Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reclame

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1128 woorden
  • 15 april 2008
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
63 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Waarom ik dit onderwerp heb gekozen:
Ik heb altijd wel willen weten wat reclame nu werkelijk inhoud,
Doordat ik dit sectorwerkstuk ga maken hoop ik er meer over te weten te komen en ik hoop u ook.

Wat is reclame?

Volgens het woordenboek is reclame:
openbare aanprijzing om de afzet van goederen of diensten te bevorderen

Volgens internet is reclame:
Reclame is een door een betrokkene geautoriseerde aanbeveling, soms in een medium van een derde, maar ook direct, via reclamedrukwerk. Het is ook promoten van een product, dienst, bedrijf of idee door middel van een veelal gesponsorde boodschap.

Volgens mij is reclame:
ik denk dat reclame vooral is om producten aan te prijzen, maar ook om een invloed uit te oefenen op de menigte, bijvoorbeeld voor verkiezingen.


Volgens de leerlingen uit mijn klas is reclame:
reclame is een visite kaartje van een product of bedrijf, wat indruk moet maken op de klant zodat deze dat product gaat kopen of het bedrijf gaat inhuren.(dit is de conclusie van een kleine vraagstelling

Wat is een reclamebureau?

Als een bepaald product meer bekendheid wil dan huren ze daar vaak een reclamebureau voor in. Daar weten ze heel goed hoe ze reclames mooi en aantrekkelijk moeten maken voor een bepaalde doelgroep zoals : Jongeren,Ouderen enzovoorts.
Want voor babyvoeding ga je natuurlijk geen donker steegje met graffiti gebruiken, dan gebruik je eerder een grasveld met een mooie zon.
Die mensen die daar werken zijn gespecialiseerd in het maken van reclames , en als je dan een reclame bureau inhuurt dan verkoopt het product waarschijnlijk beter.

Waar komt reclame allemaal voor?

-Tv, op de televisie wordt er heel veel reclame gemaakt.
Tussen de pauzes van programma’s komt er altijd reclame Soms is het heel irritant als je een film zit te kijken en dan in een keer reclame. Ik denk dat veel mensen zichzelf daar aan ergeren.

-Radio, op de radio wordt er al minder reclame gemaakt, op televisie wordt er vaak reclame gemaakt voor producten, op de radio is dat vooral voor winkeltjes en kleine bedrijven,
Ik denk ook dat er minder reclame op de radio komt omdat er op de televisie beelden bijgevoegd worden en dat kan op de radio niet.

En ikzelf zou eerder een product kopen als ik weet hoe het eruit ziet.

-Internet, op internet wordt je plat gegooid met reclames en advertenties, vaak heel erg misleidende reclame zoals de reclame hieronder. Deze reclame komt ook heel vaak op televisie voor.

Tegenwoordig mag er geen reclame meer gemaakt worden zoals:

dit is tegenwoordig verboden omdat, je voor deze ringtones/realtones wel moet betalen. Zo wordt je eigenlijk opgelicht.

Soorten Reclame

Commerciële reclame
Reclame die bedoeld is om producten te verkopen heet commerciële reclame, dit betekent voor de handel. Grote bedrijven zenden hun reclames vaak uit om heel bekend te worden. Als een reclame vaak herhaald wordt, ga je ze onthouden en vaak ook geloven. Een voorbeeld van een echt commerciële reclame,is die van Bavaria etc. Ze hebben al veel verschillende reclamespotjes op televisie gehad, met telkens de zelfde slogan.
Op dit moment is er de reclame van KPN, GOEIEMOGGEL. Iedereen vindt deze reclame geweldig en iedereen kent hem nog.
Ook een reden waarom mensen reclames herkennen is omdat de reclames vaak worden herhaalt.

