Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Een gezond leven

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 971 woorden
  • 24 februari 2007
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
56 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
EEN GEZOND LEVEN Inleiding Waar denkt u aan bij een gezond leven? Ik denk dan meteen aan 5 dingen : 1. Je goed voelen, kortom niet ziek! - 2. Je geestelijk ook goed voelen - 3. Gezond eten en drinken(gevarieerd) - 4. Aan sport doen natuurlijk, fit zijn! -5. NIET roken! Veel mensen in Nederland denken niet zo aan een gezond leven of zij denken het wel maar DOEN het niet zo! Het is niet alleen maar zo in Nederland maar in nog velen landen. Het onderwerp vind ik daarom zo belangrijk, veel meer mensen in Nederland hebben overgewicht. In de laatste tijd volgen er veel mensen een dieet (bijv Sonja Bakker) dat is dan wel een weer een voordeel. Maar nog steeds niet genoeg om de aantallen mensen die overgewicht hebben te verlagen. Het gaat hier natuurlijk niet alleen maar om gewicht, maar ook om roken! Roken is dodelijk, Roken maakt de kans groter op longkanker enz dat staat allemaal op de verpakking van de doosjes + sigaretten zijn duurder geworden! Maar er zijn maar weinig mensen die er zich iets van aantrekken! Wat is gezonde voeding? Eten en drinken doen we allemaal, maar niet iedereen eet en drinkt het zelfde, want dat verschilt namelijk erg veel. De één eet veel groente+fruit en de ander veel snacks en eten waarin veel verzadigt vet in zit (zo meteen meer informatie over vet) enz. Je hebt een aantal gezonde regels bijv: ‘ Eet per dag 2 ons groente en 2 stuks fruit’, ontbijt elke ochtend, eet minimaal 1 keer in de week vis en drink per dag minimaal 1,5 liter water. Eet elke dag gemiddeld 2 ons groente (150-200 gram) per. Eet minimaal 2 stuks fruit. Je moet elke dag ontbijten omdat uw lichaam dan net waker is en moet opbouwen. Eten van groente en fruit beschermt tegen kanker van mond en keelholte, slokdarm en da maag! Gevarieerd (gevarieerd=van alles een beetje) eten is ook erg belangrijk want dan krijgt u alle belangrijke voedingsstoffen binnen die u nodig hebt! Op de schijf van 5 staan 5 goede tips op: 1. Gevarieerd, 2. Niet te veel, 3. Minder verzadigt vet, 4. Veel groente, fruit en brood, 5. Veilig!
Vetten Vetten bestaan uit glycerol (glycerol= een dikvloeibare, zoet smakende stof alcohol) en een mengsel van vetzuren. Vetzuren kunnen in twee groepen worden verdeelt onverzadigde en verzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren kunnen onderverdeelt in enkelvoudig of meervoudig vetzuren. Alle vetten en oliën bevatten verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Vetten zijn energie bronnen voor ons lichaam. Vetten bevatten ook vetzuren die belangrijk zijn om onze lichaamsfuncties in stand te houden. Vet levert vetzuren die de celwanden nodig hebben en het immuunsysteem. Het vetweefsel dat in het lichaam zit beschermt de organen en is een soort isolatie tegen de kou. Type vet Alle oliën en vetten bevatten verzadigt vet en onverzadigd vet, maar hoeveel er in zit is verschillend. Op het etiket staat meestal hoeveel verzadigd vet of onverzadigd vet erin zit. Over het algemeen is het zo dat boter, frituurvet, bakolie, bak- en braadvet veel verzadigd vet bevatten. Zachte margarine (in een kuip), vloeibaar frituurvet, halvarine en olie bevatten weinig verzadigd vet. En die producten worden het meest verkocht. Voedingswaarde In vetten zitten vitamine A, D en E. Vitamine A en D worden toegevoegd aan: halvarine, margarine (vast en vloeibaar) en bak- en braadvet (vast en vloeibaar). In boter zit al vitamine A en D. In frituurvet en olie zit geen vitamine A en D. In broodsmeersels, bak- en braadproducten en olie komt vitamine E in voor. Er zijn margarines en halvarine waar een plantenextract in zit, zogenaamd plantensterolen. Deze stoffen verslappen de cholesterol! Cholesterol is een vetachtig, glanzende stof die in alle dierlijke vetten voorkomt,het vergroot de kans om hart- en vaatziekte te krijgen. Verzadigd vet De eigenschap van verzadigd vet is om het cholesterol in het bloed te laten stijgen. Hierdoor is de kans groter zich vetlaagjes afzetten in de bloedvatwanden, waardoor ze langzamerhand dicht kunnen slippen. Het gevolg hiervan is hartinfarct of herseninfarct! Voedingsmiddelen met meer verzadigd vet dan onverzadigd vet zijn: - roomboter - vaste bak -en braad vetten - hard frituurvet - gewone harde margarines - vet vlees en vette vleeswaren - volvette kaas - volle melk en volle melkproducten - koffiemelk en- poeder - chocolade - snacks - gebak en koek
Veel mensen die overgewicht hebben eten deze producten waar zowat alleen maar verzadigd vet in zit (bijna geen onverzadigd vet)!
Onverzadigd vet Onverzadigd vet is het tegenovergestelde van verzadigd vet. De eigenschap van onverzadigd vet is om het cholesterolgehalte te verlagen. Hierdoor word de kans zeker kleiner op hart- en vaatziekte! Er zijn verschillende soorten onverzadigde vetzuren, zoals linolzuren en visvetzuren. Veel visvetzuren (N-3 vetzuren) zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het slim om 1 keer in de week vis te eten! Het liefst vette vis zoals: makreel, haring en zalm zij bevatten veel n-3 vetzuren. Er zijn ook nog aanwijzingen dat visvetzuren de kans op dementie kan verkleinen. Dementie is als mensen vooral ouderen gebeurtenissen gaan vergeten. Een soort ezelsbruggetje om verzadigd vet te herkennen, is dat onverzadigd vet bij kamertemperatuur vloeibaar is. Onverzadigde vetten zitten vooral in: - alle soorten olie (bijv olijfolie) - dieetmargarine - halvarine - vloeibaar bak- en braad vet - vloeibaar frituurvet - vette vis - noten zoals: walnoten, pinda’s, hazelnoten, pindakaas en nog meer notenpasta’s
Deze producten bevatten minder verzadigd vet dan onverzadigd vet, maar er zit in totaal even veel vet in als bij andere producten. Gebruik ze niet veel in plaats van verzadigd vet. Mensen die een dieet volgen eten alleen light en onverzadigde (vet)producten. Niet alleen een dieet volgen zorgt ervoor dat je er goed uitziet (gezond eten) maar ook genoeg bewegen. Je moet minimaal 2 uur per dag bewegen om in conditie te blijven! Als je dit allemaal doet dan garandeer ik je dat JOUW LEVEN DAN ECHT GEZOND IS!!!!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.