Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ten Oorlog! Hoofdstuk 1 t/m 4

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 2685 woorden
  • 14 april 2008
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
30 keer beoordeeld

Samenvatting Geschiedenis, Ten Oorlog

Hoofdstuk 1
1789 Franse revolutie, burgers vonden dat adel te veel macht en privileges had.
1792 Frankrijk verklaart Oostenrijk en Pruisen de oorlog, omdat ze hadden gezegd dat ze de orde zouden herstellen in Frankrijk.
Oorlog verliep slecht, totdat ze in Valmy een overwinning op Pruisen behaalde. Het parlement vond nu ook dat de revolutie verspreid moest worden. Ze nemen belgië in en de Europese oorlog begon.
1792-1815 Eerste paar coalitieoorlogen verliepen simpel, omdat de grote mogendheden (Engeland, Pruisen, Oostenrijk, Rusland) niks deden. Nederland, Zwiterland en Italië werden door FR gecontroleerd.


Napoleon richtte zich nu op Engeland, maar hij overschatte zichzelf, verloor zijn mannen en ging terug naar FR. Hij werd als held begroet en pleegde een staatsgreep.
1804 Napoleon maakte zichzelf Keizer en bracht rust in FR. Hij wilde net als zijn vb Caesar een groot rijk maken van Europa, met hijzelf als keizer.
Hij won van het Russisch-Oostenrijks leger. Pruisen ging hierna ook ten onder.
1810 Bijna heel Europa was ingenomen door Napoleon, alleen Engeland niet. De handelsblokkade mislukte en Rusland stopte met FR helpen met de blokkade. Napoleon viel Rusland binnen, hij verloor alles. Nu vormde alle grote mogendheden een coalitie tegen FR.
1813 Volkerenslag bij leipzich. Beslissende nederlaag voor Napoleon.
Wener Congres. Vorsten kregen hun kroon terug en grenzen rondom FR werden versterkt. Napoleon werd verbannen naar Elba.
Maar nog tijdens het congres was hij ontsnapt en maakt een nieuw leger. Doet verrassingsaanval op België maar wordt verslagen bij de Slag bij Waterloo. Hij werd opnieuw ver weg verbannen. Begin van de Heilige Alliantie onder leiding van Von Metternich.

Over het leger van Napoleon en de oorlogen
Legers van Napoleon waren van burgerlijke afkomst. Zeer jong en gemotiveerd. Ze wilden zich bewijzen, strijdlust van de Revolutie, iedereen kon officieer worden.

In 1793 voerde Napoleon de dienstplicht in, waardoor FR het grootste leger van Europa had. Andere landen waren bang dat burgers zich tegen hen zouden keren als ze BV de dienstplicht in zouden voeren. Daarom bleef FR lang heel machtig.
Soldaten van FR werden veel beter behandeld dan andere. Ze kregen beloningen en werden geprezen. Het waren geen huursoldaten.


Legers van FR waren snel en hadden goede artillerie. Snel omdat ze met zo min mogelijk bepakt waren. En goede artillerie omdat ze zich daar op moesten focussen, omdat de adel weg was. Cavalerie en Infanterie was dus verzwakt.

Door grote legers en betere wapens vielen er meer doden. Veldtocht naar Rusland en Guerrilla oorlog in Spanje kosten FR veel mannen.

1.4
Door de propaganda van FR tussen 1789 en 1815 moesten de nieuwe ideeën van de revolutie worden verspreid, vaderlandse liefde moest ontstaan hierdoor waren soldaten gemotiveerder, en er moest haat gezaaid werden tegen de tegenstanders.
Napoleon vond het heel belangrijk, hij kost bv. 2 kranten om, zodat ze overdreven konden schrijven over de overwinningen.
Ook hierbij waren Pruisen en Oostenrijk bang dat propaganda averechts zou werken.

De meeste burgers van de veroverde gebieden waren zelfs blij, omdat er voorrechten voor adel werden afgeschaft, iedereen was gelijk.

