Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

McDonald's

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas hbo | 2084 woorden
  • 1 oktober 2007
  • 207 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
207 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
De McDonald’s. Wie kent het niet? Iedereen is er wel eens geweest. Fastfood keten McDonald’s verkoopt wereldwijd hamburgers, friet enzovoorts. Wereldwijd worden hiervan dagelijks miljoenen van verkocht.

Ons werkstuk is naar aanleiding van de opdracht die werd uitgereikt van de heer Landman. Een gastspreker Menno van de Hoeve werkzaam bij McDonald’s kwam hier informatie over geven. De opdracht luidde om McDonald’s aantrekkelijk te maken voor de consument (in verschillende doelgroepen) en dit te doen voor geheel Europa.

Om bepaalde dingen duidelijk te maken hebben wij in ons werkstuk gebruik gemaakt van verschillende middelen. Onder andere bespreken we de 5p’s (marketingmix), de groeistrategie op basis van het Ansoff model, een SWOT Analyse.


Verder hebben we om de doelstelling van McDonald’s goed in kaart te brengen een promotie materiaal bijgevoegd.


Inhoudsopgave
Inleiding 1
Inhoudsopgave 2
Managementsamenvatting 3
1 SWOT Analyse 4
1 Interne analyse
2 Externe analyse
2 Marketingmix; 5 P’s 5-6
3 Groeistrategieën 7-8
4 Doelgroep 9
5 Bronnen 10
6 Bijlagen 11

Managementsamenvatting

McDonald’s is de bekendste fastfoodketen in de wereld. Wereldwijd heeft dit bedrijf vestigingen zitten. De bekendheid van de gele letter ‘’M’’, de Happy Meal, de BigMac maken dit bedrijf tot een icoon.

In dit verslag vindt u informatie over McDonald’s. De informatie is gerelateerd aan de toekomst van McDonald’s, de huidige situatie en wat er in principe verbeterd moet worden. Wij hebben een aantal criteria besproken.

Om te beginnen hebben we een SWOT analyse opgesteld waarbij gekeken wordt naar de sterke en zwakke punten binnen en buiten McDonald’s.


De marketingmix geeft inzicht in wat het bedrijf nou precies voorstelt en hoe de marktstrategie bepaald wordt. De 5p’s te noemen plaats, prijs, product, personeel en promotie worden hierin beschreven.

Om de groeistrategieën van McDonald’s te bepalen is er gebruikt gemaakt van het model van ‘’Ansoff’’. Deze laat op een duidelijke manier zien waar je naar toe wilt om je groeistrategie te bereiken.

Een belangrijke factor voor McDonald’s is de doelgroep. Hierin wordt besproken welke dat is en waarop McDonald’s zich moet richten om deze te behouden hetzij uit te breiden.


1 SWOT Analyse

1.1 Interne analyse

Strenghts (sterke punten):
- Sterk merk wereldwijd
- In elk land zelfde klantbenadering
- Succesvolle producten (denk aan de BigMac)
- Milieubewust (refuse,reduce and recycle)
- Sponsoring en foundations (EK 2007 onder 21, Ronald McDonald’s Fonds)
- Locaties (bereikbaarheid, parkeergelegenheid)
- McDrive (eenvoudig en efficiënt
- Euroknallers (aanbiedingen)
- Kindvriendelijk (McDonald’s zijn voornaamste doelgroep zijn kinderen)

Weaknesses (zwakke punten):
- Marktaandeel

- Productontwikkeling (nieuwe producten op de markt brengen. Dit door uitbreiding van het assortiment bijvoorbeeld)
- Doelgroep (bestaande doelgroep kan overstappen op een concurrent)
¬- Kwaliteitseisen (eisen die worden gesteld aan de producten. Veelal gekoelde producten)
- Mcjob (te denken aan de slogan; ,,Als je toch niks kan, kan je altijd nog bij McDonald’s werken.’’)

