Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Syndroom van charles bonnet

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 1661 woorden
  • 6 mei 2008
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Het syndroom van charles bonnet

Wat is charles bonnet

Charles bonnet is een aandoening bij zorgvragers die slechtziend zijn of helemaal blind er is dan sprake van visuele hallucinaties. De zorgvragers zien dan dingen die er niet zijn bijv dat er iemand door hun kamer loopt die er niet is of dat ze iets zien van het verleden waardoor de zorgvrager denkt van ik ben geestelijk niet in orde, maar dat is niet zo want het is een verschijnsel de zorgvrager is geestelijk in orde. Het wil niet zeggen dat elke visueel gehandicapten last hebben van charles bonnet uit onderzoek is gebleken dat het gaat om zo’n 14 a 18 procent. De duur van de hallucinaties is verschillend van een paar seconden tot een paar uur. Het is ook verschillend per zorgvrager hoe vaak dat men hallucinaties zien de ene zorgvrager ziet twee keer in het jaar een hallucinaties en de andere 20 keer in het jaar. Als de zorgvrager een hallucinatie ziet heeft men de ogen geopend en zien dan beelden die meestal even duidelijk of nog duidelijker zijn dan normaal en die doorgaans normaal van kleur zijn. Stress of vermoeidheid kan ook een factor spelen die het optreden van hallucinaties opwekken. Wat zie je als je hallucinaties krijgt? Je kunt verschillende dingen zien en dat is bij alle zorgvragers anders die het syndroom van charles bonnet hebben. Het kunnen kinderen zijn die touwtje aan springen zijn op de kamer van de zorgvrager, het kan dat er een vrouw voor je staat die een gesprek met je aan gaat, zelf kan het voorkomen dat er een bus door de huiskamer rijdt wat dus niet kan. Voor de zorgvrager is dit realistisch en dat is niet leuk. Als een zorgvrager weet dat het hallucinaties zijn gaat de zorgvrager hier beter mee om. De hallucinatie kommen het meest s’nachts en s ‘avonds voor omdat er dan weinig licht inval is want licht speelt een grote rol hierin

Wat is de oorzaak
De oorzaak is niet bekent. Maar het is vermoedelijk een aandoening van de oogzenuw, deze transporteert beelden op het netvlies die er niet zijn.


Beleid
Bij een beleid van het syndroom van Charles Bonnet is het belangrijk dat je de zorgvrager(s) inlicht over het feit dat hallucinaties geen symptoom van geestelijke ziekte en dat het een bekend verschijnsel bij oudere slechtziende zorgvrager(s) is. Dan moet je wel zeker zijn dat het gaat om het syndroom. Vaak is dit een geruststellend informatie waardoor de zorgvrager beter mee kan omgaan met hallucinaties. Zorgvragers vragen ook of er een behandeling is voor de hallucinaties meestal word er dan neuroleptica voor geschreven om de psychosen te behandelen maar dat is meestal niet effectief omdat het voor zorgvragers die echt last hebben van geestenziekte en deze zorgvragers niet. Bij enige verandering van de visie nemen de hallucinaties af. Je kunt de zorgvrager ook helpen om de hallucinaties te laten verdwijnen je kunt tegen de zorgvrager zeggen dat ze de ogen kunnen dicht doen, knipperen met hun ogen, en geconcentreerd naar de hallucinatie kijken dan kunne de hallucinaties verdwijnen. Je kunt ook fel licht aan doen, slaan naar de hallucinaties, roepen/schreeuwen of er van weglopen. Je kunt met de zorgvrager er over gaan praten hoe ze het ervaren en daar een steunende rol in vervullen. Het is belangrijk dat je met de zorgvrager hierover praat want dan heeft de zorgvrager ook het gevoel dat ze begrepen worden en niet door andere mensen in een hoekje gedrukt worden dat ze geestelijk niet goed zijn want dat zijn ze wel. Licht de omgeving in wat syndroom van charles bonnet inhoud en dan zal de omgeving het ook wel begrijpen wat de zorgvrager overkomt.

