Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Regenbogen tekst 56

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 4e klas vwo | 477 woorden
  • 21 juni 2004
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eine Perfekte Welt (een perfecte wereld) Perfecte lichamen, perfecte zielen, een perfecte wereld. Problemen: kom daarmee niet bij ons – daarvoor moet de staat nu eenmaal specialisten aanstellen. Nog meer overheidsinstellingen? Een perfecte wereld is een wereld, waarin alles geregeld is. Willen we dat? Iedereen droomt van een perfecte wereld, waar je alles kunt krijgen wat je hart begeert. Een perfecte jongen ontmoet de perfecte vrouw en hun perfecte liefde overwint alles. Maar wat doe je als een en een drie is? Niemand kan in de toekomst kijken en niemand is perfect, zelfs niet een perfecte gek… Een songtekst van een Amerikaanse band, geschreven eind jaren ’80. Het refrein: Er is geen leven in een perfecte wereld – nergens bestaat een bestaat een perfecte wereld. Maar, zeggen de stedenbouwkundigen, de marketingstrategen, de trendexperts: de Perfecte Wereld komt eraan, is er al. Stadscentra, weerspiegeld (?), met airconditioned passages en kunstbloemen. Perfecte lichamen, perfecte zielen, cosmetica, kleding, cosmetische ingreep – wie goed voor de dag wil komen en succes wil hebben, moet een perfecte indruk maken, zeggen de marketingexperts. In Berlijn is het eerste agentschap, waar Oostduitsers zich op westers niveau kunnen laten ‘bijwerken’. Waar de buitenkant niet passend gemaakt kan worden, volgen ze de weg naar binnen: ‘Cocooning’ heet de trend – inspinnen in de cocon van de eigen wereld, terugtrekken uit de openbaarheid in een wereld die gescheiden is in zuiver naar binnen – comfortabel – en naar buiten: lelijk, bekrompen, gewelddadig. ‘Wij zijn de succesvollen’, luidt het credo, ‘en we nemen wat we nodig hebben.’ Problemen? Daarvoor zijn er specialisten. Te veel drugsverslaafden? Stel meer drugsspeurders aan! Te veel rechts-radicalen? Meer politie, strengere wetten! Te veel ouderen en hulpbehoevenden? Stel meer personeel aan! Een psychologische knak? Blijf bij me uit de buurt, daarvoor zijn er artsen. Maar geen enkele samenleving functioneert met een druk op de knop. Ook de trendzoekers en marketingexperts hebben geen oplossing voor de kinderen, die de maatschappij de rug toekeren, die geweld opzoeken, die willen vechten, om hun energie kwijt te raken. De skinheads kunnen geen genoegen nemen met een wereld waarin ze niet nodig zijn en waarin er voor hen niets te doen is. Ze zoeken een vijand, die hun aan het ‘juiste’ standpunt helpt en hun het overzicht van ‘goed’ en ‘slecht’ verschaft, waarmee zij zich weer weten te helpen. En die anderen, die zich ingesponnen hebben in hun eigen schone wereld? Die walgen, houden afstand tot het onbekende en tot vreemde herrieschoppende jongeren; plakken een button op (‘Afgelopen met de haat’) en houden zich verre van (?): ‘Nazi’s eruit.’ Goed en slecht, juist of fout – voorstelling v/d vijand (?) behoeden ook hen voor nadenken
Het lied v/d perfecte generatie werd geschreven door de Duitse rapgroep ‘de fantastische vier’: “Jij bent de chef op jouw feest, jij bent de baas, jij bent de held, wat kan jou de rest schelen, jij bent te cool voor deze wereld.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.