Compleet schrijfdossier

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 2629 woorden
  • 10 juni 2003
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijfdossier Nederlands

Opdracht 30


Onderwerp: Graffiti

Algemeen tekstdoel: overtuigen

Concreet tekstdoel: De lezer overtuigen dat graffiti op meer plaatsen legaal moet worden.

Algemeen tekstdoel: betoog

Concrete tekstsoort: betogend verhaal

Vaste tekststructuur: betoogstructuur

Bouwplan:
1. inleiding
2. kern
3. slot

De tekst:
Ik vind dat graffiti op meer plaatsen legaal moet worden.

Dit vind ik omdat graffiti zwaar wordt ondergewaardeerd, het is tenslotte een vorm van kunst. Door het toevoegen van legale muren zal het vandalisme teruglopen, omdat het veel leuker is om iets moois te maken wat beter mogelijk is op een legale muur omdat daar geen risico aan verbonden is en je dus niet midden in de nacht in het donker aan het werk hoeft te gaan. Ook zal de kwaliteit van de graffiti verbeteren. Dit komt omdat er hele strikte regels zijn in de graffitiwereld. Zo mag je bv. alleen over andermans werk heen gaan als je er iets beters neerzet. Op die manier zullen op de legale muren uiteindelijk alleen de aller besten hun gang kunnen gaan, waardoor er mooiere dingen gezet worden en het leuker is om er naar te kijken.
Daar komt nog bij dat de overheid zelf kan bepalen waar ze wel en geen graffiti willen, zo blijven de betere buurten beschermd ertegen en worden de slechtere buurten wat opgefleurd.


Daarom ben ik van mening dat graffiti op bepaalde plaatsen gelegaliseerd moet worden.

Schrijfdossier Nederlands

Opdracht 32


Inleiding:
Hoe is het alfabet ontstaan en waar?

Kern:

Het alfabet

Het alfabet heeft 26 letters. De letters hebben geen enkele betekenis. al is dat ook niet helemaal waar. De “p” op borden langs de weg staat voor parkeren, Maar over het algemeen krijgen letters pas betekenis als ze in combinatie staan met andere letters, waardoor ze woorden vormen.

Elke letter heeft een geschiedenis. Die ongeveer 10.000 jaar geleden begon, toen in Mesopotamië kleivormpjes gebruikt gingen worden voor het bijhouden van administratieve gegevens. De “a” was oorspronkelijk de tekening van een kop van een rund. Dat was bij de Kanaanitische volkeren, die een rund “alef” noemde.
De ”b” was een plattegrond van een huis. Dat huis werd door de egyptenaren “beth” genoemd. De “a” en “b” voor samen: “alefbeth” = alfabet.
De “c” is oorspronkelijk het hoofd en hals van een dromedaris. De “f” was aanvankelijk het tekentje voor een slang. De “j” was eigenlijk een “i”. De Romeinen schreven vroeger vaak twee i’s achter elkaar, dat vond men lastig, daarom zijn twee ‘i’s een ‘j’ geworden. De “L” was bij de Feniciers het teken van een ploegenschaar, de ploegenschaar werd “lamedh” genoemd. De O was bij de Egyptenaren het teken voor een oog.


Pictografische tekens zijn in feite afbeeldingen van concrete zaken: een tekening van een zon, betekent “zon”. Ideografische tekens geven begrippen weer: een tekening van twee zoenende monden, staat bijvoorbeeld voor “liefde”.

Het waren de Feniciers, die hun bloeitijd kende van 1200 tot 1800 voor Christus en leefde in een streek die nu Libanon heet, die het echt eerste alfabet maakte. Ze leidden dat alfabet af van picto- en ideografische tekens. De H bijvoorbeeld, was bij hen een grove weergave van de tekening van een hekwerk. De Grieken gaven de H later zijn huidige vorm. Het belangrijkste wat de Feniciers deden, was het koppelen van klanken aan tekens. Daardoor werd het mogelijk daardoor werd het mogelijk om met een beperkt tekens, toch van alles in woorden uit te drukken, want elke taal kent immers maar een bepaald aantal klanken.

Onze alfabet letters waren oorspronkelijk allemaal hoofdletters. De kleine letters ontstonden pas in de periode van de derde tot negende eeuw na Christus. De kleine letters zijn ontwikkelt uit de hoofdletters.

Module 2, opdracht 14


Bouwplan: Beschouwingstructuur

1 Inleiding

Wat is nou gezond eten? Eten uit de muur wordt vaak als ongezond verklaard. Frikadellen, kroketten, nasiballen, gehaktballen enz zijn de voornamelijkste boosdoeners die in de muur zitten.

