Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kamelen en dromedarissen

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 6 | 1539 woorden
  • 8 maart 2012
  • 98 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
98 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie







Kamelen en Dromedarissen


















Inhoud

















1. Inleiding 3

1. Hoofdstuk 1: Geschiedenis en bestaan van kamelen 4

2. Hoofdstuk 2: soort kamelen 5

3. Hoofdstuk:3 Het lichaam en verzorging 8

4. Hoofdstuk 4: leefomgeving van kamelen 9

5. Hoofdstuk 5: Kamelen en de mens 10

6. Het slotwoord 11





dit is een oase in Marokko

1. Inleiding



Ik heb voor het onderwerp kamelen en dromedarissen gekozen omdat ik het mooie dieren vind maar vooral omdat ze een belangrijk vervoermiddel zijn in de woestijn.

Ik weet ook veel over kamelen en dromedarissen, doordat ik veel films en tv programma’s over deze dieren kijk.



Tijdens mijn vakantie in Marokko heb ik op een kameel gereden en ik heb gezien hoe makkelijk hij op het zand kan lopen. Ik vind hem een lief dier omdat hij goed luistert naar zijn eigenaar. Het makkelijke lopen op het zand komt door de vorm van zijn poten.



Ik weet ook dat kamelenmelk heel gezond is voor mensen met suikerziekte. Wat er opvallend in kamelen en dromedarissen is dat ze wraak kunnen nemen van degene die hun mishandeld heeft.



Al deze kenmerken maken mij nieuwsgierig om hun levensstijl te gaan ontdekken. Daarom wil ik de volgende vragen gaan beantwoorden:

• Wat is het verschil tussen een kameel en een dromedaris?

• Hoe leven kamelen en dromedarissen in de woestijn?

• Wat is de belangrijke voeding die kamelen en dromedarissen ons kunnen geven?







1. Hoofdstuk 1: Geschiedenis en bestaan van kamelen



De kameel leeft al tussen 1700 jaar en 1200 jaar voor christus en de dromedaris leeft al tussen 2500 jaar en 1500 jaar voor christus (4000 jaar voor christus 12 eeuw voor christus)



Jarenlang fantaseerden wetenschappers over de manier waarop kamelen en dromedarissen grote hoeveelheden water in hun lichaam opslaan. Ergens, in de bult of in een ander deel van het grote kamelenlijf, moest een ruimte zijn waar het dier vocht verzamelde. Want hoe kan de kameel door de hete, droge Afrikaanse en Aziatische woestijnen trekken zonder onderweg veel te drinken? Vreemde verhalen heeft de onderzoekers nieuwsgierig gemaakt om het leven van kamelen te gaan ontdekken.





























2. Hoofdstuk 2: soort kamelen

Er zijn 4 soort kamelen dat zijn: de kameel ,de dromedaris,de lama en de alpaca

De kameel

De kameel heeft twee bulten op zijn rug in tegengestelde tot de dromedaris die er maar één heeft. Een kameel gebruikt zijn bulten vooral om vet op te slaan, dan heeft hij een voedselvoorraad. Dat is handig voor een dier die in de woestijn leeft waar soms wekenlang geen groen sprietje en water te vinden is. Bij de verbranding van vet komt water vrij. Een kameel kan lang zonder water. Hij zweet aanzienlijk minder dan andere zoogdieren. In de winter heeft een kameel een dikke vacht. In de zomer vallen er grote plukken uit. Kamelen leven in haremgroepen met 6 tot 30 vrouwtjes, hun kinderen en 1 volwassen man. Een pasgeboren kameel kan al na 1 uur lopen. Het jong wordt 1 tot 2 jaar lang gezoogd. De wilde kameel is een zeldzame en ernstig bedreigde soort.



Er zijn twee soorten kamelen: de huiskameel (Camelus bactrianus bactrianus) en de wilde kameel (Camelus bactrianus ferus). De huiskameel is een dier die een beetje rustig is, en hij is ook in de dierentuinen te zien. De wilde kameel is heel erg wild en kan ook heel hard bijten, want hij word snel chagrijnig en komt soms voor in kleine steppen en half woestijnen van China en Mongolië . Daarom is de wilde kameel niet te zien in de dierentuinen .























• De dromedaris

De dromedaris is ook een soort kameel met één bult. Deze soort zie je niet meer terug in de vrije natuur. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten wordt dit dier als vervoermiddel en transportmiddel gebruikt. De dromedaris is een echt woestijndier.



Dromedarissen leven ook in haremgroepen met een volwassen man, enkele vrouwen en hun kinderen. De mannen gaan elkaar soms te lijf door te duwen, te bijten en te spuwen.



• De lama

De lama is de huisdier die afgestamd is van de guanaco (de guanaco is een wilde lama uit de familie der kameelachtigen De guanaco is de grootste van de twee wilde lamasoorten.) Lama's worden in Zuid-Amerika al zeker 6000 jaar gehouden vanwege hun vlees, huid en wol en als lastdier (een lastdier is een dier die voor het dragen van zware bagage gebruikt wordt zoals de kameel en dromedaris).