Bij welke gezondheidspatroon van Gordon heeft invloed op de zorgvragers met het syndroom van charles bonnet?

Het zijn paar gezondheidspatronen die invloed hebben op de zorgvragers. Waarneming/ cognitiepatroon: wat de zorgvrager waar neemt en ziet de zorgvrager zijn hallucinaties omdat ze het ervaren als nare ervaring.
zelfbeleving/ zelfbeeld: hoe de zorgvrager het zelf beleeft met het syndroom dat zich zelf zien als iemand die geestelijk is gestoord
activiteitenpatroon: de zorgvrager heeft geen zin tot een activiteit deel te nemen zelfzorg en met sociale contacten omdat de zorgvrager denkt dat de andere mensen denken dat ze geestelijk niet goed zijn.
slaap/ rustpatroon: de zorgvrager raakt snel vermoeid en heeft geen zin om activiteiten deel te nemen omdat ze vermoeid zijn door de hallucinaties.
voeding/stofwisselingpatroon: de zorgvrager krijgt minder voedingstoffen binnen doordat ze geen zin hebben en kunnen maken om te gaan eten omdat zich down voelen en denken dat ze niet gezond zijn

Zorgplan zorgvrager met het syndroom van charles bonnet.
zorgprobleem doelstelling actie evaluatie
Gezondheidsbeleving en instandhouding

P=De zorgvrager geeft aan het gevoel van eigenwaarde verliezen.
E= schaamt zich voor het hebben van syndroom van charles bonnet.
S= komt niet meer buiten de deur De zorgvrager geeft aan weer een positief gevoel van eigenwaarde te hebben. p.z Met de zorgvrager praten dat het goed is om ook buiten de deur te komen en niet op de kamer te blijven.

Verzorgende moet de zorgvrager zoveel mogelijk stimuleren tot het ondernemen van activiteiten. dagelijks
Voeding/stofwisselingpatroon P= zorgvrager geeft aan geen eetlust te hebben.
E= de zorgvrager heeft geen eetlust door te vereenzamen.
S= valt af en heeft vocht te kort

Te verwachten verpleegprobleem:
P= De zorgvrager heeft eerste stadium van decubitus ten gevolge van slechte voeding.
E= de zorgvrager krijgt niet de hoeveelheden voedingstoffen binnen.
S= de zorgvrager heeft last van het huid.

De zorgvrager geeft aan eet en drinkt weer als vanouds.

De zorgvrager heeft een gave huid binnen 3 week. p.z De zorgvrager aanbieden wat de zorgvrager wil en voorlichting geven waar voor ze eten en drinken.
Vochtlijst bijhouden en rapporteren en observeren wat men eet.

p.z Voorlichting geven van de noodzaak over de voeding en wat decubitus is.
Observeren en rapporteren van de huid en wond
Dagelijkse huidverzorging tijdens adl en wc beurt insmeren of bekijken.

Het geven van wisselingen.
dagelijks
Uitscheidingspa troon
P= zorgvrager geeft aan last te hebben van obstipatie.
E= de zorgvrager krijgt te
weinig vocht en vezel rijke voeding.
S= de zorgvrager kan ontlasting niet kwijt.

De zorgvrager geeft aan geen obstipatie klachten meer te hebben. p.z en m.z De zorgvrager drinkt 1,5 liter per dag en eet vezelrijke voeding. Dagelijks.

activiteitenpatroon P= de zorgvrager geeft aan geen deel te nemen aan activiteiten
E= de zorgvrager heeft het syndroom van charles bonnet.
S= de zorgvrager is snel moe
de zorgvrager geeft aan neemt deel aan activiteiten p.z en m.z. De zorgvrager steunen om mee te doen aan activiteiten.
De zorgvrager voorlichting geven over activiteitenpatroon.