De oorlogen brachten veel economische schade aan. Overal in Europa werd belasting geheven en dienstplicht ingevoerd. Ook waren er veel plunderingen en uitbuitingen, omdat de Fransen ‘Leefden van het land’.

Het Continentaal Stelsel was een handelsblokkade van Engeland, gevoerd vanaf het geheel door Napoleon beheerste continent. Er mocht met Engeland dus geen handel gedreven worden. Napoleon hoopte zo Engeland economisch op de knieën te krijgen.
Dit Stelsel werkte niet zoals bedoeld was. De Engelsen kon zich goed redden door de handel met zijn talrijke koloniën uit te breiden; het bleef oppermachtig op zee en nam zelfs de Franse en Nederlandse koloniën in. Door de blokkade ontstond op grote schaal smokkel. Uiteindelijk raakte juist de economieën op het continent zelf ontwricht, want doordat de Engelsen de wereldzeeën beheersten viel de overzeese handel en de zeevisserij stil.


Hoofdstuk 2
Na congres van Wenen werd Europa in 2 delen verdeelt, een Conservatief deel (Rusland, Oostenrijk, Pruisen) en een liberaal deel (Engeland en Frankrijk).
Rusland was in deze tijd de sterkste mogendheid en breidde zich steeds verder uit. Ook delen van het Turkse rijk werden ingenomen.

Engeland en Frankrijk zagen Rusland als een grote bedreiging en wilden niet dat Rusland ook nog Constantinopel kreeg. Hierdoor zouden ze toegang krijgen tot de Middellandse Zee. Er zou daar een kanaal komen en FR was handelspartner met het Turkse rijk.

Rooms-Katholieke kerken en Russisch-orthodoxe kerken hadden ruzie over het beheer van Palestina. Rusland steunde de orthodoxe kerken en Frankrijk steunde de katholieke kerk.

Vanaf 1815 tot 1853 waren er altijd oplossingen voor ruzies, dit werd een concertoplossing genoemd. Grote mogendheden kwamen hierbij bijéén. Maar in 1853 lukte dit niet. Engeland en Frankrijk zagen Rusland als een te grote bedreiging. Engeland zag Rusland alleen maar groter worden en Frankrijk wilde met de oorlog weer de grootste mogendheid van Europa worden.
De Britten wilden met hun sterke vloten de oorlogsvloten van Rusland aanvallen. De aanval mislukte en ze moesten terug.

Nadat Rusland zich uit de Zwarte Zee en de Donau hadden teruggetrokken, richtten de Engelsen zich op Sebastopol. Ze dachten dat dit de oorlog zou beslissen. Engeland en Frankrijk voerden oorlog tegen Sebastopol, maar ze hielden stand. Na een belegering van meer dan een jaar viel Sebastopel toch, maar het had geen gevolgen. Engeland en Frankrijk moesten over land optrekken naar Moskou en Sint Petersburg, maar hier hadden ze de hulp van Pruisen en Oostenrijk voor nodig. Dit lukte niet dus kozen ze voor vrede.

Gevolgen van de Krim Oorlog:

- Rusland was niet meer de grootste mogendheid van Europa, zijn zwakte was duidelijk.
- Verbond van Oostenrijk en Rusland was verbroken.
- Zwakke prestaties van het landleger van Engeland waren duidelijk.
- Frankrijk was weer grootste mogendheid.
- Zwakheid van het Turkse rijk was duidelijk.

De belangrijkste doodsoorzaak tijdens de oorlogen waren ziektes, honger en de kou. Er was weinig kennis en weinig medische zorg. Cholera was de grootste oorzaak.

Het Franse leger was in tegenstelling tot het Russische en Britse leger wat beter verdeeld. Er waren bij de Fransen niet alleen maar soldaten uit de onderste klasse. Verschillen tussen soldaten en officieren waren niet zo groot. Soldaten werden als god behandeld.

