Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joden

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 279 woorden
  • 23 mei 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Joden

De Joden geloven in Jaweh. Jaweh zegt dat er vrede op de wereld moet zijn. ''Zoals je van je zelf houd hou je ook van anderen te houden''. Ook moet je respect hebben voor anderen. En niet alleen aan jezelf denken. Door de thora te lezen begrijpen de Joden beter hoe het leven in elkaar zit. Zaterdag gaan de Joden naar de kerk.

''God zou je nooit in de steek laten hij is de God van de mensen''. Als je je aan de regels houdt zal God je belonen. De Joden moeten zich aan de tien regels houden ook wel geboden genoemd.

Tien geboden van het Jodendom
1. Je mag alleen God dienen.

2. Je mag geen beeld van God maken.
3. Je mag Gods naam niet misbruiken.
4. Een keer in de week is het rust- en gedenkdag (Sjabbat).
5. Eer je vader en je moeder (heb respect voor je ouders).
6. Je mag niet doden.
7. Je moet trouw zijn aan je echtgenoot of echtgenote.
8. Je mag niet stelen.
9. Je mag niet roddelen over anderen.
10. Je moet je zinnen niet zetten op iets wat van een ander is.

Een stuk uit de thora: EEN BEELD VAN GOD.
Wij horen op God te lijken. Iemand die vrij is ook al is hij een mens. Kan zelf zeggen welke weg hij gaat volgen. De goede eigen schappen van God of de slechte. Je hoort als mens altijd voor het goede te kiezen. Ook al is het verleidelijk om zelf te kiezen. Je moet toch altijd rekening houden met de medemens. wij kunnen niet alles. Bepaalde dingen moet je toch over laten aan God. We gaan toch allen maal een keer dood. Mensen zijn sterfelijke wezens.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.