Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Discriminatie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 3610 woorden
  • 22 februari 2007
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
127 keer beoordeeld

Discriminatie komt veel voor de er zijn ook veel soorten waarvoor mensen worden gediscrimineerd de voorkomende discriminaties zijn:

Geslacht: Man of Vrouw Bijvoorbeeld als je een vrouw bent mag je een soort werk niet doen en moet je maar thuis blijven en het huishouden doen

Of je Bi Homo of Hetero bent Als je Bi of Homo bent hoor je er vaag niet bij dus je word buitengesloten je word uitgescholden en kan je nergens meer vertonen

Leeftijd soms worden mensen gediscrimineerd doordat ze te oud zijn ze nemen ze niet aan omdat ze hebben ze niks aan omdat je dan toch binnenkort met pensioen zou gaan en dus kun je beter een ander persoon nemen van rond de 19 / 20


Huidskleur heel veel mensen worden gediscrimineerd vanwege hun huidskleur als je zwart bent ben je slecht vies of soms kom je zelfs sommige disco’s in de bekendste racistische groep is de kkk klux klux klan

Handicaps mensen met een handicap die worden gediscrimineerd vanwege hun gedrag ze vinden ze dus raar!

Hoe je leeft dus leefvorm mensen worden zelfs gediscrimineerd vanwege hoe ze wonen arm of rijk groot of klein huis veel of weinig spullen!

En Geloof mensen worden gediscrimineerd omdat ze soms vinden dat je geen christen mag zijn maar je moet een moslim zijn want dat vinden ze veel beter!

Iedereen heeft vooroordelen. Je kunt immers niet alles weten en iedereen goed kennen. Maar heel vaak zijn vooroordelen niet waar en blijven ze toch steeds maar bestaan. Hoe komt het dat vooroordelen bestaan en blijven bestaan? Vaak komt het door onbekendheid of door angst voor het onbekende. Mensen weten niet of willen niet weten hoe het nou precies zit. Ze vragen het niet of zoeken het niet uit, maar zeggen bijvoorbeeld wat ze er zelf bij bedacht hebben. Of ze zeggen wat anderen zeggen. Of ze zeggen wat ze stoer of goed lijkt om te zeggen. Of ze zeggen iets over anderen waardoor ze zelf leuker of beter lijken.
Het is wel belangrijk om na te denken over vooroordelen, omdat ze vaak erg vervelend zijn voor de mensen over wie ze gaan. Zij staan buitenspel. Zij krijgen niet de kans om te laten zien wie ze zijn of wat ze kunnen. Het gaat van kwaad tot erger als vooroordelen maken dat mensen oneerlijk behandeld worden.
Een vooroordeel, dus iets wat je over iemand denkt terwijl je eigenlijk helemaal niet weet of dat wel waar is, kan er namelijk voor zorgen dat je iemand ook anders dan anderen behandelt. En daar gaat discriminatie over

Discriminatie is dat er onterecht onderscheid gemaakt word tussen mensen
Discrimineren komt voor in alle landen wereldwijd.
Het maken van onderscheid op grond van leeftijd is verboden. Op het gebied van de arbeid is dat geregeld in de wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid. Op alle andere gebieden kan een beroep gedaan worden op artikel 1 van de Grondwet.
Discriminatie betekent: mensen verschillend waarderen en behandelen op basis van kenmerken die helemaal niet van belang zijn. Als bijvoorbeeld een zwarte sollicitant geen baan als vrachtwagenchauffeur krijgt omdat hij geen groot rijbewijs heeft, dan is dat geen discriminatie. Maar als de sollicitant die baan niet krijgt omdat de werkgever geen zwarte chauffeurs wil, wordt de sollicitant wel gediscrimineerd. De huidskleur van de sollicitant is niet belangrijk voor dit werk.
Over het algemeen worden zwarte mensen veel meer gediscrimineerd in Nederland dan blanke mensen. Dit komt waarschijnlijk omdat er veel meer blanke mensen in Nederland zijn. Ze zijn met meer, voelen zich thuis, beter, belangrijker en dus sterker in hun schoenen staan dan de zwarte mensen. Sommige mensen zien ze dan ook als 2e-rangs burgers goed voor 2e-rangs behandelingen.