De guanaco's leven vooral op de grazige hoogtes van de Andes, de Andes zijn een grote, langgerekte bergketen langs de westkust van Zuid-Amerika. Het gebergte is ongeveer 7000 km lang, op sommige plaatsen 160 km breed en heeft een gemiddelde hoogte van 4000 m. De bergenketen lopen voor het grootste gedeelte parallel aan de kust van de Grote Oceaan . Wilde en tamme lama's hebben bloed dat makkelijk zuurstof opneemt uit ijle lucht. Lama's staan bekend om de manier waarop ze vijanden afschrikken. Ze spugen hun zurige en stinkende maaginhoud naar een tegenstander als ze kwaad worden.



• De alpaca

De alpaca stamt van de vicuña af (De vicuña heeft een lama-vorm). Alpaca's worden al zeker 6000 jaar als huisdier gehouden en komen in zeer veel verschillende vachtkleuren voor. De wol van de alpaca werd door de Inca's gebruikt om gewaden van te weven en is nog steeds een zeer geliefde wolsoort. De alpaca leeft nog in de Andes-gebergte van Zuid-Amerika.



3. Hoofdstuk:3 Het lichaam en verzorging

Hoe zit de lichaam van een kameel in elkaar?

Het lichaam van een kameel zit zo in elkaar:

• Hij heeft 2 vet gevulde bulten

• Een lange staart

• Lange wimpers en borstelige wenkbrauwen zodat er geen zand in zijn ogen komt

• Grote neusgaten die hij open en dicht kan doen

• Dikke ruwe vacht kan van donkerbruin helemaal wit worden

• Leerachtige knieën

• Voeten met twee tenen en dikke leerachtige zolen

Hoe word de kameel verzorgt.

De kameel word verzorgt door de mens, maar in de meeste gevallen verzorgen kamelen voor zich zelf. De kameel krijgt van de mens plantaardig voedsel en water. Soms grassen, soms bladeren en takken van struikgewas, net wat er maar te vinden is. De dorre en doornige planten groeien zeer verspreid in de woestijnen en steppen. Een kameel moet dus veel lopen om voldoende eten te vinden. Hij moet ook voorzichtig eten, omdat veel planten lange doorns hebben. Ze hebben beweeglijke pluklippen en een gebit dat goed is aangepast aan het eten van harde en droge grassen. En als drank drinkt hij melk en water.













4. Hoofdstuk 4: leefomgeving van kamelen

De wilde kamelen zijn terug te vinden in de Gobi woestijn van Mongolië en China.

De tamme kamelen die door de mens gebruikt worden vindt men terug in Afghanistan, Turkije, Iran en China.

De huiskamelen zijn te vinden in de dierentuinen.

De leefomgeving van een kameel is de woestijn het ziet er heel droog uit met het oranje zand en de mooie scherpe, schijnende zon.





de droge woestijn



De woestijn ziet er bijna hetzelfde uit als het strand. Alleen ziet de woestijn er droger uit en de zon schijnt in de woestijn veel langer dan op het strand en de woestijn heeft geen zee, maar bij sommige woestijnen hebben ze wel een klein meertje waar water in zit.

























5. Hoofdstuk 5: Kamelen en de mens



De mensen gebruiken de kamelen voor veel dingen zoals wedstrijden, sport, racen en natuurlijk

om er op te rijden door de warme woestijnen. De kamelen worden ook gebruikt om zware spullen te dragen.



Kamelensport is beroemd geworden. Op 21 november 2011 werd in China de grootste kamelenrace ter wereld gehouden. 555 kamelen deden er aan mee. De kameel die de wedstrijd heeft gewonen , kreeg een diploma.

In sommige landen eten mensen de kamelenvlees. Mensen in die landen vinden het vlees van een kameel lekker en gezond. In Egypte maken ze van kamelen leren huid souvenirs voor de toeristen. In sommige landen versieren de mensen de kamelen ook dat is een traditie of dat doen ze voor een bruiloft enz.

Dit is een versierde kameel









6. Het slotwoord

1 Voor dit werkstuk heb ik veel boeken gelezen over kamelen. Op internet heb ik ook veel informatie kunnen verzamelen. Dit werkstuk heeft mij in gelegenheid gesteld om meer over het leven van kamelen en dromedarissen te weten. De conclusie die ik kan trekken is, dat kamelen en dromedarissen een belangrijk dier is. Daarom moet de mens goed zorgen voor deze dieren en zijn best doen om deze dieren niet te laten uitsterven. Het is een interessant en leerzame werkstuk.



2 Gelukkig dat ik op alle vragen een antwoord heb kunnen vinden. Voor de ene vraag heb ik heel veel zoekwerk gedaan en voor de andere vraag kwam ik makkelijk aan het antwoord.



3 Bij het begin van mijn werkstuk vond ik het spannend hoe ik informatie over kamelen en dromedarissen kon verzamelen. Gelukkig is het mij gelukt om mijn werkstuk in orde te kunnen krijgen. Ik heb gezorgd dat mijn werkstuk nuttige informatie bevat. Bovendien heb ik ook gezorgd voor een goede combinatie tussen het verhaal en de afbeeldingen. In het geheel ben ik tevreden met mijn werkstuk. Daarom beoordeel ik mijn werkstuk met een goed.



4 Bronnen:



• De woestijn

Gallimard Jeunesse/Donald Grant

• Kamelen Truus Visser- van den brink

• Wat zijn……?WOESTIJNEN: Andey Owen and Miranda Ashwell

• Bijzondere natuur Leven in de ...... Woestijn GERALD legg

www.wikepedia.nl

www.natuurinformatie.nl

www.google.nl

www.dierendisk.nl/dm0003.htm



















REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.