Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Iederwijs

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 778 woorden
  • 26 mei 2006
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Iederwijsschool

Wat is een Iederwijsschool
Een iederwijsschool heeft een andere visie op onderwijs dan de reguliere (gewone) scholen die wij kennen. Een Iederwijsschool heeft geen vaste dagindeling en verplichte vakken. Bij iederwijs gaat er vanuit dat ieder kind al wijs is, hiervoor is een omgeving nodig waarin dit tot uiting kan komen, zodat ze kunnen leren wat ze in hun leven nodig hebben. Het is een voortdurende ontdekkingstocht van uitproberen, bijstellen en opnieuw bekijken. Bij iederwijs zijn geen vakken en geen klassen, geen toetsen en geen rapporten. De situatie binnen een Iederwijsschool heeft veel overeenkomsten met het dagelijks leven in de samenleving. Een iederwijsschool is niet voor iedereen toegankelijk, het is een particuliere school en krijgt geen subsidie‘geld’van de overheid.

Wat is de visie van Iederwijsschool

De visie van Iederwijs bestaat uit de volgende ideeën.
Veilig voelen
Kinderen voelen zich veilig als ze mogen zijn wie ze zijn, als er duidelijkheid is en er ondersteuning is van ouderen. Als hun behoeften gezien en begrepen worden. Als hun spel serieus genomen wordt, als ze zelf kunnen ontdekken en invloed hebben op dat wat hen aangaat. Als ze de tijd hebben voor zichzelf en hun eigen ontwikkeling.
Verrijking door verschillen
Iedereen is verschillend. Op Iederwijs mag je zijn wie je bent. Elk kind heeft andere interesses, ideeën, culturele achtergronden, een andere leeftijd en andere mogelijkheden. Door de grote verscheidenheid aan personen wordt een rijke omgeving gecreëerd.
Verder door vragen
Iederwijs is een omgeving waarin kinderen de ruimte krijgen zodat ze hun eigen vragen kunnen volgen. Hierdoor kan het kind zijn eigen antwoord zoeken, en het vermogen om antwoorden te vinden verder ontwikkelen. Ze ontwikkelen een natuurlijk zelfbewust-zijn om van daaruit hun volgende stappen te nemen.
Vormgeven van verlangens
Ieder verlangen dat ontstaat, kan op Iederwijs vormgegevens worden binnen de grenzen van de mogelijkheden van de school (geld, regels en afspraken). Doordat je wensen uit komen, komen er weer nieuwe wensen, die steeds meer bij jou interesses liggen. Op die manier groei je in waar je goed in bent of waar je plezier in hebt.
Vertrouwen op vermogen
Een keuze voor Iederwijs is een keuze voor vertrouwen en elkaar leren kennen, zodat vertrouwen kan groeien. Vertrouwen is een beginpunt en groeiproces tegelijk. Kinderen hebben van nature een vertrouwen op hun eigen vermogen. Dit vertrouwen wordt versterkt en vergroot als kinderen de mogelijkheid hebben hun eigen omgeving en hun eigen ontwikkelingsweg vorm te geven.
Vrijheid met verbondenheid

Vrijheid met verbondenheid is het startpunt, en tegelijkertijd het resultaat voor voorgaande voorwaarden. Kinderen krijgen het inzicht dat wat ze doen, gevolgen heeft voor de omgeving waarin zij zich bevinden. Kinderen leren de individuele grenzen en behoeften te verwoorden, en af te stemmen met elkaar. Omdat je je verbonden voelt met de anderen, kan je ook vrij zijn, jezelf zijn, omdat je weet dat je erbij hoort. Kinderen worden wij(s).

De structuur op Iederwijs
Iederwijs kent geen vaste dagindeling zoals reguliere scholen. Kinderen beslissen zelf wat ze willen leren en wanneer. Ook is er een andere manier van regelgeving. De regels worden met elkaar gemaakt, bij gesteld en eventueel weer geschrapt. Zo kan iedere groep zijn eigen regels vaststellen. Wel wordt er van iedereen veracht dat hij of zij zich aan de regels houdt. Als je je niet aan de regels houdt wordt je hierop aangesproken. Je bent dus vrij in wat je wil leren denken, voelen of spelen. Maar het is niet zo dat er helemaal geen regels zijn. De doelstelling is om een veilige omgeving te creëren waarin ieder zich persoonlijk op zijn eigen manier kan ontwikkelen. De kinderen zijn zelf mede verantwoordelijk voor het handhaven van de gels die mede door hun zelf bedacht.

Hoe is de aansluiting met het voortgezet onderwijs?
Kinderen kunnen hetzelfde leren als in het reguliere onderwijs. De dingen die ze in de praktijk echt nodig hebben zullen ze ook leren. Met name dingen als zelfbewustzijn, keuzes maken, kunnen samenwerken en plezier in leren zijn zaken die ook in het voortgezet onderwijs nodig zijn. Een Iederwijsschool zal doorgroeien naar een Voortgezet Iederwijs voor kinderen tot en met 18 jaar. Als kinderen toch naar een andere vervolgopleiding willen, kijken ze samen met de leraar welke vakken ze nog niet genoeg kennen. Ze gaan na wat het kind al weet, wat het nog zou moeten leren, en op welke manier hij of zij dat wil leren.

Ontplooiing
Iederwijs is een alternatieve manier van lesgeven. Het idee achter Iederwijs is dat ieder kind uit zichzelf dingen wil leren. Het biedt kinderen de mogelijkheid om zichzelf te ontplooien en dat gene te leren waar hun interesses liggen. Kinderen die op een Iederwijsschool gezeten hebben, zijn zelfstandig, hebben zelfvertrouwen en hebben een groot gevoel voor verantwoordelijkheid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.