U2

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 2075 woorden
  • 4 april 2001
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
79 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. COMPONIST
a)
In de herfst van 1976 kwamen vijf jongeren van 14 tot 16 jaar samen in Dublin om een band te maken (één van hen zou de band al zeer vroegtijdig verlaten omdat hij overstapte naar een ander bandje in Dublin). Het waren Larry Mullen, Jr., die op de drums speelde, Adam Clayton aan de bas, Paul Hewson die zong, ook bekend als Bono en Dave Evans, The Edge voor de gitaar. Ze noemden hun band Feedback. Maar die naam veranderde al vlug in The Hype en ze begonnen kleine concertjes te organiseren na school. Achttien maanden later, namen ze deel aan een talentshow in Limerick, Ierland, die ze bovendien wonnen. Ze kregen hiervoor een mooie prijs maar de organisator was zo overvallen door hun muziek dat hij hen studio-tijd gaf om een demo op te nemen. Het is ook in deze tijd dat The Hype werd vervangen door de nu zo gekende naam U2. Na dan een manager te hebben aangenomen brachten ze in 1979 hun eerste echte single in Ierland uit, genaamd U2:3, die al snel hoog in de hitparade werd genoteerd. Zo brachten ze in 1980 dan ook hun eerste album uit, Boy. Het album bood een fris, nieuw geluid aan en de zanger Bono zong bovendien over gevoelige onderwerpen - zo ook in Sunday Bloody Sunday - als het lot, spiritualiteit en de dood. Deze dingen kregen ook veel tegenspraak en kritiek te slikken. Maar dit hield hen niet tegen en zo groeiden ze met nog meer albums uit tot één van de beste groepen van de jaren ’80. Het blijkt trouwens dat ze vandaag de dag nog steeds bekend zijn. Want na de release van hun nieuwste cd “All that you can’t leave behind” scoorden ze terug hoog op de hitlijsten. Ze ontvingen ook twee Brit Awards : voor de beste internationale groep en een speciale Brit Award voor “outstanding contribution”.

b)
U2 heeft een honderdtal rock & pop liedjes uitgegeven (zie bijlagen), maar nog enkele zeer bekende zijn :
One 1991
With or Without You 1987
Bad 1984-1985
Where the Streets Have No Name 1987
Pride (In the Name of Love) 1984-1985
New Year’s Day 1983

c) Na de afscheiding van Noord-Ierland in 1921 werden door allerlei maatregelen de katholieken politiek en economisch benadeeld, hetgeen vaak tot onlusten aanleiding gaf. Een protestmars naar Londonderry (door de katholieken steeds Derry genoemd) op 5.10.1968 veroorzaakte relletjes in heel Noord-Ierland. Eerste minister O’Neill, die hervormingen aankondigde, werd door de protestantse meerderheid tot aftreden gedwongen en vervangen door Chichester-Clark. Na een orangistische optocht van de protestanten op 10.7.1969, om de overwinning van Willem van Oranje op de katholieken te vieren (10.7.1690), brak in Belfast en Londonderry een echt katholiek oproer los. De protestantse vrijwillige politie (Special B) reageerde hierop en zo vielen 8 doden en 500 gewonden. De Ierse republiek legde het probleem voor aan de VN. Daarop nam Londen de leiding van de politie over waarop de protestantse extremisten dan weer hevig reageerden; op 13.10.1969 vuurden Britse troepen op protestanten. Na een periode van relatieve rust die hierop volgde, kwam een periode van toenemende terroristische activiteit vanwege de harde vleugel van de IRA, de provisionals. In 1971 trad Chichester-Clark op zijn beurt af en hij werd vervangen door Brian Faulkner. De latente burgeroorlog die volgde, beleefde zijn hoogtepunt op Bloody Sunday (30.01.1972), toen Britse parachutisten tientallen manifestanten in Londonderry neerschoten. Eindbalans : 13 doden. Verder waren er nog geregeld opstanden en er zijn ook vele doden en gewonden gevallen. Tot 1993, want toen kon men eindelijk eens overleggen. Maar deze gesprekken werden zoveel geboycot dat men het opgaf en vanaf 1998 begon het IRA terug met bomaanslagen zoals bijvoorbeeld in Omagh (15 augustus 1998) waar meer dan 20 mensen het leven lieten (zie bijlagen).