Soms lijkt discrimineren ook op pesten. Je kan bijvoorbeeld gepest worden omdat je een bril hebt, of rood haar. Maar je kan ook worden gediscrimineerd omdat je rood haar hebt. Deze twee feiten zijn bijna hetzelfde.
We spreken van indirecte discriminatie wanneer regels en methodes van een standpunt, die rechtvaardig lijken, tot achterstelling en daarmee tot discriminatie van groepen leiden. In het geval van directe discriminatie is het gedrag bedoeld om onderscheid te maken.
Met bewust en onbewust gedrag wordt bedoeld dat er ook discriminatie kan plaatsvinden zonder dat het echt doelbewust is. Ze hebben vaak niet de bedoeling verschil te maken of beseffen niet dat discriminatie door hun gedrag plaatsvindt.
Stereotypen zijn overdreven beelden die over groepen bestaan en niet met de werkelijkheid overeenkomen. Voorbeelden: *Nederlanders lopen graag op klompen * *Turkse vrouwen dragen allemaal een hoofddoek.*
Als men iemand of een groep beoordeelt op basis van stereotypen en niet meer bijvoorbeeld op basis van zijn persoonlijkheid, dan is er sprake van een vooroordeel. Je geeft een mening over iemand of een groep zonder dat je die eigenlijk kent. Deze beelden of ideeën kloppen meestal niet met de werkelijkheid.
Bij racisme gaat men er van uit dat het ene 'ras' boven het andere ras staat. In de negentiende eeuw waren racistische theorieën breed verspreid. Tegenwoordig is er ook nog een andere vorm van racisme: mensen die denken dat culturen zo verschillend zijn dat mensen uit die culturen niet naast elkaar kunnen wonen en leven. Mensen met een 'andere cultuur' dan de Nederlandse (wat die Nederlandse cultuur dan ook is) moeten daarom maar 'weg' volgens die mensen.

De vraag is meestal waarom wordt er zoveel en zo vaak gediscrimineerd. Ik denk dat mensen vaak discrimineren om hun eigen agressie kwijt te kunnen raken. Misschien worden die mensen zelf ook wel gediscrimineerd, of misschien wel gepest. Of ze voelen zich boven de ander verheven, ze kijken op hen neer, maar ik zie het verschil niet, we zijn toch allemaal gelijk? We zijn allemaal mensen en dat de een nou net iets andere interesses, geloof of gewoontes heeft dat is juist mooi, interessant. Stel je voor dat we er allemaal hetzelfde uitzagen, het zelfde wilden en konden dan zou de wereld wel heel onmogelijk en eentonig worden.
Want maakt een Aziaat anders dan een Europeaan en wat is het verschil tussen een islamiet en een jood??

Discriminatie is strafbaar, discriminatie is verboden. De reden dat discriminatie is verboden, is dat slachtoffers van discriminatie daar voor de rest van hun leven last van hebben. Behalve materiële schade veroorzaakt discriminatie ook geestelijke schade. Doordat er veel mensen worden gediscrimineerd komen er veel mensen in de problemen. Veel mensen gaan hierdoor hulp zoeken, en zo komen ze bij een psychiater terecht. Of ze willen de problemen zelf oplossen. Maar omdat dit niet lukte hebben sommige mensen hierdoor zelfs zelfmoord gepleegd.
In de wet staan een aantal rechten waar een mens zich aan moet houden, hieronder volgen een aantal van die rechten uit het strafboek der Nederlandse recht: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid, burgerlijke staat of op welke grond dan ook, is niet toegestaan".