Onbaatzuchtige reclame
Onbaatzuchtige reclame is reclame die niet worden gebruikt om een product te verkopen,
Maar meer om geld in te zamelen voor bijvoorbeeld, de arme kinderen in Afrika, oorlogs kinderen in Soedan.
De mensen van onbaatzuchtige reclame zijn ervoor om dat geld in te zamelen om de arme mensen of oorlogs kinderen een beter leven te geven. Hier een voorbeeld.


Individuele reclame
Individuele reclame is een reclame die wordt uitgevoerd door een bepaalde ondernemer onder zijn eigen naam of onder de naam van het bedrijf. Meestal word deze reclame op de radio uitgezonden.

Sluik reclame
Sluik reclame wordt vaak gebruikt. Bijvoorbeeld als er in Goede Tijden Slechte Tijden, een coca cola fles ziet. Dan maakt GTST per ongeluk reclame voor Coca Cola, vaak wordt het express gebruikt maar soms ook per ongeluk. Op sluik reclames staan hoge boetes. Hier een voorbeeld.

NCRV opnieuw beboet wegens sluikreclame
De NCRV krijgt waarschijnlijk opnieuw een boete van het Commissariaat voor de Media wegens het maken van sluikreclame. In het kinderprogramma 'Buya', dat onderdeel is van Z@ppelin, reclame gemaakt voor schoenen en een schoenenwinkel. Hierdoor hangt de NCRV een boete boven het hoofd van 18.000 euro. De boete is zo hoog omdat het om een kinderprogramma gaat.

Ideële reclame
Ideële reclame is vaak reclame die wordt uitgezonden door de overheid.
Ideële reclames heeft als doel invloed op je gedrag te maken, zoals: je bent een rund als je met vuurwerk stunt, de campagne van SIRE in dit geval.

Thema reclame
Thema reclame is reclame waarbij meestal geen product centraal staat, vaak gaat het bijvoorbeeld over : Vakantie reclame, Sinterklaas reclame. Want als het zomer is wordt er meer reclame uitgezonden voor vakanties. En als het winter is (rond december) wordt er meer reclame gemaakt voor Sinterklaas en kerst.

Individuele reclame
Individuele reclame wordt vaak gemaakt voor een bedrijf onder een eigen naam,

Ik heb een aantal dagen de radio beluistert en ben erachter gekomen dat Individuele reclame vaker wordt uitgezonden op Radio dan op Tv.

Misleidende reclame
In misleidende reclame worden vaak trucs gebruikt. Ze laten alles er perfect uitzien maar dat is niet echt zo natuurlijk. Als je bijvoorbeeld een mp3 koopt voor €50.- dan denk je : Oh, wat goedkoop. Maar daarna kom je erachter dat er nog batterijen in moeten van €10.- en die batterijen hebben ze dan alleen daar.
Bijvoorbeeld bij de Axe reclame, als je de deodorant onder je oksel spuit en over je buik komen er allemaal knappe dames op je afgestormd, terwijl dat in het echte leven natuurlijk niet zo is.

Naam reclame
Met naam reclame staat niet altijd het product centraal maar gaat het meestal over Naams bekendheid. Hier heb ik een paar voorbeelden:
- Al het goede komt van Melkunie koeien.
- Miele, er is geen beter.
- Heerlijk, helder, Heineken.
- Duo penotti, twee kleuren in een pottie.
Mensen blijven deze namen herkennen en als de reclame komt dan ga je meestal mee praten met de tekst.

Conclusie

De conclusie van dit sectorwerkstuk, is dat reclame vooral wordt gebruikt om iets aan te prijzen, zoals : Producten,Liefdadigheid enz.
Met reclame verdienen de Tv maatschappijen hun geld ( rtl4,sbs6). Soms word je ook lekker gemaakt voor een product wat achteraf niet waar is. Met reclame kun je ook goede dingen doen zoals reclames tegen roken, tegen kernwapens. Ook wordt er reclame gemaakt om mensen op te laten letten voor de natuur enz. Kortom: reclame kan heel irritant zijn, maar een leven zonder reclame kun je je jezelf niet meer voorstellen, reclame hoort voortaan bij het dagelijks leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.