Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Islamitische kookkunsten

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1828 woorden
  • 3 februari 2009
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
69 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Hoofdstuk 1.

Eten en Drinken


Het Arabische eten bestaat meestal uit vlees. In het drinken zit meestal geen alcohol, want eigenlijk is dat verboden door de Islam. Tegenwoordig wordt er gewoon met mes en vork gegeten, maar vroeger was dat anders. Soms wordt couscous nog wel eens met de vingers gegeten, maar nu weten mensen ook wel wat hygiëne is. In de Arabische wereld eet men ‘s avonds laat, want dan is het niet meer zo warm. Bij een islamitisch feest is het meestal dat de mannen samen eten met de mannen en vrouwen samen eten met de vrouwen. Kinderen eten over het algemeen bij hun moeder maar jongens die ongeveer ouder zijn dan 12 jaar, eten bij de mannen. De regels worden thuis natuurlijk niet uitgevoerd, want dan ben je als familie bij elkaar, en maakt het niet zoveel uit.

De Rijke Arabische keuken.

Aan het uiterlijk van de gerechten wordt in de Arabische keuken veel aandacht besteed. Daardoor zien ze er feestelijk uit. En niet alleen op feestdagen. Rijk is de Arabische keuken, doordat er een overvloed is aan allerlei ingrediënten.

Tajine en couscous
Op gewone dagen is de hoofdmaaltijd ook overvloedig en uitgebreid. Met een accent op vrijdag. Dat is de heilige dag, waarop traditioneel couscous wordt gegeten, hèt nationale gerecht met z\'n vele variaties. Couscous is één van de bekendste Arabische eten. Tajine hoort daar ook bij. Het is een stoofgerecht van vis, vlees of kip met groenten. Het heet zo, omdat de aardewerken schaal, waarin het wordt bereid, ook zo wordt genoemd. Bijgerechten voor tajine zijn verschillende salades en arabisch brood (plat en rond).

Arabische tafelmanieren
Natuurlijk was je je handen, want als je gaat eten moeten je handen goed schoon schijn , en dat moet je vooral doen als je iets met je handen gaat eten (dus niet met een lepel). Om precies te zijn met de eerste drie vingers van de rechterhand moet je goed wassen. In het midden van een zeer lage tafel staat het hoofdgerecht (dat hebben de meeste mensen nu niet meer alleen op feesten). Daaromheen voor telkens 2 à 3 personen schaaltjes met diverse salades. Is het feest, dan is er zeker een voorgerecht. De \'meer ingewikkelde\' gerechten en de sauzen worden met behulp van brood gegeten. Er is bijna altijd een dessert: fruit en noten samen met verschillende koekjes.
Tijdens het hoofdgerecht eet je alleen wat \'in de buurt van\' je eigen saladeschaaltjes ligt. Het beste is als je kleine hapjes eet, want als je heel veel tegelijk neemt is het ten eerste zwaar voor de maag en natuurlijk ook heel onbeleefd. Als je helemaal klaar bent met eten geven we nog een tip: Lik je vingers niet af want dat is erg onbeleefd en vatten de mensen het om je heen niet goed op.

Hoofdstuk 2.

Islam


Regels voor eten en drinken.

De islamitische wet verdeelt het voedsel in drie verschillende groepen:
• • Halal – toegestaan voedsel
• • Makruh – voedsel dat gegeten mag worden hoewel moslims er niet toe worden aangemoedigd
• • Haram – verboden voedsel
Moslims mogen de volgende voedingsmiddelen niet eten:
• • varkensvlees
• • vlees van vleesetende dieren
• • bloed, in welke vorm dan ook
• • producten zoals gelei, waarin gelatine zit, omdat dat gemaakt is van de hoorns en hoeven van dieren die mogelijk niet halal zijn.
• • bepaalde soorten kaas, omdat er dierlijke producten in zijn verwerkt
• • alles wat tot verslaving kan leiden, is ook verboden. Dat zijn bijvoorbeeld schadelijke stoffen, zoals drugs en alcohol.

Hoofdstuk 3.

Halal en haram.


Wat betekent halal en haram?

