Bund Deutscher Mädel

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 768 woorden
  • 11 februari 2008
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Deelvraag 1

Wat hield de organisatie in?


In 1926 richtte Hitler de Hitlerjugend en de Bund Deutscher Mädel op. Deze zijn nationaal socialistische jeugdorganisaties, met beiden een ander doel. Bij de jongens ging het meer om de militaire discipline en gehoorzaamheid. Bij de Bund Deutscher Mädel werden de meisjes opgeleid tot gezonde vrouwen die moesten zorgen voor arische kinderen.
Voor de Bund Deutscher Mädel waren erg veel traditionele ideeën, zij werden huisvrouw en moeder. Hoe meer kinderen vrouwen aan Hitler konden schenken, hoe beter. Het liefst zonen natuurlijk, die konden later soldaten worden. De meisjes van 10 tot 14 werden lid van de Jungmädel, daarna werd van de Bund Deutscher Mädel tot je 18e.
Vrouwen mochten sinds 1919 stemmen, maar hun invloed bleef toch beperkt. Er waren bijvoorbeeld amper vrouwelijke studenten, en in leidinggevende posities kwam nooit een vrouw voor. Vrouwen waren er voor de keuken, de kinderen en eventueel de kerk.

De nazi’s dachten eigenlijk ook wel zo, maar de Bund Deutscher Mädel was leuk voor de meisjes. Je kon meedoen met verschillende activiteiten: wandelingen, borduren, kamperen, spelletjes, sporten, zingen enzovoorts. Zo werd deze nationaal socialistische jeugdorganisatie erg aantrekkelijk gemaakt voor de meisjes. Regelmatig werden er foto’s in de krant geplaatst waar Hitler op stond met kinderen. Op scholen was ook bijna iedereen lid van de Bund Deutscher Mädel. En als je nog geen lid was, werd je zonder pardon buitengesloten.

Deelvraag 2

Wat heeft deze organisatie met de tweede wereldoorlog te maken?


De Bund Deutscher Mädel kwam terecht in een nieuwe en andere positie met het uitbreken van de tweede wereldoorlog in september 1939.
Tijdens de oorlog werden de meisjes voor verschillende dingen ingezet. Ze werden bijvoorbeeld ingezet bij het maken van wapens, of als verpleegsters. Er bleven ook meisjes thuis, en zorgden voor de kleine kinderen. Voor de Bund Deutscher Mädel werden ook de dagelijkse bezigheden veranderd. Ze zijn vaker bezig met brieven schrijven naar soldaten en pakketjes maken voor het leger. Breien deden ze veel, bijvoorbeeld wollen handschoenen, oorwarmers en sokken. De muziekgroepen van de Bund Deutscher Mädel gaven ook optredens voor gewonden soldaten in ziekenhuizen. En de meisjes gingen naar het station om de soldaten te verwelkomen of uit te zwaaien met hete koffie en verse broodjes.
Aan het einde van de oorlog werden enkele meisjes lid van de Volkssturm. De Volkssturm bestond uit mannen tussen de 16 en 60 jaar die niet voor de reguliere Wehrmacht gerekruteerd waren om welke reden dan ook. In praktijk betekende dit dat zij bestond uit jongens onder de 18 en mannen boven de 40. Schooljongens van 15 of 16, of soms zelfs maar 11 of 12 jaar waren erbij.
De meisjes die lid van Volkssturm waren verantwoordelijk voor het koken, de medicijnen, de etensvoorraad en de gewonden. Er is maar referentie van een meisje dat in een gevecht meedeed.
In maart 1945 vond Hitlers secretaris Martin Bormann dat de meisjes en vrouwen moesten leren hoe je om gaat met een geweer of pistool. De training moest uitgevoerd worden door leden van de Volkssturm, maar de training was vaak niet goed georganiseerd en er waren te weinig wapens. Een groep van 200 Bund Deutscher Mädel uit Berlijn werden voor 2 weken naar een training gestuurd. Maar er zijn geen bewijzen dat ze ooit wapens hebben gebruikt na de training.

Hoofdvraag (Conclusie)


Hoe groot was de invloed van deze organisatie geweest op (het verloop van) de tweede wereldoorlog?

De Bund Deutscher Mädel had een rol in de tweede wereldoorlog. Dit was voornamelijk de soldaten verzorgen, en spullen maken die in de oorlog van pas kwamen. Maar de invloed van de Bund Deutscher Mädel was niet zo groot. Er zou niks veranderen aan het verloop van de tweede wereldoorlog als de Bund Deutscher Mädel niet bestond. Natuurlijk kwamen ze wel van pas bij sommige dingen, maar daar hadden ze net zo goed andere vrouwen voor kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld Joodse vrouwen dwingen tot helpen in de oorlog. De Bund Deutscher Mädel werden opgeleid tot gezonde huisvrouwen, en dat heeft in eerste instantie niks met de oorlog te maken.
De Hitlerjugend daarentegen was wel meer gericht op de oorlog, daarom heeft naar mijn idee de Hitlerjugend wel een invloed gehad op de tweede wereldoorlog. Met name door de optochten met duidelijke boodschappen en de propaganda.


Bronnen


http://www.bdmhistory.com

Aan deze site heb ik het meest gehad. Je kan hier echt van alles vinden over de Bund Deutscher Mädel. Je vind hier zelfs foto’s van uniformen die ze hadden!

http://de.wikipedia.org/wiki/Bund_Deutscher_M%C3%A4del

http://nl.wikipedia.org/wiki/Volkssturm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nazi-Duitsland

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.