Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Johan Cruijff

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 2216 woorden
  • 21 maart 2005
  • 374 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
374 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hendrik Johannes Cruijff wordt geboren op 25 april 1947 in het Burgerziekenhuis in Amsterdam. Zijn ouders wonen in Betondorp, vlak bij het oude Ajax stadion:
De Meer. De moeder van Cruijff noemt hem Jopie. De jongens waarmee hij op het schoolplein voetbalt, kunnen hem niet stoppen. Hij kan dingen met de bal doen die niemand kan. Hij is altijd bij het Ajax stadion te vinden waar zijn moeder werkt. Zijn vader is groenteman. Op de dag dat Johan van de middelbare school gaat krijgt zijn vader een hartaanval en gaat dood op zijn 44e. Op Johan's 10e verjaardag krijgt hij helemaal onverwachts een brief van Ajax. Zonder dat hij een proefwedstrijd mocht spelen wordt hij opeens lid van Ajax omdat een trainer bij Ajax hem vaak heeft zien voetballen en vond hem heel goed en hij vindt hem een talent. Johan is super snel en behendig, ook als hij niet aan de bal is. Zelfs de spelers uit het eerste elftal kijken naar hem en proberen zijn trucjes na te doen. Hij speelt in een team met medespelers die twee jaar ouder zijn. Als Johan 16 is krijgt hij zijn eerste contract bij Ajax.

Cruijff als speler bij Ajax

15 november 1964 maakt Cruijff zijn officiële debuut (eerste wedstrijd) in de Nederlandse competitie. Zijn debuut maakt hij tegen GVAV Hij maakt een doelpunt, maar Ajax verliest toch met 3-1. Een week later speelt hij tegen PSV en hij won met 5-0 met weer een doelpunt van Cruijff. Rinus Michels wordt in januari 1965 trainer van Ajax en heeft een grote invloed op de carrière van Cruijff. Vanaf november 1965 heeft Cruijff een vaste basisplek (dat heet zo als je in het begin van de wedstrijd mag beginnen) in het eerste elftal. Ajax wordt in het eerste seizoen dat Cruijff meedoet 13e in de Nederlandse Competitie, maar daarna gaat het beter. Ajax wordt in de tijd dat Cruijff er speelt (9 seizoenen) 6 keer kampioen en 2 keer tweede en 1 keer derde. Ook winnen ze vier keer de beker.

In het seizoen 1970-1971 scoort Cruijff in een wedstrijd tegen Sparta zes doelpunten. Dat lukt alleen Marco van Basten daarna nog eens, maar Henk Schouten van Feyenoord scoorde ooit negen doelpunten in één wedstrijd. Op 21 november 1971 scoort Cruijff zijn snelste doelpunt: na negen seconde staat het 1-0 tegen Telstar. Die wedstrijd scoort hij nog twee keer en wint Ajax met
5-2. Op 19 mei 1972 behaalt Ajax de grootste overwinning ooit: het wordt 12-1 tegen Vitesse. Cruijff scoort 4 keer. Op 8 maart 1973 gaat de film ‘Nummer 14’ in première. De film gaat over Cruijff hoe hij voetbalt en ook over zijn privé leven (zijn vrouw en twee dochters). De film is ook in Spanje op TV geweest.
Op 19 augustus 1973 speelt Cruijff zijn laatste wedstrijd voor Ajax. Hij scoort 1 keer en ze winnen met 6-1 van FC Amsterdam.

Europa Cup

Cruijff is 19 als hij zijn eerste Europa Cup wedstrijd speelt. Tegen Besiktas wint Ajax met 2-0, Cruijff scoort niet. Later in de Europa Cup speelt Ajax tegen Liverpool. Het is zo mistig dat je de overkant van het veld niet kunt zien, maar de wedstrijd gaat toch door en Ajax wint met 5-1. Ze halen de Europa Cup finale niet.

