Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Winterdepressie

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 573 woorden
  • 15 juni 2005
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Verslag “Winterdepressie” Wat zijn de symptomen van een winterdepressie? Weken of maanden lang van somberheid, verward, nerveus, huilerig,lusteloos en moe zijn. Ook heb je dan geen interesse meer in dagelijkse en sociale contacten. JE kan je niet meer zo goed concentreren en je slaapt vaak veel meer. Ook heb je dan behoefte aan calorierijk eten (bijv. chocolade en pizza) Er kunnen ook evt. lichamelijke klachten komen zoals: spierverzwakking, verstopping, en pijntjes. Als het dan weer zonniger word, de lente breekt weer aan, verdwijnen de klachten weer. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een winterdepressie? Dit is niet heel erg duidelijk. Sommige mensen denken dat het met onze ‘biologische klok’ te maken heeft. Dit zou ontregeld zijn doordat men in de winter minder zonlicht krijgt. Want men denkt dat de hoeveelheid daglicht invloed heeft op je melatoninespiegel. Het hormoon melatonine wordt vooral in de nacht aangemaakt. Als het daglicht is, is de concentratie van het hormoon dan heel snel laag. Als dus in de winter niet zo veel daglicht binnenkomt, denkt je lichaam dat het nacht is. Dit, omdat je lichaam dan dus veel melatonine aanmaakt. Dit is een mogelijke oorzaak van de vermoeidheidsklachten die veel mensen met een winterdepressie hebben. Maar tegenwoordig kijkt men ook meer naar persoonlijke dingen. Zoals gebeurtenissen in je jeugd, spanningen (in je gezin, op werk) en andere problemen. Ook heeft men de laatste tijd meer oog voor de invloed van stoffen in je hersenen. Men denkt dat dit ook een oorzaak kan zijn. Maar omdat winterdepressie heel moeilijk te meten is, is men nooit zo snel zeker.
Hoe weet men dat zeker? (de oorzaken) Men weet het dus niet zeker, maar door vele metingen en onderzoeken heeft men veel oorzaken uit kunnen sluiten. De oorzaken die overbleven zijn dan het meest aanneembaar, vooral ook doordat ze het hebben getest, en het positief er uitkwam. De oorzaken hierboven zijn de ook de meest aanneembare. Welke therapieën worden gebruikt om een winterdepressie te voorkomen? lichttherapie: Dit gebeurt vooral bij een najaars-winter depressie. Een dosering van 10.000 lux een half uur per dag is het voorschrift. Dit kan met een zelf aangeschafte daglichtlamp of in een speciale lichtbox. Ook is er de daglichthelm. Dit een opvallend soort skibril die het licht direct naar de ogen stuurt, een half uur lang. Hierdoor wordt men minder snel moe en meer opgewekt. Melatonine-tabletten: Dit moet je net voor het slapen gaan innemen. De melatonine zorgt ervoor dat je eerder in slaap valt. Dit beïnvloed je biologische klok en hierdoor stabiliseert je slaap-waakritme. Vaak gebruiken mensen met slaapproblemen ook deze tabletten. Antidepressiva: Mensen met depressieve klachten krijgen ook vaak antidepressiva voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die effect hebben op de neurotransmitters in je hersenen. Neurotransmitters zijn stoffen die zorgen voor informatieoverdracht van de ene cel naar de andere. Antidepressiva hebben invloed op de afscheiding en opname van neurotransmitters. Een antidepressivum kan bijvoorbeeld zorgen voor een afname van de nervositeit. Hoe succesvol zijn deze behandelingen? Vooral de lichttherapie is zeer succesvol. Dit omdat het haast of geen bijwerkingen heeft, en een lichtbak niet duur is om aan te schaffen. Ook omdat men dan geen medicijnen hoeft te slikken is een groot voordeel. Men heeft na de behandeling vaak geen abnormale behoeft meer aan veel te slapen en gaat wel redelijk normaal door het leven. (Alleen mensen die (aanleg hebben voor) huidkanker, epilepsie, staar en manische depressiviteit is het niet slim om deze behandeling te nemen.)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.