Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

H3, Basisstof 2 3 & 4

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo | 613 woorden
  • 15 januari 2004
  • 78 keer beoordeeld
Cijfer 5
78 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Samenvatting Bio Basisstof 2,3 en 4 van Hfst 3 Bs 2 De weg die het bloed aflegt is de de bloedsomloop. Het hart(een dubbele pomp) bestaat uit 2 helften(links+rechts)die gescheiden worden dooreen tussenwand. De rechterhelft pompt het bloed naar de longen, en komt weer trug.= De kleine bloedsomloop neemt zuurstoff op in nemen in het bloed en koolstofdioxide afgeven aan de lucht(vind plaats in de longen). De linkerharthelft pompt het bloed door heel t lichaam en stroomt dan door alle organen en van daaruit weer trug naar de rechterhelft.(dde Grote bloedsomloop) de functie is zuurstof en voedingsstoffen(ook glucose) afgeven aan de cellen en koolstofdioxide en andere afvalstoffen opnemen in t bloed.Het bloed komt p/omloop 2 x door het hart(ook wel bij de mens genoemd dubbele bloedsomloop) Bs3 ´t hart ligt in de borstholte links onder het borstbeen. Over ´t hart lopen bloedvaten(kransslagaders+kransaders) de Kransslagaders stroomt bloed dat rijk is an zuurstof en voedingsstoffen naar de hartspier. De kransader stroomt bloed met afvalstoffen en koolstofdioxidde weg van de hartspier. Elke harthelft heeft een boezem en een kamer. Bloed dat zuurstofarm is komt het hart binnen via de onderste en bovenste holle ader die uitkome in de rechterboezem daarvandaan stroomt t naar de rechterkamer die pompt het naar de longslagader die zich in 2 bloedvaten splits die elke naar een long gaan, daar word het bloed zuurstofrijk en via de longaders trug naar het hartje, die uitmonden in de linkerboezem en daarvandaan naar de linkerkamer die op zijn beurt het bloed in de aorta pompt en de aorta pompt t naar de organen,waar het weer zuurstofarm wordt! Kamers en Boezems zijn gescheiden door hartkleppen die het tegen houden dat het bloed terug stroomt naar de boezems en aan het begin van de longslagader zitten halvemaankleppen die ervoor zorgen dat het bloed niet terug gaat naar de kamers. Een Hartinfarct

Kransslagader=aftakking van aorta als zo´n aftakking verstopt zit komt een deel van de hartspier xzonder zuurstof en voedingsstoffen en kan afsterven=Hartinfarct. Je herkent het als aan een scherpe pijn in de borst en benauwd gevoel. ´t word meestal veroorzaakt door een ongezonde leefwijze. Het wordt veroorzaakt door een verstopte kransslagader, die kan worden veroorzaakt door trombose, en een bloedprop sluit de kransslagader af. Het kan ook worden veroorzaakt door bennauwde bloevaten bij gezonde is het aan de binnenkant glad(bloedvaten). Stoffen kunnen zich hechten aan de wand van het bloedvat(bijv. cholesterol, komt veel voor in vette,dierlijke voedingsmid.). Aderverkalking= als cholesterol aan de wand van een bloedvat steeds dikker word en het bloedvat vernauwd en na verloop van tijd verstopt raken. Aderverkalking in een kransslagader kan een hartinfarct veroorzaken. Niet elk hartinfarct is even gevaarlijk mensen krijgen soms een waarschuwing dan raak een aftakking verstopt en dan neem t een andere t over als het hart in goede conditie is. Bs 4 Er zijn 3 typen bloedvaten: slagaders, haarvaten en aders.´t Hart pompt bloed met kracht in slagaders en daardoor stroomt het bloed weg van t hart naar de organen.de bloeddruk is daardoor hoog. De wanden van de slagaders zijn dik stevig en elastisch. In de organen vertakt de slagader in kleinere bloedvaten. We spreken van haarvaten als de wand van een bloedvat een cellaag dik is. Haarvaten koomen saman in grotere bloedvaten: de aders. Door de aders stroomt het bloed van de organe weg trug naar t hart. In de meeste aders liggen kleppen die het bloed een richting doorlaten die helpen mee het bloed naar t hart te voeren, ze voorkomen dat t trug stroomt naar de organen. In de slagaders komen geen kleppen voor maar halvemaanvormigekleppen(duseigenlijk wel kleppen maarja t sal wel!?)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.