Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Papier

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1592 woorden
  • 1 april 2002
  • 253 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
253 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Inhoud

Inleiding
Hoofdstuk 1 De geschiedenis van papier
Hoofdstuk 2 Hoe wordt papier gemaakt?
Hoofdstuk 3 Handscheppen
Hoofdstuk 4 Soorten papier
Hoofdstuk 5 Karton
Hoofdstuk 6 Grammen
Hoofdstuk 7 Oud papier

Inleiding


Ik maak mijn werkstuk over papier. Ik vind het een leuk onderwerp en ook erg interessant. Ik hoop dat u dat ook vindt. Ik vind het interessant omdat je papier overal tegenkomt. Kijk maar eens om je heen. Elke dag gebruiken we papier. In huis liggen kranten. Misschien krijg je elke week wel een tijdschrift in de bus. Keukenrol, toiletpapier, boeken, brieven en kaarten. In ons leven kunnen we gewoon niet zonder papier. Want wat moet je nu zonder papieren geld. Of op school zonder schriften. In dit werkstuk kom je alles te weten over papier. Ik heb veel plezier gehad met het maken van dit werkstuk, ik hoop dat jullie dat ook hebt met het lezen van dit werkstuk.

Hoofdstuk 1 De geschiedenis van papier

Papier bestaat nog niet zo heel lang. De Grieken en Romeinen kenden het nog niet. Ze behielpen zich met papyrus. Het woord papier is wel afgeleid van het woord papyrus. Maar papyrus had niets met papier te maken. Het bestond uit fijngesneden repen van rietstengels. Die repen werden netjes naast elkaar in 2 lagen kruislings samengeplakt en gladgewreven. Voor het betere werk gebruikte de mensen perkament. Dit werd gemaakt van de huid van jonge geitjes, lammetjes en biggen. Perkament gebruikt men al heel lang voor belangrijke brieven. Sinds 400 voor Christus werd het veel gemaakt in de stad Pergamus. Vandaar de naam perkament. In Europa schreef men tot in de Middeleeuwen op perkament. Daarvoor gebruikte men schuin afgeslepen pennen van ganzeveren en inkt. In China had een zekere Ts'ai Lun al in 105 na Christus uitgevonden dat je van losse plantevezels papier kon maken. Maar dat hielden de Chinezen lang geheim voor de buitenlanders. Pas veel later, na 751, ging men ook op andere plaatsen in de wereld papier maken. De Arabieren hadden dit ontdekt. Ze hadden dit namelijk afgekeken bij de Chinezen die ze gevangen hielden. In Arabië kende men sinds 900 na Christus al luchtpost: vliesdunne velletjes om spoedberichten per postduif te verzenden. In Europa was het bij de maaltijd in het hof- zo tussen 700 en 1300- nog heel gewoon dat men zijn mond aan het tafelkleed afveegde. De Chinezen gebruikten toen al papieren zakdoekjes. Ook werd soms van oude kleren papier gemaakt. De Moren in Noord-Afrika en Spanje zijn de Europa eeuwenlang voor gebleven in het papier maken. Pas in de loop van de 13de eeuw kwamen er papierfabriekjes in de Povlakte (Italië). Frankrijk volgde in 1350, Engeland tegen 1500 en Holland pas in 1586. Ze noemen die papierfabriekjes, papiermolens.


Hoofdstuk 2 Hoe wordt papier gemaakt?