2.MUZIEKWERK
a) Algemene gegevens :
- “Sunday Bloody Sunday” is de volledige titel (van het album : “Under a blood red sky”, originele versie op “War”)
- pop/rock met als bezetting : drum, gitaar, bas, vocaal.
- De tekst werd geschreven door Paul Hewson (Bono), maar de muziek werd gecomponeerd door Dave Evans (The Edge)
- 5’27” (De hele cd “Under a blood red sky” duurt 35’29”).

b)
Het lied werd geschreven toen Dave Evans (The Edge) aan het denken was om Rock and Roll op te geven. Waarschijnlijk had dit te maken met religieuze conflicten. Je moet namelijk weten dat van de 4 leden van de band er eigenlijk maar 1 was die een toegewijde christen was, en dit was Adam Clayton. Daartegenover hadden de andere 3 zich bij een religieuze groep aangesloten in Dublin, genaamd Shalom, waardoor ze alle drie de relatie tussen het Christelijk lot en de levenswijze van Rock ‘n Roll in vraag gingen stellen. Ze kwamen toen tot het besluit dat de twee te verzoenen waren en ze gingen verder met muziek te maken zonder hun persoonlijke overtuigingen te verliezen. Maar er was er één die er bleef over nadenken en dit was Dave Evans. Hij wou het toen opgeven en om er toch nog eens goed over te kunnen nadenken heeft hij zich gedurende 3 dagen in zijn huis opgesloten. Het resultaat hiervan was de muziek van Sunday Bloody Sunday. Hij ging er mee naar Bono en die heeft er de tekst aangebreid.

c)
Er zijn geen covers van dit nummer gemaakt. Maar er is wel een nummer van John Lennon dat toevallig de zelfde naam draagt. Het was voor zijn album, genaamd “Some time In New York City”. Lennon had namelijk een grote interesse voor Ierland (want hij had Ierse grootouders aan vaders kant). Zo nam hij ook geregeld deel aan betogingen in het voordeel van het IRA, steunde Noraid (een organisatie die geld inzamelt voor de families van IRA gevangenen) en hij zou ook eens gezegd hebben “If it’s a choice between the IRA and the British army, I’m with the IRA.”. Maar deze werken hebben waarschijnlijk niets met elkaar te maken.

d)
- De vorm van de tekst is ondergeschikt aan het uitdrukken van de emoties. Het is in het Engels geschreven met een Iers accent.
- Al het geweld dat er in Ierland heerst, wordt aangeklaagd. Dit wordt zeer duidelijk ter sprake gebracht (bv. met de woorden “How long… how long must we sing this song?) Ook het verdriet en al de dingen die ermee samengaan worden aangeklaagd (“Wipe your tears away”). De tekst is een oproep om te stoppen met al dat zinloze geweld (“I’m so sick of it!”)
Voor de volledige tekst van het lied: zie de bijlage.

e) - Je hebt vier delen met erachter het refrein (“Sunday Bloody Sunday”).
- De vorm wordt opgebouwd met elektrische instrumenten met een krachtig tot uiting brengen van de emoties door de stembuigingen van de zanger die op die manier de toeschouwers meesleept.

f)
- De muziek van U2 past in de postmodernistische stroming.
- Hij streeft naar vrede en verdraagzaamheid in de wereld, vooral in Ierland, en tracht dit op zijn manier te bereiken.
- Op de cd “Under a Blood Red Sky” is dit nummer opgenomen in het Red Rocks Ampitheater in Denver. Het was toen heel vochtig zodat je stomerige en aangedampte effecten kreeg op de foto’s.

g) - Het is een opzwepend ritme met een harde bas. Het tempo is niet zo snel.
- U2 met als leadzanger en leidende figuur Bono hebben zelf een eigen stijl ontwikkeld in de 20 jaar dat ze meedraaien in de muziekwereld. Het is één van de laatste grote rockgroepen die nog relevant en bij de tijd kan zijn. Ze oefenen zelf eigenlijk meer invloed uit op andere groepen dan dat ze zelf nog beïnvloed worden.
- De stijlperiode ligt duidelijk voor de hand : Rock ’n roll.

3.BELUISTERING EN BESPREKING
a) Na het lied een paar keer te hebben beluisterd, viel het mij op dat ik het eigenlijk wel graag begon te horen. Daarvoor toen mijn vader het opzette, vond ik het maar wat stom. Maar nu vind ik het eigenlijk wel goede muziek. Je gaat zo ook meer dingen horen, bijvoorbeeld dat hij zijn gevoelens er echt in legt. En dat hij het lied vol overtuiging zingt.

b) - Ik vind het een nauwkeurige opname.
- Het is een zuivere opname, hoewel het toch live is opgenomen van hun concert, in Red Rocks Ampitheater in Denver. Het is een moderne versie.

c) - Ik wist niet dat in dit lied zoveel gevoelens lagen. En dit heeft me toch wel geraakt en verbaasde me tegelijkertijd. Vooral hun “schreeuw” om het geweld in Ierland te doen ophouden heeft me getroffen.
- Het meest vervelende is dat het liedje na een tijdje toch wel gaat vervelen. Dit heeft misschien wel met het feit te maken dat het al bijna 20 jaar oud is. Maar voor de rest vind ik het een zeer goed lied. Dus als ik er iets zou aan mogen veranderen zou ik het wat sneller en wat interactiever maken.

d) Ja. Het stemde er volledig mee overeen. De tekst is eigenlijk niet zo moeilijk te verstaan. Als je de achtergrondinformatie eenmaal kent, dan snap je het hele lied.

e) Ik zou er zeker meer van willen beluisteren. Het is toch wel goede muziek (zo als ik al voorheen zei), vooral nu ze hun nieuwe cd juist hebben uitgebracht. Hij heet “All That You Can’t Leave Behind”. Ik heb hem al verscheidene keren beluisterd en ook hij is zeer goed.