1.2 Externe analyse

Opportunities (kansen):
- Volksgezondheid (om zo ook een maatschappelijk icoon te worden)
- Voeding (ook met het oog op cultuurgewoontes)
- Inflatie
- Marktverbreding
- Afvalverwerking (met het oog op de 3R’s; Reduce, Refuse, Recycle)
- Verschillende doelgroepen aanboren (breder publiek trekken)

Threats (bedreigingen):
- Concurrentie (concurrentie van andere bedrijven te noemen; Burger King, KFC enzovoorts)
- Eetgewoontes (verandering in eetgewoontes vinden plaats. Ook met het oog op gezondere voeding)
- Grondstofprijzen stijgen (dit zal worden meeberekend in de prijs van het product)

- Imago (beeld dat consumenten hebben over McDonald’s. Het vertrouwen van de consument kan worden beïnvloed hierdoor)

2 Marketingmix; 5 P’s

Prijs:
McDonald’s hanteert bepaalde aspecten van het ‘’going rate pricing’’. Deze prijsstrategie wordt veel toegepast in een markt waarin de verschillen tussen de producten van de diverse aanbieders erg klein is. McDonald’s Nederland stelt landelijke adviesprijzen/standaardprijzen vast voor de producten. De franchisenemers kunnen boven of onder deze prijzen gaan zitten, logisch is dat men hier niet teveel vanaf mag wijken. Bepaalde producten worden aantrekkelijk gemaakt door een speciale prijs. Dit kunnen wekelijkse aanbiedingen zijn zoals de euroknallers of voordeel menu’s. Seizoensgebonden acties zoals de stedentrips en de wintersport weken.

Product:
De producten die McDonald’s verkoopt zijn overal hetzelfde. Dit kenmerkt zich dan ook in de uitstraling en kwaliteit. Het merk McDonald’s is een begrip de namen Mc/Mac komen dan ook terug in hun eigen producten. Waar in de wereld je een BicMac bestelt, zullen deze niet van elkaar verschillen. Per land kunnen er wel verschillen zijn dit door cultuur en religie. Nederland is bijvoorbeeld het enige land waar de McKroket verkrijgbaar is.
Voor een aantal producten binnen het assortiment van McDonald’s kan gezegd worden dat deze tijdloos zijn. Deze producten hebben in de loop der jaren een imago opgebouwd en zijn mede verantwoordelijk voor het succes van McDonald’s.
De producten die McDonald’s verkoopt zijn consumptie goederen. De producten worden gekocht op basis van een impuls of een behoefte. Mensen zien de grote M langs de wegen, horen of zien een reclamespot en krijgen de behoefte om naar de McDonald’s te gaan.
McDonald’s heeft als kenmerk een snelle service, aandacht voor kwaliteit, vriendelijke service en veel menuvariaties voor aantrekkelijke prijzen. De snelle service wordt mogelijk gemaakt door de producten als het ware op voorraad te maken. Het risico hiervan is dat de producten niet altijd van de juiste kwaliteit zijn, denkend hierbij aan de temperatuur van het product.

Plaats:
Een goede eigenschap van McDonald’s is de ligging die zij hebben. Voornamelijk is elk restaurant gevestigd aan de rand van snelwegen hetzij hoofdwegen. De bereikbaarheid is dus zeer gunstig de consument. Bij alle vestigingen is ruim nagedacht m.b.t. parkeren. Dit voor de consumenten die in het restaurant willen eten. Veel mensen willen in de auto blijven zitten en onderweg de producten consumeren. Een groot deel van de McDonald’s vestigingen is ook in het bezit van een McDrive. Dit concept zorgt ervoor dat de consument niet uit de auto hoeft te stappen en heeft snel zijn eten. Door het bord dat bij elk restaurant opvalt vanwege de hoogte en de bekendheid van de letter ’’M’’ kunnen mensen gemakkelijk zien dat er een McDonald’s is.

McDonald’s telt 220 vestigingen in heel Nederland. Deze vestigingen moeten allemaal op het juiste moment, de juiste plaats enzovoort voorzien worden van goederen. Het vervoer wordt door het bedrijf MLS B.V. verzorgd. Deze opereert vanaf een distributiecentrum gelegen in Nijkerk. Hier wordt tevens de voorraad opgeslagen. Hier vandaan worden de goederen naar de 220 vestigingen vervoerd.