papier wordt gemaakt van hout. Daarvoor zijn natuurlijk bomen nodig. Eerst worden de takken er af gezaagd. Daarna gaat de bast van de stam af. Je ziet dan het witte hout. De stammetjes worden klein gezaagd. Er blijven dan stammetjes van een meter over. De stammetjes worden tegen een grote slijpsteen gedrukt. Door het draaien van de slijpsteen gaan de paaltjes stuk. De fijne draadjes hout noemen we vezels. Deze houtvezels worden met veel water gekookt. Er komt dan een soort pap uit. Die pap noemen we papierbrij. Deze papierbrij gaat door de papiermachine. Ik leg nu uit hoe een papiermachine werkt. A. De papierbrij stroomt op een snel ronddraaiende koperzeef. B. Het water druipt er uit en wordt opgevangen. De vezelbrij blijft op de zeef liggen. C. De nu ontstane papierbrij wordt opgevangen D. Het papier wordt door de verschillende walsengeleidt en gedroogd over warme cilinders. E. Daarna loopt het papier tussen cilinders door om het glad te maken. F. Aan het einde van de machine wordt het papier opgerold. Het papier is nu klaar. Om papier geschikt te maken voor gebruik, zijn verschillende hulpstoffen nodig. Ik noem er een paar: Vulstof: Dit is fijn poeder. Het wordt door de natte vezelbrij gemengd om papier ondoorschijnend, glad en soepel te maken. Kleurstof: Deze hulpstof is nodig om papier een bepaalde kleur te geven. Lijm: Die zorgt ervoor dat het papier goed beschrijfbaar wordt. Strijkmassa:Dit is een papje, dat op het papier wordt gestreken om plaatjes beter te laten uitkomen.

Hoofdstuk 3 Handscheppen

Het handscheppen gebeurt in de papiermolen. Ik zal uitleggen wat dat is: papier maken gebeurde vroeger in de papiermolen. In een water-rad-molen. Aan de buitenkant van de molen zie je een grote houten wiel. Dat wiel kan draaien door water. Het water valt van boven op het wiel. Het wiel beweegt stangen binnen in de molen. Daar is de werkplaats van de papierschepper. De stangen bewegen houten hamers. Die stampen lompen (oude kappote kleren) van linnen helemaal fijn. In een bak met water worden de stukjes steeds fijner. Messen maken de lompen nog fijner. In de bak is dan een dikke brij. De man die in de papiermolen werkt neemt een zeef. Dat is een raam met een houten lijst. Tussen de houten lijst zit een zeef van fijn gaas. De man houdt de zeef tussen zijn handen en schept in de bak met papierbrij. Hij haalt de zeef omhoog. Hij schudt heel voorzichtig. Het water loopt door de zeef. Er komt een dun wit laagje op de zeef, dat wordt het vel papier. Daarna gaat het nog natte papier door de pers. Het laatste water wordt er uit geperst. Op de zolder van de molen moeten de velletjes nog een tijdje drogen.

Hoofdstuk 4 Soorten papier

Er bestaan veel soorten papier. Het ene papier is dun en het andere dik. Het ene papier wordt ergens anders voor gebruikt dan voor het andere. Er zijn 7 hoofdgroepen. Zo heb je massiefkarton. Dat is karton dat voornamelijk voor puzzel wordt gebruikt. Het is heel stevig en breekt niet gauw. Dan heb je nog pakpapier. Dat papier is meestal heel erg fleurig en glad. Je hebt ook nog grafisch papier. Dat wordt gebruikt voor tijdschriften, zoals de Donald Duck. Dan heb je als vierde vouwkarton. Dat wordt veel gebruikt voor doosjes die gevouwen moeten worden gebruikt. Je kent ze misschien wel die doosjes van MC Donalds, waar ze de happy meals instoppen, nou die zijn ook van vouwkarton gemaakt. Hygiënisch papier dat is toiletpapier en keukenrol. En in dit papier zitten kleine richeltjes, zodat je het makkelijk af kan scheuren. Krantenpapier wordt elke dag gebruikt om kranten van te maken. Golfkarton wordt veel gebruikt voor dozen. Het is namelijk heel sterk en breekt niet gauw.

