Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tennis

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2680 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Algemene Inleiding

Tennis is een zeer populaire sport. In Nederland zijn er veel mensen die wel eens een balletje slaan. Daarvoor hoef je niet persé bij een sportclub te zitten en competitie en toernooien te spelen, want ook recreatief kan tennissen heel leuk zijn. Ook de professionele toernooien zijn een leuke gelegenheid om te bezoeken. Om eens te kijken hoe de echte profs in het circuit het doen. Als er een professioneel toernooi aan de gang is zie je daar altijd wel wat van terug op tv en de sport zorgt dan ook altijd voor goede kijkcijfers. Tennis is zeer boeiend om naar te kijken omdat de partijen altijd zo onvoorspelbaar zijn. Als iemand een set en 5-0 achterstaat is het altijd nog mogelijk dat hij nog die tweede set en de beslissende set wint. Zo’n ommekeer in een partij is altijd een groot spektakel voor publiek en speler. Het is prachtig om te zien hoe hard een tennisspeler mentaal kan zijn. Als je echt prof wilt worden is dat ook een van de belangrijkste aspecten. Als je goed bent op mentaal vlak zul je eerder aan de top komen dan iemand die fysiek heel sterk is. Je mag dan nog zulke goede slagen hebben, als het mentaal niet goed zit kun je geen belangrijke partijen winnen. Nou speelt dat bij het amateur tennis natuurlijk niet zo mee omdat dat over het algemeen toch vrij recreatief is, maar bij de profs is dat natuurlijk heel belangrijk omdat ze toch met hun werk bezig zijn.

2. Geschiedenis

Het tennis zoals wij dat nu kennen is oorspronkelijk ontstaan in Frankrijk. Het heette toen echter nog “Jeu de Paume”. Je sloeg met je handpalmen de bal over en weer. Nog zonder net toen der tijd. En vanaf dit punt begon het tennis zich te ontwikkelen. Rond 1500 kwam er een hulpmiddel voor het slaan van de bal, een soort slaghout. Maar de komst van het racket was niet tegen te houden. Je kon er gewoonweg veel harder mee slaan. De Hollanders waren een van de eerste racketmakers, want zij beheersten de techniek van het buigen van hout erg goed. Aan het eind van de vijftiende eeuw kwam men in de lage landen op het idee om schapendarmen te benutten als bespanning. Dit werden “ketsdarmen” genoemd. En later werden deze weer vervangen door kattendarmen. De Duitse hoogleraar Gillmeister gaat er van uit, dat het woord racket ook afkomstig is uit het Vlaams-Nederlands. Het is een re-kets, een voorwerp om de bal terug te kaatsen (slaan). Toen kwamen er ook de netten en de banen bij. De sport breidde zich snel uit over de gehele wereld en werd zeer populair.


Op 1 Maart 1913 werd de ITF (International Tennis Federation) opgericht. De landen die daarvan deel uitmaakten waren :

Australië
Oostenrijk
België
Denemarken
Frankrijk
Duitsland
Groot-Brittannië
Nederland
Rusland
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland
Spanje

Sommigen van deze landen hadden ook nog eens een eigen bond in hun land. Zo zette Nederland bijvoorbeeld in 1899 de NLTB (Nederlandse Lawn Tennis Bond) op. Later werd dit de (Koninklijke) KNLTB.

In de jaren ’20 begon het professionele tennis op te komen. In 1877 werd voor het eerst het toernooi van Wimbledon georganiseerd. Dat was tevens het eerste grote internationale toernooi ter wereld. In 1896 was tennis voor het eerst een olympische sport, en het werd steeds populairder. In 1900 werd door de Amerikaan Dwight Davis een grote landenwedstrijd georganiseerd tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dit zou later uitgroeien tot een van de grootste internationale krachtmetingen in het tennis ter wereld, de Davis Cup. En die kennen we nu nog steeds. Alle landen kunnen er aan deelnemen. Men stelt een team op met nationale spelers en die strijden dan tegen een nationaal team uit een ander land.

Het duurde niet lang of er kwamen naast Wimbledon meerdere grote internationale tennistoernooien. Waaronder 3, net als Wimbledon, benoemd werden tot Grand Slam toernooien : de Australian Open in Melbourne, Roland Garros in Parijs en de US Open in New York.


