Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reggae

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 3200 woorden
  • 19 april 2007
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7
48 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Inhoud

Inleiding
Deelvraag 1: Hoe is de stroming Reggae ontstaan en wat zijn de kenmerken ervan?
Deelvraag 2: Wie zijn de bekende reggae artiesten, en wat is het verschil tussen de Reggae nu en vroeger?
Deelvraag 3: Waarom past het lied “Get Up Stand Up” in de stroom Reggae en hoe zit het nummer in elkaar?
Deelvraag 4: Wie zijn Bob Marley And the Wailers?
Deelvraag 5: Wat is het Rastafari?
Eigen mening/Slot.

Inleiding

Er zijn tientallen soorten muziekstromingen in de wereld. De bekendste kent iedereen wel, zoals Rock, R&B en Jazz. Maar er zijn nog veel meer muziekstromingen.

Een muziekstroming bestaat niet zomaar, hij ontstaat uit een andere muziekstroom.
Popmuziek is ontstaan uit rock-‘n-roll muziek, de popmuziek heeft invloed op de mensen. De muziek is toegankelijk voor alle soorten mensen maar vooral bekend onder de jeugd. Bekende po muziekanten zijn bijvoorbeeld Elvis Presley en The Beatles.
Maar ook rock-‘n-roll is uit een andere stroom ontstaan, namelijk uit de ’blues ‘ of ‘rhythm & blues’ en Gospelmuziek. Bij deze muziekstromingen ging het vooral om het samen muziek maken en zingen, en er werd veel gebruik gemaakt van eigen gemaakte instrumenten. Een bekende rock-‘n-roll band is The Rolling Stones.
Een andere ontwikkelde stroming uit de Gospel en rhythm blues is de soulmuziek, het is net als rhythm & blues een dansmuziek, alleen dan met de heftige zang die het publiek helemaal meesleurt. De muziek komt zoals de naam als zegt uit het hart en spreekt tot het hart. Aretha Franklin en Stevie Wonder zijn voorbeelden van soulartiesten.
De rhythm & blues van tegenwoordig, nu R&B genoemd, is niet meer te vergelijken met de rhythm & blues van vroeger. De R&B is beter te beschrijven als pop muziek met een beetje soul erin. De soort beat in R&B is te vergelijken met die van hiphop. Alicia Keys is een bekende R&B zangeres.

In dit verslag ga ik dieper in op de muziekstroom reggae, een muzie stijl uit Jamaica die vooral is ontstaan uit ska en Rocksteady. Reggae is niet alleen maar een muziekstroom maar het is ook nauw verbonden met het geloof Rastafari. Het lied reggae ‘Get up stand up’ van Bob Marley &The Wailers zal ik speciaal behandelen.

De deelvragen die ik zal behandelen zijn:

- Hoe is de stroming reggae ontstaan en wat zijn de kenmerken ervan?
- Wat zijn de bekende reggaeartiesten, en wat is het verschil tussen de Reggae nu en vroeger?
- Waarom past het lied Get Up Stand Up in de stoom reggae en hoe zit het nummer in elkaar?
- Wie zijn Bob Marley and the Wailers?
- Wat is het Rastafari?

Hoe is de stroming reggae ontstaan en wat zijn de kenmerken ervan?

Reggae is afkomstig uit het eiland Jamaica. De eerste muziek van Jamaica zelf is de Ska muziek. De Ska muziek die eind jaren vijftig ontstond is vlotte vrolijke dansmuziek met duidelijke accenten tussen de tellen van een vierkwarts maat. Door de belangrijke rol van koperblazers in de Ska muziek word het ook wel de Jazz van Jamaica genoemd.

In 1966 ontstond de opvolger van Ska: Rocksteady, een langzamere muzieksoort waarin de bas en drum erg belangrijk zijn waardoor de blaasinstrumenten op de achtergrond kwamen.

Een andere muziek soort die in deze tijd populair was in Jamaica was Mento, Mento is ontstaan uit Calypso. Calypso komt oorspronkelijk uit de Caribean en is bekend geworden om zijn ‘steeldrums’. De steeldrums zijn gemaakt van olietonnen.
Bij Calypso gaat het meer om de muziek dan om de stemmen. Bij Mento zijn de teksten belangrijker en ligt het tempo van de muziek wat hoger. Ook wordt er bij Mento veel gebruik gemaakt van toeters, hoorns en trombones.