2 Kern

Gezond eten vinden de meeste mensen eten waar weinig vet en calorieën in zitten, zoals groente, fruit, vlees of vis. Sommige mensen vinden biologisch eten nog gezonder dan normaal eten. Het eten uit de muur bevat redelijk veel vet en calorieën. Het broodje gezond dat je bij sommige snackbars uit de muur kan halen is misschien wel het enige gezonde.
Een voordeel is voor een zaak die snacks uit de muur verkoopt wel fijn zoiets. De snackbar bespaart een hoop tijd en als veel mensen eten uit de muur halen, hoef je als klant niet in de rij te gaan staan.
Een nadeel is vaak dat je met gepast geld moet betalen en dus geen wisselgeld terug krijgt als je te veel betaalt. Sommige mensen vinden het vast ook niet hygiënisch. Als er voor jou bijvoorbeeld iemand met zijn vingers in zijn neus heeft gezeten of naar de wc is geweest en zijn handen niet gewassen heeft en ‘dat’ komt in dat hokje waar later jou eten in komt.


3 Slot

Het eten uit de muur heeft dus zijn voor- en nadelen. Maar de nadelen zijn niet super erg dus je kan gewoon blijven eten uit de muur. Maar dan moet je wel goed in je achterhoofd houden, dat het niet gezond is.

Inleiding: vraag stellen en onderwerp introduceren.
Kern: Antwoord op vraag en voor en - nadelen.
Slot: conclusie.

Module 2, opdracht 14

Bouwplan: Betoogstructuur

1 Inleiding

Is het eten uit de muur gezond en hygiënisch? Ik denk dat het meeste eten uit de muur niet echt gezond zal zijn en de hygiëne zal bij sommige zaken ook redelijk slecht zijn.

2 Kern

Het eten uit de muur is heel handig voor de snackbars, maar het niet echt gezond en hygiënisch. Als iedereen met zijn handen in dat ‘hokje’ zit, is dat natuurlijk niet zo hygiënisch. Als die persoon bv. ergens met zijn handen heeft aangezeten, naar de wc is geweest zonder z’n handen te wassen of heeft in z’n neus gezeten enz.
Het eten uit de muur is dus niet echt gezond. Gehaktballen, frikadellen, kroketten enz bevatten allemaal veel vetten. Dus als je er veel van eet heb je de kans dat je dik kan gaan worden.


3 Slot

Als ik jullie was zou ik dus voortaan alles halen bij de bar en niet uit de muur. Je ziet dat dat veel hygiënischer is en je hoeft niet per se gepast te betalen. Je moet dan misschien wat langer in de rij gaan staan maar dat moet je er dan voor over hebben. Maar je moet dan natuurlijk wel in je achterhoofd houden dat als je eten haalt, bij de snackbar, het niet zo gezond is.

Inleiding: vraag stellen en mening.
Kern: argumenten geven.
Slot: conclusie.

Module 2, Opdracht 26


Samenvatting

Ecoteams zijn groepjes van ongeveer 6 a 7 mensen die milieubewust proberen te leven. Deze teams zijn wereldwijd actief. Sinds 1994 in Nederland.
Deze ecoteams komen 6 maanden, één avond per maand bij elkaar en bepreken dan een milieuthema. Er zijn 6 thema’s: afval, gasverbruik, waterverbruik, elektriciteitsverbruik, vervoer en koopgedrag. Op deze thema-avonden worden tips en ideeën uitgewisseld over milieubewust leven. De teams gaan zonder begeleiding zelfstandig aan de slag.
De ecoteams blijken een positieve invloed te hebben op het milieugedrag van de deelnemers. Het milieugedrag houdt ook stand na alle thema-avonden blijkt uit een onderzoek van de rijksuniversiteit Leiden.


opdracht 29 module 3


In bepaalde streken in Duitsland bestaat het geloof dat de naametiketjes in de kleren van een overledene verwijderd moeten worden. Als dat niet gebeurd sterft de rest van de familie gauw. Een huishoudster mag een zoon van haar overledene baas niet en laat het naametiketje zitten. Als ze later een brief krijgt van de baas blijkt hij haar verwekker te zijn….
Waaruit blijkt dat er mensen zijn die aan namen een grotere invloed toekennen?
‘Namen’ is een onderwerp waar je niet zo vaak of nooit bij stilstaat. Een naam is niet alleen een identificatiemogelijkheid, maar ook een factor die van invloed is op ieders doen en laten.