Om het heel eenvoudig te zeggen: Wat toegestaan is en wat verboden is voor de islam.
Halal zijn alle dingen die Allah voor de mens heeft goedgekeurd.
Haram zijn alle dingen die Allah voor de mens heeft verboden.

Voedsel.
Het eten van dieren zoals varkens roofdieren en vogels die hun prooi doden om te eten is in door Allah streng verboden.
Andere dieren kunnen wel gegeten als ze maar halal zijn. Die dieren worden geslacht op de islamitische manier. Dit houdt in dat het dier zo min mogelijk pijn lijd tijdens het slachten. Het eten van dieren die door andere oorzaken dan slacht om het leven leven zijn gekomen is streng verboden in de islam, dat noemen we haram.

Dieren die halal zijn.

De dieren die de mislims mogen eten moeten op een goede wijze geslacht zijn, waarbij het bloed door de doorgesnede halsslagader het lichaam verlaat en de slachting aan god opgedragen is. Door het woord basmala uit te spreken ( inde naam van god).
Hieronder zie je een paar dieren die de moslims mogen eten en die halal geslacht moeten worden.

Hoofdstuk 4:
De ramadan.

De islamitische kalender
Ramadan is de negende maand van het islamitische jaar.
De loop van het jaar wordt bepaald door de stand van de maan.
Elke maand begint bij de nieuwe maan.
Dit is vastgelegd in de koran, waarin staat dat de zon en de maan door Allah geschapen zijn en dat de maan de tijd aangeeft.
Een islamitisch jaar telt twaalf maan-maanden die uit 29 of 30 dagen bestaan.
In totaal zijn er 354 dagen, waardoor het jaar verschuift in vergelijking met ons kalenderjaar, dat bepaald wordt door de stand van de zon.
De islamitische kalender begint dan ook ongeveer elf dagen vroeger dan ons zonnejaar van 365 dagen.

Daardoor begint de ramadan elk jaar op een andere datum.
Vasten tijdens de ramadan
De ramadan is een jaarlijks terugkerende vastenmaand in de islam.
Het is de maand waarin God de koran openbaarde.
De maand begint als twee moslimgeleerden de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan.
Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten, drinken, roken of seksuele gemeenschap hebben zolang de zon op is.
Zowel de lichaam als de geest van de moslim moeten gedurende deze periode rein zijn.
Het vasten is niet bedoeld als boetedoening, zoals bijvoorbeeld in het christendom, maar als zuivering van de ziel.
Door samen te vasten wordt de onderlinge band versterkt.

Tevens is het vasten bedoeld om het lichaam te beheersen.
Tijdens de ramadan wordt God bedankt voor alles wat hij de mens gegeven heeft.
Voor de rijken is de ramadan een tijd waarin ze eraan herinnerd worden hoe het is om arm en hongerig te zijn.
Kinderen, zieken, oude mensen, menstruerende en zwangere vrouwen zijn vrijgesteld van het vasten.
Na zonsondergang is het feest. Als beloning voor de zelfbeheersing overdag mag er gewoon weer gegeten worden, strenge moslims brengen de eerste tien dagen van de ramadan in de moskee door. daar besturen ze de Koran en bidden, met als hoogtepunt de avond van de 27ste dag. dan wordt er het lailat-al-kadr (de nacht waarin de koran geopenbaard is) gevierd. Vanaf dat moment wordt het Ied-I-fitr (het feest van het verbreken van het vasten) voorbereid. Dit is het Suikerfeest. Dit feest duurt 3 dagen en iedereen trekt dan nieuwe kleren aan. Er worden cadeaus gegeven en er wordt voedsel aan de armen mensen gegeven. Maar ook komt iedereen bij elkaar om samen te eten en drinken. Sommige moslims hervatten het vasten op de tweede dag van de nieuwe maand. Dit vrijwillig vasten heet saum s-saabirien (het vasten van hen die volharden) en duurt 6 dagen.

