Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Wat is het gebed?

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 396 woorden
  • 9 maart 2005
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is het gebed?:

Volgens het woordenboek is het gebed een tekst die men bidt, een bede.
Volgens het woordenboek is bidden zich in een gebed richten tot God. Het hart tot God heffen. Bidden is ook dringend (iets) verzoeken, smeken.

Het gebed is de verheffing van de geest naar God toe of het verzoek aan God om passende goederen. Wanneer wij bidden, vanuit welke houding spreken wij dan? Vanuit de hoogte van onze trots en van onze eigen wil, of vanuit de diepte van een nederig en berouwvol hart?

Het gebed is het verheffen van onze geest naar God toe. Nederigheid is de grondslag van het gebed. Nederigheid is de instelling om voor nets de gave van het gebed te ontvangen.


"Het gebed is de verheffing van de geest naar God toe of het verzoek aan God om passende goederen".cit. Wanneer wij bidden, vanuit welke houding spreken wij dan? Vanuit de hoogte van onze trots en van onze eigen wil, of vanuit de "diepte" (Ps. 130,1) van een nederig en berouwvol hart? Hij die zich vernedert, wordt verheven. cit. De nederigheid is de grondslag voor het gebed. "Want wij weten niet eens hoe wij behoren te bidden" (Rom. 8,26). Nederigheid is de instelling om voor niets de gave van het gebed te ontvangen: de mens bedelt om God. cit.

"Als ge enig begrip hadt van de gave Gods" (Joh. 4,10). Het wonder van het gebed komt juist daar aan het licht, bij de bronnen waar wij het water komen zoeken; daar komt Christus elk menselijk wezen tegemoet, Hij gaat als eerste op zoek naar ons en Hij is het die te drinken vraagt, Jezus heeft dorst, zijn vraag komt uit de diepte van God die verlangt naar ons. Of wij ons hier nu van bewust zijn of niet: het gebed is de ontmoeting tussen de dorst van God en die van ons. God dorst ernaar dat wij dorsten naar Hem. cit.

"Ge zoudt het aan Hem hebben gevraagd en Hij zou u levend water hebben gegeven" (Joh. 4,10). Het gebed waarin wij iets vragen, is vreemd genoeg een antwoord. Een antwoord op de klacht van de levende God: "Mij hebben ze verlaten, de bron van levend water, en ze hebben regenbakken gehouwen, vol barsten!" (Jer. 2,13), een gelovig antwoord op de gratis belofte van het heil, cit. een antwoord van liefde op de dorst van de eniggeboren Zoon. cit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.