Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het leven en werk van Vincent Van Gogh

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 414 woorden
  • 15 oktober 2003
  • 90 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
90 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mijn spreekoefening gaat het over het leven en werk van Vincent Van Gogh. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik over kunst wou praten. Ik heb voor Van Gogh gekozen omdat hij voor mensen die niet echt van kunst houden toch toegankelijk is. Van Gogh zijn werk kan je indelen in vier categorieën, beïnvloed door zijn omgeving en de invloed daarvan op zijn persoonlijkheid. Als je een schilderij ziet kan je dan ook meestal al zonder dat je de titel weet zeggen waar het geschilderd is. Van Gogh werd in 1853 geboren in Nederland, op het platteland. Op zijn zestiende ging hij van school om te gaan werken. Hij faalde in alles wat hij deed, op 25 jarige leeftijd werd hij evangelist en ging in de Belgische mijnstreek werken. De grote armoede die hij daar zag zie je later terug in zijn werk, vb: De Aardappeleters. Op 27 jarige leeftijd besloot hij om kunstenaar te worden.Hij schildert wat hij ziet in het dagelijkse. Hij werkt echter met donkere kleuren maar ontwikkelt toch al een duidelijk eigen, herkenbare stijl. Een jaar later gaat hij in Parijs, Montmartre wonen bij zijn broer Theo die kunsthandelaar was. Daar komt hij in contact met de Impressionisten, Paul Gauguin, Toulouse- Lautrec, Pisarro Cézanne enz . Zijn werk krijgt meer kleur en hij wordt geïnspireerd door Japan. Hij schildert met dikke lagen verf in strepen en krullen. De jaren in Parijs dronk en werkte hij veel en dat vergde een groot deel van zijn gezondheid. Na twee jaar in Parijs te hebben verbleven besloot hij naar het zuiden van Frankrijk te verhuizen omdat hij vond dat deze streek op Japan leek. Hij vestigde zich in Arles en woonde in een geel huis, dat je vaak in zijn schilderijen ziet. In Arles komt er een explosie van kleuren, van donkere kleuren is geen sprake meer. Tijdens zijn verblijf in Arles kwam Paul Gauguin bij hem logeren om tot een samenwerking te komen. Maar de twee maakten constant ruzie, op een avond werd het fataal en bedreigde Van Gogh Gauguin met een scheermes. Met dat scheermes verminkte hij dan uiteindelijk zichzelf, en sneed zijn rechteroor eraf. Gauguin ging terug naar Parijs en Van Gogh werd opgenomen in de psychiatrische instelling van St- Remy, maar hij bleef schilderen. Een jaar later verhuist hij op aanzoek van zijn oude vriend Pisarro naar Auvers. Daar werkte hij regelmatig en leek gelukkig maar schoot zichzelf op 27 juli 1890 in de borst en stierf op 37 jarige leeftijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.