Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zintuigen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 416 woorden
  • 25 mei 2006
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
125 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vraagstelling: We willen onderzoeken dat als je je vingers uit het koude en warme water hebt gehaald hoe het kamertemperatuurwater dan aanvoelt. Hypothese: Ik denk dat het kamertemperatuurwater gewoon het zelfde aanvoelt. Wat heb je nodig? - Een glas met ijswater (4°C) - Een glas met kamertemperatuurwater (20°C) - Een glas met warmwater (40°C) - Pen, papier. Wat moet je doen? Vul 3 glazen met de bovenstaande watertypes. Doe 2 vingers van je linkerhand in het warme water, en 2 vingers van de rechter hand in het koude water. Hou ze ongeveer 2 min in het water. Doe de vier vingers daarna in het kamertemperatuur glas. Noteer dit. En beantwoord de vragen in je werkboek. Resultaten: 1. Welke zintuigen in de hand van je rechterhand werden geprikkeld door het water op kamertemperatuur? Antwoord: Koudezintuigen

2. En welke zintuigen in de hand van je linkerhand? Antwoord: Warmtezintuigen
3. Met de warmtezintuigen en koudezintuigen kun je ook waarnemen of het buiten warm of koud is. Kun je de werking van deze zintuigen vergelijken met de werking van een thermometer? Antwoord: Nee, omdat je een tijdje in lang water hebt gezeten wat een andere temperatuur is dan buiten. Conclusie: De vingers die uit het warme water kwamen, voelden koud aan in het glas van het kamertemperatuurwater. De vingers die uit het koude water kwamen, voelde lauw/warm aan in het glas van het kamertemperatuurwater. Extra informatie: Temperatuur regeling van de huid: In de huid bevinden zich temperatuurzintuigen die als het lichaam oververhit dreigt te raken een signaal afgeven. De zweetklieren geven hierdoor waterdruppels af. De huid wordt daarom bedekt met zweet dat langzaam verdampt.Bij de verdamping wordt warmte aan de omgeving onttrokken. In dit geval komt die warmte uit het bloed vlak onder de huid. Het zweten vormt zo een efficiënte manier van afkoelen. Als het koud wordt, gaan de haren van veel dieren overeind staan. Mensen krijgen dan kippenvel, doordat het spiertje dat aan het haarzakje zit, deze een beetje omhoog trekt. Dit kippenvel krijg je als volgt: Een haartje op de huid zit in een haarzakje. Aan de buitenkant van het haarzakje zit een spiertje. Als je het koud krijgt, trekt het spiertje samen en ontstaat er een bobbeltje. De haren in het zakje gaan omhoog staan. Tussen die haren blijft warme lucht hangen, die zorgt voor isolatie. Je huid ziet eruit als 'bobbeltjes met haren'. Dat lijkt een beetje op de huid van een geplukte kip en daarom noemen we dat kippenvel. Onder de huid bevindt zich ook een isolerende vetlaag.

REACTIES

K.

K.

Mooi

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.