Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Het leven is als een markt, Pythagoras

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • Klas onbekend | 401 woorden
  • 8 april 2004
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Het leven is als een markt, Pythagoras
Voor P. weden alleen die hun energie besteden aan de studie van de werkelijkheid, zowel als wijzen beschouwd als genoemd, en deze naam van hen bleef bestaan tot in de tijd van P., van ie ze zeggen dat hij naar P. is gekomen samen met Leon, de leider van de P’s, zoals de leerling van PL, P.H., op de eerste plaats een geleerd man, schrijft en dat hij geleerd had en uitvoerig een aantal zaken besproken had. Toen Leon zijn verstand en welsprekendheid bewonderd had vertelt men dat hij hem vroeg in welke wetenschap hij het meest bedreven was, maar hij had geantwoord dat hij voorzeker geen enkele wetenschap kende, maar een filosoof was.
Men vertelt dat hij verbaasd over dit neologisme vroeg wie dan wel filosofen waren en welk verschil er was met de overige mensen. P. echter had geantwoord dat het leven van de mensen hem gelijk leek aan die markt, die gehouden werd onder een groot luister van spelen en met de drukte van heel Griekenland. Want zoals sommigen daar met hun geoefende lichamen roem en de eer van een krans nastreven , anderen geleid worden door de winst en het profijt van kopen of verkopen, zoals er echter een andere soort van hen bestaat en dit is veruit de edelste soort, die noch toejuiching, noch profijt zoeken, maar die komen om te kijken en aandachtig gadeslaan wat er gebeurt en hoe, zo zijn ook wij uit 1 of andere stad vertrokken naar de drukte van een of andere markt, zo zijn ook uit een ander leven en een ander bestaansvorm naar dit leven vertrokken, de ene om roem te dienen, de andere het geld. Ze zeggen dat er weinig zijn die zich ijverig toeleggen op de natuur nadat ze alle anderen geminacht hebben. Dezen noemen zichzelf vrienden van de wijsheid (dat is immers philosophos). En zoals het daar voor een vrij man daar het waardigst is te kijken zonder iets voor zichzelf te verwerven, zo overtreft in het leven de bezinning en de kennis van de werkelijkheid veruit alle strevingen. P. was echter niet alleen uitvinden van de naam, maar ook uitbreiden van de werkelijkheid zelfs. En toen hij na dit gesprek in P. terug naar Italië was gekomen, smukte hij dat Griekenland op, dat Groot-Griekenland genoemd werd (Sicilië), met de meest vooraanstaande instellingen en wetenschappen uit privé – initiatief en staatswege.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.