Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Rise of India

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1977 woorden
  • 11 juni 2005
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Inleiding

Ik heb het onderwerp: “De economische groei van India” gekozen, omdat ik vond dat aan India te weinig aandacht werd besteed.

Eerst had ik er aan gedacht om China als land te kiezen, aangezien dat mijn ouders geboorteland was en ik dus meer met dit land te maken had. Maar bij nader inzien had ik dit onderwerp toch links laten liggen. Ten eerste had mijn zus dit onderwerp ook al gebruikt. Ik zou dan net zo goed háár werkstuk intuinen leveren in plaats van zelf eentje te maken. Dit leek me geen goed idee. En daarbovenop kwam dat ik vond dat China al te vaak in de spotlights is gekomen. Een ander moet ook eens de beurt krijgen.

Dus kwam ik bij India terecht. Nummer twee van de snelst groeiende economieën op het moment. India is volgens mij niet vaak genoeg besproken. Bovendien heb ik
www.scholieren.com bezocht. En daar was geen één werkstuk te vinden over India! Ik besloot toen dat daar verandering in gebracht moest worden.

Mijn hoofdvraag luidt: “Hoe is het met de groei van India gesteld?” Natuurlijk ging mijn onderzoeksvraag over de groei. De groei van India is een van de meest fascinerende dingen van diens economie op het moment. Ik wist op het moment dat ik de onderzoeksvraag maakte nog niet goed wat voor deelvragen ik moest nemen. Daarom had ik de hoofdvraag ook nogal open gelaten.

Uiteindelijk kwam ik op de deelvragen:

*Wat stimuleert de groei van de economie?
*Hoeveel is de economie de laatste jaren gegroeid?
*Wat kunnen de problemen zijn?
*Hoe is de verdeling van economie in de sectoren?
*Op welke sectoren berust de groei van de economie het meest?
*Wie profiteren het meest / minst van de groei?

Ik had de 4e en de 5e vraag samen gevoegd tot één hoofdstuk. Deze vragen leken mij goede vragen om een beetje een beeld te hebben op de economie van India.

Wat stimuleert de groei van de economie?

India stelt zich nu meer extern gericht op dan vroeger. Hierdoor komt de buitenlandse economie goed op gang.

De gemiddelde Indiër is net als in andere lageloons-landen bereid voor een lager loon te werken dan de gemiddelde Europeaan of Amerikaan en ook wil hij of zij langer werken. Hierdoor is de Westerse arbeider duurder dan de Indiër, waardoor de producten hier duurder geproduceerd worden.


Een voorbeeld:

Een arbeider in een Nederlandse schoenenfabriek verdient misschien F5000,- per maand, inclusief vakantiegeld (8%) F64.800,- per jaar. Daarvoor werkt hij ongeveer 36 uur per week gedurende 45 weken, dus 1620 uur per jaar. Nog afgezien van bijkomende kosten voor de werkgever kost hij dus F64.800,-/1620 uur = F40,- per uur. Een Indiase arbeider in een schoenenfabriek verdient F50,- per maand zonder vakantiegeld, dus 600,- per jaar. Hij kost dus F600,-/3000 uur = 20 cent per uur. De Nederlandse arbeider is per gewerkt uur dus 200 keer duuder dan de Indiase arbeider.
(Mondiale economie: feit en fictie, Steven Brakman en Charles Van Marrewijk, 1999)

De producten worden, omdat ze daar goedkoper geproduceerd worden, in het vervolg in India gemaakt en dus worden we hier nu door hun goederen en diensten overspoelt.

Een extra is dat India als voormalige kolonie goed engels spreekt in tegenstelling tot de potentiële concurrenten China, Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

Hoeveel is de economie de laatste jaren gegroeid?

Per jaar groeide de economie ongeveer zes procent in de jaren ‘90. Dat is nogal hoog vergeleken met de paar procent die we hier in Nederland groeien.

Het eerste kwartaal van 2004 was de groei 8,2 procent. Het kwartaal hiervoor was de groei van de economie zelfs 10.5 procent.

Dit komt door de economische hervormingen die de regering heeft gemaakt, de liberaliseringen. Die kwamen in 1991 pas echt op gang met de regering Rao.

De belangrijkste industriële centra van India zijn tegenwoordig Bombay, Calcutta, Bangalore en Madras. Dit zijn de grootste en de rijkste steden, alhoewel je ook veel armen in sommige tegenkomt.

De Indiase munteenheid tegenover onze euro gezien: 1 euro = 43,8777 roepie.


(zie ook Bijlage1)

Wat kunnen problemen zijn voor de economie?

Een grote dreiging voor de economie is die mensenmassa. Als India haar bevolking door laat blijven groeien, zal dat rampzalige gevolgen kunnen hebben. Jaarlijks neemt de bevolking met 50 miljoen mensen toe!

Ook het milieu is een probleem. Door de grote groei van de economie gaat het milieu daaronder lijden. Vervuiling van water en lucht zullen in de toekomst een grote rol gaan spelen, maar de gemiddelde Indiër maakt zich daar nog niet al te druk om.

