Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Tweede Fase

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas havo | 850 woorden
  • 26 mei 2006
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Naam
Straat 1
1234 AB Plaats
Telefoon 000-1234567

Plaats, 24 mei 2006

T.a.v. Dhr. Naam
Schoolnaam
Straat 2
Postcode Plaats

Betreft: Afschaffing van de tweede fase

Geachte heer Naam,

Op 6 december 1999 verzamelden zich duizenden leerlingen uit heel Nederland in Den Haag om te protesteren tegen een nieuwe vorm van onderwijs die leerlingen zelfstandiger moet maken genaamd de tweede fase. De tweede fase wordt toegepast in de bovenbouw van HAVO en VWO en het is daarbij de bedoeling dat de leraar een minder grote rol gaat spelen in deze klassen. Naar aanleiding tot de invoering van de tweede fase zijn de klachten van de hogescholen en de universiteiten, dat de leerlingen niet zelfstandig genoeg zijn. Of dit probleem met de invoering van de tweede fase voorbij zal zijn betwijfel ik. Ondanks de vele negatieve resultaten en publicaties die het met zich mee zal brengen.

Standpunt

De tweede fase werkt niet, dat is wel duidelijk. De meeste leerlingen kunnen de zelfstandigheid niet aan. Zo lopen vast met hun huiswerk, want bijna niemand maakt zijn huiswerk, als er niet gecontroleerd wordt. Nog een probleem vormen de vele opdrachten waar de leerlingen mee dood gegooid worden. Voor alles valt er wel een verslag te maken. Verslagen maken kost veel tijd. Één goed verslag kost evenveel tijd als een hele repetitie van bijv. Biologie leren. Trouwens weten de leerlingen naar een aantal verslagen heus wel hoe het werkt.

Het studiehuis
De bedoeling van de tweede fase is het verbeteren van de doorstroming en de eindexamen- resultaten van leerlingen naar zijn/haar vervolg studie. Dit was wel een goed idee want in de praktijk liet dit nog wel eens aan de wensen over. Het studiehuis was dus wel een goed plan maar wat er allemaal misging en nog steeds misgaat in de uitvoering van dit plan is toch erg veel. En bracht veel ophef met zich mee, blijkt uit dit citaat van de ‘Volkskrant: 'Ook veel leraren hebben moeite het studiehuis van de grond te tillen. De Onderwijsinspectie signaleerde dit najaar zelfs didactische verschraling op de scholen, doordat leerlingen overstelpt worden met opdrachten en de leraren zich beperken tot een te eenzijdige rol.' En ten eerste is de lesstof voor alle vakken werd veranderd en door deze verandering moesten er nieuwe (duurdere) boeken worden geschreven. En dit betekent dus dat er indirect aanspraak wordt gedaan op de financiën van de ouders. Ten tweede is de werkdruk van de leraren flink toegenomen en dit gaat ten koste van het lesgeven aan de leerlingen. Tevens is deze hoge werkdruk niet aantrekkelijk voor de middelbare school leerlingen die succesvol hun examen hebben afgelegd en dus een vervolgstudie moeten kiezen.

Voordelen
Natuurlijk zijn er ook wel voordelen met de tweede fase meegekomen. De doorstroom- en eindexamenresultaten van de eerste lichting leerlingen op de scholen die al eerder met de Tweede Fase zijn begonnen, zijn beter dan de resultaten in de jaren voorafgaande aan de vernieuwde bovenbouw. Dan blijkt toch ook wel dat de Tweede Fase een succes is. Het is namelijk geslaagd in het doel waarvoor het in het leven is geroepen. Tevens zijn de leerlingen, ondanks de moeite die ze hiermee hebben, toch veel zelfstandiger geworden. En dit is ook een belangrijk punt, want dit was ook een doel van het studiehuis. Een wat minder belangrijk punt is ook dat de leerlingen veel meer vrije tijd hebben, al was dit niet de bedoeling. Toch vind ik dit persoonlijk wel fijn.

Zelfstandigheid
De leerlingen die uit de derde klas komen zijn gewend om gecontroleerd te worden en alles voorgekauwd te krijgen. Vele vragen stellen ze niet. Of ze het nodig hebben of niet. Maar in de tweede fase moeten ze zelf de stap nemen om naar de leerkracht te gaan en te vragen. Een aantal doet het maar een groot aantal ook niet. Ook is het zo dat ze natuurlijk een aardige of een goed uitleggende leraar eerder een vraag stellen dan een strenge of een warrig uitleggende leraar. Ook vraagt het studiehuis een grote mate van zelfstandigheid van de leerlingen. En dit is nog te vroeg voor de leerlingen, want hiermee kunnen de leerlingen nog niet mee omgaan. Ze zijn gewoon nog te jong. En dit blijkt ook wel uit verschillende zaken zoals het spijbelen en het maken van de opdrachten. Er wordt namelijk veel meer gespijbeld en ook stellen de meeste leerlingen hun werkstukken, praktische opdrachten en leesverslagen uit tot op het laatste moment. Een ander probleem is bijvoorbeeld als iemand pas op het laatste moment er achter komt hoe hij/zij deze zelfstandigheid aan moet pakken. Hij/zij heeft daardoor de eerste drie toetsen al slecht gemaakt, en kan dat voor de laatste toets niet meer ophalen. Gevolg hij/zij blijft zitten.

Conclusie
Kortom de tweede fase is niet helemaal goed afgewerkt. Veel leraren zijn nog niet klaar voor deze methoden en ook de leerling worden in het diepen gegooid. Ook de tijdsindeling voor bepaalde vakken zijn erg raar waardoor je, je niet meer goed kunt richten op de vakken die echt van belang zijn. Ik vind dus dat de overheid moet gaan versoepelen en dat ze alles beter uit hadden moeten bedenken.

Met vriendelijke groet,


Je naam

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.