Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Textiel

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 336 woorden
  • 5 december 2007
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
22 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Soorten textiel

Traditionele textielmaterialen in vezelvorm van plantaardige oorsprong zijn vlas, katoen, sisal, raffia, jute rameh en manila. Van dierlijke oorsprong zijn wol en zijde.

Hoe kom je eraan?

Textiel wordt gemaakt van vezels of draden, die lang, dun en buigzaam zijn. Katoen, vlas, wol en zijde zijn natuurlijke vezels die al eeuwenlang gebruikt worden.
De meeste natuurlijke vezels worden uitgerekt en samen gedraaid tot lang garen of draad. Dit heet spinnen. In Griekenland was dit vroeger een hobby voor rijke vrouwen.

Is textiel sterk?

Ja bij de meeste soorten wel, anders zouden erin bijvoorbeeld je kleding snel gaten komen. Ook bij schoenen is het nodig dat de textiel die er gebruikt is sterk is, want slappe schoenen zijn niet goed voor je voeten.


Hoe kun je het sterker maken?

Door de samenstelling te veranderen, door bijvoorbeeld andere stoffen toe te voegen.

Toepassingen

T-shirts, jeans, winterjassen, lakens, vlaggen en bijvoorbeeld zeilen en poetsdoeken gemaakt. Tapijt en vloerbedekking van textiel wordt tot textiel gerekend. Ook schoeisel en delen van schoeisel vallen onder textiel. Textiel wordt niet alleen voor kleding gebruikt, maar ook in vele huishoudelijke toepassingen, zoals in tapijt, wandtapijten, poetslappen, dweilen, gordijnen, lakens, dekens, theedoeken, handdoeken, tafelkleden en zakdoeken.

Hoe bewerk je het?

Je kunt het bijvoorbeeld verven, stikken, borduren, verhitten, ontkleuren, vervilten.

Hoe bescherm je het?

Je kunt het waxen, (waxcoat aanbrengen) zodat het geen vocht doorlaat. Nog een manier is door de textiel niet in de zon te laten komen, dan krijg het geen uv-straling en verkleurd het niet. Maar dat is eigenlijk een onmogelijke manier, als die textiel kleding is. Verder moet je gewoon voorzichtig met de textiel omgaan.

Waarom gebruik je textiel en geen ander materiaal?

⓪ Het neemt zweet op
⓪ Het beschermt tegen kou
⓪ Bij de duurdere soorten laat het van de buitenkant geen vocht door, maar van binnenuit wel transpiratievocht eruit

⓪ Het is flexibel
⓪ Het zit prettig
⓪ Het beschermt tegen weersinvloeden
⓪ Het kan beschermen tegen blessures die je kunt oplopen door het vallen, bijvoorbeeld schaafwonden

Eigenschappen

Zie: ‘Waarom gebruik je textiel en geen ander materiaal’.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.