Rond 1968 ontstond uit deze muziekstromingen Reggae, een relaxte en iets rustigere muziekstijl dan Rocksteady maar nog steeds geschikt om op te dansen.
Bij Reggae worden meestal de 2e en de 4e tel geaccentueerd met de bas. Omdat Jamaica een kolonie was van Engeland werd de Reggae daar ook snel bekend, en daarna ook in de rest van de wereld.
De belangrijkste instrumenten van Reggae zijn de drums en bas. Daarnaast zijn er vaak nog een lead- gitarist en een slag- gitarist. De lead- gitarist speelt met de bas en drums mee, en de slag- gitarist speelt de akkoorden in het kenmerkende reggaeslagje: op de achtste noot na elke tel. Er worden bij reggae ook gebruik gemaakt van percussie-instrumenten bijvoorbeeld: conga, bongo’s en de triangel.

In 1970 ontstond de Roots Reggae, Roots betekend letterlijk ‘wortels’. Roots Reggae wilde terug naar de basis. Roots reggae komt op voor de zwarte bevolking en is in volle overtuiging van het Rastafari geloof. Roots Reggae heeft een nog sterkere boodschap.
In de teksten wordt kritiek gegeven op de westerse consumptiemaatschappij.

De Reggae teksten zijn teksten waar je vaak even over na moet denken, vaak zit er kritiek tegen ‘het systeem’ in. Zoals in het nummer ‘I shot the sheriff’ van Bob Marley, het nummer gaat over iemand die de Sherrif heeft neergeschoten, maar in werkelijk gaat het nummer over hoe slecht het systeem functioneert en dat de politie er niets aan doet.

Niet alle Reggae nummers hebben kritiek op iets, er zijn ook de ‘losse’ reggae nummers. ‘Is This Love?’ van Bob Marley is bijvoorbeeld een mooi liedje over de liefde.
Veel Reggae aanhangers hebben dreadlocks in hun haren, roken cannabis en geloven in het Rastafari. Maar lang niet elke reggae aanhanger kan zich plaatsen onder deze kenmerken.


Wat zijn de bekende reggae artiesten, en wat is het verschil tussen de Reggae nu en vroeger?

Bob Marley kan je met zekerheid de bekendste Reggae artist noemen. Over hem zal ik meer vertellen in de deelvraag ’Wie zijn Bob Marley And the Wailers?’. Veel andere bekende Reggae bands hebben iets te maken met Bob Marley, Zoals Burning Spear en natuurlijk Ziggy Marley en Damien Marley.
Bob Marley zorgde ervoor dat Burning Spear in contact kwam met de muziekindustrie en zich er verder in kon ontwikkelen. Burning Spear is een Roots-Reggae band, in 1969 begon Burning Spears carrière al, maar pas in 1975 braken ze door in West-Europa.
Damien Marley is de jongste zoon van Bob Marley en is ook een Jamaicaanse Reggae artiest. Zijn specialiteit is het Jamaicaans rappen wat ook wel ‘deejaying’ word genoemd. In 1996 kwam zijn eerste album uit maar hij brak pas echt door in 2006. In dat jaar bracht hij 3 albums uit.
Ziggy Marley is Bob Marley’s oudste zoon zijn echte naam is David Marley, Ziggy marley is minder bekend dan zijn jongere broer Damien maar heeft wel een paar top 10 hitjes gescoord.
UB40 is een engelse Reggae band die opgericht is in 1978 hun hits waren vooral covers, Zoals Red Red Wine van Bob Marley.
De Nederlandse band ‘Doe maar’ heeft Reggae gecombineerd met Ska en Punk. Omdat ze Nederlands zingen valt deze die mix onder Nederpop. ‘Doe maar’ begon zijn carrière ook in 1978.
Een Nederlandse Reggae band van tegenwoordig is Beef, en werd opgericht in 1999. De band gebruikt veel andere soorten muziek zoals Ska, Rocksteady en soms zelfs Rock.
Een grote artiest van nu is Sean Paul, hij heeft Reggae met veel andere stromingen gemixt zoals R&B, Hiphop en Dancehall. Hij komt zelf wel uit Jamaica. In 2003 bereikte hij in nederland de top 1 positie met het nummer ‘get busy’. Zijn muziek kan je niet echt meer Reggae noemen maar je merkt wel dat het ervan afgeleid is. Hij roept ook vaak Reggae-achtige dingen door zijn nummers heen, en heeft de Reggae uitstraling.

