Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vuurwerk

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1135 woorden
  • 28 januari 2004
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
119 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlands uiteenzetting: Vuurwerk.

Ik heb besloten om een uiteenzetting te schrijven over vuurwerk omdat ik het een interessant onderwerp vind om iets over te schrijven en omdat ik zelf altijd heel erg onder de indruk ben van de mooie effecten van het vuurwerk. Maar ik ga het natuurlijk ook over het gevaar van vuurwerk hebben want vuurwerk heeft niet alleen maar goede kanten…

Wat is vuurwerk?

De naam vuurwerk spreekt voor zichzelf: Bij het gebruik ervan zijn vuurverschijnselen goed zichtbaar.
In het algemeen zijn voor een verbranding drie zaken nodig.Er moet er een brandbare stof aanwezig zijn.Verder is er zuurstof nodig (een stof die in gasvorm bijna 20 % in de lucht voorkomt.) En als laatste is er nodig de ontbrandingstemperatuur van de brandstof.

Bij een normaal vuur wordt de zuurstof uit de lucht gehaald. Als je het vuur afsluit van de lucht dan zal het vanzelf doven. Omdat er geen zuurstof meer bij het vuur kan komen.
Vuurwerk echter bevat zelf een stof die zuurstof bezit en afgeeft tijdens de verbranding van het kruitmengsel. Dit heet de zuurstofleverancier. Omdat het kruitmengsel zelf zuurstof bevat en dus geen zuurstof uit de lucht nodig heeft kan het ook in gesloten ruimtes ontbranden.
Er zijn veel verschillende soorten kruitmengsels maar de meest gebruikte in vuurwerk en tevens ook de oudste is het Buskruit.
Buskruit bestaat uit een drietal stoffen namelijk: Kaliumnitraat (kno3), Houtskool (c), Zwavel (s). Kaliumnitraat is hierin de zuurstof leverancier en houtskool+ zwavel de brandstoffen.
Om mooie kleuren in vuurwerk te creëren worden vaak nog andere stoffen toegevoegd zoals barium(groen) en natrium(geel). Enz.

Geschiedenis van het vuurwerk.

Het gebruik van vuurwerk bij feestelijkheden is waarschijnlijk van Chinese of Indische oorsprong. De eerste militaire toepassingen van vuurpijlen werden uit China gemeld.
We weten niet precies waar en wanneer het vuurwerk is uitgevonden, wel zijn er al eeuwen recepten bekend van verschillende soorten buskruit (wordt in vuurwerk gebruikt).Waarschijnlijk is het buskruit min of meer bij toeval uitgevonden omdat mensen vroeger als vervanger van zout tijdens het koken ook wel eens Salpeter gebruikte en als ze dan wat Salpeter morste en dit kwam op het houdvuur terecht dan begon het enorm te knetteren.

Enkele feiten over vuurwerk.

Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30, en 31 december, maar vuurwerk mag in Nederland alleen op 31 december en 1 januari tussen 10:00 uur ´s morgens en 02:00 ´s nachts afgestoken worden, wel wordt er verzocht om het afsteken te beperken tot oudejaarsavond.

Er wordt rond de tijd van oud en nieuw en enkele maanden daarvoor ook veel in illegaal vuurwerk gehandeld. Dit vuurwerk komt vaak uit België of Duitsland omdat daar de regels van vuurwerk een stuk minder streng zijn. Dit vuurwerk is vaak heel gevaarlijk en bovendien vaak niet voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing.
Elk jaar start de overheid een campagne om vuurwerkslachtoffers te voorkomen maar desondanks belanden jaarlijks vele Nederlanders door een ongeluk met vuurwerk in het ziekenhuis.

België

Veel soorten vuurwerk dat in Nederland illegaal is mag in België wel verkocht worden, ook mag je in België het hele jaar door vuurwerk kopen in tegenstelling tot Nederland.
Vooral Chinese rollen, lawinepijlen, en mortieren zijn heel populair bij de Nederlanders, bij jongeren zijn ook erg populair de nitraten, Chinese vlinders, en de heel gevaarlijke strijkers.

