Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 4

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Antwoorden door een scholier
  • 3e klas havo | 613 woorden
  • 23 april 2007
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Geschiedenis hoofdstuk 4: A. val van de muur: 1989
B. bouw van de muur: 1961
C. aanslagen op het WTC: 2001
D. ramp bij Tshernobyl: 1986
E. Vietnam oorlog: 1973
F. Atoombom op Hiroshima: 1945 4.1 oorlog na de oorlog a. wie stonden tijdens de Koude Oorlog tegenover elkaar? De Verenigde Staten & de Sovjet-Unie. b. Waarom werden atoombommen op Japan gegooid? Om de oorlog sneller te beëindigen. c. Wat was de Truman-doctrine? Idee van de Amerikaanse president Truman om overal in de wereld het communisme tegen te houden. d. Waarom werd Duitsland gedeeld? De Verenigde Staten & de Sovjet-Unie werden het niet eens over de toekomst van Duitsland. Vraag: wat was het Marshallplan? Antwoord: Financiële steun van de VS aan Europa na de tweede Wereld Oorlog 4.2 Oorlog zonder soldaten a. Waarom werd in 1961 een muur in Berlijn gebouwd? Te veel mensen vluchtten van Oost naar West-Berlijn. b. Hoe werkt wederzijdse afschrikking? Geen van beide zal de bom gebruiken, uit angst om zelf vernietigd te worden. c. Wat was de aanleiding van de Cuba-crisis? De SU wilde rakketen plaatsen op het eiland. d. Waarom zorgde de Cuba-crisis voor een soort ontspanning? De VS & de SU waren geschrokken van de bijna wereld oorlog. Vraag: wat heeft de wedloop in de ruimtevaart te maken met de Koude Oorlogen? Antwoord: de SU & de VS probeerden elkaar op dit gebied ook de baas te zijn.
4.3 Toch ook echte oorlog a. Waarom viel het Russische leger in 1956 Hongarije binnen? Om te voorkomen dat het land zich los zou maken van het Warschaupact. b. Hoe liep de Korea-oorlog af? De situatie bleef het zelfde. c. Waarom werden Amerikaanse soldaten naar Vietnam gestuurd? Om te voorkomen dat het communisme zich zou uitbreiden. d. Hoe reageerde de SU op de Praagse Lente van 1968? De ontspanning werd onderdrukt door het Rode Leger. Vraag: was de Vietnam oorlog een succes? Antwoord: nee, de VS verloren de Oorlog & nu is heel Vietnam communistisch. 4.4 Het einde van de Koude Oorlog a. Waarom wordt 1989 een wonderjaar genoemd? Er kwam een einde aan de SU en aan de Berlijnse muur. De Koude Oorlog was voorbij. b. Wat heeft de val van de Muur in Berlijn met Gorbatsjov te maken? Door de politiek van Gorbatsjov werd de macht van de DDR verzwakt. De bevolking kwam in opstand. c. Waarom was de ramp bij Tsjernobyl een erfenis van de Koude Oorlog? Rusland wilde het nieuws verborgen houden. d. Wat gebeurde er met Oost en West-Duitsland na de val van de muur? Ze werden herenigd. Vraag: welke rol speelde Gorbatsjov bij het einde van de Koude Oorlog? Antwoord: zijn politiek van hervorming & ontspanning leidde tot het einde van de SU. 4.5 Terrorisme en oorlog a. Wat is terrorisme? Grof geweld gebruiken om aandacht te krijgen. b. Wat wilde de RAF bereiken? Revolutie tegen de Duitse regering. c. Wat gebeurde er in München in 1972? Palestijnen gijzelden & doodden Israëlische atleten. d. Wat is het doel van de IRA? Noord-Ierland onafhankelijk maken van Groot-Brittannië. Vraag: wat waren de gevolgen van de aanslagen in de VS in 2001? Antwoord: de VS & andere landen gingen oorlog voeren tegen Afghanistan & Irak en tegen terrorisme. 4.6 Nooit meer oorlog? a. Waarom was de Volkenbond geen succes? De VS was geen lid & men kon nergens eens over worden. b. Wat gebeurde er in Joegoslavië tussen 1991 en 2000? Er woedde een oorlog tussen Bosniërs & Kroaten & Serviërs. c. Waarom is het onderscheiden van feiten in bronnen belangrijk? Om uit te zoeken wat wel & wat niet waar is. d. Waarom werden de Verenigde Naties opgericht? Om de vrede in de wereld te bewaren. Vraag: wat waren etnische zuiveringen in Joegoslavië? Antwoord: verschillende volken wilden dat alleen hun mensen in een bepaald gebied woonden. Andere volken werden verjaard en vermoord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.