Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alleinschuld

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 514 woorden
  • 16 december 2003
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Betoog over de “alleinschuld” Ik vind het terecht dat Duitsland de Alleinschuld heeft gekregen, omdat: Duitsland was al sinds het begin van de 20e eeuw bezig met bewapening en het maken van plannen voor een oorlog met Frankrijk. Keizer Wilhelm II was een groot voorstander van een oorlog waarvan hij dacht dat Duitsland er beter van zou worden. De moord op Franz Ferdinand en zijn vrouw was voor Duitsland een mooie aanleiding om een oorlog te beginnen. Op 6 juli 1914 gaf Duitsland aan Oostenrijk-Hongarije militaire steun. Kort daarna op 23 juli stelde Oostenrijk-Hongarije een ultimatum op aan Servië. Zonder die militaire steun hadden zij dit waarschijnlijk niet gedurfd, omdat Rusland Servië steunde. Op 28 juli van dat jaar kwam dan ook een oorlogsverklaring van Oostenrijk-Hongarije aan Servië en kort daarna mobiliseerden ze gedeeltelijk. Zonder de steun van Duitsland was er waarschijnlijk geen oorlogsverklaring geweest. Tegelijk met de algehele mobilisatie van Oostenrijk-Hongarije stelde Duitsland een onmogelijk ultimatum aan Rusland en Frankrijk. Het ultimatum van Rusland was dat ze binnen twaalf uur moesten stoppen met de voorbereidingen van de oorlog. Frankrijk moest zich neutraal houden. Duitsland wilde dan de steden Toul en Verdun bezetten, zodat Frankrijk zou gehoorzamen. Het demobiliseren was voor Rusland onmogelijk, dus gehoorzaamde de Russen niet. Duitsland verklaarde toen de oorlog aan Rusland. Frankrijk besloot toen maar te onderhandelen met Duitsland. De Duitsers wilden wel onderhandelen met de Fransen, maar ze wilden geen verdrag sluiten, want ze wilden oorlog. Op 2 augustus eiste Duitsland daarom een vrije doorgang via België, dat een neutraal land was. Volgens het Von Schlieffen-plan had Duitsland de beste kans op een goede aanval als ze via België binnen kwamen. De dag daarna kwam dan ook de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk. Op 3 en 4 augustus trok het Duitse leger België binnen. Engeland vond het niet kunnen dat Duitsland het neurale België en stelde de Duitsers dus een ultimatum: respecteer de Belgische neutraliteit. Duitsland negeerde dat ultimatum, ze wilden een oorlog. Op 6 augustus verklaarde Servië Duitsland de oorlog, maar dat kon als oorzaak hebben dat Oostenrijk-Hongarije het aan Servië de oorlog verklaarde. Duitsland steunde Oostenrijk-Hongarije tijdens deze oorlog. Duitsland heeft door de onbeperkte duikbotenoorlog veel neutrale schepen getroffen. Daaronder waren ook Amerikaanse. Dit was een reden dat ook Amerika bij de oorlog betrokken raakte. Conclusie
Ik heb in mijn betoog beschreven dat Duitsland terecht de Alleinschuld heeft gekregen van de Eerste Wereldoorlog. Ruim voor 1914 waren de Duitsers al bezig met plannen voor een oorlog tegen Frankrijk. De Duitsers zijn ook in 1914 begonnen, doordat ze Oostenrijk-Hongarije steunden in hun aanval op Servië. Dit betrok ook Rusland in de strijd. Verder verklaarde Duitsland aan Rusland en Frankrijk de oorlog. Duitsland viel het neutrale België binnen, waarmee tegelijk Engeland bij de oorlog werd betrokken. Ook zorgden de Duitsers er in 1917 voor dat het een wereldoorlog werd, door de onbeperkte duikbotenoorlog, want daarmee betrokken ze Amerika bij de oorlog. Kortom: Duitsland is de oorlog begonnen en heeft aan veel landen de oorlog verklaard. Ze zijn een neutraal land (België) binnengevallen en hebben Amerika bij de oorlog betrokken. Ik vind het dus terecht dat Duitsland de Alleinschuld heeft gekregen.

REACTIES

I.

I.

Grootst mogelijke onzin, vol met dingen die niet waar zijn

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.