In 1970 gaf voormalig topspeler Jack Kramer de voorzet tot een professionele competitie voor mannelijke tennissers waarbij op de verschillende toernooien punten konden worden verdiend. Op basis van de vergaarde punten werd een afsluitend kampioenschap georganiseerd voor de acht beste spelers van het seizoen. Dit was de voorloper van de ATP Tour. De ATP (Association of Tennis Professionals) werd in 1972 opgericht omdat de tennisprofs zelf een stem wilden in de organisatie van toernooien. In 1990 kreeg de ATP daadwerkelijk de organisatie van de tenniswedstrijden in handen; de ATP Tour. De Women’s Tennis Association (WTA) werd al in 1970 opgericht om meer respect en
geld af te dwingen bij de toernooidirecteuren. Door de toenmalige topspeelsters, onder wie Billie Jean King, werd een eigen professionele competitie opgezet; de
WTA Tour was geboren. De enorme ontwikkeling die professioneel tennis kort
daarna zou doormaken, mede onder invloed van de media, kon niemand vermoeden. Achteraf kan worden vastgesteld dat in het begin van de jaren zeventig aan alle noodzakelijke voorwaarden voor deze groei was voldaan.

3. Bekende mensen in het tennis

ATP Tour :

In het mannentennis zijn er de afgelopen jaren al heel wat talenten voorbij gekomen. Het rankingsysteem bepaald uiteindelijk steeds wie de beste speler van het jaar is sinds 1973. De eerste nummer 1 op die ATP wereldranglijst was Ilie Nastase uit Roemenië. Daarna volgden nog 22 grote namen in het tennis hem op. Waaronder legendes als : Jimmy Conners, Björn Borg, Jim Courier, Boris Becker en Ivan Lendl.

Grote namen van de afgelopen jaren zijn : Pete Sampras, André Agassi, Marat Safin, Andy Roddick, Leytton Hewitt en natuurlijk ook de huidige nummer in van het mannentennis, Roger Federer. Sampras won maarliefst 14 Grand Slam titels en stond in totaal 286 weken bovenaan in de lijst en dat is tot nu toe nog door niemand verbeterd. Er wordt echter verwacht dat Roger Federer, die al 6 Grand Slam titels pakte nu al 74 weken bovenaan de lijst staat, dat record gaat verbreken.

WTA Tour :

Ook in het vrouwentennis hebben zich al veel speelsters bewezen. In 1975 werd de WTA Ranking ingesteld en Chris Evert uit de Verenigde Staten was de eerste die aan de top van die lijst wist te komen. Ze stond er in totaal 262 weken. Ze werd tot nu toe opgevolgd door 14 vrouwen : Martina Navratilova, Tracy Austin, Steffi Graf, Monica Seles, Arantxa Sánchez-Vicario, Martina Hingis, Lindsay Davenport, Jennifer Capriati, Venus Williams, Serena Williams, Kim Clijsters, Justine Henin-Hardenne, Amélie Mauresmo en Maria Sharapova.


Steffi Graf is ongetwijfeld een van de allerbeste speelsters aller tijden. Ze won in totaal maarliefst een ongelooflijk aantal van 107 WTA titels, waaronder 22 Grand Slam titels. In 1988 won ze de 4 Grand Slams en de Olympische spelen. Nog nooit eerder is dat een proftennisser gelukt en het is ook nog nooit evenaart.

De beroemdste sport zusjes ter wereld zijn ongetwijfeld Venus & Serena Williams. Ze behaalden beiden al Grand Slam titels ( Serena 7, Venus 5) en stonden beiden al een tijdje op de nummer 1 positie van de wereldranglijst. Ze schreven geschiedenis toen ze in 2001 tegenover elkaar stonden in de finale van de US Open. Venus won die partij in 2 sets. Er volgden nog een aantal Grand Slam finales tegen elkaar, die Serena telkens allemaal won. Ze wonnen samen ook Grand Slams titels in het dubbelspel.

Martina Hingis was op 30 maart 1997 de jongste nummer 1 ooit met haar 16 jaar en 6 maanden. Ook was Hingis de jongste Grand Slam winnares. Hingis moest echter in 2002 haar racket aan de wilgen hangen wegens langdurige en hardnekkige blessures. Ze is in 2006 echter weer begonnen met tennissen en is in een zeer korte tijd weer terug in de top-10 terecht gekomen.

