Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

CDA Venray

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1354 woorden
  • 6 februari 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgaven:
Blz.1 Voorpagina
Blz.2 Inhoudsopgaven
Blz.3 Deelvraag 1: De Partijdoelen op politiek-juridisch gebied
Blz.4 Deelvraag 2: De Partijdoelen sociaal gebied
Blz.5 Deelvraag 3: De Partijdoelen economisch gebied
Blz.6 Deelvraag 4: De Partijdoelen cultureel gebied
Blz.7 De financiële onderbouwing van deze doelen
Blz.8 Beantwoording van de hoofdvraag
Blz.9 Logboek


Deelvraag 1: Beschrijf de partij doelen op politiek-juridisch gebied.

Door: Marvin


Sinds de verkiezingen van 2002 werkt de gemeenteraad volgens het ‘duale model’. De rollen van het bestuur van de gemeente (burgemeester en wethouders) en de gemeenteraad zijn sterker dan voorheen gescheiden. Dit model geeft duidelijk de rol van de raad weer. Ten eerste stelt de raad d kaders vast waarbinnen het bestuur haar beleid moet uitvoeren. Ten tweede controleert de raad op de uitvoering. Tot slot mag de raad zelf met voorstellen komen die bijdragen aan een betere aansluiting op de begroting. Het CDA vindt het enorm belangrijk om kweekvijvers te creëren voor toekomstige gemeenteraadsleden. Maar bovenal willen we de betrokkenheid van de burgers bij de gemeentepolitiek vergroten. De afstand tussen burger en politiek is ook voor het CDA een niet gering probleem, ondanks diverse pogingen om via presentatieavonden deze kloof te verkleinen. Ons streven is om na de verkiezingen constant te blijven zoeken naar andere en betere mogelijkheden om doelbewuster en daadkrachtiger te werken aan dit probleem. Door middel van werksessies, inloopuren en workshops wil het CDA zich ervoor inzetten dat belangstellende burgers meer in contact kunnen komen met de gemeenteraadsleden en de wethouders. Het CDA vindt deze contracten essentieel en wil zo de politiek dichter bij de burgers brengen.

Deelvraag 2: Beschrijf de partijdoelen op Sociaal gebied.
Door: Luke

Volgens het CDA is er in Venray al een goede balans tussen individuele behoeften en gemeenschapszin. Zij vinden het een fijne plaats om te leven, en geven veel aandacht aan educatie en werk.

Wat wil het CDA in Venray of sociaal gebied:

• Het CDA wil maatregelen treffen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en te houden. Werk moet aansluiten op en passen bij de specifieke mogelijkheden van de individuele burger.
• De invoering van de Wet op Maatschappelijke Ondersteuning zal door het CDA alert en nauwgezet worden gevolgd. Het is met enige zorg dat wij deze invoering tegemoet zien.
• Steunsystemen moeten er voor zorgen, dat er een goed evenwicht is tussen zelfredzame burgers en steunbehoevende burgers;
• De burgers van Venray zijn gebaat bij uitingen van betrokkenheid en verbondenheid naar elkaar toe, mede door de toename van de zorgbehoefte.
• Het CDA wil dat basiszorg (huisarts, thuiszorg, etc.) voor iedereen aanwezig is en bereikbaar blijft;
• Burgers met een minimuminkomen moeten gezamenlijk deel kunnen nemen aan een collectieve ziekenfondsverzekering, waardoor er tot maximaal 10% premiekorting ontstaat;
• Het CDA is voorstander van voorschoolse opvang van kinderen met een taalachterstand.

• Het CDA wil een één-loket-functie in het Gemeentehuis, waar burgers met al hun vragen, dus ook voor en over zorg terecht kunnen. Zorg dient gebruiksvriendelijk en financieel toegankelijk te zijn;
• Mensen, groepen en organisaties, die zich inzetten voor het wegnemen van sociale achterstanden
• worden ondersteund. Zo kunnen vrijwilligers en mantelzorgers rekenen op steun van het CDA.

Deelvraag 3: Beschrijf de partijdoelen op economisch gebied.
Door: Cas

Wat wil het CDA in venray:

Het CDA Venray wil gebruik maken van de gunstige ligging van venray (tussen Veno, Eindhoven, Nijmegen en het Duitse Ruhrgebied.) Daarom is Venray geschikt voor bedrijven en een goede woonplaats. Verder is het ook nog goed doordat de A37 nu door getrokken wordt naar het zuiden en omdat vliegtveld Niederrhein er is kan er ook mooi gebruik van worden door de bedrijven.
-Het CDA wil een nog gunstiger vestigingsklimaat in Venray creëren door te investeren in een goede bereikbaarheid. De afritten van de A73 naar Venray zullen opnieuw bekeken worden, evenals de aansluitingen naar de haven van Wanssum en naar het vliegveld Niederrhein.

-Het CDA staat open voor de uitdagingen die de Floriade 2012 biedt voor de vestiging van nieuwe bedrijven en ter versterking van de aanwezige bedrijvigheid.

-Het CDA is voor de ontwikkeling van een toeristische website en andere vormen van

informatievoorziening. Venray onderscheidt zich met het verblijfskarakter van het centrum (winkelen /horecaplein), het prachtige buitengebied (de Peel / fietsen) en de aanwezige kunst en cultuur (Odapark /kunstschatten in de kerk).
Dit door betere promotie van Noord Limbrug.

