Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

computer-mens

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 419 woorden
  • 20 november 2007
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De computer-mens

Stelling
: ‘Er komt een generatie computers die emoties toont, die gevoel voor humor heeft, die blijdschap en verdriet kent, kortom, die zich als een mens gedraagt’.

Het is zo dat een (gezond) mens de genoemde eigenschappen bezit. De mens zou dingen meekrijgen van zijn ouders en de computer dingen van zijn makers (of hetgeen dat de makers willen dat hij krijgt).
Maar naast die eigenschappen kan een mens ook fantaseren, verlangen, dromen e.d. En écht denken. En als een computer emoties toont, hoeft hij die nog niet werkelijk te ervaren/voelen (geestelijk/lichamelijk). Een mens kan dat wel. Een mens kan veranderingen door ervaringen. Als hij eerder geen angst had voor spinnen, maar hij zo’n levensechte nachtmerrie krijgt waarin hij dreigt opgegeten te worden door een enorme spin, zou hij voortaan bij het zien van een spin daaraan herinnerd worden en bij die gedachte angstig zijn voor het spinnetje, alsof hij werkelijk in een groter geval zou veranderen en hem op zou eten. Ik zie dat niet gebeuren bij een robot, hetgeen wat hij wel/niet-leuk vindt staat vast en zal niet veranderen. Bovendien horen de emoties bij een mens, bij een robot zijn ze zo gemaakt dat ze ‘bij hem horen’. Ook als de computer iets zou ‘beweren’ waar je van mening over kunt verschillen, zou hij niet omgepraat kunnen worden want het staat vast bij hem (staat niet in de stelling dat hij wel van gedachten zou kunnen veranderen). Een mens heeft vanaf het bestaan nog niet ideeën over het geloof in zijn hoofd (naar mijn idee). Hij kan het vanaf zijn geboorte wel aangeleerd krijgen, maar hij kan zich altijd nog bekeren. De mens krijgt dus niet alles mee van zijn ouders, een robot wel van zijn makers. De mens heeft geen (volledige) invloed op hoe het kind wordt van binnen, de makers van de computer wel. En de gedachte dat computers zoals mensen zouden zijn (noem ze dan gewoon meteen mensen) vind ik minder prettig, zoals in films waarbij robots de wereld overnamen.
Ik ben het er dus niet mee-eens, maar dat is voornamelijk omdat ik denk dat een mens uit lichaam en geest bestaat.

Voor iemand die ervan overtuigd is dat de mens slechts uit lichaam (hersenen) bestaat, zou dit allemaal van geen waarde zijn. Als je ervan overtuigd bent dat de mens (lichaam + gedachten) alleen gestuurd wordt door de hersenen, zou de stelling voor jou misschien wel (of voor een groter deel dan dat ik genoemd heb) waar zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.