In februari 1969 speelt Ajax voor de Europa Cup tegen Benfica dat was in die tijd een van de beste clubs van Europa. Thuis verliest Ajax met 1-3, maar uit winnen ze met 3-1 en Cruijff scoort 2 doelpunten. In de beslissingswedstrijd in Parijs scoort Cruijff in de verlenging 1-0 en daardoor speelt Ajax als eerste Nederlandse club in de finale van de Europa Cup 1. Op 28 mei 1969 verliest Ajax in het stadion van Real Madrid met 4-1 van AC Milan.
Het jaar daarna wint Feyenoord de Europa Cup 1, maar in 1971 speelt Ajax de finale en wint tegen Panathinaikos op Wembley met
2-0. (het beroemde stadion van Londen wordt gebruikt voor voetbal, speedway (autoraces), festivals en windhondrennen)

Op 31 mei 1972 wint Ajax voor de tweede keer de Europa Cup 1: in Rotterdam wordt Inter Milan door twee doelpunten van Cruijff met 2-0 ingemaakt.
In het najaar wint Ajax voor het eerste ook de wereldbeker door van de kampioen van Zuid-Amerika te winnen. Vlak daarna wordt Cruijff aanvoerder van Ajax, als opvolger van Piet Keizer. Niet iedereen is daar blij mee, en na een tijdje mag hij geen aanvoerder meer zijn.
Op 30 mei 1973 speelt Ajax tegen Juventus en wint voor de derde keer achter elkaar de Europa Cup.

Ze winnen met 1-0 en Cruijff scoort niet.

Cruijff als speler in Oranje

In 1965 speelt Cruijff zijn eerste wedstrijd in een nationaal team: het UEFA jeugd team.
Op 7 september 1966 maakt Cruijff zijn debuut in het Nederlands elftal. Tegen Hongarije. In zijn tweede interland, een oefenwedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije wordt Cruijff uit het veld gestuurd. Hij is de eerste Nederlandse international die dat overkomt. Hij zou de scheidsrechter geslagen hebben. De KNVB schorst hem voor een jaar voor Oranje, maar na 8 maanden mag hij in een kwalificatiewedstrijd tegen Oost Duitsland weer meedoen. Cruijff scoort in de tweede minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Tijdens de schorsing van Cruijff had Oranje drie keer achter elkaar verloren.

Met Oranje gaat het in die tijd niet zo goed. Om zich te plaatsen voor het WK van 1974 moet Oranje van België winnen. Dat lukt met hulp van Cruijff en 14 juni 1994 is het zover: Oranje speelt zij eerste wedstrijd van het WK tegen Uruguay onder leiding van Rinus Michels. Die winnen ze, net zoals de wedstrijd tegen Bulgarije. Alleen tegen Zweden werd gelijkgespeeld. Oranje speelt voor het eerst "totaalvoetbal" en maakt veel indruk op de wereld. In de finalepoule wint Oranje eerst met 4-0 van Argentinië en scoort Cruijff zijn eerste twee WK doelpunten. Daarna werd Oost-Duitsland verslagen en vervolgens Brazilië dat toen nog wereldkampioen was met een van de mooiste doelpunten die Cruijff ooit maakte.

Op 7 juli speelde Oranje de finale tegen West Duitsland.
Al na twee minuten krijgt Cruijff een strafschop en staat Nederland met 1-0 voor. Toch verliezen ze nog met 2-1 en de teleurstelling is enorm. Cruijff wordt wel tot beste speler van de wereld uitgeroepen. Hij dacht eerst dat het zijn enige WK toernooi zijn. Hij speelde wel nog wel voor Oranje. Op het EK in 1976 werd Nederland jammer genoeg derde, doordat ze met 1-3 van Tsjechië verloren. Op 26 oktober 1977 speelt Cruijff zijn laatste interland: tegen België plaatst Oranje zich voor het WK-78. Cruijff wou echter niet mee naar Argentinië omdat hij geen 6 weken weg wou bij zijn vrouw en drie kinderen.
In 1981 is er sprake van dat hij weer voor Oranje gaat spelen, maar dat gaat niet door omdat hij met twee in plaats van drie strepen op zijn schoenen wil spelen, en dat mag niet van de KNVB.
Oranje verliest van Frankrijk en plaatst zich niet voor het WK-82.