Hoe is de verdeling van economie in de sectoren?

Agrarische sector:
In India werkt er meer dan 60% van de bevolking hier. Dat is ongeveer 700 miljoen mensen. Van het nationaal inkomen wordt ongeveer dertig procent in deze sector verdient. Deze mensen hebben geluk gehad dat de weersomstandigheden gunstig waren in het eerste kwartaal van 2004. Hun belangrijkste export is rijst en gierst.

“India is de grootste producent ter wereld van thee, jute, pinda’s en sesamzaad,… Andere belangrijke landbouwgewassen zijn katoen, koffie, suiker, tabak en rubber.”
(Dominicusreeks: India, 1e druk 1989)

Ongeveer eenderde van de totale wereld productie van specerijen ligt in handen van India. En de veestapel is de grootste ter wereld met ongeveer 400miljoen stuks, maar… omdat de dieren als last en trekdier worden gebruikt, is hun kwaliteit slecht.

Maar dankzij de Groene Revolutie nog, die vooral op grotere boerderijen plaatsvond, kan India haar bevolking nu wel voeden.


Na de groende revolutie breekt nu een revolutie op zee uit. De garnalenvangst is enorm gestegen. Behalve dat ze uit de zee worden gevangen worden ze ook gekweekt.

Maar toch, als boer op het platteland in India heb je het zwaar, en daarom gaan veel mensen naar de stad in de hoop daar werk te vinden. Vaak moeten ze in de stad ook hard werken.

Industrie
De lage lonen en hoge opleidingen trekt in India steeds meer westerse bedrijven aan. Daar willen bedrijven zich vestigen. In de industriële centra wordt het meest geproduceerd: elektrotechnische apparaten, auto’s, schepen, vliegtuigen en locomotieven. Ook is er een uitgebreide metaal-, textiel- en chemische industrie aanwezig.

Het Bollywood is de Indiase Hollywood. Hun belangrijkste centra staan in Bombay, Calcutta en Kerala. Met zo’n 6 tot 7 honderd films per jaar is Bollywood niet alleen de grootste producent van de Indiase filmindustrie, maar de grootste van de wereld.

De software-industrie heeft ook wel recht om in the spotlights gezet te worden. Deze heeft in de jaren ‘90 opvallende resultaten behaald. Van 1986 tot 1996 is deze sector gestegen van 10 miljoen naar 1,4 miljard dollar en de laatste jaren groeit hij met rond de 50 procent per jaar!

“India is een van de belangrijkste software-exporteurs van de wereld, de waarde van de software-export lag in 2003 op 10 miljard US Dollar.”
(http://nl.wikipedia.org/wiki/India#Landbouw, 2 jun. 2005)

Mijnbouw
India heeft nog vele voorraden van olie, gas, steenkool en ijzererts. Andere delfstoffen: mica, mangaan en goud. Het wordt of voor zelfgebruik gehaald, of om te verkopen.

Handel en Diensten
Westerse bedrijven gaan naar een goedkopere plek, zoals India, omdat hun eigen land te duur wordt. Hierdoor is de dienstensector enorm gegroeid. Denk aan administratie, programmeren, callcentre's enzovoort. Deze sector biedt werk aan ongeveer 16 procent van de beroeps bevolking en moet ook 40 procent van het nationaal inkomen binnenhalen. De belangrijkste importartikelen zijn machines, olie en kunstmest. De export is vooral katoen, jute, ijzererts en transportmiddelen. En denk ook aan de software. De tien voornaamste handelspartners zijn:

import

1.VS
2. België
3. China
4. Verenigd Koninkrijk
5. Duitsland
6. Zwitserland
7. Zuid-Afrika
8. Japan
9. Singapore
10. Australië

Export
1. VS
2. Ver. Arab. Emiraten
3. Hongkong
4. Verenigd Koninkr.
5. Duitsland
6. China
7. Japan
8. België
9. Singapore
10. Italië

Bron: Indiase DGFT (Directorate General of Foreign Trade)

Toerisme
Het buitenlandse toerisme in India is onderontwikkeld. Terwijl de binnenlandse toerisme fors groeit vanwege de groeiende economie, blijven de buitenlandse toeristen afwachten. Afwachten tot meer accommodatie en een beter infrastructuur. En daarbovenop, de Indiase imago is bij veel vakantiegangers nogal slecht. Zij denken bij India vaak aan armoede, slechte hygiëne, ziekte, onveilig transport, enzovoort. Dit vaak onterecht.

De regering is hier niet blij mee, want zo lopen ze de buitenlandse valuta mis. Dit komt omdat buitenlandse toeristen de op twee na grootste inkomstenbron van de buitenlandse valuta zijn.


Wie hebben profijt van de economische groei?

Nadat India onafhankelijk werd van Engeland, volgde ze eerst de Sovjet Unie op om voor alle Indiërs van de economische ontwikkelingen te laten profiteren, alhoewel ze de rigide planning van de Sovjet Unie wilden vermijden. De vijfjarenplannen werkten niet.

