Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ten oorlog!

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 392 woorden
  • 1 april 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De napoliontische oorlogen

Aanleiding en oorzaken van de coalitieoorlogen tegen Frankrijk
De 18 eeuw was het eeuw van de verlichting/Rationalisme,rede en verstand.
Verlichtingsfilosofen gaven kritiek op het absolutisme en de standenmaatschappij.
Zij waren voor volkssouvereiniteit( meer in spraak van de burger),gelijkheid voor de wet,godsdienst vrijheid en vrijheid op het gebied van economie.

De leus van de Franse revolutie : Vrijheid,gelijkheid en broederschap; gevolg hiervan was afschaffing van de standenmaatschappij. Frankrijk krijgt hierdoor een nieuwe grondwet. De macht van de koning wordt beperkt en de burgerij krijgt meer invloed op de regering. Lodewijk XVI moet de grondwet accepteren

Oorzaak van de coalitie oorlogen:
1. idealisme= de Fransen die vochten voor de ideeën van de revolutie

nationalisme= vechten voor het vaderland.

2.De keizer van Frankrijk wilde de oude orde in FR herstellen.
Deze is bang dat als de revolutie in Fr lukt hun eigen volk ook in opstand zou kunnen komen tegen hun.
De eerste coalitie oorlog: Oostenrijk verklaart de oorlog aan FR.
Oostenrijk word gesteund door de Pruisen en de gevluchte Franse edelen.

Kenmerken van het Franse revolutionaire leger zijn Idealisme en nationalisme.
Verloop van de coalitie oorlogen
in 1972 begon de 1e oorlog tegen Oostenrijk en Pruisen (deze hadden een verbond met Oostenrijk). In het begin verliep de oorlog slecht voor FR,want er was veel chaos en conflict tussen revolutionairen onderling. Oostenrijk-pruisische leger winnen veel terrein, maar Parijs blijft gespaard. Frankrijk word een republiek. Europese vorsten reageren verontwaardig en geschrokken. De landoorlogen werden vaak gewonnen, maar op zee bleven de Engelsen baas.

De nationale vergadering veroordeelt koning Lodewijk XVI ter dood, wegens verraad. (Deze schreef brieven naar het buitenland om zijn eigen land aan te vallen.)


Frankrijk voert de dienstplicht in. Dit kan Napoleon 2jaar later in zijn gunst gebruiken. Hij wordt van generaal een van de meest indrukwekkende mensen. In 1804 kroont hij zich zelf tot koning. Napoleon verslaat de Oostenrijkse en Rusissche leger bij Austerlitz. (Driekeizerslag)

Hij trouwt met de dochter van de Oostenrijkse koning om de vrede te bewaren. Maar ook dit bracht geen vrede. Napoleon blijft winnen tot 1812.
In 1812 mislukte het veldtocht naar Rusland. De terug toch werd ook een grote ramp voor de Franse leger. De Franse leger kreeg te maken met honger en kou en werd ook nog eens achtervolgd door de Russische leger.
Vele soldaten werden gedood door de Russen en anderen gingen massaal dood door het kou.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.