Belediging (art. 137c Sr.) en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld (art. 137d Sr.).
Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat of aanzet tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen een persoon of over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging of hun hetero- of homoseksuele gerichtheid, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

Als je zelf iemand bent die andere mensen discrimineert kun je daar het beste mee stoppen. Het is namelijk wel erg gemakkelijk om zo je agressie kwijt te raken. Alleen doe je er andere mensen onwijs veel pijn mee. Denk je eens in wat het is om zelf gepest of gediscrimineerd te worden. Hoe klein en vernederd je jezelf dan zou voelen. Dat zou je ook niet leuk vinden.
Als je gediscrimineerd wordt praat erover, zelf kom je er toch niet uit en de mensen die het doen stoppen er ook niet zomaar mee. Het is te gemakkelijk om te doen namelijk.
Discriminatie
Onder discriminatie wordt in het algemeen verstaan: het maken van onderscheid op basis van argumenten die er niet toe doen. Er zijn nogal wat gronden waarop mensen gediscrimineerd kunnen worden. In de praktijk zijn hier vooral leden van minderheidsgroepen het slachtoffer van: homoseksuelen, gehandicapten, ouderen, roodharigen. Kortom: iedereen die op een of andere manier afwijkt van wat door degene die discrimineert als ‘normaal’ gezien wordt.

In het kader van deze publicatie gaat het met name over discriminatie van etnische minderheden. Bij voorbeeld: een Turkse jongen mag geen lid worden van de voetbalvereniging in zijn plaats ‘omdat er al genoeg Turken’ voetballen. Hij wordt dus bewust afgewezen vanwege zijn land van herkomst en is daarmee een slachtoffer van directe discriminatie.

Minder herkenbaar is indirecte discriminatie. Daarbij heeft een op zichzelf neutrale, ‘kleurenblinde’ handeling of regel een onrechtvaardig gevolg voor bepaalde groeperingen. Tot voor kort werd bij de politie een lengte-eis gesteld van 1,70 meter . Daarmee werd oorspronkelijk nooit bedoeld om migranten uit te sluiten. Toch had het in de praktijk die uitwerking. Mensen afkomstig uit, bij voorbeeld, Zuid-Europa blijven vaak onder die vereiste lengte, zodat ze meteen afgewezen werden. Zo zijn er in de maatschappij allerlei gebruiken, regels en wetten die (nog) niet zijn aangepast aan het feit dat Nederland in de afgelopen jaren multi-etnisch geworden is.

Racisme
Heeft discriminatie betrekking op gedrag en handelingen, racisme daarentegen slaat op een stelsel van denkbeelden. Racisme is te omschrijven als: een ideologie, waarbij uitgegaan wordt van de superioriteit van de ene etnische groep ten opzichte van andere groepen.

Vroeger werd vooral gewezen op biologische verschillen om het ene ‘ras’ boven het andere te plaatsen. In de Tweede Wereldoorlog hebben we kunnen zien waar dit soort racisme uiteindelijk toe kan leiden.
Tegenwoordig wordt het over een andere boeg gegooid. Culturen worden nu tegenover elkaar geplaatst. De ‘moderne’ racisten vinden dat je culturen niet met elkaar moet mengen en dat er alles gedaan moet worden om de eigen cultuur te beschermen.
Een complicatie als we het over racisme hebben is, dat je met het gebruik van de term impliciet het bestaan van verschillende rassen erkent. Zowel biologisch als sociaal gezien bestaan er echter geen rassen. Valt een ras samen met een bepaalde huidkleur, met een bepaald geloof, met een bepaalde nationaliteit? Het zijn vragen waar racisten zelf door de jaren heen ook steeds andere antwoorden op gegeven hebben