Cruijff als speler bij Barcelona

Op woensdag 22 augustus gaat hij maar ergens anders voetballen: hij tekent een contract bij Barcelona voor 6 miljoen gulden (€2.722.631,30) , waarvan de helft voor hem zelf. Tot die tijd mochten er geen buitenlandse spelers meedoen in de Spaanse competitie, anders was hij wel eerder weggegaan bij Ajax. In Barcelona wordt hij "El Salvador" (de verlosser) genoemd omdat het slecht gaat met Barcelona. Op 28 oktober maakt hij zijn debuut tegen Granada. Ze winnen met 4-0 en Cruijff scoort twee keer. Met Barcelona wordt Cruijff 1 keer kampioen van Spanje,
3 keer tweede en 1 keer derde.


Op 10 april 1978 speelt Cruijff zijn laatste Europa Cup wedstrijd voor Barcelona. In Eindhoven verliezen ze met 3-0 van PSV.

27 mei 1978 neemt Cruijff op 31-jarige leeftijd afscheid als voetballer. Later dat jaar speelt hij nog een officiële afscheidswedstrijd in Amsterdam tegen Bayern München.
De Duitsers werken niet mee en Ajax verliest met 8-0.

Levante (Spanje)
In maart 1981 keert Cruijff terug naar Spanje om voor Levante te gaan spelen, de tweede club van Valencia. Dit doet hij om meer geld te verdienen. Bij Barcelona verdiende hij niet veel geld. Er viel niet meer te winnen en Cruijff verloor dat gevoel om te winnen. De club en de speler beleefden maar weinig plezier aan elkaar. Levante, waar Cruijff’s idool Faas Wilkes in het verleden ook speelde, kon de financiële afspraken niet nakomen. Na precies tien wedstrijden hield Cruijff het voor gezien. In een wedstrijd staat Levante met 2-0 achter en Cruijff doet ook weinig moeite om deze stand om te draaien. Tot kort voor tijd Johan twee super mooie acties heeft en twee keer scoort. Komt na de wedstrijd de voorzitter van Levante naar hem toe en vraagt aan Cruijff waarom hij niet eerder in de wedstrijd is gaan voetballen. Waarop Johan antwoord: “je denkt toch niet dat als ik die goals eerder maak, we die wedstrijd nog gelijk spelen?”

Los Angeles Aztecs (Amerika)
Na zijn echte afscheid in 1978 gaat Cruijff toch weer voetballen. Cruijff had weer weinig geld en moest weer geld verdienen en deed dat in Amerika Hij werd dus gedwongen weer te voetballen en in de VS kon hij bij de New York Cosmos aan de slag. Cruijff had daar ooit een voorcontract getekend dat bepaalde dat hij in de VS alleen voor de Cosmos mocht voetballen. Uiteindelijk ging dit niet door en vertrok hij naar de Los Angeles Aztecs waar hij herenigd werd met coach Rinus Michels. De eerste wedstrijd, op 23 mei 1979, tegen de Rochester Lancers wordt met 3-0 gewonnen. Cruijff maakt de eerste twee goals. In de Verenigde Staten pakte Cruijff in relatieve rust de draad weer op. In de North American Soccer League was hij met Pelé en Franz Beckenbauer een van de grote sterren die de Amerikanen enthousiast moest maken voor het Europese voetbal. Ook in De Verenigde Staten laat Cruijff weer van zich spreken en op 1 december 1979 wordt hij door Angeles, uit naam van de inwoners, geprezen voor zijn prestaties voor de Aztecs, de stad Los Angeles en het voetbal in Amerika.

Washington Diplomats (Amerika)
Na een jaar Aztecs vertrekt Cruijff naar de Washington Diplomats en speelt daar onder meer met Wim Jansen. De eerste wedstrijd, op 29 maart 1980, tegen de Tampa Bay Rowdies gaat met 3-2 verloren na shoot-outs. Na het seizoen wordt hij voor de tweede keer tot Amerikaans voetballer van het jaar gekozen. Daarna keert Cruijff terug naar Spanje, naar de tweede club uit Valencia, Levante. Dit wordt helemaal geen succes en op 18 juni 1981 tekent Cruijff opnieuw een contract bij de Washington Diplomats. De verbintenis wordt voor de duur van het Amerikaanse seizoen aangegaan. Op 1 juli speelt Cruijff zijn eerste wedstrijd voor de Diplomats, tegen de San Diego Soccers. De Diplomats verliezen met 3-2. Cruijff speelt dit seizoen in totaal vijf wedstrijden voor de Washington Diplomats en maakt Waarin 2 doelpunten. Met een 1-0 nederlaag tegen het Canadese Montreal Manic sluit Cruijff zijn Amerikaanse voetballoopbaan af.