Ook een zeer bekende naam in het vrouwentennis is Anna Kournikova. Ze werd door de meeste echter niet bewonderd om haar tennis, maar om haar uiterlijk. Daardoor groeide Kournikova binnen zeer korte tijd uit tot een superster en model. Dit leidde echter tot een vroeg einde van haar tenniscarrière, want ze had door alle opdrachten geen tijd meer om zich optimaal op het tennis te concentreren. Ze werd in 2003 opgevolgd door de toen nog 15 jarige Maria Sharapova. Die binnen een zeer korte tijd de top van het vrouwentennis beklom. Ook Maria werd bewondert om haar uiterlijk, maar in tegenstelling tot Kournikova won Sharapova wel. Zo bereikte ze op 17-jarige leeftijd al de finale van Wimbledon die ze uiteindelijk in 2 sets won van de als eerste geplaatste Serena Williams. In 2005 behaalde Sharapova de nummer 1 positie op de wereldranglijst en is nu een van de grootste idolen in de tenniswereld.



4. De Spelregels

1 : De tennisbaan
- De tennisbaan moet een rechthoek zijn 23,77 meter lang en 8,23 meter breed. De baan moet dwars in het midden gescheiden zijn door een net. Dat net moet volledig gespannen zijn.

2. De bal
- De bal moet een gelijkmatig oppervlak hebben bestaande uit een stoffen bekleding en wit of geel van kleur zijn als er naden in de bekleding zijn, mogen die niet zijn genaaid. De bal moet meer wegen dan 56,7 gram en minder dan 58,5 gram.

3. Het racket
- Het racket moet vlak zijn en moet het moet bespannen zijn met gekruiste snaren. Aan de snaren mogen geen voorwerpen of uitsteeksels bevestigd zijn. Voor niet-professioneel tennis mag de totale lengte van het frame van het racket - de handgreep inbegrepen - niet groter zijn dan 73,66 cm, de totale breedte van het frame van het racket mag niet groter zijn dan 31,75 cm en het totale bespannen oppervlak mag niet langer zijn dan 39,37 cm en niet breder dan 29,21 cm.

4. Serveerder en ontvanger
- Voor het begin van een partij word en een tos gespeeld. De winnaar mag kiezen wie het eerst opslaat, diegene word de serveerder genoemd, degene die de service ontvangt word de ontvanger genoemd. Degene die de tos verliest mag de speelhelft kiezen.


5. De service
- Voordat de serveerder begint te serveren moet hij met beiden voeten op de grond staan achter de achterlijn (baseline), en langs de middenlijn van de servicevakken. Hij moet de bal opgooien en deze voordat hij de grond raakt slaan in het servicevak in het andere speelhelft. Als het net geraakt word en de bal toch in het servicevak beland word er een led gespeeld. Hierbij moet de service opnieuw worden geslagen. Als de serveerder tijdens de service in het speelveld komt met een van of beiden voeten dan is het een voetfout en moet er een tweede service geslagen worden. Als de tweede service fout gaat of uit gaat dan word er een punt toegekend aan de tegenstander. De serveerder moet wachten met het slaan van de service tot de tegenstander klaar is om te ontvangen.

6. Wisselen van speelhelft
- Dit gebeurt telkens na de eerste game van een set en vervolgens om de 2 games.

7. De puntentelling
- Als het eerste punt van de serveerder gewonnen word is het 15-0. Word het eerste punt verloren is het 0-15. Word het tweede punt toegekend aan de verliezer van het eerste punt is het 15-15 (15 beide). Het volgende winnende punt is 30-15 en bij een verloren punt word het 15-30. Word het volgende punt weer gewonnen door de verliezer van het vorige punt dat is het 30-30 (30 beide). Het volgende gewonnen punt word 40-30 en bij een verloren punt word het 30-40. Wint de winnaar van het vorige punt het punt dan wint deze het spel. Wint de verliezer van het vorige punt het punt dan is het 40-40 (40 beide/deuce). Vanaf dit moment word de voordeel regel (advantage regel) toegepast. Steeds als een speler een punt wint op 40-40 krijgt hij voordeel (advantage). Verliest de serveerder het punt is het nadeel, wint hij het punt is het voordeel. Alle punten die de ontvanger krijgt om een spel van de serveerder te winnen heet een breekkans/breekpunt (breakpoint). De speler die het eerst 6 games weet te winnen wint een set. Is het 6-6 dan word er een beslissend spel gespeeld (tie-break). In dit beslissende spel word er zolang doorgespeeld totdat een van de beide spelers 7 punten behaald met een verschil van 2 punten. Is het 6-6 in de tie-break dan word er zolang doorgespeeld tot dat er 2 punten verschil is. Bij de vrouwen word er meestal gespeeld in een best-of-3 sets partij. Bij de mannen is dit best-of-5.