Doordat met name Britse kranten over de oorlog schreven kon ook de gewone burgerij over de oorlog lezen. In de burgermaatschappij waren er allerlei verberingen op het gebied van zorg, maar deze zagen ze niet terug in de oorlog.
Florence Nightingale gaf de leiding aan het militaire hospitaal. De medische zorg in de oorlog verbeterde. De rol van de vrouwen werd beter.

2.4
‘The Times’ speelde een grote rol in de oorlog. Ze creëerde een oorlogsstemming door Rusland af te schilderen als gevaar. In het begin kwamen er positieve beelden maar later negatieve.
Ook bracht te telegraaf de oorlog dichter bij huis. Hierdoor kon het publiek steeds intensiever meeleven. Ook konden regeringen via de telegraaf bevelen en informatie leveren. In Rusland en Frankrijk was er helemaal niet zoveel belangstelling voor de oorlog.


Voor Engeland en Frankrijk had de Krim oorlog op lange termijn economische voordelen. In Rusland moesten veel horigen het leger in en dus liepen de landbouw en export grote schades op.

Hoofdstuk 3.1
Na 1815 haalde Pruisen Frankrijk in 2 opzichten in, namelijk de bevolking en op industrieel gebied.
Ook door de oorlogen die Bismarck voerde tegen Denemarken en Oostenrijk is het Pruisische rijk uitgebreid. Door de overwinning ontstond er enthousiasme onder de bevolking van de Duitse staten voor één Duitse staat onder Pruisische leiding.

Doordat Pruisen een sterk land was geworden was de populariteit van Napoleon de 3e minder geworden. Hij had namelijk toe staan kijken. Hij hoopte met instemming van Pruisen België te kunnen annexeren, maar na de gewonnen oorlogen tegen Denemarken en Oostenrijk werkte Bismarck er niet meer aan mee.

Bismarck wilde een oorlog met Frankrijk, zodat er nog meer enthousiasme zou ontstaan om ook de Zuid-Duitse staten onder Pruisische leiding te krijgen.
Bismarck wilde deze oorlog uitlokken, omdat anders Pruisen de agressor zou lijken.
Hij maakte daarom bekend dat het Pruisische koningshuis de Spaanse troonopvolger zou leveren. Bismarck wist dat Frankrijk dit niet zou pikken en zo werkte zijn plan.

3.2
Eén van de belangrijkste oorzaken voor het Duitse succes in het begin van de oorlog is dat de mobilisatie goed georganiseerd was. Door het dubbele spoor konden er snel veel mannen aangevoerd worden. Ook waren de Duitse soldaten veel gemotiveerder.

Bij Sedan werd bijna de helft van het Franse leger gevangen genomen. Ze kwamen de andere helft van het leger, in Metz, helpen. Ook Napoleon de 3e werd hier gevangen genomen. Ondanks dat Napoleon zich over gaf, gaf de bevolking in Parijs het nog niet op. Ze stichtten een republiek en wilde de oorlog voort zetten.

Omdat het bijna onmogelijk was om Parijs binnen te vallen, door de goede defensie, wilde de Duitsers ze uithongeren. Maar hiervoor moesten ze een ring van 100 km bewaken. En ondertussen werden er nieuwe legers gevormd buiten parijs en burgers in kleding werden sluipschutters of pleegde aanslagen.
De Duitsers werden kwaad en Bismarck ging parijs met de nieuwste kanonnen beschieten. Ook werden onschuldige dorpjes en burgers vermoord.
Ook liet hij net buiten parijs, in Versailles, de Duitse vorsten de Duitse eenheid uitroepen en de Pruisische koning werd tot keizer van het nieuwe Duitse rijk gekroond. De ultieme vernedering.
Na een tijdje gaf parijs zich over en moset het vrede sluiten met Duitsland. Frankrijk moest grote gebieden afstaan en kreeg hoge herstelbetalingen opgelegd.

Door de grote nederlaag van Frankrijk was Pruisen de machtigste staat geworden in Europa. Ook had de oorlog tot grote revanche gevoelens geleid onder de Fransen.