Promotie:

Promotie betekent een hoop voor McDonald’s. Het gaat er immers om hoe je de onderneming presenteert aan de markt, het gaat dus niet alleen om reclame maken. McDonald’s heeft vorig jaar (2006) 23,2 miljoen euro uitgegeven aan promotie waarvan ongeveer driekwart uit media bestond. Mediabronnen die McDonald’s hanteert zijn televisie, kranten- tijdschriften, radio enzovoorts. McDonald’s moet met dit soort promotie zich richten op bepaalde doelgroepen. Dit kan om een voorbeeld te noemen door (voor kinderen) reclame te maken waar kinderen naar kijken of luisteren, te denken aan Nickelodeon.
Personeel:
Het imago van McDonald’s wordt mede beïnvloedt door personeel. Over het algemeen zijn de mensen die bij McDonald’s werken ongeschoold, laag gekwalificeerd en demotiverend (denkt iedereen). Ze zouden bijvoorbeeld niet klantvriendelijk wezen, weinig kennis van producten enzovoorts. Hierdoor krijgt de klant het idee dat het personeel meer achter het merk staat dan dat deze iets extra’s levert aan de consument. McDonald’s vindt dat hier verandering in moet komen. De mensen die bij McDonald’s krijgen genoeg mogelijkheden en kansen binnen het bedrijf om door te groeien. Ook om zich te onderscheiden van het imago dat de McDonald’s nu heeft. Zo is er bijvoorbeeld een ware ‘’Hamburger University’’, waar toekomstige managers worden opgeleid.


3 Groeistrategieën

Om te bepalen wat de mogelijke groeistrategieën van McDonald’s zijn, is er gekozen voor het model van Ansoff. Volgens het model van Ansoff zijn er vier groeistrategieën mogelijk voor het verhogen van de omzet, te noemen;
- Marktpenetratie
- Marktontwikkeling
- Productontwikkeling
- Diversificatie
De vier strategieën kunnen in de volgende matrix worden geplaatst;


bron: http://www.communicatiecoach.com

Omdat McDonald’s belangrijkste doelgroep ‘’jonge moeders met kinderen’’ is, moet McDonald’s hierop inspelen om deze verder te laten groeien. Niet alleen de doelgroep is belangrijk maar ook andere aspecten, te denken aan het milieu en besparingen. Dit o.a. om het imago te verbeteren van McDonald’s.
Het eten moet daardoor gevarieerd zijn, er moeten gezonde producten komen, afval en verpakkingen worden aangepakt, kwaliteitseisen van het voedsel enzovoorts.


Volgens de matrix van Ansoff hebben wij ons gericht op productontwikkeling.
Productontwikkeling betekent in principe het ontwikkelen van (nieuwe) producten, te produceren en te verkopen op bestaande markten. Er zijn verschillende mogelijkheden die in dit geval voor McDonald’s gelden waarbij kort wordt uitgelegd wat precies.

Productinnovatie
Hier hebben wij nog geen direct voorbeeld van wat hier mee kan gebeuren. Wel is een goed punt wat niet direct in verbinding staat met het product maar wel belangrijk is, is de brandstof van vrachtwagens. McDonald’s wil haar eigen vrachtwagens op een ander soort brandstof laten rijden. Namelijk vrachtwagens die rijden op plantaardige olie, afkomstig voor een deel van het frituurvet. Ook zijn wij van mening gezonder moet en dus pak je het voedsel aan. Een mogelijkheid zou kunnen zijn het vetpercentage verminderen van alle McDonald’s producten, glutenvrije producten, koemelkvrije producten, caloriearme producten enzovoorts.

Nieuw merk
Deze willen wij niet gebruiken

Varianten van huidige producten
Dit is een goed punt waar McDonald’s op kan hameren. Gezonder eten vindt men steeds belangrijker. Gevarieerd eten is daarvan een belangrijk onderdeel. Als McDonald’s zorgt voor bijvoorbeeld meer keuze in het assortiment met het oog op gezondere voeding, kan dit het imago opkrikken. Ook vind de belangrijkste doelgroep (jonge moeders) dat het interieur niet aanspreekt. De stoelen zijn krap, tafels te klein, erg drukke sfeer enzovoorts. Een streefpunt is dus om het interieur en dergelijke te veranderen en een eigen smaak krijgt wat past bij McDonald’s.

