Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Pinguïns

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 531 woorden
  • 17 december 2004
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
106 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Hoe leven de pinguïns: De pinguïns leven in hele grote groepen. De kleine pinguïns blijven op land. Want als de kleintjes in het water gaan vriezen ze dood. De vader en moeder zorgen dan op de baby. Als de vader en moeder weg zijn dan past de groep op de baby. Die groep hebben geen baby pinguïns. De vader en moeder gaan bijvoorbeeld eten halen. De baby gaat pas mee als hij alle veren heeft. Want de grote en sterke pinguïns die moeten de vijanden wegjagen. Als de vader en moeder dood gaan word er niet meer naar de baby omgekeken dan krijgt hij geen eten en gaat hij dood. Soorten Er zijn 18 verschillende soorten pinguïns. Ze lijken allemaal op elkaar. Aan hun koppen kun je het verschil zien. Ze zijn er soms naar genoemd: je hebt bijvoorbeeld de geelkuif, de kinband, de dikbek, de geeloog en de brilpinguïns. De ene soort is ook groter dan de andere. De keizerspinguïn is het grootst. Hij kan meer dan 1 meter hoog worden en wel 40 kilo wegen. De kleinste pinguïn is de dwergpinguïn. Hij kan ongeveer 30 centimeter hoog worden en ongeveer maar 1 kilo wegen.
Voedsel Omdat Antarctica bijna helemaal bedekt is met ijs, is er niet veel eetbaars te vinden. Maar in zee krioelt het van het voedsel! Het wemelt er van drijvende miniplantjes en minidiertjes, minikreeftjes, vissen en zeewier. Pinguïns halen dan ook al hun eten uit het water. Ze vangen vooral minikreeftjes, vissen en inktvissen. Alle pinguïns drinken zoet en zout water en als het nodig is 'drinken' ze sneeuw. Voedsel zoeken op zee.... Veel pinguïns spenderen meer als de helft van de tijd op zee. Dit is meer dan elke andere zeevogel doet. De reden waarom een Pinguïnlichaam gebouwd is om te zwemmen en duiken is om ze hiermee de mogelijkheid te geven hiermee voedsel te vangen op verschillende dieptes van de zee. Pinguïns zwemmen grote afstanden en brengen hiermee het grootste deel van hun leven door op de zee zoekend naar voedsel. Pinguïns zijn zeer geschikt voor het jagen op glibberige prooien. Het zijn snelle en behendige zwemmers die de bewegingen van vluchtende scholen vis gemakkelijk kunnen volgen. De ogen van pinguïns zijn goed aangepast aan de onderwaterwereld, en sommige pinguïns zien onder water beter dan op het land. Hun witte buik werkt als camouflage, waardoor pinguïns voor vissen in het water onder hen onzichtbaar zijn. Vijanden Vijanden van de pinguïns zijn vooral orka's, zeeluipaarden en haaien. Op het land worden hun eieren en kuikens geroofd door vogels. Maar hun grootste vijand is de mens. Sommige pinguïnsoorten werden bijna uitgeroeid om hun vet en hun veren. Hun eieren werden opgegeten. Dat gebeurt tegenwoordig bijna niet meer. Op veel plaatsen gaat het zelfs heel goed met de pinguïns. Hun leefgebieden zijn nu beschermd natuurgebied. maar op andere plaatsen wordt al hun voedsel weggevist. En raken de pinguïns verstrikt in visnetten. Ook vervuiling blijft een groot gevaar. Mensen gebruiken de oceanen als vuilnisbelt. Daardoor krijgen de pinguïns gif naar binnen. Of ze raken besmeurd met olie van schepen.

REACTIES

L.

L.

leuk ik heb mijn spreekbeurt over pinguins en ik haal alle informatie hier uit

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.