Vergelijking

I knew a simple soldier boy
Who grinned at life in empty joy,
Slept soundly through the lonesome dark,
And whistled early with the lark.

In winter trenches, cowed an glum,
With crumps and lice and lack of rum,
He put a bullet through his brain.
No one spoke of him again.

You smug-faced crowds with kindling eye
Who cheer when soldier lads march by,
Sneak home and
Pray you’ll never know
The hell where youth an laughter go. By Siegfried Sassoon

In dit gedicht klaagt Siegfried Sassoon het zinloze geweld aan dat er in de 1e Wereldoorlog was geweest en dat er was toen hij het schreef. Hij doet dit dan ook met het nodige sarcasme. Dit is toch zeer opvallens in de laatste zin. Alleen het woord “hell” al duidt dit toch zeer sterk aan. En dit is juist hetzelfde in Sunday Bloody Sunday. Ook U2 klaagt al het zinloze geweld aan maar ze zeggen het wel niet zo extremisch.
Dus in beide gevallen komt het eigenlijk op hetzelfde neer, alleen handelt het bij U2 over Ierland, en bij Sassoon over de 1e Wereldoorlog.

.BESLUIT
Als je het veel gaat beluisteren begint het wel wat te vervelen, maar daartegenover staat dat het toch wel gedurfd is, vind ik. Vandaag de dag hoor je toch niet zo vlug meer een lied dat iets aanklaagt en dan nog zoveel succes heeft. En voor de rest is vind ik het een heel goed lied. Bovendien ben ik door dit te schrijven, eigenlijk ook van hun muziek gaan houden. U2 is eigenlijk een groep die oud en nu ook zowel jong kan bekoren met hun muziek.

.BRONVERMELDING

artikels
-JACOBS, Gunter, U2 maakt de cirkel rond, uit : Vrije tijd, Gazet van Antwerpen, maandag 26 maart 2001, B9
- (auteur onbekend), Robbie Williams wint, Craig David verliest, ut : Magazine-affiche, Het Nieuwsblad, woensdag 28 februari 2001, p.29

boeken
(geschreven door vele medewerkers), Grote Nederlandse Larousse Encyclopedie onder het trefwoord “Ierland”, Heideland - Orbis N.V. (Hasselt) en Scheltens & Giltay N.V. (‘s- Gravenhage), 1980, p.457-464

Internet
http://www.u2.com (auteur onbekend)
http://www.u2statio.com/u2ography/music/underabloodredsky.html (auteur onbekend)
http://www.u2one.com/top100.html (auteur onbekend)
http://www.interference.com/u2la/ (auteur onbekend)
http://www.interference.com/u2news/archive-10-00/u2_peace_on_earth.html (auteur onbekend)
http://www.interference.com/u2la/lyrics/rarities/rocks-hottest-ticket/Sunday-bloody-Sunday.html (auteur onbekend)
http://www.dotmusic.com/artists/U2/biography.asp (auteur onbekend)
http://www.dtek.chalmers.se/~d4jonas/U2MoL/War/Sunday.shtml (auteur onbekend)
http://www.redrival.com/threesunrises/index2.htm (auteur onbekend)
http://www.cnn.com (auteur onbekend)

CD
- U2, Sunday Bloody Sunday (uit : Under A Blood Red Sky), Island Records Inc., 1983, 818 008-2, CID 113
- Uit booklet bij cd : DIAMENT, Barry, Under A Blood Red Sky, Island Records Inc., 1983, 818 008-2, CID 113

REACTIES

W.

W.

nou ik vond het een heel goed werkstuk! ik wil het ook over hun doen maar ik heb een probleem. ik krijg het nie uitgeprint. echt jammer want ik vind het een goet werkstuk.

23 jaar geleden

W.

W.

hoi tim heemskerk geeft niet dat je brief zo laat kwam maakt niet uit.
Maar zoals je weet wou ik dat werkstuk vab u2.
maar het lukt niet om hem uit te printen dus vroeg je of je hem mocht opsturen.
als je dat wil doen ben ik je heel dankbaar
alvast bedankt.
groetjes wendy

23 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.