Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Lego

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1909 woorden
  • 24 februari 2007
  • 262 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
262 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Voorwoord

Ik doe mijn werkstuk over lego omdat ik veel met lego speel en ik vind het leuk. Ik heb zelf ook veel lego. Ik wist er ook nog niet zo heel veel van. Ik ben zelf ook nog in Legoland Billund geweest.

Inleiding

Mijn 1ste hoofdstuk gaat over de geschiedenis van lego. Ole Kirk Christiansen is eerst begonnen met het maken van huishoudelijke producten en houten speelgoed. Ze hebben veel tegenslagen gehad met brand.
Hoofdstuk 2 gaat over de fabricage. Daarin staat dat de lego stenen gemaakt worden van granulaat en hoe verder de steen gefabriceerd word.

Het volgende hoofdstuk gaat over soorten lego zoals duplo, lego voor kinderen van 5 tot 12, lego technic en mindstorms.
Het hoofdstuk daarna gaat over de verschillende parken.
Het laatste hoofdstuk gaat over meesterbouwers. Je moet een test doen om meesterbouwer te worden. De legogroep heeft 3 speciale modelbouwcentra.

Hoofdstuk 1
Geschiedenis

In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje.
De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels. In 1932 had hij weinig werk als gevolg van de economische crisis hij ging daarom huishoudelijke producten en houten speelgoed maken.

Zonder de crisis zou hij waarschijnlijk timmerman zijn gebleven en hadden we nooit de plastic lego bouwstenen gekend. De naam lego is afgeleid van de Deense woorden LEg GOdt en dat betekent speelgoed. Lego betekent in het latijn ik voeg samen of ik zet in elkaar. In 1942 werd de fabriek en daarmee Ole Kirks levenswerk door brand verwoest. Daarna zetten hij alles op alles om het weer te herbouwen. Toen na de tweede wereld oorlog het gebruik van kunsstof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1949 begon het bedrijf onder licencie plastic bouwstenen uit Engeland te produceren. De blokjes hadden aan de bovenkant ronde noppen en waren hol aan de onderkant.
In 1957 brachten ze een belangrijke verbetering aan de steentjes door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen. Zo konden ze op meerdere manieren aan elkaar verbonden worden. In 1958 vroeg lego patent op het uiteindelijke buisjes en noppen-principe aan. Ze hadden dat goed gedaan om octrooi aan te vragen, want veel bedrijven hebben geprobeerd om de legostenen na te maken. De legosteentjes zagen er het zelfde uit zoals nu maar vroeger waren ze wel van mindere kwaliteit. De slechte kwaliteit van de steentjes bezorgden lego een slechte naam ende zaken gingen steeds slechter. In 1958 overleed Ole Kirk Christiansen en nam zijn zoon het over. In 1960 ging de afdeling houten speelgoed in vlammen op daarna werd besloten om te stoppen met het houten speelgoed en vanaf die tijd maakten ze alleen nog maar plastic speelgoed. In 1962 was het bedrijf zo groot geworden dat ze een vliegveld nodig hadden. Op een akker werd een landingsbaan aangelegd, die was afgezet met enorme legostenen. In 1963 ging lego voor zijn steentjes betere materialen gebruiken. Cellulose-acetaat werd vervangen door ABS(acrylnitril-butadine-styreen). Dit nieuwe materiaal was vormvaster en kleurechter en kon nauwkeuriger worden gegoten. in 1966 werd een van de meest succesvolle lego series uitgebracht. Het lego treinsysteem met een 4 ½ volt motor. In 1969 werd weer een nieuwe legosteen uitgebracht, dat was duplo. Duplo stenen zijn 2x zo lang 2x zo breed en 2x zo hoog. Vanaf 1970 groeide het bedrijf enorm. Er werden wereldwijd meerdere nieuwe fabrieken gebouwd en het assortiment werd steeds groter.