Discriminatie in het verleden
Volgens mij denken de meeste mensen dat er geen discriminatie in het verleden was. Maar dat was er wel! Discriminatie bestaat al heel lang. Daar heb je voorbeelden van:
Vanaf de veertiende eeuw ontdekte, vooral veel blanken volkeren, nieuwe gebieden (India, Afrika…). De mensen die daar woonden werden soms bekeken als “onbeschaafde wilden’’. Dan hadden ze een goed excuus om die mensen te onderdrukken en de baas over hen te spelen.
Tussen de 15de en 19de eeuw had je de slavenhandel. Blanken gingen ervan uit dat zwarte mensen minderwaardig waren. Je kon een zwarte slaaf kopen en bezitten als eigendom. Zo zijn er vanuit Afrika zo’n 12 miljoen mensen weggehaald om ergens anders te werken en te leven als slaaf. De meeste werden weggehaald door Nederlanders en gebracht naar werelddelen zoals Amerika en Europa. Als slaaf werd je dan heel slecht behandeld.
De Aboriginals uit Australië werden vanaf de 16de eeuw door blanken in reservaten gezet en deels gedood. Hetzelfde voorbeeld merkten we op in Amerika. De indianenstammen werden verdreven door blanken.
Nog zo’n voorbeeld was Hitler die tijdens de 2de Wereldoorlog miljoenen joden liet vermoorden omdat hij vond dat ze een minderwaardig ras waren. Zoals Anne Frank. Haar familie was joods. Tijdens de 2de Wereldoorlog zat zij met haar familie in het achterhuis in Amsterdam in de hoop dat ze niet gevonden werden door het leger van Hitler. Daar hield ze een dagboek bij (in het achterhuis).
Tot het begin van deze eeuw hadden de vrouwen heel weinig of juist geen recht.

Ze mochten niet stemmen
Ze mochten niet studeren.
Ze moesten voor het huishouden en de kinderen zorgen en niets anders doen.
Ze mochten niet op bepaalde clubs komen, die waren alleen voor mannen.
Dus, zoals je las is er wel discriminatie

Hoofdstuk III
Vooroordelen en discriminatie
In dit hoofdstuk vertel ik wat het verschil is tussen vooroordelen en discriminatie. Als je voor het eerst hoort wat vooroordelen en discriminatie betekend, dan denk je waarschijnlijk dat het hetzelfde is. Maar als je verder nadenkt weet je dat het wel erg verschillend is. Bij vooroordelen worden mensen in groepen verdeeld van bijv. hun land, afkomst, kleding, haren enz. Een vooroordeel is een gedachte over iemand of een heel volk of een groep die jij hebt. Je denkt het zonder dat je erbij nadenkt of het wel echt zo is. Vooroordelen kunnen positief en negatief zijn. Een positief vooroordeel: “Zwarte mensen kunnen goed dansen.”
Dit is een positief vooroordeel. Er zijn zwarte mensen die goed kunnen dansen maar er zijn ook zwarte mensen die niet goed kunnen dansen. Dit vooroordeel hoeft niet erg te zijn. Een negatief vooroordeel: “Meisjes kunnen niet voetballen.”

Dit is een negatief vooroordeel. Er zijn meisjes die niet kunnen voetballen. Maar er zijn ook meisjes die juist heel goed kunnen voetballen. Dit vooroordeel is niet leuk want er mogen soms geen meisjes mee voetballen op school door het vooroordeel “Meisjes kunnen niet voetballen.”
Ik heb een paar voorbeelden van vooroordelen en hoe deze vooroordelen zijn ontstaan:
Sommige mannen denken dat vrouwen niet kunnen autorijden omdat ze het een keer met een vrouw hebben meegemaakt die bijv. per ongeluk tegen een boom reed.
Sommige Nederlanders denken dat buitenlanders lui zijn, omdat er bijv. een Turk bij hun op werk zit die eigenlijk nooit iets doet.
Kinderen en jongeren denken soms dat oude mensen altijd zeuren omdat bijv. hun oma meestal klaagt over hoofdpijn.
Jongens denken meestal dat meisjes niet kunnen voetballen omdat bijv. een meisje op hun school altijd per ongeluk naast de bal schopt.
Veel mensen denken dat alle homoseksuele altijd aids hebben omdat ze bijv. hun vriend homoseksueel is en toevallig aids heeft.
Sommige mensen denken dat blonde vrouwen dom zijn, omdat ze dat bijv. van iemand hebben gehoord. Sommige mensen denken dat als je vader in de gevangenis zit dat jij ook een dief bent. Dat hebben ze bijv. op tv gehoord.

