Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afschaffing Koningshuis

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 878 woorden
  • 11 februari 2008
  • 303 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
303 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling
Afschaffing van het Koningshuis

Argumenten
Voor
- Het koningshuis kost de samenleving teveel geld
- Een monarchie past niet in een democratie
- Een republiek past beter bij Nederland

Tegen
- Het koningshuis is ‘het gezicht’ van Nederland
- Er gaat veel cultuurgoed verloren

Mijn mening
Het koningshuis is een profiterend fossiel zonder een maatschappelijk nut, en in strijd met alle principes van een democratie. Wat zij doen, kan ieder ander ook doen, voor veel minder geld. Ik vind persoonlijk dat het koningshuis afgeschaft moet worden.

Het koningshuis kost de samenleving teveel geld
Wat zou u doen met 83 miljoen euro per jaar? Niet 83 miljoen euro waar u hard voor heeft gewerkt, maar 83 miljoen euro die u elk jaar in uw schoot krijgt geworpen. Het enige wat u daarvoor hoeft in te leveren, is ongeveer twee maanden per jaar, en dit draait vooral om lintjes knippen en een lijstje sommen oplezen. De zwaarste taak die u dan heeft, is het zwaaien naar de mensen. Tja, wat doe je er mee? Ik wist het wel. Ik zou een mooi groot huis laten bouwen voor mijn familie, en zorgen dat ze nooit meer honger zullen krijgen. En dat was het wel zo'n beetje. Dan heb je zeker nog wel een paar miljoen euro over. Klinkt idioot, zo veel geld voor zo weinig werk, maar er is een familie die dit overkomt. De familie Oranje. En die 83 miljoen euro is niet alles, ze krijgen reisjes, personeel en auto's, gefinancierd door de staatskas. Betaald door onze belasting, eigenlijk.

Per Nederlander kost het koningshuis ons elk jaar ongeveer 5 euro. Is niks eigenlijk, maar bedenk eens wat bijvoorbeeld Pakistan op dit moment met 5 euro van elke Nederlandse burger zou kunnen doen!

Een monarchie past niet in een democratie
Volgens de ‘van Dale’ is een monarchie een alleenheerschappij met aan het hoofd een koning of een keizer. In Nederland kennen wij een constitutionele monarchie: een staat waarin de macht van de vorst door een grondwet beperkt is. Het koningsschap is erfelijk, dus dat betekent dat een koning(in) meestal wordt opgevolgd door de oudste zoon of door de oudste dochter.
In een democratie hoort een staatshoofd die zijn functie krijgt door erfopvolging niet thuis. Volgens de wet zijn alle Nederlanders gelijk. Want in artikel 3 van de grondwet staat: ‘’alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar. Wat toch gek is want het koningshuis geniet een aantal privileges die de normale burger niet geniet. Het koningshuis hoeft geen BTW te betalen, geen belasting en er wordt binnen 3 maanden een verblijfsvergunning gereld voor onze aanstaande koningin ‘Maxima’
De koning of koningin en leden van haar of zijn directe familie zijn voor de wet onschendbaar. Dat wil zeggen dat ze niet wettelijk kan worden
vervolgd voor haar daden of uitlatingen. Mocht de koningin een misdaad begaan zal zij eerst moeten aftreden voordat zij vervolgd kan worden. Dit is wederom iets wat totaal niet bij een democratie past.

Een republiek past beter bij Nederland
Een republiek past beter bij Nederland. Aan het hoofd van een republiek staat een president. In tegenstelling tot een monarchie is de regeringsduur van een president aanzienlijk korter. Dit is juist positief want als een President beloftes maakt die hij/zij niet nakomt wordt hij/zij de volgende keer niet meer gekozen. Dat is de wil van het volk. Een koning of koningin wordt benoemd voor het leven. De bevolking moet dus maar afwachten of de koning of koningin bevalt. Een republiek is ook aanzienlijk goedkoper voor de samenleving, omdat alleen de president beveiligt moet worden. Bij het koningshuis moet de koningin en heel haar familie beveiligt worden.

Overigens ben ik voor een republiek maar dan het Duitse model. Bij het Duitse model speelt de president nauwelijks een rol in de politiek. De president heeft alleen een ceremoniële functie. In tegenstelling tot het Amerikaanse model waar de president de machtige persoon van het land is. Een republiek volgens het Duitse model zou uitstekend in ons democratisch Nederland passen.


Het koningshuis is ‘het gezicht’ van Nederland
Verder vinden veel mensen het koningshuis ' het gezicht' van Nederland is. Bij afschaffing van het koningshuis, word Nederland een republiek. Met een president. Is deze president dan een slechter gezicht voor ons land? Juist niet!
Onze koningsfamilie heeft een openbare functie, dus dat wil zeggen, de hele familie word op de voet gevolgd, en alles wat zij zeggen en doen word bekend. Hiervoor leggen zij dan ook verantwoording af. Een president hoeft zelf geen verantwoording te nemen voor wat zijn vrouw en kinderen doen. Een president komt dan ook minder negatief in het nieuws. Daarom zou een President net zo goed of zelfs beter ‘het gezicht’ van Nederland kunnen zijn.

Er gaat veel cultuurgoed verloren
De Nederlandse tradities, waar we zo graag aan vast houden, zijn een goede reden om het koningshuis in stand te houden. Ja maar, wat hebben we er dan aan? Koninginnedag is hartstikke gezellig, maar draait tegenwoordig echt niet meer om de verjaardag van de koningin. Wie was er dan ook al weer jarig op 31 april? Niemand, en Beatrix al helemaal niet. We vieren Juliana haar verjaardag, maar wie weet dat nou nog?
Ik zeg dan ook niet dat Koninginnedag moet worden afgeschaft, we kunnen natuurlijk wel vrolijk door blijven gaan hiermee. Misschien dat we deze dag ooit nog wel vieren als de dag dat het koningshuis word afgeschaft.

REACTIES

W.

W.

alles, is gebaseerd op je eige mening, als van die twee maanden per jaar kom is met feiten, 83 miljoen euro klopt ook niet,

z

13 jaar geleden

F.

F.

Goed zo jongens ga zo door, de oudere generatie weet niet beter en denken dat het zo hoort. Jullie beginnen wakker te worden. Lees mijn gratis boek maar op mijn site.
http://tekkel.webklik.nl dan kom je er achter wie ik ben.

11 jaar geleden

T.

T.

Goed betoog!
Zou ik alleen de bronnen mogen weten?

10 jaar geleden

S.

S.

superbetoog! Heb er veel aan gehad! Mag ik vragen waar je de bronnen vandaan hebt? :)

10 jaar geleden

S.

S.

Goed betoog. Alleen jammer dat er geen bronnen bij staan. Ook mooi is het als je een slot hebt.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.