Hoofdstuk 2
De fabricage

Lego elementen worden gemaakt van granulaat. Granulaat wordt vervaardigd en verscheept naar grote opslagsilo’s in de lego fabrieken. De kornmarkenfabriek in Billund heeft 14 silo’s die elk 30 ton granulaat kunnen bevatten. Het granulaat wordt met trucks naar de silo’s en via grote slangen opgezogen. Vanuit de silo’s wordt het granulaat door pijpleidingen naar de gietmachines getransporteerd. Daarna wordt het in mallen gegoten. In de enorme giethallen werkt bijna niemand. In kornmarken houden twee medewerkers toezicht op de 64 gietmachines in elk van de 12 giethallen. De controlepanelen van de gietmachine ingewikkeld. Ze merken wanneer een kist vol is roepen dan de robottruck en gaan dan door met het maken van elementen. Maar beginnen pas weer te vullen als de nieuwe kist is klaargezet. In de gietmachines wordt het granulaat gesmolten op een temperatuur van 220 tot 235 graden, naar een mal geleid en met een nauwkeurigheid van 0,005millimeter in een vorm geperst. Daarna wordt het afgekoeld en uitgestoten wat 7 tot 10 seconden duurt. In een andere fabriek worden de lego onderdelen afgewerkt. Gezichten worden op hoofden aangebracht, versiering op machines en elementen. In assemblagehallen werken veel meer mensen dan in de giethallen. Het gemiddelde een medewerker op twee machines. Het laatste productie stadium is verpakkingsproces. Sommige legosets bevatten wel honderden elementen. Dit proces moet dus elke keer vlekkeloos verlopen om te voorkomen dat er een onderdeel ontbreekt de lego groep heeft veel geld geïnvesteerd in speciale apparatuur die door lego engineering in het deense Billund is ontworpen om dit probleem op te lossen.
Dozen, die cassettes worden genoemd, schuiven op de lopende band onder containers door, die elk een soort element bevatten. Wanneer de cassette bij een container is aangekomen, laat die het juiste aantal en soort elementen erin vallen. Intussen vouwen verpakkingsmedewerkers de dozen, pakken de onderdelen in en houden de
apparatuur in het oog.

Hoofdstuk 3
Soorten lego

Duplo stenen zijn voor kinderen van 0 tot en met 5 jaar. Kleine kinderen kunnen de grote duplo stenen beter vastpakken. Lego stenen en duplo stenen passen op elkaar. Je kunt ze dus door elkaar. Er is zelfs duplo speelgoed voor baby’s zoals een rammelaar en een telefoon. Kleuters kunnen met duplo speelgoed bouwen. Je hoeft maar een paar dingen op elkaar te zetten en je hebt al iets moois. Bijvoorbeeld een vliegveld, een boerderij, een circus of een dierentuin.
Voor kinderen van 5 tot 12 is er dus lego. Lego stenen zijn er in allerlei kleuren en vormen. Lego speelgoed heeft allerlei thema’s. Zo heb je lego miniland met een echte stad, een haven, politiebureau en een brandweerkazerne. Of je hebt de spannende riddertij, met donkere burchten waar spoken in zitten. Je kunt ook spelen met de toekomst, want met ruimtevaart lego kun je je eigen ruimtestation inrichten.

Voor oudere kinderen is er technisch lego. Technisch lego (lego technic) is wat ingewikkelder. Daarom is het voor kinderen vanaf ongeveer 7jaar. Je kunt er auto’s van een afstand mee besturen en dingen laten bewegen.
Begin jaren 80 bereidde de lego groep zijn activiteiten nog verder uit. Een afzonderlijke educatieve producten divisie werd opgericht om speelgoed te ontwikkelen dat bestemd was voor basisscholen en gehandicapte kinderen. Tegenwoordig heet deze afdeling lego dacta.
In de tijd van de microchip ontwikkelde de lego groep een nieuwe generatie producten die de lego wereld verbonden met de computer. In een legosteentje zat dan een microchip. Dit systeem heet lego mindstorms. Het doel was computergebruikers van 10 en ouder hun zelfgemaakt speelgoed tot leven te wekken. Je kan je eigen robot ontwerpen bouwen en programmeren. Mindstorms fans kunnen op het internet inloggen en advies vragen.


Hoofdstuk 4
Legolandparken

Legoland Billund
In de jaren zestig bezochten meer dan 200.000 mensen de legofabrieken in het Deense Billund. De mensen kwamen vooral voor de legomodellen die ontworpen waren door Dagny Holm.
Godtfred Kirk Christiansen vroeg zich af of het mogelijk zou zijn de modellen naar buiten te verhuizen. Hij wilde een kleine tuin maken die door enkele gepensioneerden onderhouden moest worden, zo ontstond Legoland Billund. Op 7 juni 1968 ging Legoland Billund open. Het park had toen een oppervlakte van dertigduizend vierkante meter nu is het park 2x zo groot. Het park bestaat uit Miniland, Safariland, Duploland, Piratenland en Legoredo-stad en het nieuwste gedeelte Sprookjesland. In 1996 kreeg Legoland Billund zijn vijfentwintigmiljoenste bezoeker.