Hoofdstuk IV
Discriminatie in Nederland
Discriminatie is in Nederland verboden. Toch zijn er nog heel veel soorten discriminaties. Bijv. op school wordt er gediscrimineerd. Maar niet zo erg. Het is meestal omdat hij of zij uit een ander land komt. Of omdat hij of zij rood haar heeft of hij of zij sproeten heeft!
De laatste tien jaar zijn er veel mensen bijgekomen uit het buiten land. Daardoor zijn er veel verschillen ontdekt. En sommige mensen kunnen daar blijkbaar niet tegen en gaan discrimineren.

Maar er zijn nog meer voorbeelden van discriminatie in Nederland. Bijvoorbeeld bij een discotheek. Als je bijv. Marokkaans bent mag je er soms niet in van de portier.
Omdat discriminatie in Nederland verboden is, wordt er niet zo snel openlijk gediscrimineerd. Daardoor verzinnen veel mensen eens smoes. Bijv.”je mag er niet in want je bent geen lid” of ‘’je mag er niet in omdat je niet zo oud bent. Bijv. je gaat ergens heen waar je boven de 16 moet zin en je bent 17 zeggen ze dat het boven de 18 is. Dit soort dingen heb je ook bij sportverenigingen, cafés, kroegen, kappers.

Discriminatie (op school)

Discriminatie bestaat al sinds men zich kan heugen; het maken van onderscheid op onterechte gronden, met als gevolg dat een groep mensen daar last van heeft. Discriminatie is één van de ergste dingen wat je kan overkomen,ten eerste omdat je er weinig aan kan veranderen, ten tweede omdat het al helemaal nergens op slaat.
Discriminatie komt voor in het dagelijks leven in bijvoorbeeld cafés, disco's, winkels, in de stad, op scholen en buurten, op de arbeidsmarkt, bij bedrijven en overheid, enz.. Het richt zich vooral tegen verschillende groepen zoals; migranten, asielzoekers, homoseksuelen, vrouwen, woonwagenbewoners, psychiatrische patiënten, etc.
Natuurlijk komt het overal voor, je gaat niet afspreken om met z`n allen één bepaald persoon te gaan discrimineren. Maar meestal is het wel één bepaald persoon die door een groepje andere personen word gediscrimineerd.
Alle soorten discriminatie; directe-, indirekte-, bewuste- en onbewuste discriminatie, stereotypen en vooroordelen komen even hard aan.

’’Toen ik geboren was, was ik zwart. Toen ik opgroeide, was ik zwart. Als ik naar de zon ga, ben ik zwart. Als ik het koud heb, ben ik zwart. Als ik bang ben, ben ik zwart. Als ik ziek ben, ben ik zwart. Als ik zal sterven, ben ik zwart.
Maar in tegendeel met jou, mijn blanke vriend. Toen jij geboren was, was je roze. Toen jij opgroeide, was je wit. Als jij naar de zon gaat, ben je rood. Als jij het koud hebt, ben je blauw. Als jij bang bent, ben jij groen. Als jij ziek bent, ben je geel. Als jij zal sterven, zul je grijs zijn.
Hoe kun je mij dan een kleurling noemen!?!’’


Hoe komt het dat er discriminatie en racisme is? Dat kun je vergelijken met de redenen waarom er vooroordelen zijn. Onbekendheid en angst voor iets onbekends is ook vaak de reden voor discriminatie en racisme. Vooral als mensen zich onzeker of onveilig voelen, bijvoorbeeld als het niet zo goed gaat met hen of met de economie of met de samenleving, wijzen zij snel naar andere (groepen) mensen. "Zij hebben het gedaan. Het is hun schuld." Soms voelen mensen zich ook méér of beter dan andere mensen en kijken op hen neer. Maar misschien zijn de mensen die zich beter voelen diep in hun hart ook bang voor andere groepen mensen en zijn ze bang dat ze hun goede positie verliezen of minder kansen krijgen.
Discriminatie is in Nederland verboden. Dat staat in de wet. In de Grondwet staan een aantal basisregels die voor iedereen gelden. In artikel 1 van de Grondwet staat al dat discrimineren niet mag: "Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan." Dit betekent dat ook racisme, dus iemand anders behandelen omdat je iemand minder waard vindt om zijn of haar afkomst of huidskleur, verboden is. En met deze wetten is het net als met andere wetten: als iemand een overtreding maakt, kan het zijn dat hij of zij straf krijgt; een boete of zelfs een gevangenisstraf als het een zware overtreding is.