Chinese rol.(knalvuurwerk)

De Chinese rol is in Nederland illegaal omdat er ten eerste teveel kruit in zit en ten tweede knalt hij veel te hard. Bij een Chinese rol vliegen de stukken je letterlijk om de oren en moet je veel afstand houden.

Lawinepijl (knal pijl)

Een lawinepijl is in Nederland illegaal omdat het veel te hard knalt en de pijl kan ook alle kanten op schieten.De druk die bij de explosie van deze vuurpijl vrij komt is erg groot en dus ook zeer gevaarlijk als het op de grond ontploft.

Mortieren (sier vuurwerk)

De mortier is in Nederland illegaal omdat hij vaak te veel kruit bevat en tevens kan hij bij niet professioneel gebruik ook in de buis ontploffen. Dit stuk siervuurwerk mag in Nederland alleen bij professioneel vuurwerk shows worden gebruikt.

Nitraat en Chinese vlinder (grond knalvuurwerk)

Deze twee stukken knal vuurwerk zijn simpelweg verboden omdat ze te hard knallen, van beide stukken zijn er verschillende varianten verkrijgbaar en in verschillende groottes.


Strijkers (grond knalvuurwerk)

Dit is het stuk vuurwerk waar heel veel ongelukken mee gebeuren, dit komt omdat dit vuurwerk geen lont heeft. In plaats van een lont wordt er bij dit stuk vuurwerk een vertragingsas gebruikt(dit is een langzaam brandend kruit).
Hoe gaat het in z´n werk? Je pakt de strijker in je hand, je strijkt hem net zoals een lucifer langs een doosje, door de wrijving gaat de strijker aan.Als alles goed gaat dan heb je nu een aantal seconden om de strijker weg te gooien.
Maar het gevaarlijke van dat vertragingsas is dat er gemakkelijk een scheurtje in kan komen en je dat scheurtje niet kan zien. Als je de strijker dan afstrijkt slaat de vlam veel sneller door naar de kruitlading en ontploft de strijker in je hand, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Professioneel vuurwerk.

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt in consumentenvuurwerk en professioneel vuurwerk.Professioneel vuurwerk bevat vaak meer kruit en je hebt er een certificaat voor nodig om het te mogen afsteken. Professioneel vuurwerk wordt bij vuurwerk shows gebruikt, mortieren spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Vroeger werd dit vuurwerk met de hand afgestoken maar tegenwoordig wordt dit vaak elektrisch gedaan. Het vuurwerk is dan aangesloten op een paneel en via dat paneel kan men doormiddel van knopjes een elektrisch stroompje naar het vuurwerk sturen, door deze elektrische vonk ontsteekt het vuurwerk. Omdat de mensen op deze manier niet dicht bij het vuurwerk hoeven te komen is dit een heel stuk veiliger dan het met de hand afsteken van vuurwerk.

Het gevaar van vuurwerk.

Veel mensen zullen het met mij eens zijn dat vuurwerk een van de mooiste dingen is op deze planeet en dat het een geweldige sfeer kan brengen mits het goed wordt afgestoken, want vuurwerk heeft niet alleen maar mooie kanten. Vuurwerk kan namelijk ook heel gevaarlijk zijn. Want hoe gek het ook is vaak houden de mensen zich niet aan de gebruiksaanwijzing en dan is het natuurlijk wachten op een ongeluk. De meest bekende ongelukken zijn het met vuurwerk experimenteren, hierdoor vallen verreweg de meeste slachtoffers omdat als je met vuurwerk gaat klooien je de uitwerking ervan nooit kan overzien en ook kan het vuurwerk te snel afgaan.Nog een voorbeeld is: dat een pijl omvalt en over de straat naar mensen of dieren toeschiet nou kan dit bij een babypijltje niet veel kwaad maar bij een lawinepijl kan dit heel ernstige gevolgen hebben.Ook zijn er altijd knalvuurwerkstukken die te vroeg afgaan, dit kan leiden tot kleine brandwondjes maar kan ook resulteren in afgerukte vingers.

REACTIES

M.

M.

prachtig!!

20 jaar geleden

C.

C.

tof werkstuk man ik ben ook heel gek met vuurwerk
,, ik zogt ook nog een werkstuk over vuurwerk..

19 jaar geleden

K.

K.

dankje

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.