8. Het enkel- en dubbel spel speelveld.
- Bij het enkelspel mag de bal niet buiten het speelveld geraken en niet tussen of de 2 buitenste lijnen of langs de op een na laatste buitenste lijn belanden. In het dubbelspel mag dit wel, daar mag hij alleen niet buiten het speelveld geraken.

De puntentelling is bij het dubbelspel hetzelfde als in het enkelspel.

5. Tennis en de olympische spelen

Pas sinds 1988 is tennis een olympische sport. Op de erelijst staan onder andere Steffi Graf, André Aggasi, Marc Rosset, Venus Williams en nog vele meer. Deze wonnen allemaal al eens het goud op de spelen. In Athene 2004 waren het Chileense Nicolas Massu en de Belgische Justine Henin-Hardenne die er met het goud vandoor gingen. In 2000 won Venus Williams zowel in het enkelspel als in het dubbelspel samen met haar zusje Serena het goud. Vooral met die overwinning in het dubbelspel schreven ze geschiedenis. Het was voor het eerst dat 2 zusjes goud wonnen op de spelen. Er zijn ook al heel wat discussies geweest rond het olympisch tennis. Zo mocht de Belgische Kim Clijsters in 2004 niet aan de olympische spelen deelnemen vanwege haar kledingsponsor Fila, omdat het toernooi officieel werd gesponsord door Adidas. Clijsters werd in dat jaar als favoriete voor het goud gezien. Esther Vergeer haalde in 2004 het goud binnen voor Nederland op de Paralympics in het tennis.

6. Invloed van het tennis

Het tennis heeft een enorme invloed op het gedrag van de kijkers. En dan heb ik het vooral over het professionele tennis. Het is een van de best bekeken sporten aller tijden. Elke week is er wel iets over te vinden in het nieuws of op tv. Als er een groot toernooi of een Grand Slam aan de gang is dan vind je bijna in ieder land wel de live uitzendingen van wedstrijden op de televisie. In de laatste jaren is vooral het vrouwentennis zeer populair geworden onder de tennisliefhebbers. Dat komt grotendeels door namen als Steffi Graf, Martina Hingis en Venus & Serena Williams. Mensen kijken vol genot en spanning naar de sublieme partijen die de dames op de WTA Tour afleveren. Er zijn ieder jaar wel opkomsten van nieuwe gezichten in het tennis, nieuwe talenten en dus ook kanshebbers op de Grand Slam titels. Zo kwamen in 2003 bijvoorbeeld de Belgische meisjes Kim Clijsters en Justine Henin-Hardenne als opvolgers van Serena & Venus Williams om de nummer 1 en 2 positie van de wereldranglijst over te nemen. Ze wonnen beiden tal van titels en streden samen met de zusjes Williams om de nummer 1 positie op de wereldranglijst. Clijsters was degene die de positie als eerste bemachtigde, en later in het jaar kwam op Justine Henin-Hardenne aan de top terecht. Dit heeft een enorme impact gehad op het tennis. Die echte strijd en competitie die was losgebroken werd mateloos gevolgd. In 2004 was het weer de jonge Maria Sharapova die voor veel aandacht voor het vrouwentennis zorgde door op 17-jarige leeftijd Wimbledon te winnen. Het mannentennis is ook zeker heel populair, maar word door de meestal zeer lange wedstrijdtijden niet zo goed bekeken als het tennis bij de vrouwen.


7. Waarom heb ik dit onderwerp gekozen ?

Ik heb het onderwerp tennis gekozen omdat het tennis mijn favoriete sport is, en dat is het geworden toen ik 2 jaar geleden bij toeval de Australian Open op tv zag en ik dacht van laat ik maar eens kijken hoe dat nou precies gaat. Ik was meteen onder de indruk. Ik volgde het tennis meer en meer en ben zelf in 2004 ook lid geworden van een tennisvereniging. Ik tennis nu elke week en ik heb er echt plezier aan als ik op de baan sta. Ik ben ook van plan om zelf eens een kijkje te gaan nemen op een van de 4 Grand Slam toernooien. Het liefst natuurlijk alle 4, maar dat word een beetje moeilijk. Ik vind tennis in ieder geval de mooiste sport die er is en ik kan eindeloos doorgaan met tennissen. Dat zou me geen enkele moeite kosten.

8. Bronvermelding

Boeken en tijdschriften :

- Tennis in Nederland
- ITF Magazine

Websites :

- www.google.nl
- www.wikipedia.org
- www.atptour.com
- www.wtatour.com

REACTIES

H.

H.

dit is son goeie presentattie ik vint dat je dit mooi gemaakd hebt.! mijn komplimten hihi

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.