Brazilie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 901 woorden
  • 20 juni 2004
  • 150 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
150 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene informatie over Brazilie:

Op 22 april 1500 is Brazilië ontdekt door de Portugees Padro Alvares Cabral. Hij was een zeevaarder. Hij ging eigenlijk op reis naar Oost-Indie met zijn vloot, maar hij kwam in het noordoosten van Brazilië terecht. In deze tijd woonden er in Brazilië ongeveer 1 miljoen idianen.
In 1950 waren er al 50 miljoen inwoners en nu zijn dat er ruim 180 miljoen. Er komen er per jaar ongeveer 3 miljoen bij.
2% van de bevolking is nog indiaan. Dat zijn er nog heel erg weinig.

Voor de rest wonen er veel Americanen en Europeanen.

Nog meer informatie:

~Officiële naam= República Federativa do Brasil
~Hoofdstad= Brasilia
~Oppervlakte= 8.511.996 km2 ( Brazilie is van Oost naar West 4350 km en van noord naar zuid 4280 km).
~ President= Lula
~Staadsvorm= Federale Presidentiële Republiek
~Officiële taal= Portugees
~Godsdienst= Rooms-Katholiek
~Over het algemeen is er een tropisch klimaat

De grootste steden van Brazilië zijn:
~São Paulo 17.900.000 inwoners
~Rio de Janeiro 10.650.000 inwoners
~Porto Aleyre 3.000.000 inwoners
~Recife 2.900.999 inwoners
~Salvadar 2.600.000 inwoners
~Belo Horizonate 2.600.000 inwoners

Brazilië is het op vier na grootste land van de wereld met de tiende economie van de wereld. Er worden bijvoorbeeld auto's, vliegtuigen en wapens geproduceerd en geëxporteerd. Dit is niet het enige dat zij hebben. Brazilië heeft ook de grootste inkomensverschillen van de wereld. Volgens de Wereldbank zijn er 54 miljoen armen, terwijl het gemiddelde inkomen van de rijken 150x hoger is. Dit vind ik nou niet echt iets waar ze trots op hoeven te zijn!!!

Hoe komt het dat er zulke grote verschillen zijn tussen rijk en arm?:

De grote verschillen tussen rijk en arm komen door de 5 eeuw durende koloniale ontwikkelingen.

Toen de Portugezen Brazilië ontdekte, troffen zij alleen maar land aan, waar de indianen woonden. Voor de productie van suikerriet, koffie en mineralen waren de indianen ongeschikt verklaart door de Portugezen. Er werden daarom 3 miljoen slaven ingevoerd vanuit Afrika. De indianen waren niets meer. Ze werden vaak vermoord.
Alleen de Portugezen met veel geld kregen grond in Brazilië toegewezen.
Deze rijken Portugezen oefende absolute macht uit op hun landerijen en plantages, waar de slaven werkte.
Pas in 1888 werd de slavernij formeel (=officieel, uitdrukkelijk) afgeschaft, waardoor ook veel slaven op straat stonden. Er kwamen nu Europese arbeidskrachten. Die vaak op een zelfstandige boerderijen gingen werken.
De slaven en de indianen werden in de steek gelaten. Ze worden nu nog steeds als overbodig gezien, behalve in de verkiezingstijd. Dan zijn hun stemmen ineens wel nodig.

Hoe komt het dat Brazilië een hoge schuld heeft?:

In de politiek van importsubstitutie (substitutie= vervangen) werden er grote autofabrieken gebouwd. Tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985 investeerde de regering in de infrastructuur. Dit deden ze om het grote land bijeen te houden. Dit allemaal heeft zowat alleen het buitenland gefinancierd. Hierdoor hebben ze nu een schuld van minstens $237 miljard.

Wat heeft Brazilië nu wel en niet gedaan voor de mensen?:

Voor de rijken en de middenklasse is er in de loop van de jaren een modern redelijk efficiënt Brazilië opgebouwd. (efficiënt-doelmatig)
Wat er best hoog staat in Brazilië is de:
~Telecommunicatie
~vliegverbindingen
~busverbindingen
~particulier onderwijs
~onderzoek
Maar voor de armen is er nog niet zoveel gedaan. De presidenten beloven het wel, maar of het dan ook gebeurd is de vraag??

Hoe zit het met het inkomen van de mensen?:

In de jaren 90 was er economische groei. Dit komt mede door de privatisering van de staats bedrijven, de sterke terugdringing van de inflatie en de decentralisatie van de overheidspolitiek.

( decentralisatie= het minder centraal gaan bestuderen) Al deze dingen gingen alleen samen met stijgende werkloosheid en met de toename van armoede.
De 10% rijksten bezitten samen 42% van het nationaal inkomen, terwijl de armsten, dat is 40% van de bevolking, 11,8% van het nationaal inkomen bezitten.
Het nationale bureau voor statistiek IBGE heeft berekend dat 1% van de rijksten hetzelfde inkomen hebben als 50% van de armen samen.

De grote meerderheid van de armen leeft van minder dan 100 Euro per maand. Dit is ongeveer een kwart, van wat je daad werkelijk nodig hebt. Dit wordt het meest verdiend in de informele sector ( informeel= niet officieel). Deze sector groeit, terwijl de formele sector steeds meer arbeidskrachten verliest. Slechts een helft van de werkende werkt nog wit.

Gekleurde armoede:

De zwarte mensen en de mulatten(=kleurling van blanke en zwarte afkomst) zijn de mensen die meest onder extreme armoede leven. Dit is ongeveer 45% van de bevolking. En ongeveer 35% van hen is analfabeet.
In de krottenwijken zijn er veel minder blanken. Vrijwel alle parlementsleden zijn blank. Er zijn ook geen zwarte gouverneurs.

De zwarte vrouwen hebben het nog het moeilijkst en het zwaarst Zij zijn gezinshoofd, maar zij moeten ook de kost verdienen. Zij hebben vaak minder kans op onderwijs en gezondheidszorg.
Veel tienermeisjes moeten in de prostitutie werken, om geld te verdienen. Dit heeft vaak zo zijn gevolgen. Denk maar eens aan heel jong kinderen krijgen of dat ze aids krijgen.

Doordat het bestaan van rassenongelijkheid ontkend wordt, lukt het niet, om deze ongelijkheid op de politieke agenda te zetten.

Krantenbericht over lula:

Dit is iets wat president Lula heeft gezegd, maar zou het kunnen lukken?:

"Als iedere Braziliaan drie keer per dag te eten heeft, is mijn missie voltooid."

Maar zou dit kunnen lukken, want Brazilië heeft een helle hoge schuld. Het geld in Brazilië is in waard verminderd en ze hebben afspraken gemaakt. Zij moeten zorgen voor een overschot op de lopende begroting.

Ik denk dat het hem niet gaat lukken, want er moet nog zo veel gebeuren!!!

REACTIES

A.

A.

wat a verkeerd beeld zeker van iemand die nooit is in Brazilie gewest en heeft alleen op internet verkeerd informatie gelezen.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.