3.3
In de Frans-Duitse oorlog hebben beide landen legerhervormingen gekend. Alleen waren ze niet allebei even sterk. Napoleon wilde alle jonge mannen in hele korte tijd laten trainen, maar dit werkte niet. Pruisen hadden wel goed getrainde jonge soldaten, met een goede generale staf. Ook was er in Frankrijk te weinig geld en werkte de generaals langs elkaar.

In deze oorlog hadden de Fransen de beste geweren, de zogenaamde Chassepots.
De beste artillerie was van Pruisen. Bismarck wilde deze gebruiken om Parijs mee te beschieten, omdat hij het te lang vond duren. Hij was namelijk bang dat het nationale verzet weer zou opleven en dat andere landen Frankrijk zouden helpen.

In 1863 is het rode kruis door Henri Dunant opgericht. Het is een internationale vrijwilligersorganisatie die in oorlogen gewonden van alle partijen zouden helpen. Ze waren neutraal.
Dunant heeft de organisatie opgericht doordat hij in Solferino op het slagveld had gezien hoe veel doden en gewonden aan hun lot werden overgelaten. Dit bracht hem op het idee om zo’n organisatie op te richten.


Geneefse Conventie. Dit was een reeks afspraken tussen de Europese landen om de oorlogsvoering meer humaan te maken. Medisch personeel zou voortaan neutraal zijn en gewonden van alle nationaliteiten mogen bezoeken.
Pacifisten hadden kritiek op het verdrag. Het zou alleen maar de gevolgen verzachten en het zou de strijd alleen nog maar langer maken.

3.4
Voor Duitsland had de handel door de oorlog enige schade opgelopen, maar de strijd had maar kort geduurd. De vereniging van Noord- en Zuid-Duitsland gaf de economie een positieve stoot. Ook nam het eenheidsgevoel en nationalisme sterk toe.
Hoewel de oorlog Frankrijk veel harder trof van Duitsland herstelde de economie zich zelf snel. Maar op politiek gebied ontstond er grote verdeeldheid. De burgerij wilde vrede, arbeiders wilden de strijd voortzetten.

In 1871 werden er troepen naar Parijs gestuurd om het volksleger neer te slaan, dit mislukte. Vele soldaten werden ingesloten en sommige sloten zich bij de opstandelingen aan. Hierdoor kwam er een onafhankelijkheidsverklaring.

De Commune voerde radicale hervormingen door, zoals gratis onderwijs en kwijtschelden van schulden. Maar de Commune eindigde in een bloedbad. De franse regering belegerde Parijs en de gardisten gaven zich over.

Frankrijk werd verscheurd door haat tussen links en rechts. Pas in 1914 zou deze haat ophouden bij de 1e wereld oorlog.

Hoofdstuk 4
De laatste 25 jaar voor de oorlog wordt gezien als een gouden tijd. Dit komt omdat ten eerste Europa een groot deel van de wereld beheerste, ten tweede ging het goed met de welvaart en de industrialisering nam toe en ten derde was er sinds 1871 vrede in Europa.

Toch was er al een tijdje een oorlogsdreiging.
- Dit kwam door de wapenwedloop, alle grootmachten maakten steeds betere wapens.

- Ook door militarisme: het leger had veel invloed op de politiek.
- Ook wilde natuurlijk Frankrijk nog altijd wraak.
- Nationalisme
- Strijd om koloniën
- Strijd om balkan
- Bondgenootschappen

Bondgenootschappen:

Centrale Geallieerden
Duitsland Frankrijk
Oostenrijk Rusland
Bulgarije, Turkije GB

Politici, militairen en burgers zagen eigenlijk de risico’s van de oorlog niet in. Ze dachten dat hij maar even zou duren.

Tot 1890 had Duitsland niks gedaan. Het stelde de rest van Europa gerust dat ze ze niks zouden doen. Totdat Wilhelm 2e Bismarck ontsloeg en hij werd veel agressiever.
Veel landen in Europa vreesden voor een oorlog, maar Frankrijk vond het eigenlijk niet zo erg. Zij wachtten nog steeds op wraak. Doordat Duitsland agressiever wordt is het voor Frankrijk makkelijker om een bondgenoot te vinden.