Er zijn veel voorbeelden die weergeven dat een naam niet alleen een identificatie van iemand is. Hier zal zijn een paar voorbeelden over de invloeden van namen.
In een kranteninterview met de volkskrant sprak oud-wielrenner Henk Lubberding over zijn mooie wielercarrière die in ’86 en ’87 een stevige dip kende. Hij had in die jaren veel last van voorhoofdsholteontsteking, soms hardkloppingen en was soms overspannen. Lubberding kwam toen in contact met een tandarts die de Liefde heette en met haptonoom Ted Troost. Lubberding werd geholpen door de tandarts voor zijn voorhoofdsholteontsteking en Troost leerde hem te ontspannen. Na zijn herstel zei Lubberding in een interview: ‘’Mijn vrouw en ik hebben altijd voor iedereen klaargestaan. Hoeveel mensen doen dat voor jou? Die tandarts de Liefde en Troost. Die namen ja. Dat zal geen toeval zijn. Het heeft allemaal zo moeten wezen’’.
Er zijn natuur nog meer voorbeelden. Eén voorbeeld is een middeleeuws ridderverhaal Karel ende Elegast. In dit verhaal vindt een gevecht plaats tussen Karel (de Grote) en Elegast. Karel heeft de kans om Elegast te doden, maar doet dat niet. Als Elegast zijn echte naam zegt (de echte naam was bij de vijand nooit bekend, iedereen had een andere naam in het dagelijkse leven) is dat voor Karel net zo goed een teken van een overwinning: Ic sal u henen laten riden, als ic uwe namen weet.
Er zijn ook onderzoeken gedaan naar de invloed van namen. Ook daar zijn een paar voorbeelden van:
De nameninvloed in relatie met crimineel gedrag is onderzocht. Dit onderzoek is gedaan bij een groep kinderen uit de Ghanese Ashanti-gemeenschap. Bij een deel van Ashanti’s is het een regel dat een kind een naam krijgt die correspondeert met de geboortedag van het kind. Aan 2 weekdagnamen voor jongens, maandag en woensdag, wordt een belangrijke betekenis toegekend. Het Ashanti-woord voor maandag betekent ‘de dag van de vrede’ en hun woord voor woensdag betekent ‘dood’, heetgebakerd, oorlogszuchtig. In 1954 werden de rechtbankgegevens van 1700 Ashanti-jongens nagetrokken, hier kwam aan het licht dat veel meer woensdagskinderen op het slechte pad waren geraakt dan maandagskinderen.
Er zijn onderzoeken gedaan naar de invloed van namen op vriendschappen. Bij dit onderzoek werden aan scholieren, aan het begin van het schooljaar gevraagd, welke voornamen van hun medescholieren ze het mooist vonden. Na enkele maanden werd door de onderzoekers bekeken welke personen het populairst waren in de diverse groepen. Bijna steeds bleek dat de meest geliefde leerlingen een naam droegen die eerder als favoriete naam uit de bus was gekomen.


Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal te geloven, maar zoals je hebt kunnen lezen zijn er toch opvallend veel voorbeelden te geven van nameninvloed.

Het CBR.

De afkorting CBR staat voor:Centraal Bureau Rijvaardigheid. De meeste mensen zullen hier mee te maken krijgen in de toekomst. Want iedereen gaat wel op voor zijn autorijbewijs, motorrijbewijs of bromfietscertificaat. Want iedereen wilt het felbegeerde roze papiertje.
Voordat men op gaat voordat papiertje moet er nog een hoop gebeuren. Als eerste moet men de boeken kopen om te leren. Dit is natuurlijk afhankelijk waar men voor op gaat. Je koopt natuurlijk voor je autorijbewijs andere leerboeken dan voor je bromfietscertificaat. De prijzen verschillen daarin ook enorm.
Vervolgens begint men met leren van de stof. Het is de bedoeling dat je alle verkeersregels kent en ook toe kunt passen. Dus van voorrang geven van rechts tot de maximum snelheden moet men allemaal kennen. Dat kan trouwens heel mooi getoetst worden met een van de boeken waar 900 voorbeeld vragen instaan. Denk men het goed genoeg te kennen dan kan er gebeld gaan worden voor een afspraak bij het CBR.
Nadat deze afspraak telefonische gemaakt is. Gaat men op de dag van de toets naar het gebouw van het CBR. Daar koopt men als eerst een kaart aan de balie. Die vult men in en levert die opnieuw in aan de balie. Als men zonder afspraak naar het CBR is gegaan, kan men wel een kaart kopen alleen moeten ze dan wachten op de reserve lijst. Als er mensen niet op zijn komen dagen. Nadat iedereen zijn kaart ingeleverd heeft. Worden de mensen naar de examen zaal gebracht. Ook krijgen de mensen op de reservelijst te horen of ze mee kunnen doen of niet.Als iedereen eenmaal in de zaal zit kan de test beginnen.
In de zaal zit men achter een genummerd tafeltje met in de tafel een soort “afstandsbediening”. Dan legt een medewerker van het CBR uit hoe het examen gaat en vervolgens begint de toets dan echt. Als eerst begint er een filmpje over het gebruik van de “afstandsbediening” Met daarna 2 voorbeeld vragen. Na dit voorbeeld vragen begint de toets waar meerkeuze vragen (ja of nee) benantwoord moeten worden binnen 10 seconden. Totdat alle vragen gemaakt zijn.
Als laatste moet men dan wachten op de uitslag. De antwoorden zijn door gestuurd naar de computer en die is nu een uitdraai aan het maken met de uitslag of je gezakt bent of niet. Tijdens het wachten op de uitslag word er een filmpje gedraaid om even te ontspannen. Na ongeveer 15 minuten komt de medewerker van het CBR terug met de uitslag. Iedereen krijgt dan zijn uitslag op papier met het aantal fouten en af hij geslaagd is of niet.

