Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Downloaden

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 615 woorden
  • 5 november 2004
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Illegaal downloaden

Probleem:
Het illegaal downloaden van muziek is een groeiend probleem. De verkoop van CD’s is in mekaar gestort en de platenfirma’s zijn verplicht om te bezuinigen. Het einde van het probleem is nog lang niet in zicht.

Analyse:
Vorig jaar zijn 20 miljoen CD’s verkocht in België maar er zijn 40 miljoen blanco CD’s verkocht. Dat is een ramp voor de muziekindustrie: het aantal personeelsleden daalt en bepaalde artiesten krijgen geen nieuw contract aangeboden. Bekende muziekgroepen verkopen minder cd’s en de minder bekende groepen hebben het nog moeilijker hebben om naambekendheid te verwerven. Alleen de grote namen zullen blijven bestaan, de rest zal verdwijnen.
Gemiddeld downloadt een op drie Belgen een muziekbestand van het internet. Een persoon koopt een cd en zet die dan op een site zoals Kazaa. Kazaa is dan ook de grootste en meest gebruikte site om bestanden te kopieren. Kazaa is echter niet de enige site.


Een studie in Nederland wees uit dat studenten via download-, kopieer- en verspreidings-activiteiten ruim 370.000 auteursrechterlijk beschermde produkten op de markt brachten. De daders geven zich geen enkele rekenschap van de grote schade die is toegebracht.

Oorzaak:
Verschillende oorzaken liggen aan de basis van dit probleem. Het feit dat cd’s duur zijn (zo’n 18 euro per CD) speelt een grote rol; bovendien is het veel eenvoudiger om een goed liedje van een slechte cd te kopiëren dan de hele cd te moeten kopen.
Het internet is voor iedereen zeer toegankelijk geworden; vrijwel elk gezin heeft een internet- connectie. Downloaden is ook niet moeilijk en je hebt er geen bijzondere programma’s voor nodig. Het is daarenboven gemakkelijker om met een klik op de muis een liedje te kopiëren dan naar de winkel te lopen.
Het is ook niet eenvoudig om te achterhalen op welke computer illegaal gedownload wordt en het is onmogelijk om te achterhalen door wie.

Oplossing:
Een sluitende oplossing is nog niet in de maak maar verschillende initiatieven worden genomen om het probleem te bestrijden en dit in verschillende landen.
Het zoeken naar kopieerbeveiligingen, manieren om CD’s electronisch te beveiligen, gaat verder.
Het dalen van de prijzen van CD’s zou alleszins een stap in de goede richting zijn of een verlaging van de BTW op CD’s. Hiertegenover staat de mogelijkheid om hogere heffingen te vragen op lege CD’s.
Belangrijk in deze zaak is de preventie ervan. Het geeft toch een afschrikkingseffect tegenover degenen die met plannen rondlopen om ook met dergelijke download- en kopieeracties te beginnen.
Effectieve maatregelen kunnen en worden ook genomen. Individuele gebruikers worden voor de rechtbank gesleept en worden gedwongen tot het betalen van een dwangsom per gekopieerde cd. De personen die achter sites zoals Kazaa zitten blijven echter nog buiten schot.

Men is echter ook van plan om zelf muziek op het net te zetten, tegen betaling wel te verstaan. Een voorbeeld hiervan is Napster (vroeger kon je er nog illegaal downloaden). De samenwerking tussen de Amerikaanse platenindustrie en P2P-gigant Napster was bijna een historisch moment.
Ook wil men virussen op de sites zetten die hun activiteiten niet willen legaliseren.
In verschillende landen zoekt men oplossingen door samen te werken met universiteiten en studentenorganisaties.
In Amerika bezint de platenindustrie zich samen met de verenigde universiteiten op een oplossing voor de problematiek van het illegaal verspreiden van muziek via internet. Hier ontstond een plan om studenten tegen betaling toegang te geven tot een legaal muziekdownloadstation op internet.
Anderzijds zullen studenten opgeleid moeten worden om duidelijk te maken dat deze praktijken niet geoorloofd worden.
In Nederland stuurde de vertegenwoordiger van de muziekbranche, onlangs een waarschuwingsbrief naar universiteiten en hogescholen; ook deze organisatie sloot daarbij rechtszaken in de toekomst niet uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.