Bio-industrie

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 3e klas havo | 515 woorden
  • 29 mei 2006
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
25 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
· Inleiding:
Mijn spreekbeurt gaat over de bio-industrie in Nederland. Dit onderwerp is wel eens in de media en zo, omdat veel mensen vinden dat de bio-industrie moet worden afgeschaft. Als mensen aan bio-industrie denken, koppelen ze dat meteen aan de boeren. Als mensen het over boeren hebben , dan hebben ze het meestal over de negatieve kant van de boeren. Bijvoorbeeld dat zij de schuld zijn van de mestoverschotten en van de bio-industrie. Mensen denken er dan niet aan dat ze zelf de schuld zijn van de bio-industrie, want wie betaalt bepaald.

· Middenstuk:
1. Bio-industrie en biologisch:
ik zal maar eens beginnen met uit te leggen wat bio-industrie precies is.

Bio-industrie is het houden van dieren in zeer grote aantallen op een zeer kleine ruimte.
Veel mensen zijn tegen de bio-industrie omdat de dieren worden behandeld als dingen, en dat zij voldoende hebben aan alleen maar eten, drinken en onderdak.
De mensen willen juist het tegenovergestelde van de bio-industrie, genaamd Biologisch,dat is dat de dieren meer plaats hebben om zich te bewegen, en dat ze soms zelfs buiten lopen.

2. Waarom kan Nederland niet zonder bio-industrie?
· Ten eerste omdat de boeren zich het niet kunnen permitteren om de dieren biologisch te houden. Dit kost veel grond, dus ook veel geld. Jullie weten allemaal denk ik wel dat de boeren niet de rijkste zijn, dit komt mede doordat de opbrengsten de laatste jaren erg slecht waren.
· Ten tweede zijn in Nederland alleen al zo’n 13 miljoen varkens. Als je die allemaal in een weiland wilt zetten, dan heb je een weiland nodig zo groot als Friesland!!
· Ten derde waarom Nederland niet zonder de bio-industrie kan is omdat meer dan een half miljoen Nederlanders in de vlees industrie werken, en dus als de bio-industrie verdwijnt, zullen er ook vele banen verdwijnen.
· Ten vierde kan Nederland niet zonder de Bio-industrie omdat het een groot deel van de economie is, het zorgt voor een groot deel van het nationaal inkomen. Veel producten uit de bio-industrie worden namelijk geëxporteerd. Zonder de bio-industrie zou de economie inzakken.
· Ten vijfde ook omdat van allerlei afvalproducten uit de voedingsindustrie worden verwerkt in her voer voor de dieren. Enkele voorbeelden zijn:
1. bierbostel; dit is wat overblijft van de graan als ze bier maken,

2. aardappelsnippers,
3. zonnebloempitten die overblijven na het maken van margarine,
4. bietenpulp; dit blijft over als ze van bieten suiker hebben gemaakt.
· Ook is het zo dat bij kippen in de scharreleieren meer salmonella zit dan in de eieren van kippen in een hok.

· Slot:
De conclusie van deze spreekbeurt is dat Nederland gewoonweg niet zonder de bio-industrie kan, anders stort de economie in, blijft er veel afval van voedselresten over, zit er veel meer salmonella in de eieren en vallen er een heel aantal banen weg.
Er zullen altijd veel mensen blijven strijden voor biologisch, misschien dat het ooit wel zover komt dat alles biologisch wordt, maar dat weet nog niemand.

Zelf vind ik de dieren in de bio-industrie wel een beetje zielig, maar het moet wel zo, dat kan niet anders, en daar heb ik jullie net ook proberen ervan te overtuigen.

REACTIES

A.

A.

Hoi,

Wat goed dat je je spreekbeurt zo op hebt gezet!
Ik wil graag met je in contact komen over dit betoog. Zou je mij een mailtje willen sturen? Ik ben van Jongeren Milieu Actief en heb namelijk misschien wel iets interessants voor je.
Ik hoop van je te horen,

Groetjes,
Arlinde (arlinde@Jma.org)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.