Module 2 opdracht 9


Lezersprofiel


Tijdschrift: National Geographic

Dit is een wetenschappelijk tijdschrift. Er staan altijd veel artikelen in over natuurverschijnselen. Ook zitten er een heleboel foto’s en reportages in. Belangrijke gebeurtenissen in de wereld worden er van alle zijden in belicht. Het is een objectief tijdschrift. Dat wil zeggen dat er nooit een mening wordt gegeven, er wordt alleen informatie gegeven en daar kun je dan je eigen mening op baseren. Om dit blad te lezen heb je geen speciale opleiding nodig, het is wel handig als je een beetje “wereldwijs” bent.

Module 2 opdracht 11


Naam blad: Break out!

Feiten:
- Jennifer Aniston wil geen 10e seizoen van Friends opnemen. 20%
- Robbie Williams heeft twee scooters gekocht. 90%
- Ben Affleck draagt een toupet. 60%
- Justin Timberlake is drugsverslaafd. 20%
- Usher heeft ruzie met Bobby Brown. 30%

Meningen:
- Katja Schuurman is de mooiste vrouw van Nederland niet eens
- ‘My big fat greek wedding’ is een leuke film niet eens
- ‘Ali G in da house’ is een geweldige film zeer eens
- Jodie Foster is een goede actrice niet eens
- ‘Bad Company’ is een saaie film eens

opdracht 19 module 2


Versie 1:

Mijn favoriete televisieprogramma van dit moment is denk ik toch wel ‘Volgens hem, volgens haar’ dat bijna elke dag werd uitgezonden rond kwart over zeven op RTL 4, wat toch wel een erg leuke zender is. Daar worden namelijk best veel leuke programmas uitgezonden.

Het gaat altijd over een heel normaal stel, dat normaal is omdat een heleboel stellen ongeveer dezelfde dingen meemaken. Ze maken regelmatig ruzie omdat ze het niet met elkaar eens zijn, dat komt door de meningsverschillen.

Versie 2:
Mijn favoriete tv-programma is ‘Volgens hem, volgens haar’. Het wordt bijna elke dag rond kwart over zeven uitgezonden op de leuke zender RTL 4. Het gaat over een doorsnee stel en hoe ze mekaar het leven zuur maken.

Opdracht 15 module 3


Inleiding:
Bijna iedereen kent de elfstedentocht wel, maar weet men ook om welke steden het gaat? En wat de achtergrond van die steden is? Veel mensen weten namelijk niet dat de meeste steden 2 namen hebben, een Friesche en een Nederlandse. Ook heeft elke stad een Friesche achtergrond. En ook daar hebben veel mensen geen weet van.

Slot:
Elke stad heeft zo dus zijn unieke namen en achtergrond. Het zou toch zonde als mensen dat zouden vergeten, aangezien we toch al zo weinig Nederlandse cultuur overhouden.

Opdracht 19 module 3


Op 12 juni wordt er een groot schoolfeest gehouden. Het feest is niet alleen voor de bovenbouw maar iedereen mag komen. Je mag zelfs je ouders meenemen! De muziek zal een live-act zijn van de hihopgroep DAC. Het feest begint om 21.00 en zal duren tot 03.30. Zorg dat je er bent en je kunt beter goed bezopen aankomen want de prijzen voor het bier zijn zoals gebruikelijk veel te hoog.

Tot dan,

De Feestcommissie

REACTIES

T.

T.

puik werk man!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.