Voorlichting geven aan mensen die niet weten wat het syndroom inhoud. Wekelijks
Slaap en rustpatroon P= De zorgvrager is snel vermoeid.
E= de zorgvrager ziet dingen die er niet zijn(treinen) s’avonds en s’nachts
S= de zorgvrager slaapt overdag. De zorgvrager geeft aan met haar vermoeidheid om te kunne gaan. p.z De zorgvrager neemt meer rust voor zich zelf.
De zorgvrager neemt rust/slaap medicatie in overleg met huisarts.
m.z Zorgvrager neemt meer tijd voor uitvoeren van de handeling.
dagelijks
Waarnemings en cognitiepatroon P= De zorgvrager heeft problemen met concentratie vermogen.
E= de zorgvrager heeft de syndroom van charles bonnet.
S= de zorgvrager ziet dingen die er niet zijn. De zorgvrager kan zich beter concerteren over twee weken p.z en m.z De zorgvrager neemt tijd voor zich zelf.
p.z De zorgvrager krijgt rustgevend medicatie in overleg met huisarts.
Dagelijks en in de zorgvrager overleg
Zelfbeleving P= de zorgvrager geeft aan bang te zijn om s’nachts te slapen.

E= de zorgvrager heeft de syndroom van charles bonnet.
S= de zorgvrager ziet s’nachts mensen ronddwalen De zorgvrager geeft aan na 3 weken niet meer bang te zijn s’nachts om te gaan slapen. p.z Schakel de huisarts in in overleg met de zorgvrager.
Voorlichting geven over de syndroom van charles bonnet.
Een vaste verzorgende van de afd gaat 2 keer per week met de zorgvrager praten over de probleem van de zorgvrager. Dagelijks en zorgvrager overleg met 3 weken
Rollen en relatiepatroon P= de zorgvrager schaamt zich tegenover de mede bewoners.
E= de zorgvrager heeft de syndroom van Charles bonnet.
S= de zorgvrager gaat niet meer uit haar kamer De zorgvrager geeft aan zich niet meer te schamen binnen 2 weken. De zorgvrager praat over het probleem.
p.z Je geeft voorlichting aan de zorgvrager over de aandoening.
Dagelijks en over 2 weken overleg met zorgvrager en andere disciplines.
Seksualiteit en voortplantingspatroon P= de zorgvrager geeft aan een blote man te zien waar ze bang voor is.
E= zorgvrager heeft een negatief ervaring.
S= zorgvrager is onrustig waardoor niet kan slapen. De zorgvrager geeft aan binnen 2 weken relativeren dat er geen blote man er is. z.z De zorgvrager praat met verzorgende personeel over het probleem. Verzorgende neemt onrust weg door er te praten. Psycholoog word ingeschakeld voor professionele hulp. Dagelijks en evalueren over twee weken.
Coping en stress tolerantiepatroon P= de zorgvrager heeft last van hoofdpijn.

E= de zorgvrager heeft stress door het steeds zien van mensen.
S= de zorgvrager geeft steeds aan last te hebben van hoofdpijn. De zorgvrager is binnen een week van hoofdpijn af p.z Met de zorgvrager praten waardoor de stress word veroorzaakt.
Medicatie tegen de pijn in overleg met huisarts.
Dagelijks en na een week overleg met de zorgvrager.
Waarden en overtuigingspatroon P= de zorgvrager geeft aan zich in de steek gelaten te voelen door god.
E= zorgvrager is teleurgesteld in god door het krijgen van het syndroom van charles bonnet.
S= gaat zondags niet meer naar de kerk en bid niet meer. De zorgvrager gaat binnen 2 weken naar de kerk. p.z De verzorgende neemt contact op met de dominee.
z.z De zorgvrager praat met de dominee. Om het gevoel van in de steek gelaten voelen weg te nemen.
p.z De dominee praat met de zorgvrager over het probleem. Dagelijks evalueren en evaluatie over 1 week.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.