Ook word er gediscrimineerd op huidskleur, afkomst, of geloof. Dit wordt racisme genoemd. Racisme is eigenlijk iets, wat uit een vooroordeel is ontstaan.
Een vooroordeel is een mening over iemand of over een groep mensen, die niet is gebaseerd op feiten, maar op één kenmerk of op een stereotype. Een vooroordeel is heel vaak negatief. Voorbeelden zijn: met iemand in een rolstoel kun je geen gesprek voeren, zwarte mensen hebben meer ritmegevoel, vrouwen met kinderen kunnen geen carrière maken. Duitsers zijn heel dik, Nederlanders zijn gierig en alle Marokkanen en Turken zijn slecht. bij de mensen van buitenlandse afkomst word niet alleen gedacht dat zij anders zijn, maar zij worden ook beschouwd als minderwaardig.

Er worden heel veel verschillende linken gemaakt.
Er zijn kledingmerken op de markt, en als je die aan hebt denken mensen meteen: Kijk, een racist. Terwijl dit helemaal niet is.
Een paar voorbeelden van deze merken zijn Lonsdale, consdaple, pitt bull, Fred perry, everlast,
Hier haal ik even 1 merk uit, en dat is consdaple. Hier komen de letters NSDAP in voor,
Dit was de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij. Dit is de partij waarmee Adolf Hitler vond dat de joden niet te vertrouwen waren als het om geld ging, alles werd veel duurder, en Hitler gaf de joden hier de schuld van. Zo zijn er duizenden Joden vermoord. Hitler was dus heel erg racistisch en dat komt nu nog terug in kledingmerken. Zo word er dus ook een link gemaakt met gabbers en racisme. Een gabber draagt vaak kleding zoals lonsdale. Maar die mensen dragen geen lonsdale omdat ze racist zijn. En deze link word vaak verkeerd gelegd. Lonsdale is van gabbermerk veranderd in een racistisch merk. Lonsdale is nu druk bezig om te laten zien aan alle mensen dat ze geen racistisch imago willen. Ze laten teksten zoals “verzet tegen rechts geweld” op de kledingstukken zetten.

Er zijn ook groepen die proberen discriminatie te bestrijden:


Doel van het Impulsfonds
Op initiatief van de Federale Regering is in 1991 een Fonds voor het Migrantenbeleid opgericht dat bestemd is voor steun aan projecten die een gunstig kader bieden voor de maatschappelijke integratie van personen van vreemde oorsprong, de preventie van discriminatie en de interculturele dialoog. Integratie moet gezien worden als een proces van deelname aan de maatschappij, met bijzondere aandacht voor de volgende dimensies: Bovendien moeten de Nederlandstalige projecten aansluiting vinden bij de visie op inburgering zoals bepaald in het Vlaams regeerakkoord, met name “het samenleven in diversiteit op basis van een actief en gedeeld burgerschap”.
75 % van dit bedrag is voorbehouden aan projecten van de vijf grootste steden van het land en hun agglomeraties (Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Luik). De resterende 25% wordt toegekend aan projecten in de overige prioritaire actiezones.

Werkwijze
Het Impulsfonds voor het Migrantenbeleid wordt bestuurd door het Impulsfondscomité, dat bestaat uit vertegenwoordigers van federale, gewest- en gemeenschapsministers die bevoegd zijn voor het minderhedenbeleid en van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, dat het secretariaat van het Impulsfondscomité waarneemt. Dit comité beslist jaarlijks over de regels en prioriteiten van het Impulsfonds. Het Impulsfondscomité beslist over de toekenning en het bedrag van de subsidies, op basis van de voorstellen, meegedeeld door de federale, gemeenschaps- en gewestoverheden bevoegd voor integratie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.