard en Dora loopt rustig rond, dan loopt ze een soort kas in vol met bloemen en planten. Vlak daarna zie je dat er een jongetje van een jaar of 4 uit de kas komt. Hier is een heel grote tijdsprong gemaakt. Je kunt zelf bedenken wat er is gebeurd. Guido is Dora achterna gegaan. Ze hebben daar gevreeën en Dora is zwanger geraakt van Giosué. En uiteindelijk na een paar jaar komt hun zoon uit die kas.

- Ook is er in de film een stuk waar de tijd heel lang duurt. Als Guido en Giosué zijn verdwaald na het etentje van de Duisters, komen ze bij een lijkenstapel. Dit moment lijkt heel lang te duren. Alsof Guido er op dat moment pas bij stil staat dat er zoveel mensen al dood zijn. Dat hij blij mag zijn dat hij en Giosué er nog zijn zonder schrammen.
Hoe gaat de mens om met lijden en dood?
- Er wordt heel slecht omgegaan met lijden en de dood. Alle joden die ‘onder de douche’ moeten, lijden erg voordat ze door het gas sterven. De Duisters hebben hier geen idee dat deze onschuldige mensen heel erg lijden.
- Als Guido rondsluipt als vrouw om Dora te zoeken, wordt hij gesnapt. Eigenlijk wil de Duister hem meteen neerschieten. Maar hij wordt eerst meegenomen naar de plek waar al deze moorden gepleegd. De Duisters doen het alsof het de normaalste zaak van de wereld is, mensen doodschieten omdat ze een ander geloof hebben. Ook hier gaan ze slecht om met de dood en het lijden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La vita è bella (1997)"