Tegenwoordig heeft India een aantal hervormingsprocessen doorlopen. De vooruitgang is vooral in de grote steden te merken, zoals Bombay en Bangalore, de laatste hoort bij de 5 grootste softwaresteden ter wereld.

De Indiase middenklasse groeit snel en profiteert het meest van de economische groei. Ze reizen meer - door het binnenland, want het buitenland is nog steeds te duur vaak - en kopen vaker luxe spullen.

Voor de mensen op het platteland en in de sloppenwijken gaat het slechter. Allerlei subsidies zijn afgeschaft en de kosten voor de eerste levensbehoeften zijn gestegen. Hierdoor zijn zij er heel wat op achteruitgegaan.

Ook voor de ouderen zal het niet zo goed lopen. Steeds meer jongeren sturen de ouderen naar een tehuis, terwijl vroeger de ouderen en jongeren altijd onder één dak woonden. Zij zullen in de toekomst veel problemen gaan krijgen.

Het is te hopen voor deze laatste twee groepen mensen dat de overheid een manier zal vinden om de kloof te verkleinen.

Conclusie

India is voor het grootste gedeelte nog steeds agrarisch. Dit zal in de toekomst hopelijk veranderen. Hun aandeel in de industrie en handel en diensten stijgt enorm. Daar moeten ze vooral door meegaan! Verder zal er nog goed aan het toerisme gewerkt moeten worden, dus goed aan de infrastructuur, accommodatie en hun imago.

Ik denk dat India een goede economische toekomst tegemoet zal komen als ze zo doorgaan. En die gun ik hen ook van harte. Maar om die toekomst te bereiken zullen ze eerst zeker betere gezinsplanning en geboortecontrole moeten uitoefenen om de enorme massa mensen in bedwang te kunnen houden. En bovendien moeten ze die lage lonen in stand houden.

Maar wanneer India bij die goede economische toekomst zal aankomen, zullen er weer andere problemen optreden, zoals milieu vervuiling. Weer zullen ze hun economie om moeten vormen, van een snelgroeiende naar een duurzame. Maar ja, laat hen eerst maar eens een stabiele economie krijgen, voordat we zoveel meer druk gaan geven op de milieuvervuiling.


Ik denk wel dat India zich zal redden.

Slotwoord

Ik geef toe, ik ben veel te laat aan deze praktische opdracht begonnen! Ik zal echt moeten leren om een planning te gaan maken, want dit hele jaar door kon ik al zien hoe zo’n slechte planner ik was.

Ik vond de opdracht wel een beetje moeilijk, want van India valt niet zo heel veel te vinden wat ècht recent is. De nieuwste informatie die ik kon vinden was minstens een jaar oud!

Verder wil ik mijn leraar economie nog bedanken, dat hij me extra tijd wil geven. Ik weet bijna zeker dat ik dit kunstje bij hem niet nog eens kan flikken…

Bijlage 1

ECONOMISCHE TENDENZEN : MACRO-ECONOMISCHE
INDICATOREN EN VOORUITZICHTEN
2001 2002 2003 2004 2005
BBP
Evolutie in % 5,8 4,0 7,3 7.4 7,6
Inflatie
Jaarlijks gemiddelde in % 3,6 3,4 5,3 5,0 4,7
Begrotings­tekort
% van het BBP -9,9 -10,1 -11,0 -10,0 -9,5
Import
Jaarlijks verloop in % -2,8 13,5 19,7 18,7 19,5
Export
Jaarlijks verloop in % 0,0 16,9 15,1 16,1 17,6
Buitenlandse schuld
in % van het BBP 20,6 20,5 18,0 16,0 15,0
Balans lopende rekening
in % van het BBP 0,2 0,8 0,7 0,3 0,3

Bron : ADB (Asian Development Bank) en DREE (Direction des

Relations Economiques Extérieures – Frankrijk)

Bronnenlijst

Knipselkranten
*Actuele documenten: India; economie: 1

Boeken
*Mondiale economie/Feit en Fictie, Steven Brakman & Charles van Marrewijk, 1999
*Reeks Dominicus: India, Leon Peterse, 1e druk 1989
*Landenreeks: India, Henk Boon, 1994
*Met het oog op: India, Fiona Conboy, 2000
*De reisnotities van kuifje: India, Anne Braquet, 1993

Internetbronnen
*http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2004/06_juni/30-india_economie_groeit_8,2_procent.xml
*http://nl.wikipedia.org/wiki/India#Landbouw
*http://tunisiadaily.com/answers/world_demography.html
*http://cee45q.stanford.edu/2003/briefing_book/india.html
*
http://www.brussels-export.be/nl/ha/ha_india.htm

REACTIES

J.

J.

Dit is voor mij een ontzettende leerzame en mooi structurige site. HEt is altijd fijn om het steeds opnieuw te bezoeken. Bedankt daarviooor

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.