De balken wordt ook wel het wespennest genoemd. Omdat het Turkse rijk in dit deel van Europa weinig invloed had en nieuwe staten als Bulgarije, Romenië en Servie daar invloed wilde krijgen. Ook Oostenrijk en Rusland wilde invloed. Duitsland was bondgenoot van Oostenrijk en Oostenrijk was actief in de Balkan.


In Juli 1914 ontstaat er een conflict tussen Oostenrijk en Servië. Oostenrijk verdenkt Servië van de moord op de kroonprins Frans Ferdinand, maar Servië ontkende.
Duitsland beloofde Oostenrijk steun te bieden in dit conflict tegen Servië. En Rusland steunde zo Servië weer. Zo ontstond er een soort domino effect.
Alle landen gingen snel mobiliseren en dit lokte weer uit tot mobilisaties bij andere landen.
Duitsland was de eerste die de oorlog aan Rusland verklaart en daarna aan Frankrijk. Toen Duitsland als eerste door België heen Frankrijk wilde aanvallen werd Engeland ook betrokken in de oorlog. Engeland had een verdrag met België.

Duitsland wilde een 2 fronten oorlog vermijden en hield zich aan het Von Schlieffenplan. Ze zouden eerst snel Frankrijk verslaan en zich daarna met Rusland bezig houden. Het zou een Blitzkrieg worden. Maar Rusland mobiliseerde sneller dan verwacht en het werd alsnog een 2 fronten oorlog.
De meeste mensen reageerde enthousiast op de oorlog. Ze dachten dat het binnen enkele maanden over was. Het was een kans om te laten zien welk land het sterkst was.

De Duitsers hadden geen tegenstand verwacht van België, bovendien waren er daar snel britse troepen. Hier kwamen de Duitsers nog doorheen, maar nadat de Fransen veel soldaten naar de grens hadden gestuurd liep het front vast. Het werd een loopgraven oorlog, een sitzkrieg. Het werd een nutteloze oorlog.

Aan het oostfront drong het Duitse leger de russen ver terug, maar toen kwamen de russen via Oostenrijk en hierdoor hadden ze daar meer soldaten nodig.
Dit was meer een bewegingsoorlog.
Toen kwam de Bolsjewistische revolutie in Rusland, dit leek een voordeel voor Duitsland. Ze gingen akkoord met een vredesverdrag met Duitsland. Hierdoor konden soldaten van het oostfront naar het westen. Hierdoor werden ze daar sterken en wisten ze in het oosten tientallen km’s te winnen. Maar toen kwamen de Amerikaanse soldaten erbij en konden ze het niet meer aan.
Na het voorjaarsoffensief was het Duitse leger uitgeput. De legerleiding begreep dat de oorlog verloren was. Overal was oproer. De Duitse keizer vluchtte naar Nederland. Een half jaar later was het officieel over, de Vrede van Versailles werd getekend.


4.4
Door de industrialisatie en technologische vernieuwing was de vuurkracht enorm. De verdedigende partij was in het voordeel. De generaals werden als gewetenloze slachters gezien.

In de oorlog zijn 4 nieuwe wapens ingezet.
- Gifgas, was niet zo succesvol, windrichting moest goed zijn.
- Tanks, eerst niet zo effectief, vanaf 1918 betere tanks.
- Vliegtuigen, om de vijand op kaart te brengen, posities.
- Duikboten, de duikbotenoorlog gaf de aanzet voor de VS om deel te nemen aan de oorlog.

Het is een echte wereld oorlog, omdat:
- Soldaten uit verschillende landen.
- Gevechtshandelingen vinden ook buiten Europa plaats.

Duitsland wordt als agressor gezien, omdat het als eerste andere landen de oorlog verklaarde en neutrale landen binnenviel.

Geleide economie: Een economie waarin de staat regie voert.
Oorlogseconomie: Economie in dienst van de oorlog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.