De Reggae van nu is wat sneller van tempo en ligt vaak dichter bij Dancehall. De teksten van de Reggae van nu gaan ook minder over het Rastafari; teksten gaan meer over vrouwen, of over hedendaagse problemen. Nog wel word de Reggae uitstraling van toen gebruikt.


Waarom past het lied Get Up Stand Up in de stoom reggae en hoe zit het nummer in elkaar?

Het lied Get Up Stand UP is gemaakt door Bob Marley&The Wailers. Het nummer is geschreven door Bob Marley en Peter Tosh. Het nummer past in de Reggaestroom omdat het nummer weergeeft waar het Rastafari onder anderen over gaat. Het nummer is een oproep aan de mensen over heel de wereld en de Rastafari aanhangers om niet langer toe te laten mishandeld en misbruikt te worden, het roept op om voor jezelf op te komen. Het nummer slaat natuurlijk terug op de slaven die misbruikt en mishandeld werden in Jamaica en in de rest van de wereld.

Het nummer gaat als volgt:
Intro/Refrein/Couplet/Refrein/Couplet/Refrein/ Brug/Refrein
Dus:
Intro/B/A/B/A1/B/C/B

Het hele nummer lang word er op de 2e en de 4e tel Cm gespeeld met palm mute.

Dus: Cm Cm Cm Cm *in een Tabel gezet*

De bezetting is als volgt opgebouwd: Het nummer word ingeleid met de bongo’s, dan vallen tegelijkertijd de Basgitaar, Elektrische gitaar en de Hihat in. Dan komt de rest van het drumstel erbij behalve de basdrum. Verder is er nog een koebel te horen.
De zang wordt gedaan door Bob Marley. Peter Tosh zingt de tweede stem. Bob Marley speelt ook gitaar, de rest van de instrumenten word door de rest van the Wailers gespeeld.

De tekst:


Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: dont give up the fight!

Preacherman, dont tell me,
Heaven is under the earth.
I know you dont know
What life is really worth.
Its not all that glitters is gold;
alf the story has never been told:
So now you see the light, eh!
Stand up for your rights. come on!

Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: dont give up the fight!
Get up, stand up: stand up for your rights!
Get up, stand up: dont give up the fight!

Most people think,
Great God will come from the skies,
Take away everything
And make everybody feel high.
But if you know what life is worth,

You will look for yours on earth:
And now you see the light,
You stand up for your rights. jah!

Get up, stand up! (jah, jah!)
Stand up for your rights! (oh-hoo!)
Get up, stand up! (get up, stand up!)
Dont give up the fight! (life is your right!)
Get up, stand up! (so we cant give up the fight!)
Stand up for your rights! (lord, lord!)
Get up, stand up! (keep on struggling on!)
Dont give up the fight! (yeah!)

We sick an tired of-a your ism-skism game -
Dyin n goin to heaven in-a jesus name, lord.
We know when we understand:
Almighty God is a living man.
You can fool some people sometimes,
But you cant fool all the people all the time.
So now we see the light (what you gonna do? ),
We gonna stand up for our rights! (yeah, yeah, yeah!)


So you better:
Get up, stand up! (in the morning! git it up!)
Stand up for your rights! (stand up for our rights!)
Get up, stand up!
Dont give up the fight! (dont give it up, dont give it up!)
Get up, stand up! (get up, stand up!)
Stand up for your rights! (get up, stand up!)
Get up, stand up! ( ... )
Dont give up the fight! (get up, stand up!)
Get up, stand up! ( ... )
Stand up for your rights!
Get up, stand up!
Dont give up the fight! /fadeout/

Wie zijn Bob Marley and the Wailers?

Zoals al eerder genoemd is, kan je Bob Marley wel de bekendste Reggae artiest noemen. Maar hij werkte niet alleen, hij werkte met the Wailers. Samen vormden zij een band. Bob Marley en Peter Tosh waren de hoofdleden van de band, en produceerden de meeste nummers.

