Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Le bourgeois gentilhomme door Molière

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Le bourgeois gentilhomme
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 574 woorden
  • 15 augustus 2005
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
22 keer beoordeeld

Boekcover Le bourgeois gentilhomme
Shadow
Le bourgeois gentilhomme door  Molière
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting, in het Frans:
Le Bourgeois entiché de noblesse, M. Jourdain entend acquérir les manières des gens de qualité. Il décide de commander un nouvel habit plus de sa nouvelle condition et se lance dans l’apprentissage des armes, de la danse, de la musique et de la philosophie, autant de choses qui lui paraissent indispensables à sa condition de gentilhomme.

Il se pique également de courtiser Dorimène, amenée sous sont toit par son amant, un comte désargenté , qui entend bien profiter de la naïveté de sa dupe.

Sa femme et Nicole sa servante, se moquent, puis s’inquiètent de le voir ainsi toqué de belles manières, et tentent de le ramener à la réalité du prochain mariage de sa fille Lucile avec Cléonte. Mais ce dernier n’étant pas gentilhomme, M. Jourdain refuse obtinément cette union.


Covillet, le valet de Cléonte, imagine alors de déguiser le jeune homme en " Grand Turc " et de l’introduire dans la maison pour honorer M. Jourdain et lui offrir la distinction de " Mamamouchi ".

Samenvatting in het Nederlands:
Le Bourgeois Gentilhomme is geschreven door Moliere. Het speelt zich af in de tijd van Lodewijk de 14e en was voor het eerst in 1670 door Moliere uitgevoerd in het Versailles. Het boek gaat over het leven van Mr.Jourdain, een rijke burgerman die graag edelman wil worden. Om tot de adel te behoren moet hij zich aan bepaalde gedragsregels houden: hij moet intelligent zijn en lessen volgen, hij moet goed kunnen dansen en zingen, hij moet kennen hebben van muziek, hij moet een mooi huis en dienstmeiden bezitten, etc. Het probleem is dat Mr.Jourdain een oerdomme en makkelijk te verleiden man is. In het verhaal proberen de dansleraar, de muziekleraar, de filosoof en de schermleraar hem wat lessen bij te brengen, maar hij snapt er niets van. Hij kan geen adellijke worden omdat hij eenvoudig weg alles verkeerd doet. Mme Jourdain is een verstandige, beschermde vrouw die een oogje in het zeil houdt bij haar man. Lucile is de dochter van het echtpaar Jourdain, die graag wil trouwen met haar geliefde Cleonte. Mr.Jourdain wil dit niet, omdat hij vindt dat ze een adellijke man moet trouwen. Nicolle is de dienstmeid in huize Jourdain en heeft een oogje op Covielle, ook een bediende. Dorante is een rijke graaf en zijn vrouw, Dorimène heeft geheime affaire met Mr.Jourdain. Dorante probeert met leugens en mooie praatjes de makkelijk omkoopare Jourdain geld af te nemen. Hij is erg sluw: hij koopt zelfs een dure diamanten ring voor Mr.Jourdain om zijn eigen vrouw, de markizin, te verleiden! Mr.Jourdain komt in aanmerking met de Turkse grootvizier, wiens zoon een - in Jourdains ogen - ideale echtgenoot voor dochter Lucile is. Maar, eerst moet Mr.Jourdain ,,verturkst'' worden dmv een Turkenceremonie. Eigenlijk wordt hij gewoon in de zeik genomen en drijven ze de spot met hem, maar Mr.Jourdain gelooft dat hij een heel belangrijk persoon is geworden: Le Mamamouchi - vergelijkbaar met de hoogste Franse adel in die tijd. De zoon van de Turkse grootvizier is eigenlijk Cleonte. Op het einde sluit Mr.Jourdain de huwelijken tussen de graaf en grafin, Nicolle en Covielle, Lucille en de Turkse zoon, Cleonte dus, en een her-huwelijk tussen hem en zijn vrouw.
Het stuk Le Bourgeois Gentilhomme wordt nog in vele culturen en vele jaren uitgebracht in boek, toneel of filmvorm.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le bourgeois gentilhomme door Molière"