Hoofdstuk 5
Offerfeest en Suikerfeest

Offerfeesten (Ied al-adha):
Het offerfeest wordt gevierd aan het einde van de bedevaart naar Mekka. Bij het offerfeest herdenken moslims het offer van Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon Isma\'iel op te offeren voor God. Op de 10de dag van de hadj (bedevaart naar Mekka) slacht iedere familie die daartoe de middelen heeft een schaap en verdeelt het vlees onder familieleden en armen. Dit wordt echter gedaan na een bezoek aan de moskee. Het feest gaat daarna door in de moskee. Een derde van het vlees wordt aan de armen gegeven.
Het offerfeest is vooral een feest van geven en goede daden. Delen met anderen is een echt Islamitisch gebruik, maar op deze dag wordt er nog eens extra de nadruk op gelegd. Het offerfeest is (na het suikerfeest) de tweede belangrijke feestdag van het Islamitisch jaar. Het wordt volgens de Islamitische kalender gevierd op de tiende dag van de twaalfde maand van het heilige jaar.

Moslims die niet op bedevaart zijn, vieren het offerfeest in hun eigen land. Families die het zich financieel kunnen veroorloven, kopen met zes andere families een offerdier en laten dit ritueel slachten. Het offerdier is vaak een schaap of geit, maar ook grotere dieren, zoals koeien en stieren, zijn toegestaan. Zolang het dier maar gezond is.
Samen delen
Na het slachten wordt het dier in drieën gedeeld. Het eerste deel is voor de familie, het tweede voor gasten en het derde wordt aan de armen gegeven. De opbrengst van de huid van het offerdier is bestemd voor liefdadige instellingen.
Op de ochtend van de eerste dag van de tiende maand, Sjawwal, staan moslims vroeg op: zij baden zich, trekken schone, eventueel nieuwe kleren aan, en zorgen ervoor dat ze lekker ruiken. Zo getuigen ze er feestelijk van dat ze een maand gevast hebben. Na zonsopgang wordt iets gegeten, bijvoorbeeld dadels of andere zoetigheid, ten teken dat de vasten echt voorbij is. Ook de arme mensen doen mee met deze gebruiken. Veelal krijgen ze voedsel en soms kleding van de rijkeren, voor wie het een plicht is voor de armen te zorgen.
Daarna gaan de mensen naar de ontmoetingsplaats, een moskee of een zaal, en in warme landen een stuk open terrein, om daar naar de preek van de imam te luisteren., waarmee de Ramadan echt afgesloten wordt. Ook de vrouwen en kinderen zijn daarbij meestal aanwezig, zoals de profeet heeft aanbevolen. Dan omhelzen de mensen elkaar, en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een gezegend feest.
De rest van de dag wordt besteed aan familiebezoek en – als dat mogelijk is – het bezoeken van de graven van ouders en/of kinderen. De profeet heeft gezegd dat degenen die zo’n graf bezoeken, gezegend worden bij iedere stap die zij zetten. Bij de familiebezoeken wordt veel zoetigheid gegeten (niet voor niets wordt het feest ook Suikerfeest genoemd), en worden er cadeautjes uitgewisseld. De kinderen delen volop in de feestvreugde, al hebben ze meestal maar enkele dagen gevast om met de volwassenen mee te doen.

Suikerfeest (Ied al-fitr):
Het suikerfeest is een 3 dagen lang durend feest op het einde van de ramadan (vasten). Dit is te vergelijken met het katholieke paasfeest. Het feest dankt zijn naam aan het feit dat er veel snoep en suikerwaren aan tafel worden gebracht en gebruikt.
Het suikerfeest heeft een belangrijke betekenis binnen ons geloof, maar ook binnen ons dagelijks leven. Wij geven een soort aalmoes aan de arme moslims uit ons eigen dorp (stad). Het is een steun voor hen om het feest te vieren zoals iedereen.
De ouders kopen nieuwe kleren voor hun kinderen en geven hun meer zakgeld. De kinderen genieten van het feest. Zij worden extra verwend. De volwassenen bezoeken elkaar. Als er ruzie was, wordt dit tijdens het suikerfeest bijgelegd en vergeten. De deuren worden opengezet voor alle bezoekers. Na een maand ramadan is het eindigen van het vasten een bijzondere viering.

REACTIES

C.

C.

super lekker, tajine!! :D

12 jaar geleden

K.

K.

Tajine is inderdaad heel lekker :) , maar deze tekst is echt wel geschreven in slecht taalgebruik :p

12 jaar geleden

K.

K.

IK HAAT MIJN LEVEN

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.