Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Aida

Beoordeling 3.7
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 670 woorden
  • 19 juni 2003
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 3.7
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
CULTURELE ACTIVITEIT 09 - 05 - 2002 Musical: Aida (Scheveningen) 1. Wat heb ik gezien/gehoord/gelezen? (kijkwijzer Dans / Muziek / Theater) Er wordt niet gedanst op klassieke spitzen, maar voornamelijk op (waarschijnlijk) speciale dansschoenen. De gehele ruimte wordt gebruikt, er wordt gedanst in de breedte, in de diepte, in de hoogte en zelfs over de vloer. Er wordt vooral gedanst in grote groepen. Decor, kostuums, de omgeving waarin gedanst wordt, de belichting en rekwisieten spelen allen een even grote rol in de aankleding van de dans. Er wordt gedanst op moderne muziek, een combinatie van pop en rock. De muziek speelt een belangrijke rol in de voorstelling. De muziek wordt door dans en zang gevolgd. Het is een verhalende voorstelling. De voorstelling roept emotie op, toont menselijke relaties, beeldt verhaal uit en zorgt voor amusement. De muziekstijl is popmuziek, lichte rock. De muziek karakteriseert meerdere stemmingen en sferen omdat er sprake is van meerdere muziekstukken. Alle mogelijkheden komen aan bod. De combinatie van ritme, melodie en tekst trekt grote aandacht. De muziek wordt gemaakt door de orkestband. De muziek maakt deel uit van een groter geheel, musical. De muziek is bedoeld om op te dansen en te zingen. Ook roept de muziek emotie op. De musical begint als het doek opgaat, de spelers staan al klaar. Het decor is zeer realistisch. Alles is nagebouwd uit de tijd waarin het stuk zich afspeelt. De belichting speelt een vrij belangrijke rol, het ondersteund het stuk in sfeer uitbeelden door middel van verschillende kleuren en lichtsterkte. Er wordt gespeeld op het podium. Er overheerst een naturalistische speelstijl. De spelers richten zich niet tot het publiek, mar blijven in hun rol. De voorstelling valt te rekenen tot tragedie met soms een beetje komedie. De betekenis van de voorstelling is vermaak en amusement en roept af en toe emoties op. 2. Door wie is het gemaakt/uitgevoerd/geschreven? De theatersensatie Aida die al vanaf het voorjaar 2000 op Broadway te zien is, is gemaakt door Elton John en Tim Rice. Zij hebben zich, ruim honderd jaar na de opera-componist Verdi, laten inspireren door het verhaal van de 19e eeuwse Egyptoloog Auguste Mariette. De Italiaanse Giuseppe Verdi (1813 - 1901) kreeg zijn muziekopleiding te Milaan. Hij behaalde enorm succes met Aida, het prototype van de Italiaanse grand’- opéra, geschreven voor de feesten bij de opening van het Suezkanaal (1871). Aida is in het Circustheater te Scheveningen sinds oktober 2001 te aanschouwen. De prachtige Nederlandse vertaling is van Martine Bijl, die daar onlangs een Musical Award voor won. De hoofdrol Aida wordt vertolkt door Chaira Borderslee en Antje Monteiro speelt de dochter van de farao, Amneris. Eveneens bekroond met een met een zeer terechte award, Bastiaan Ragas, die de Egyptische legerkapitein Radames speelt. Hij won de John Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol.
3. In welke tijd speelt ‘t of in welke tijd is ‘t gemaakt? De musical speelt zich af in het verleden, in het Egypte van de farao’s, dat in strijd is met het buurland Nubia. Elton John en Tim Rice hebben de musical Aida gemaakt n.a.v. de gelijknamige opera uit 1870 van Giuseppe Verdi. In 2000 was de musical Aida op Broadway te zien en in Nederland anderhalf jaar later. 4. Wat vind je zelf van het/de kunstwerk/uitvoering? Ik vond het een hele mooie musical met mooie en goede muziek. De spelers vond ik ook erg goed. Bastiaan Ragas heeft, vind ik, terecht een award gewonnen voor beste mannelijke hoofdrol, niet alleen zijn acteerprestaties waren erg goed, ook zijn zang. Ik vond Antje Monteiro vocaal het beste. Soms zaten er wel grappig stukjes in, maar het was vooral een serieuze, dramatische musical. Kortom, een legendarisch liefdesverhaal met veel emotie en goed geplaatste humor. De muziek vond ik ook erg goed. Veel afwisselende liedjes, van gevoelige ballads tot stevige rocknummers, sommige nummers met dezelfde terugkerende herkenbare melodielijnen en duidelijke, gevoelige teksten. Eigenlijk zou ik nu ik de musical heb gezien, ‘m nog wel een keer willen zien, omdat je er dan toch anders naar kijkt, je kent het verhaal al enz.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.