Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

2.1, 2.3 en 2.4

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 770 woorden
  • 9 april 2004
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
52 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 2: Techniek
Samenvatting 2.1 Cassettes en cd’s
Het cassettebandje is kwetsbaarder dan de cd omdat het cassettebandje werkt met een magnetisch deel dat snel kapot kan gaan (bijvoorbeeld door er een magneet bij te houden) Als je een cassettebandje vaak gebruikt of kopieert neemt de kwaliteit ook meer en sneller af dan dat bij een cd gebeurt. Bij een cassettebandje ontstaat ruis. Voordeel van een cassettebandje is dat het erg makkelijk te kopiëren is. Bij een cd worden gegevens opgeslagen in een vorm van wel of geen putjes in het schijfje. Dit is veel duidelijker dan de geleidelijke overgangen in de patroneren op een cassettebandje. Daarom ontstaat er geen ruis bij een cd. Dien putjes worden gelezen door een laser. Doordat dit met licht gebeurt (het teruggekaatste licht wordt omgezet in geluid) wordt het schijfje niet aan geraakt en slijt en/of beschadigd het niet. Ook blijft de kwaliteit van de cd gewaarborgd doordat er een beschermend laagje op zit dat beschermd tegen kleine krasjes en stof. Philips en Sony brachten samen de cd op de markt en al snel verstootte de cd de grammofoonplaat en ook voor een groot deel het cassettebandje. Sommige mensen vinden dat de lp warmer klinkt dan de cd en dat de oude ‘analoge’ opnamen om platen te maken veel meer details bevatten dan de digitale techniek. Op een cd kunnen ook foto’s, tekeningen, beeld, tekst en film. Deze cd’s worden Cd-rom’s genoemd. Hierbij kun je informatie lezen maar niet veranderen. Cd’s zijn tegenwoordig ook te kopiëren en omdat het digitaal gaat zijn het origineel en de kopie exact hetzelfde. Dit kopiëren wordt veel gedaan waardoor steeds meer mensen minder cd (rom’s) in de winkel kopen. Hoofdstuk 2: Techniek
Samenvatting 2.3: Techniek op menselijke maat
Apparaten moeten een goede gebruiksvriendelijkheid hebben. Dat betekent dat ze makkelijk te bedienen/gebruiken zijn. Techniek speelt hierbij een grote rol, Bij het maken van producten moet er rekening gehouden worden met verschillende maten die mensen hebben. Er zijn veel uitzonderingen en ook voor die mensen moet het product gebruiksvriendelijk zijn. Alle lengtes worden in een tabel gezet en daar wordt de kleinste, grootste en gemiddelde maat in gezet. Ook staat er hoeveel procent van de mensen erboven of onder de kleinste of grootste maat zit. Er zijn verschillende strategieën voor producten: • Laag percentiel-strategie (bv. brievenbussen die zo laag staan dat ook kinderen en rolstoelgebruikers erbij kunnen) • Hoog percentiel-strategie (bv. een hoge deuropening waar ook erg lange mensen zonder bukken doorheen kunnen) • Gemiddelde maatstaf (bv. de hoogte van de wc-pot, geschikt voor zowel lange als kleine mensen) • Verstelbaar-strategie (bv. fietszadel of riem) • Variante-strategie (bv. dezelfde auto is zowel met automatische als met handmatige versnelling te koop) Gebruiksvriendelijkheid hoeft niet altijd meer te kosten (bv. bij een magnetron) Als dat wel het geval is moet de producent er wel voor zorgen dat de extra kosten terugverdient worden. Dankzij automatisering en computers wordt er veel meer rekening gehouden met de individuele wensen van consumenten.
Hoofdstuk 2: Techniek
Samenvatting 2.4: Ontwerpen
In de 18e eeuw werd de grondslag gelegd aan de ontwikkeling van dynamo en elektromotor. Beweging kan worden omgezet in elektrische stroom (dynamo, windmolen) In de eerste helft van deze eeuw werden huishoudelijke apparaten als strijkijzers, broodroosters, fornuizen, koelkasten stofzuigers enz. elektrisch uitgevoerd. In de jaren 60 werd de uitvinding gedaan naar de chip. Hiermee konden computers veel kleiner en krachtiger maken. Chips zijn bruikbaar in bijna alle technische apparaten. In de chips kunnen dingen geprogrammeerd worden zoals bij een wasmachine en magnetron. Producten als mobiele telefoon, afstandsbediening walkman en fietscomputer waren nu mogelijk met de komst van de chip. Aan het eind van de vorige eeuw werden er allerlei soorten plastic geproduceerd. Hiermee konden apparaten nu in de meest uiteenlopende kleuren en vromen ontworpen worden. Technische apparaten moeten worden aangepast aan de wensen van de klant. Bedrijven proberen door marktonderzoek zo goed mogelijk inzicht te krijgen in behoeften en wensen van de consument. Er zijn verschillende ontwerpeisen: • Functionele eisen: welke taken moet het apparaat kunnen uitvoeren? • Ergonomische- en milieueisen: hoe gebruiksvriendelijk moet het apparaat zijn en met welke verschillen tussen mensen moet het rekening houden? Hoe zwaar mag het het milieu vervuilen? • Vormgevingseisen: welke vorm en kleur moet het ontwerp krijgen? • Financiële eisen: hoeveel mag het kosten? Bij een sportwagen wegen alle 4 de eisen ongeveer even zwaar maar bij een oorbel is vooral de 3e eis belangrijk. En bij een kruiwagen de eerste 2 eisen. Mensen kunnen niet zonder techniek. Je kunt niet leven zonder auto, fiets, telefoon, televisie en cd-speler. Technische apparaten en producten zijn overal. We vinden techniek vanzelfsprekend maar tegelijkertijd kunnen we niet zonder.

REACTIES

P.

P.

in de samenvatting van 2.4 staat 18e eeuw. Dat is van 1700 tot 1800. Maar het gaat om de jaartallen na 1820 dus 19e eeuw

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.