The Wailers begonnen rond 1962/1963 in ‘Trenchtown’, Kingston Jamaica. Toen nog onder een andere naam namelijk: ‘The Teenagers’ de band bestond toen uit de vrienden Bob Marley, Bunny Livingstone en Peter Tosh en Junior Braithwaite, Beverly Kelso en Cherry Smith die de vrinden erbij hadden gezocht. Al snel werd de naam veranderd in ‘The Wailing Rudeboys’ wat letterlijk betekend: de Wanhopig/huilende/klagende Ruwe jongens.


Nadat de eerste single ‘I’m Still Waiting’ was uitgebracht verlieten Junior Braithwaite en Cherry Smith de band. Daardoor komen ‘The Wailing Rudeboys’, of , zoals ze toen in de volksmond ook wel genoemd worden, ‘The Rudeboys’, zonder lead zanger te zitten. Bob Marley en Peter Tosh gingen zich toen meer bezig houden met lead zingen. Beverly Kelso verlaat na enige tijd ook de band, een tijdje daarna veranderde de bands naam in ‘The Wailing Wailers'
omdat zij door de Jamaicaanse radiostations genegeerd werden door het negatieve imago van ‘The Rudeboys’.

Het overgebleven Trio bleef optreden in The Getho. Hierdoor vallen ze op bij Clement ‘Coxsne’ Dodd, producer van Studio One. The wailing wailers namen de plaat ‘Sommerdown’ op met deze producer. Het werd een grote hit in Jamaica.
Bij Studio One kregen ze slechte vergoedingen onder andere daardoor stapte
The Wailing Wailers rond 1970 over naar de bekendste producer, Lee ‘Scratch’ Perry. Hij voegde de broers Barret toe aan the Wailing Wailers. Bij Lee ‘Scratch’ Perry krijgen ze niet veel meer aan vergoedingen. De producer brengt drie albums uit in Engeland waarvan The Wailing Wailers maar weinig tot niets van ontvangen. Hij had zelfs repetities van Peter Tosh achter zijn rug om in Engeland uit laten brengen onder de naam Peter Touch. Toen ze Chris Blackwell, Producent van het Islandlabel ontmoeten veranderde alles. Hij geloofde sterk in, ondertussen weer van naam veranderde, the Wailers. The Wailers bracht de plaat ‘Catch A Fire’ uit onder het Island label. Dit was hun eerste album dat internationaal werd uitgebracht. Samen met het volgende album ‘Burnin’ met de hits ‘Get up Stand Up’ en ‘I Shot The Sheriff’ werden ze een groot succes.

In 1974 verlaten Peter Tosh en Bunny Wailer The Wailers, het ontstane gat word opgevuld door de ‘I-Threes’. De drie vrouwen Rita Marley, Judy Mowatt en Marcia Griffiths.
Toen kwam de echte grote doorbraak met het uitgebrachte album ‘Natty Dread’ met de hit ‘No Woman, No Cry’ in 1975. Tot aan het spijtige overlijden, door kanker, van Bob Marley werden er nog diverse albums gemaakt door the Wailers. Na de dood van Bob Marley vallen The Wailers voor een groot deel uit elkaar.

Wat is het Rastafari?

Reggae is voor een belangrijk deel gebaseerd op het rastafari. Rastafari is een levensbeschouwing die in 1930 in Jamaica, Kingston is ontstaan. Het rastafari is een verzet tegen de slavernij en kolonisatie.
Marcus Garvey , activist voor emancipatie en burgerrechten, word beschouwd als een van de eerste zwarte nationalisten. In de V.S. richtte hij de Universal Black Negro Association op. Garveys invloed op de zwarte bewustzijnsbeweging is enorm groot geweest. Onder anderen Martin Luther King en afrikaanse leiders hebben inspiratie uit zijn ideeën en geschriften gehaald.
Een aantal van Garveys volgelingen zagen hem als een profeet. Hij heeft onder anderen voorspelt dat er een zwarte koning aan de macht zou komen die de verlosser van het zwarte volk zou zijn en alle zwarte mensen terug zou leiden naar hun moeder land: Ethiopië.