Venray is trots op haar bedrijven maar weet ook dat er nog meer moeten komen dus daar wordt ook plaat voor gemaakt.
-Het CDA wil 40 hectare bedrijvenpark ontwikkelen; Wij ondersteunen startende en al bestaande ondernemers en organisaties die initiatieven tot vestiging in de gemeente Venray nemen. Tevens koesteren wij de reeds hier gevestigde bedrijven.

-Het CDA stimuleert innovatieve vormen van Agribusiness. Wij ondersteunen innovatiecafés die nieuweproduct/markt–combinaties, producten en concepten ontwikkelen.

Deelvraag 4: Beschrijf de partijdoelen op cultureel gebied.
Door: Stacey

De ruimte die in Venray beschikbaar is, moet volgens het CDA goed benut worden:
- Het CDA maakt zich sterk voor de voortgang van de herinrichting van het platteland.
- Wonen, natuur en recreatie moeten hun plaats vinden in het buitengebied.
- De CDA pleit voor ruimere mogelijkheden voor vrijkomende agrarische bebouwing in het buitengebied.
- Dorpen en wijken zelf zijn medeverantwoordelijk voor hun eigen ontwikkelingskansen.

Een vitaal Venray heeft het buitengebied nodig, maar

omgekeerd hebben vitale dorpen Venray nodig voor grotere winkelvoorzieningen, onderwijs, cultuur en
economische ondersteuning. We zijn afhankelijk van elkaar om te kunnen blijven bestaan en elkaar te
ondersteunen in het vervullen van taken.

Het CDA wil uitsluitsel over de eventuele komst van windmolens en een racecircuit in onze gemeente.
De discussie hierover (met initiatiefnemers en omwonenden) moet snel op gang komen.
Het winkelaanbod en de pleinen zorgen voor veel aantrekkingskracht. Het verder verbeteren en verfraaien van
het winkelcentrum verdient onze blijvende aandacht.

Het CDA wil dat het centrum van Venray aantrekkelijk oogt. Het centrum moet zich kenmerken door kwalitatieve, onderscheidende winkels.

Deelvraag 5: Beschrijf de financiële onderbouwing van deze doelen.
Door: Corine

In het programma boekje van de CDA wordt weinig verteld over de financiële onderbouwing van hun ideeën. Maar wat we wel hebben kunnen vinden is het volgende:
In het voorwoord vertellen ze dat het programma boekje een boekje is met daarin daadkrachtige keuzes. En over die keuzes zeggen ze dat niet alles financieel te realiseren is. Dit wil zeggen dat ze niet alles kunnen betalen, van wat ze zeggen. Er staat verder niet bij hoe ze dat willen oplossen dan.

Waargemaakte verkiezingsbeloften 2002-2006

Op de laatste bladzijde van het programma boekje vindt je het kopje: Waargemaakte verkiezingsbeloften 2002-2006. Bij het financiële gedeelte staat het volgende:

De belofte was belasting druk controleren. De invulling hiervan was dat de gemeente Venray van hoge naar gemiddelde belastingdruk is gegaan.

Ook zei het CDA dat ze ervoor gingen zorgen dat iedereen hun afval zou scheiden en dat iedereen die afval heeft, zou moeten betalen. Het gevolg is dat het afvalstoffen tarief is verlaagd.

Ook heeft het CDA nog geld geïnvesteerd in wijkplatforms en klankbord groepen. En er is €50.000,- per jaar beschikbaar voor kleedlokalen wat betreft sport.

Beantwoording van de Hoofdvraag:

Wat wil Het CDA de komende 4 jaar bereiken?

• Het CDA staat open voor de uitdagingen die de Floriade 2012 biedt voor de vestiging van nieuwe bedrijven en ter versterking van de aanwezige bedrijvigheid.
• Het CDA wil 40 hectare bedrijvenpark ontwikkelen
• Het CDA stimuleert innovatieve vormen van Agribusiness.
• Zo veel mogelijk mensen aan het werk houden
• Herinrichting van het platteland
• Verdubbeling van het aantal recreanten en toeristen in Venray
• Stimulering van innovatieve projecten in alle sectoren

Logboek:
06-03-06 Groepje heeft samen besloten wie wat gaat doen en aan het verslag gewerkt. 40 min.

07-03-06 Groepje laat elkaar zien wat ze hebben en samen overlegt. Overleg wanneer we het afzouden hebben, wanneer we informatie zouden wisselen en elkaar de deelvragen zouden laten zien. 30 min.


08-03-06 Groepje heeft samen in de klas aan het werkstukje gewerkt. 35 min.

Tussen deze dagen heeft iedereen thuis zijn werk afgemaakt. Iedereen heeft er ongeveer 30 minuten thuis aan gezeten.

12-03-06 Iedereen kwam rond 19.00 op msn. Hebben elkaar informatie uitgewisseld en als er dingen onduidelijk waren elkaar helpen. Ongeveer 45 minuten.

13-03-6 Luke heeft alle informatie en beantwoorde deelvragen netjes gezet. Dit werd gestuurd naar de rest van het groepje. Het groepje beoordeeld het verslag. Iedereen was er mee eens en luke print het uit en neemt het mee naar school.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.