Productverandering en productverbetering
Dit is het belangrijkste punt dat wordt behandeld. Dit om er voor te zorgen dat het imago verandert van McDonald’s en om op bepaalde dingen voor te zijn (concurrentie). Productverandering en productverbetering zijn hiervan goede voorbeelden.


Als McDonald’s van het imago slecht eten, ongezond enzovoorts af wil moet er iets veranderen. McDonald’s moet laten zien hoe de producten worden gemaakt, waarvan deze worden gemaakt. Op het moment dat de consument als het ware in de keuken mag kijken en alles wat daarvoor gebeurd met de producten zal dit een positieve impuls krijgen.

Andere punten die aangepakt worden zijn bijvoorbeeld;
- De verpakking. Wat hierbij komt kijken is uiteraard afval. McDonald’s moet drie termen m.b.t. dit probleem aanpakken, namelijk de 3R’s(Reduce, Refuse en Recycle)
- Producten worden gezonder, te denken aan biologisch melk en duurzame bonen waar koffie van wordt gemaakt, eieren die afkomstig zijn van scharrelkippen.

4 Doelgroep

Een specifieke doelgroep heeft McDonald’s niet, want het heeft een breed publiek. Voornamelijk zijn dit gezinnen met ‘’jonge’’ kinderen. Een belangrijke rol die McDonald’s hierin vervuld zijn de Happy Meals (kindermenu bestaande uit; een speeltje, frietjes, een hamburger en drinken). Het succes van de Happy Meals heeft McDonald’s te danken aan het speeltje dat erin zit. Ook andere activiteiten zijn een belangrijke rol. Kinderen kunnen bijvoorbeeld hun verjaardagspartijtje vieren, krijgen ballonnen, krijgen kleurplaten of kunnen in de speeltuin spelen.

Een nieuwe doelgroep die McDonald’s wil aanboren zijn de ´´jonge´´ moeders met kinderen. De moeders vinden McDonald’s ongezond en dat zorgt voor een slecht imago. Moeders vinden vooral dat er te weinig variatie in de voeding zit. Omdat kinderen graag naar McDonald’s willen, zal McDonald’s hier iets aan moeten doen. Dit kan door meer variatie aan de voeding te geven, het gezonder maken om zo een beter imago te creëren.

Een bestaande doelgroep voor McDonald’s zijn de tieners tussen 15 en 19 jaar. De tieners gaan uit school bijvoorbeeld even snel naar McDonald’s. De zogehete pubers zijn een makkelijke prooi voor concurrenten van McDonald’s. Ze laten zich gauw misleiden door reclames, aanbiedingen enzovoorts.

Er bestaat nog een doelgroep van jonge volwassenen tussen de 20 en 34 jaar. Deze doelgroep kenmerkt zich voornamelijk tussen de schooluren heen te gaan, voor het uitgaan of in het weekend. Vaak is de snelle hap een eye catcher bij deze doelgroep. Ook is de McDrive hierbij een populair iets, even snel met de auto eten halen zonder daarbij uit te hoeven stappen.

5 Bronnen

Internet:

Wikipedia: http://www.wikipedia.nl
Google: http://www.google.nl
McDonald’s: http://www.mcdonalds.be/nl
http://www.mcdonalds.nl
Boeken:
Marketing op nima A niveau

Exportmanagement
6 Bijlagen

Geen bijlagen aanwezig

REACTIES

G.

G.

bedankt man

14 jaar geleden

J.

J.

Jammer van de bronvermelding, die kon wel beter verwerkt worden (APA stijl en dergelijke). Ik vind het ook een betje jammer dat er geen inleiding is per hoofdstuk, maar meteen BAM analyse SWOT etc etc. er ontbreekt een rode draad. wt ik ook mis is een duidelijke advies en conclusies...alleen een hoop info van de analyse.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.