Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cellentekort

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 4e klas vwo | 815 woorden
  • 6 mei 2003
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Cellentekort: met z’n tweeën in 1 cel In Nederland heerst er een cellentekort en daar kwam ik achter toen ik een krantenartikel las. Daar stond in dat mensen drugs naar Nederland probeerden te smokkelen en op Schiphol werden gearresteerd maar door dat er te weinig cellen in Nederland zijn werd de drugs in beslag genomen en de arrestanten vrijgelaten. Die drugssmokkelaars hebben nu dus niets geleerd van hun fouten, ze zijn alleen hun drugs kwijtgeraakt en zo blijven ze het natuurlijk proberen omdat ze toch niet kunnen worden opgesloten. Alle andere mensen in Nederland die dit lezen weten nu dat er mensen rondlopen die eigenlijk in de cel horen dit zitten. Dit is namelijk niet alleen het geval met deze drugsmokkelaars ook andere wetsovertreders worden eerder vrijgelaten omdat er te weinig cellen zijn. Veiligheid was rond de verkiezingen een erg groot item en ik denk dat de bevolking van Nederland zich veiliger voelt als alle gedetineerde gewoon hun straffen kunnen uitzitten. En daarom is mijn stelling cellentekort: met z’n tweeën in 1 cel. Als er twee gedetineerde in een cel komen te zitten dan bevordert dit het sociaal contact voor beide. De gevangenis is er niet alleen om mensen te straffen maar ook om de mensen na hun straf weer terug in de maatschappij te brengen. En wanneer deze mensen in de cel sociaal contact met elkaar hebben, leren met elkaar omgaan en dus leren met mensen omgaan dan heeft de maatschappij er ook iets aan. Nou worden in het begin alleen de mensen bij elkaar gezet die een lichte overtreding hebben begaan en niet de moordenaars en verkrachters. De gedetineerde worden wel gescreend op geschiktheid en er worden zoveel mogelijk 2 mensen op vrijwillige basis in 1 cel geplaatst. 1
Wanneer je in plaats van 2 mensen in 1 cel plaatsen meer gevangenissen gaat bouwen ben je kapitalen kwijt want de gevangeniscapaciteit moet worden uitgebreid met 5.000 plaatsen. Daarvoor moet je eerst nieuwe gevangenissen gaan bouwen en daar moet je ruimte voor inleveren en die is in Nederland toch al aan de schaarse kant. Dat gaat vele miljoenen meer kosten dan 2 gedetineerde in 1 cel want daarbij heb je slechts kleine aanpassingen nodig. Douches en toiletten krijgen een deur en er komen stapelbedden.2 Dat is alles wat er hoeft te gebeuren om de cellen klaar te maken het scheelt een hoop geld en ruimte. Die hebben ze nu toch hard nodig en kunnen ze vast beter besteden aan andere dingen. Er is op dit moment een te kleine gevangeniscapaciteit en er is snel een oplossing nodig om alle gevangenen hun tijd vol te laten maken. Wanneer er meer gevangenissen worden gebouwd zijn die pas in 2008 klaar. Dan is er ook nog een groot personeelstekort. Het tekort is er nu al maar als er hele nieuwe gevangenissen worden gebouwd wordt dit veel erger met 2 in 1 cel heb je ook meer personeel nodig maar niet zoveel als bij nieuwe gebouwen. De proef van 2 in 1 cel zou eigenlijk al van start zijn gegaan maar het Gerechtshof in Amsterdam heeft dit voorlopig uitgesteld. J. Huet, voorzitter van de NVG, zegt niet verrast te zijn door de uitspraak en denkt dat de proef nu 4 tot 6 weken later van start zal gaan. 3 Dat is dus heel iets sneller dan 2008 en nu hoeven we ook niet meer alle criminelen op straat laten lopen en alleen de ergste gevallen in een cel plaatsen. Nu krijgt iedereen de straf die hij of zij verdient. Veel mensen zeggen dat twee mensen in een cel niet kan want dan schend je hun privacy. Ik ben het er mee eens dat de gedetineerde minder privacy hebben en dat het soms ook niet fijn is. Maar het is wel ongezellig om een paar weken of langer in je eentje in een cel te zitten. Als er dan nog iemand bij zit kan je daar nog mee praten en samen kaarten of televisie kijken. En daarbij komt ook nog dat een gevangenis geen hotel hoeft te zijn waarbij je een televisie, douche, eten, drinken en wc tot je beschikking hebt. Het is helemaal niet zo erg om deze luxe met andere mensen te delen. Het cellentekort moet snel worden aangepakt anders lopen de criminelen onterecht vrij rond. En ik denk het het makkelijkste is als er 2 mensen in 1 cel worden geplaatst. Het is goedkoper, sneller en is beter voor het sociaalcontact dan meer gevangenissen bouwen. Ik vind dat mij argumenten beter zijn dan de tegenargumenten voor dit onderwerp en ik ben ook blij dat ze deze proef ook in de praktijk gaan brengen. Ik hoop dat ze dit in heel Nederland gaan doorvoeren want daar wordt Nederland alleen maar beter van. 1 artikel “Gevangenen gaan samen in een cel” uit BN/deStem van 16-01-2003

2 artikel “Proef twee in een cel in Brabant” uit Brabants Dagblad 15-01-2003
3 artikel “Proef met “twee in een cel” even van de baan” uit de Gelderlander 21-02-2003

REACTIES

S.

S.

Opdracht 5:

1 Y= 3x²
2 Y= 3x² + 4 x
3 Y= 3x² + 4x + 2
4 Y= 3x² + 2

1
X


3X 3X²


Lijnen zijn dus Y=X en Y=3X

Deze formules, met een getal voor de x² en daarachter verder niks, daar komen altijd twee lijnen uit want je kan een lijn nemen met X en dan een andere lijn met het getal ervoor en dan klopt het altijd.

2 Y= 3x² + 4 x
1
X


3X 3X²

4 4X
Lijnen zijn dus Y=X en Y=3X + 4

Deze formules, met een getal voor de x² en daarachter een getal met X, daar komen altijd twee lijnen uit want je kan een lijn nemen met X en dan een andere lijn met het getal ervoor en dan klopt het altijd.

20 jaar geleden

S.

S.

Hoi,
Mooi verhaal, ik moet een discussie houden en ik ben er tegen, misschien kun je me helpen, maar Ik ook artikelen nodig en ik weet niet of je die artikelen zou kunnen sturen, je zou me erg goed kunnen helpen.
Soumaya

19 jaar geleden

M.

M.

hey!
wij hebben met Nederlands als schoolexamen een discussie met de stelling: 2 gedetineerden op 1 cel moet kunnen. k ben voor en was argumenten aan het zoeken. k vond je betoog erg goed omdat'k er veel argumenten uit kon halen. Hopelijk is het goed genoeg voor een hoog cijfer :P.
liefs melissa

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.