Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Daens (1992)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 487 woorden
  • 11 januari 2004
  • 549 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
549 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Daens, de held van de arbeiders in Aalst Hoofdpersonen: Bishop Stillemans, Pieter Daens, Sjefke, Ponnet, Schmitt, Nette, meneer Woeste, Priester Daens en de socialist Plaats: Aalst Tijd: Rond begin 1900 in de Industriële Revolutie Samenvatting: Pastoor Daens wil naar de drukkerij van zijn Broer Pieter in Aalst. Als hij daar aan komt ziet hij allemaal armoede onder de arbeiders. Daens krijgt invloed in de regering door stukjes die hij in de krant schrijft waardoor er een onderzoekscommissie naar Aalst die de fabrieken gaan controleren. Dan gaan de opzichters en eigenaren van de fabrieken zorgen dat het lijkt of ze zich keurig aan de regels houden. Bijvoorbeeld: de kinderen opsluiten in de wc. Als dan de onderzoekscommissie er is vraagt een er van waar de wc is en Nette probeert dan de weg te wijzen alleen wordt tegengehouden door de opzichter. Die avond zijn er toneelstukken voor de commissie in het theater en ondertussen gaat er een kind dood in de fabriek. En komen de arbeiders in opstand en willen naar de commissie maar worden tegengehouden door de politie. Als Daens dat ziet komt hij op voor de arbeiders. De zondag erna zit de kerk helemaal vol en komt Daens op voor de armen. Dan richt hij een eigen politieke partij op. En krijgt hij bij de verkiezingen veel stemmen van de arbeiders alleen meneer Woeste zorgt dat hij minder stemmen krijgt en dat wordt opgemerkt en wint Daens de 2e keer toch en zo komt hij in de regering waar hij voor de armen opkomt. De socialist vraagt of Nette met hem wil trouwen Daens moet naar de paus komen vanwege zijn preken. Hij wordt niet ontvangen en krijgt te horen dat hij met zijn preken moet stoppen. Ondertussen worden die op daens hebben gestemd, de ‘Daensisten’, ontslagen en wordt Nette verkracht door de opzichter, Schmitt. Daarna zegt Bishop Stillemans dat de teksten van Daens niet meer mogen worden voorgelezen. En de hele kerk stroomt leeg. Dan zegt Daens iets over de socialisten en dat horen ze en daarom willen ze Daens aanvallen. Daarna krijgt Daens een andere baan die hij weigert waardoor hij wordt ontslagen als priester. Dan gaat Sjefke dood en mag hij door de Bishop niet begraven worden omdat hij niet gebiecht heeft. Dan betaalt Daens de begrafenis. En daarna trouwen Nette en de socialist. Mening: Ik vond het een saaie, langdradige film omdat het eigenlijk de hele tijd over hetzelfde ging: Daens kwam op voor de armen en was daarom de held maar hij is wel leerzaam. De rollen zijn wel goed gespeeld. Ook de plaatsen waar de film is opgenomen lijken heel echt.
Recensie: Als ik mocht kiezen of ik deze film zou willen kijken voor de lol dan zou ik hem niet kijken. Maar als ik hem zou moeten kijken om iets te leren over de Industriële Revolutie dan zou ik hem wel kijken want hij is daarvoor heel geschikt.

REACTIES

?.

?.

ik vind het eunde een beetje raar maar goed.

13 jaar geleden

S.

S.

Ik vind het einde ook raar

13 jaar geleden

..

..

Smmige dingen kloppen niet en je mocht wel meerdere dingen toevoegen. Waarom is het zo kort?
Je zinnen mochten ook wel verbeterd worden. Je kon toch een kladversie en een netversie maken?
Maar goed gedaan.

13 jaar geleden

J.

J.

Goede samenvatting!
Ik vond de film inderdaad, ook langdradig, het had in 2 minuten gekund...

13 jaar geleden

S.

S.

ik vond het de saaiste film effer

12 jaar geleden

A.

A.

het op zich wel een leuke film maar het einde is heel erg vaag...

12 jaar geleden

S.

S.

De film was echt kapot saai. Ik moest 'm kijken voor school en een recensie over schrijven...

12 jaar geleden

J.

J.

Ik vond het wel een interessante film ookal heb ik niet het franse gedeelte verstaan, maar ik vond niet dat de film zo langdradig was als jullie zeggen.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Daens (1992)"