Cruijff weer terug als speler in Nederland

Op 6 december 1981 speelt Cruijff na zijn Amerikaanse carrière weer voor Ajax. Ze winnen met 4-1 van Haarlem, met een doelpunt van Cruijff. Het volgende seizoen speelt hij ook voor Ajax en worden ze kampioen. Op 5 december 1982 neemt hij zijn beroemde strafschop tegen Helmond Sport, waarbij hij de bal overspeelt naar Olsen en daarna toch zelf scoort. Feyenoord wil ook wel weer eens kampioen worden en contracteert Cruijff voor het seizoen 1983-1984. Cruijff scoort die competitie elf keer en Feyenoord wordt inderdaad kampioen en wint de beker. Ze verliezen wel met 8-2 van Ajax. Dat is Cruijff zijn grootste competitie nederlaag. Op 13 mei 1984 om 6 minuten over 4 stopt Cruijff voor de laatste keer als speler met voetballen.


Cruijff trainer bij Ajax

In het najaar van 1980 is Cruijff een tijdje technisch adviseur bij Ajax (hij geeft advies over de spelers die hij bij Ajax wil hebben). Na het seizoen waarin hij kampioen is geworden met. Feyenoord wil deze club hem als Technisch adviseur, maar Cruijff blijft bij Ajax. In december 1985 krijgt hij ruzie met de coach van het Nederlands elftal omdat die teveel spelers van Ajax selecteert (6 spelers). In mei 1986 zijn er zoveel spelers van Ajax geblesseerd dat Cruijff zelf maar een wedstrijd meespeelt.Op 13 mei 1987 wint Ajax als eerste Nederlandse club de Europa Cup 2 door met 1-0 van Locomotive Leipzig te winnen. Op 1 juni krijgt Cruijff zijn trainersdiploma van de KNVB zonder dat de opleiding voor trainer hoefde te doen. Nu kan hij officieel trainer worden. In plaats van technisch directeur. In het najaar heeft Cruijff ruzie met een aantal spelers (Frank Rijkaard) en begin januari 1988 gaat hij weg bij Ajax Amsterdam. Hij geeft veel commentaar bij voetbalwedstrijden en hij heeft veel uitspraken.

Uitspraken van Johan Cruijff

”Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.”

”Als het niet goed gaat, dan gaat het niet goed.
Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.
Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou.”

”Ik maak eigenlijk nooit fouten, want ik heb een enorme moeite me te vergissen.”

”Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

”Je moet schieten, anders kun je niet scoren.”

”Hun op rechts was een geitenkaas.”

”Je gaat het pas zien als je het doorheb.”

”De kansen die Nederland gecreëerd hebt, die hebt Nederland gecreëerd en de kansen die Brazilië gecreëerd hebt, die hebben wij eigenlijk voor de helft gecreëerd.”

”Het verschil tussen goed en fout, ligt vaak in niet meer dan vijf meter.”


”Om te beginnen is er maar één bal en die moet je dus hebben, maar waar het dus in wezen om gaat is: wat doe je met die bal?”

REACTIES

I.

I.

hallo mensen die dit hebben gemaakt ik vind het heel knap hoe jullie dit maken elke onderwerp die ik voor mijn werkstuk of spreekbeurt heb zit hierbij echt respect voor jullie ga zo door :)

7 jaar geleden

H.

H.

?

5 jaar geleden

J.

J.

hoi mensen
de gene die dit heeft gemaakt jij bent zo dom ga je zeggen dat ik dood ben a mogool

7 jaar geleden

D.

D.

pyiugrhnfu4hwerjudfwehrjdiuwewhjdmeujdewjfdiejkfdjndjhnjuytgfvbnm,kirtjfnhgfikdjfmdkfjmrikytfdfghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjwuiiijhfm:):):):):)::):):):)

7 jaar geleden

S.

S.

heee!! man dit werkstuk is gemaakt door achtste groepers huilen, dus ik zit al in 2e klas maar het hielp me klein beetje. Eerlijk gezegd is het ook niet zo goed gemaakt dus noem ik je dompie dom want ik ga het veel beter maken ik zit gymnasium!!!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.