Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Publieke omroepen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 844 woorden
  • 30 oktober 2001
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De EO:(Evangelische Omroep) De EO verspreidt het evangelie van Jezus Christus via de radio en de televisie. Informatie over kerkelijk leven, zending en evangelisatie, Israël, en over bijbelstudie en wetenschappen
die helpen bij het beter begrijpen van de Bijbel, maakt deel uit van de uitzendingen en activiteiten van de EO. Bijvoorbeeld het programma: 'Het elfde uur' is een duidelijk voorbeeld van een programma van de EO omdat ze in dit praatprogramma praten (met een gast) over het geloof. Andere EO-programma's zijn: 'Knevel op zaterdag' en 'Nederland zingt op zondag'. Eigenlijk behoort iedereen tot de doelgroep van de EO, want ze willen iedereen vertellen over het Evangelie van Jezus. De NOS: (de Nederlands Omroep Stichting) De NOS maakt programma's op radio, televisie, Teletekst en internet. Het zijn specifieke programma's op het terrein van nieuws, parlementaire verslaggeving, sport en actuele gebeurtenissen. De programma's van NOS Radio en Televisie zijn actueel, objectief en betrouwbaar. Voorbeelden zijn: Het journaal, Studio Sport en Den Haag vandaag. Dit zijn typische voorbeelden van NOS-programma's omdat deze programma's gaan over het nieuws, sport en parlementaire verslaggeving. Deze omroep zendt programma's uit die voor iedereen bestemd zijn.
De KRO: Uitgangspunt voor de KRO is dat mensen centraal staan 'met hun lief en leed, met hun vragen en problemen'. Dat waarden en normen belangrijker zijn dan overdreven najagen van bezit en aanzien. De basis is de inspiratie van de katholieke traditie en de band met de katholieke gemeenschap. De KRO is een omroep(vereniging), waarbij mensen zich thuis kunnen voelen. Kernachtig staat dit in het motto: 'KRO, het gevoel dat je wilt delen'. Voorbeelden van KRO-programma's zijn: Eucharistieviering, Nachtgedachten en Kruispunt. Eucharistieviering is een duidelijk voorbeeld omdat het programma over de Eucharistievier gaat en dat een is typisch voorbeeld van een Katholieke traditie. De KRO is dus voor het grootste gedeelte voor Katholieken bedoeld. De VPRO: De VPRO maakt programma's voor de hele bevolking. Zij vinden dat kwaliteit belangrijker is dan hoge kijk- en luistercijfers. Het publiek wordt als volwassenen benaderd. De VPRO streeft naar om origineel en onafhankelijk te zijn en open te staan voor vernieuwing. De VPRO profileert zich vooral in informatie en cultuur. 'Open programmavormen' als het interview, de reportage, de documentaire, het debat passen goed bij het open ouderwetse karakter van de VPRO. Ook avondvullende projecten, thema-avonden, marathoninterviews e.d. zijn geliefde programmavormen bij de VPRO, omdat daarmee moeilijke onderwerpen de aandacht kunnen krijgen die ze verdienen. Nieuwe ontwikkelingen in de kunst, cultuur en wetenschap worden op de voet gevolgd en ook in vorm streeft de VPRO naar vernieuwing. De VPRO is dus meer een omroep voor de wat hogere opgeleidde mensen. Ze hebben wat moeilijkere programma's. Voorbeelden van VPRO-programma's zijn: Waskracht, Noorderlicht en Debiteuren/crediteuren. Noorderlicht is een wetenschappelijk programma dat toch voor de wat ?hogeren? onder ons is. De NCRV: (Nederlandse Christelijke Radio Vereniging) Op Nederland 1 zendt de NCRV programma's uit, die zich positief onderscheiden van alle andere televisie. De mentaliteit waarmee zij programma's maken is niet vol met sensatiezucht en manipulatie. De NCRV is een omroep waar groot en klein niet onmiddellijk van weg hoeft te zappen. Voorbeelden van NCRV-programma's zijn: Villa Felderhof, Netwerk of
Willem Wever. De NCRV wil dat de programma's die zij maken ontroerend, boeiend, amusant en leerzaam. Een goed voorbeeld is Willem Wever, daarin gaat de presentator opzoek naar het antwoord op vragen van kinderen. Daarmee is het leerzaam en amusant tegelijk en voor iedereen geschikt. De VARA: (Verenging Arbeiders Radio Amateurs) De VARA is een omroep met een socialistische kleur. Ze zenden geen grote spelshows uit zoals de StaatsLoterijShow waarin ze met geld gooien. Ze zenden meer informatieve programma?s, maar ook wel comedy series uit zoals Oppassen! en het consumenten programma Kassa!. Andere VARA-programma's zijn bijvoorbeeld: Het lagerhuis en Kopspijkers. De achterban zijn de wat sociaal lagere daar bedoel ik de wat minder hoge pieten mee, oftewel de gewone arbeiders. BNN : In 1998 is BNN toegetreden tot het publieke bestel. Met spraakmakende satire, indrukwekkende documentaires, herkenbare docu-soaps, een toegankelijk kunstprogramma en een verrassende serie eindexamenprogramma?s, verovert BNN tijdens haar aspirant-status een stevige positie op Nederland 2. Bovendien maakt BNN haar doelstelling om meer jongeren naar het publieke bestel te trekken, waar. Een paar BNN-programma?s zijn: Top of the pops!, It's a man's world en Costa! BNN is een jongeren omroep en dat kun je aan de programma's hierboven zien want het zijn allemaal programma's die de jeugd interessant en leuk vinden om te kijken. Zij zenden geen zware ingewikkelde documentaires uit maar meer programma?s om de jeugd/jongeren te vermaken. De doelgroep van BNN zijn dus jongeren.
De AVRO & De TROS: Dit zijn omroepen die niet een speciale kleur hebben. Ze zijn bijvoorbeeld niet christelijk, socialistisch, maar ze zenden van alles wat uit. Een paar programma's van de: AVRO: Get the Picture, Het Gezondheidsplein en Opsporing Verzocht. TROS: Verkeerd Verbonden, Postcode Loterij(1 tegen 100) en De Leukste Thuis. Dit zijn niet geen programma's die een bepaald kleur weergeven of bij een bepaald omroep horen. Deze 2 publieke omroepen hebben een algemene kleur en die programma's zijn er voor iedereen bestemd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.