Op 2 november 1930 werd RasTafari Makonnen gekroond tot keizer, Haile Selassie, van Ethiopië. Hij beweerde rechtstreeks af te stammen van de koning Salomon. Dit leek voor veel aanhangers van Garvey een uitkomst van zijn profetische voorspelling. Zij gingen zich Ras Tafari’s noemen, en geloofden in de goddelijkheid van Haile Selassie. De leeuw van Judah is het symbool van Haile Seassie. Hij verbeeldt de ‘koning der koningen’ voor zoals de koning der dieren. De Ras Tafari’s bedachten voor ‘Haile Selassie’ een anders woord, namelijk: Jah. Het geloof in de ‘verlosser’ paste ook in die tijd omdat Ethiopië toen het enige Afrikaanse land was dat geen westerse overheersingen had gekend.
Selassie heeft zich in de jaren vijftig vaak uitgesproken voor de onafhankelijkheid van Afrikaanse kolonies. Hierdoor werd Ethiopië het symbool van de Afrikaanse onafhankelijkheid. Daarom namen veel Afrikaanse landen de Ethiopische driekleur (groen-geel-rood in de vlag) over toen zij onafhankelijk werden. Ook de Rastafari beweging heeft deze kleuren overgenomen.

De rol van Haile Selassie en Afrika zijn in de loop der tijd geleidelijk veranderd van de letterlijke betekenis, het terug willen naar het land van herkomst, naar een symbolische betekenis. Dit kwam mede door de dood van Salassie in 1975 en het besef onder steeds meer Jamaicanen dat niet al zijn daden zaligmakend waren geweest. Ook wordt Afrika en Ethiopië niet meer door alle Rastafari’s als het beloofde land gezien. De Ras tafari’s worden tegenwoordig makkelijk weg’ rastafari’ genoemd. De rastafari leven ook naar de geboden van het Oude Testament (uit de bijbel).

Een aantal leefregels waar de rastafari zich aan houden zijn:

· Veel Rastafari dragen dreadlocks in hun haren. Volgens het oude testament mag je haar niet geknipt worden. Dreads symboliseren ook de leeuw van Judah.
· De rastafari eten ‘Ital’ dat wil zeggen alleen natuurlijk voedesl, vegetarisch en zonder zout.
· De dood wordt ook vermeden door de meeste rastafari. Ze gaan dan ook niet naar begrafenissen.
· De rastafari mediteren met behulp van het heilige gras, marihuana. De reden hiervan is een zin in de bijbel: "He causeth to grow grass for the cattle, and herb for the service of man, so that he can bring food out of the earth".
· En tot slot: trots zijn op ego. Dat wordt uitgedrukt in de taal die hij spreekt: hij spreekt altijd in de eerste persoon. ‘We’ is ‘I and I’. ‘I’ benadrukt individualiteit, onafhankelijkheid en oorspronkelijkheid. ‘I’ is terug te vinden in veel woorden in de rastataal. ‘I-rie’ is ‘Good’ of ‘Positive’. ‘I-tal’ staat voor ‘Natural’ of ‘Vital’. Divine (godderlijk) word ‘I-vine’ en brother word ‘I-bro’.
Nog twee begrippen waarover veel wordt gesproken onder de rastafari zijn Zion en Babylon. Ethiopië of Afrika wordt beschouwd als de hemel op aarde. Er wordt naar verwezen als ‘Zion’. Babylon is de term voor de blanke machtsstructuur die het zwarte ras eeuwen gedomineerd en onderdrukt heeft. De rastafari vinden het hun plicht het zwarte ras te doen inzien dat ze moeten opstaan tegen dit ‘Babylon’ en terug te gaan naar hun echte ‘roots’.


Eigen mening, slot

Van dit verslag heb ik zelf erg veel geleerd, en ik vond het heel leuk om te maken. Doordat mijn moeder zelf al vanaf haar jeugd fan is van Bob Marley, hem zelfs één keer live heeft gezien, en zij vaak Bob Marley&The Wailers draaide, ben ik er al vroeg mee in aanraking gekomen. Ik denk mede daardoor en doordat de teksten vaak heel mooi zijn, dat mijn liefde voor Bob Marley en Reggae is ontstaan.
Ik had zelf nooit de moeite genomen op zo een manier Reggae te onderzoeken en vond dit daarom een leuke opdracht.
Het liedje Get Up Stand UP heb ik gekozen omdat het goed het beeld weergeeft van een Reggae lied.

Ik hoop dat uit dit verslag blijkt dat Reggae niet alleen maar te maken heeft met ‘blowen’ zoals veel mensen denken. Maar dat het veel te maken heeft met het rastafari.

Ik hoop ook dat dit verslag met plezier is gelezen, en dat er misschien nog wel dingen in stonden die voor de lezer onbekend waren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.