Legoland Windsor
In 1996 werd het 2de park in Windsor(Engeland) geopend. Het werd gebouwd op de plaats waar eerst een safaripark was. De aanleg van het park, inclusief het bouwen van de modellen, duurde 3 jaar. Een dinosaurusgezin verwelkomt de bezoekers in Legoland Windsor. Vader dinosaurus rekt zijn hals om te kijken welke attractie hij het eerst zal bezoeken. Baby dinosaurus zit nog half in het ei. Legoland Windsor ligt in de landelijke heuvels van Bershire. Op het hoogste gedeelte van het park heb je een mooi uitzicht op het stadje Windsor en het kasteel.


Legoland Californië
In maart 1999 ging in zuid Californië het 3de Legolandpark open. Het bouwen van de legomodellen en de attracties kostten 3 jaar. Legoland Californië combineert het beste van de parken in Billund en Windsor. In de ruimduizend lego modellen zijn meer dan dertig miljoen legosteentjes verwerkt. Een van de hoofdattracties in Legoland Californië is het indrukwekkende model van het Griffith Observatory, dat op de natuurlijke helling van een heuvel is gebouwd. Bezoekers aan het park kunnen door een interactieve telescoop naar de sterren kijken of over de stad Los Angeles kijken.

Legoland Duitsland

Het 4de Legolandpark ligt in Duitsland in het plaatsje Günzburg. Het is geopend in 2001. Het park is 140 hectare groot. Naast het park ligt een vakantiedorp. Er zijn 50miljoen legosteentjes in verwerkt en ze hebben er 4 jaar over gebouwd.

Hoofdstuk 5
Meesterbouwers

Je hebt talent en vakmanschap nodig om een professionele lego model bouwer te worden. Je moet eerst een aantal zware tests en gesprekken met goed gevolg doorstaan. Daarna beginnen de kandidaten aan een cursus waarop ze de technieken leren die ze bij het maken van de modellen voor de legoland parken nodig hebben. De teams van de lego groep bouwen ook modellen voor reizende tentoonstellingen en speciale projecten. De eerste test die een aspirant modelbouwer moet doen is van een berg gewone lego steentjes in verschillende kleuren iets interessants en fantasievols te bouwen. Ze hebben daar 45 minuten de tijd voor. Als de modelbouwers indruk op de lego examinatoren hebben gemaakt, krijgen ze een cursus van een tot zes weken waarop ze leren complexe structuren zoals een bol te bouwen.
Elke modelbouwer heeft een grote werktafel, omringd door ladekasten met lego steentjes. De steentjes worden aan elkaar gelijmd zodat het model bestand is tegen weer en wind en tegen intensief schoonmaken. Als ze hun opleiding eenmaal achter de rug hebben, gaan lego model bouwers aan het werk in speciale ateliers. Ze maken daar schitterende modellen voor in de legoland parken.
De legogroep heeft 3 speciale modelbouwcentra. 2 leveren de modellen voor de minilandgedeelten van de parken en het 3de bouwt de modellen voor de rest voor de parkgebieden. Het oudste van de drie is het Atractiecentrum in Billund. In 1971 ging men met 12 modelontwerpers van start. Er werken nu 24 ontwerpers en 6 animatronics-experts, dat zijn mensen die modellen bouwen zoals het New-Yorkse Vrijheidsbeeld.
De 2de lego modelbouwafdeling is onderdeel van legoland Windsor en wordt Modellen en Animatie genoemd. In 1993 werd deze afdeling opgezet om modellen voor de legoland parken te bouwen. Er zijn 20 modelbouwers werkzaam plus ontwerpers en stafleden. Een van de meest ingewikkelde modellen uit Windsor is het Grand Central Station in New-York.

De 3de divisie modelbouwers van de legogroep is de afdeling Shows and Events in Billund. In 1989 werd de afdeling Shows and Events opgericht. Er werken 19 ontwerpers, die jaarlijks ruim 200 modellen voor allerlei gelegenheden bouwen. Deze afdeling is gespecialiseerd in het bouwen denkbeeldige personages. Voordat ze beginnen maken ze klei modellen, daarna gaan ze op dezelfde manier te werk als de modelbouwers in de Attractiecentra.

Nawoord

Ik vond het heel erg leuk om mijn werkstuk over lego te doen. Vooral de geschiedenis vond ik erg interessant. Ik vond het leuk om te weten dat lego begonnen is met huishoudelijke producten en houten speelgoed. Ik vind het knap dat hij na zoveel tegenslagen toch is doorgegaan. Ik heb er veel over geleerd.

Bibliografie

Boeken
Een dag in legoland
Schrijver Kuun Jenniskens

Het ultieme lego boek
Schrijver Pieter van Oudheusden

Internetsites
www.Lego.com

www.google.com

REACTIES

\.

\.

merci dit heeft mij geholpen met mijn spreekbeurt

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.