Hoofdstuk 5 Karton

Als papier 150 tot 600 gram per vierkante meter weegt noemt men het karton. Karton is eigenlijk gewoon papier alleen dan heel veel laagjes op elkaar. Hoe dikker het karton, hoe meer papier er dus gebruikt is. Van karton worden onder andere lidmaatschapskaarten, abonnementen, ansichten, bouwplaten en drinkbekers gemaakt. Ook kennen we golfkarton dat zijn dus verschillende laagjes karton opelkaar: een vlakke laag en een geribbelde laag of een geribbelde laag tussen twee vlaken lagen. Dat wordt veel gebruikt voor dozen. Karton zakt niet gauw door als je het neergezet hebt. Dat komt door dat het sterk is en niet slap. Vouwkarton wordt tegenwoordig veel verbeterd. Dat komt door de nieuwe flexomachine. Dat komt door het volgende: - Omdat vouwkarton in rollen in plaats van vellen wordt gemaakt is het goedkoper. - Een flexomachine kost minder geld. - Er is minder personeel nodig, want een flexomachine kan heel veel zelf doen. - Er is minder ruimte nodig, een flexomachine is niet groot. - Uit de flexomachine komt vouwkarton dat meteen naar de klant kan. Door deze machine is vouwkarton erg vooruit gegaan. Maar ook andere soorten karton gaan erg vooruit.

Hoofdstuk 6 Grammen

Heel belangrijk is het gewicht van het papier. Dun papier weegt maar enkele tientallen grammen per vierkante meter. Dikke soorten kunnen wel een paar honderd gram wegen. Men kan papier dunner maken door het tussen zware walsen in elkaar te persen en de lucht er uit te drijven. Daardoor krijgt het meteen een glad oppervlak. Ongeperst papier heeft een ruw oppervlak. Een toegangskaartje kan wel tweemaal zo dik zijn, maar ook 135 gram per vierkante meter wegen. Dat komt doordat het een ruw oppervlak heeft en bovendien veel lucht bevat. We zeggen dan: het is losser van structuur. Als de lucht er uit geperst is noemen we het papier compact. Als het papier 150 tot 600 gram per vierkante meter weegt is het karton.


Hoofdstuk 7 Oud papier

Heel veel mensen vergeten dat je papier kan herbruiken. Sterker nog: gebruikt papier is de belangrijkste grondstof voor heel veel soorten papier en karton. De mensen vergeten dus weleens dat je oud papier kan hergebruiken, ondanks alles zijn de Nederlanders toch kampioen in het hergebruiken in oud papier. Sommige soorten papier en karton kunnen maar liefst 7x herbruikt worden. Het in Nederland gemaakte papier bestaat uit meer dan 75% oud papier. Men heeft uitgerekend dat dit percentage in het jaar 2000 zelfs op 85% ligt. Als we kijken naar de productie van karton, dan is oud papier zelfs zonder meer de belangrijkste grondstof (sommige soorten karton bestaat wel uit 100% oud papier). Voor het maken van wittere papiersoorten (bijvoorbeeld toiletpapier) wordt oud papier ontinkt. Er worden vezels van gemaakt, dat ook wel pulpen wordt genoemd. Daarna wordt de inkt van de pulp gescheiden door middel van flotatie. Dat kun je een beetje vergelijken met een aquarium. Het betekent dat er onder de vezels luchtbelletjes worden neergezet. Door die luchtbelletjes wordt alle inkt naar boven gedreven. Dus wit toiletpapier kan ook hergebruikt papier zijn!! Het meeste hergebruikt papier is karton en pakpapier. De pulp wordt dan samen met water gekookt, maar hoeft dan niet meer verder gereinigd te worden omdat karton niet perse wit hoeft te zijn.

REACTIES

T.

T.


tnkx voor je werkstuk meid!! groetjes ons

21 jaar geleden

G.

G.

hej

goed werkstuk. veel aan gehad. ik had nog maar een dag en ik had nog niks. toen kwam ik joun werkstuk tegen. daardoor heb ik het toch nog afgekregen

groetjes Gino

20 jaar geleden

S.

S.

wat voor soort en matten papier zijn er

11 jaar geleden

D.

D.

erg goed en handig

11 jaar geleden

K.

K.

Goed gemaakt ik kan die gebruiken voor mijn presentatie.

8 jaar geleden

M.

M.

heel mooi werkstuk!!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

M.

M.

en heel handig!!!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

M.

M.

lekker veel info!!!!!!!

7 jaar geleden

M.

M.

heel leuk werkstuk

7 jaar geleden

M.

M.

ik vind het hoofdstuk de geschiedenis van papier heel handig!

7 jaar geleden

M.

M.

Dat hoofdstuk soorten papier is ook heel handig

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.