Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Groningen

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1008 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Groningen

Een gezellig dagje stad? Ga dan ook eens langs bij het Stripmuseum. Hier is voor ieder wat wils. Kuifje, Suske en Wiske, Franka, Jan Jans en de kinderen en nog veel meer stripfiguren zijn hier te vinden. Kinderen kunnen meteen aan de slag in het tekenatelier, ze leren een stripgezicht tekenen. Bij aankomst wordt je in het atelier van de bekende striptekenaars ontvangen, je volgt stap voor stap de ontwikkeling van de strips. Vervolgens stap je binnen in de wereld van je stripfiguur, zo kan het zijn dat je ineens in de huiskamer van ‘Jan, Jans en de Kinderen’ staat. Dit museum is ‘het’ voorbeeld van een museum dat niet saai is, niet voor kinderen maar ook zeker niet voor volwassenen!

Dit kleine winkeltje aan de Guldenstraat (tussen de Grote- en vismarkt in) valt in eerste instantie niet op. Tenminste niet aan de buitenkant, het enige wat je ziet is een klein ‘glazen’ winkeltje. Maar dit verandert zodra je een voet over de drempel zet. Als je binnen komt in the Six, stap je binnen in de wereld van de mooie (en goedkope) sieraden. Kettingen, oorbellen, piercings, gsmhangertjes, zonnebrillen noem maar op!!


Het eerste Groningermuseum was gevestigd aan de Preadiniussingel, het gebouw werd te klein en daarom moest het na 100 jaar verhuizen naar een andere locatie. Dit werd in het verbindingskanaal. Een apart gebouw midden in het water is waarschijnlijk je eerste indruk als je voor het museum staat. Dat dit een museum is kan je eigenlijk wel
meteen aan de buitenkant zien. Ook maakt dit gebouw nieuwsgierig, als de buitenkant al zo kunstzinnig is hoe moet het binnen dan wel niet zijn? Dit prachtige gebouw is niet door één persoon ontworpen. Alessandro Mendini, Philippe Starck,Coop Himmelblau en Michele De Lucchi hebben dit kunstzinnige ontwerp bedacht. Zeven jaar duurde het voordat het nieuwe Groninger museum helemaal af was, dit was zo ver in 1994.

In 1482 is de Martinitoren gebouwd, dit betreft het stenen gedeelte. Het front van de toren bevat boven de ingang 3 beelden. Deze beelden zijn (v.l.n.r.): De (blinde) Bemief, St. Martinus en Rudolf Agricola. Drie bekende mannen die verbonden zijn aan de geschiedenis van Groningen. Bij elkaar met de opgetrokken spits is de toren 97 m hoog. De toren is eeuwenlang als brandpost gebruikt. Tot aan het begin van deze eeuw diende de toenmalige torenwachter, Jan Koop Sjoerts, tevens als brandwachter. Hij moest elk kwartier in alle windstreken blazen op de brandhoorn, ten teken, dat alles veilig was. Op een heldere dag biedt de toren een grandioos uitzicht over Stad en Ommeland, met aan zijn voet zo'n 180.000 inwoners.

Rond het jaar 1200 werd in het westelijk stadsdeel begonnen met de bouw van een kapel voor de schippers en kooplieden die zich daar, aan de oevers van de Aa, hadden gevestigd. Deze Romaanse kapel werd in 1246 verheven tot parochiekerk, gewijd aan Onze Lieve Vrouwe en de Heilige Nicolaas, beschermheilige van de schippers. De kerk werd genoemd Onze Lieve Vrouw ter Aa. Later kwamen de benamingen ‘Ter Aa-kerk’ of ‘Der Aa-kerk’ tot stand. In 1594 werd in Groningen de Hervorming ingevoerd. Op 14 augustus werd de eerste hervormde eredienst in Der Aakerk gehouden. In de jaren die daarop volgenden werd de kerk hersteld ven de oorlogsschade ten gevolge van de belegering door Maurits en Willem Lodewijk. Het gebouw werd aangepast aan de gewijzigde kerkelijke omstandigheden.
Wat je direct opvalt aan de Aakerk is de grote gele toren. Deze is overal door de stad ook te herkennen. Het mooie gebouw is alleen ook al de moeite waard om te bezichtigen. Loop niet meteen naar binnen, maar bekijk ook eens het gebouw van buiten!! De binnenkant is ook prachtig, als je naar bovenkijkt zie je mooie plafonds. De godsdienst van deze kerk is protestants.

Als je door de Herestraat loopt loop je door een moderne winkelstraat. Hier zie je geen ouderwetse gebouwen meer, tenminste dat denk je. Kijk nog maar eens goed, en dan kijk vooral naar boven. Hier zie je nog de mooie oude huisjes van vroeger!! Vele leuke (kleding)winkels heb je in de Herestraat: Hema, Cinderella, Coolcat, Vero Moda, Kruidvat, de Bijenkorf, de Slegte, Free Recordshop, Dolcis en nog veel meer! Ook voor de telecomzaken kunt u hier prima terecht. Aan de Herestraat zitten allemaal leuke zijstraatjes, waar u kleine, onbekende maar leuke winkeltjes kunt vinden.
Achter de Aakerk vind je de Vismarkt. Een groot plein met rondom ook weer vele winkels. Hier is ook vaak markt. Dan staan er allemaal kraampjes met bijvoorbeeld vis, groenten, kleding en souvenirs. Zeker de moeite waard om eens te bekijken! Op dinsdag en zaterdag van 8 tot 5 uur is hier (voornamelijk stoffen-)markt, en op woensdag van 8 tot 5 uur is hier gewone markt.
Loop eens binnen bij de vele leuke winkels op de Grote markt: V&D, Expo, Jansen en Jansen enz. Ook zijn hier gezellige kroegjes en terrasjes. Aan de Grote Markt zijn ook de V&D en de H&M gevestigd. Hier is op dinsdag en zaterdag van 8 tot 5 uur (stoffen-)markt, en op vrijdag van 8 tot 5 uur is hier weekmarkt. Er zijn verschillende leuke terrasjes, en een broodje van Bakker Bart gaat er altijd wel in!

Inleiding

Je staat nu in Groningen, de gezellige stad bij uitstek! Vele terrasjes zijn er bij zonnig weer. Maar ook zonder deze terrasjes is Groningen gezellig! Groningen is een jonge stad met meer dan vele studenten en jonge gezinnen. Veel stadjers zijn trots op ‘hun’ stad. Het is er leuk, in de binnenstad is veel te doen. Er zijn veel dingen die de moeite waard zijn om te bekijken, en er zijn ook een heleboel leuke winkels. En het is goed te bereiken, zowel met auto, fiets en openbaar vervoer. Groningen heeft in 2002 de titel ‘fietsstad van het jaar’ gekregen, waar ze best trots op is. Hierbij bieden we jou een rondleiding door deze gezellige stad!


Hieraan toegevoegd:
- plaatje stripmuseum
- logo The Six
- twee keer plaatje Groninger Museum
- plaatje Aa-kerk
- plaatje fietsenstalling hoofdstation

Dit alles uitgeprint, in stukken geknipt en op verschillende kleuren papier in een achthoekvorm als boekje in elkaar gezet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.