Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Pinkpop

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1687 woorden
  • 2 januari 2006
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Dit werkstuk gaat over Pinkpop. Een muziekfestival dat al erg lang bestaat. We hebben dit onderwerp gekozen omdat we konden kiezen tussen ‘toekomst’ en ‘muziek’. Het onderwerp ‘muziek’ sprak ons het meeste aan, we niet wisten ook niet wat we ons bij ‘toekomst’ voor moesten stellen. We hadden beide al veel over Pinkpop gehoord en het leek ons een leuk festival. Saskia wilde sowieso meer weten over het festival, omdat ze er nog een keer heen wil. Het onderwerp luidt: ‘Pinkpop door de jaren heen’. We hebben alle informatie van internet. Er komt vooral veel informatie van de officiële Pinkpop site. Dit is een heel uitgebreide site, en vrijwel alles staat er op. Informatie over de festivals van vorige jaren, het festival van dit jaar, de catering, de festivalcamping, de organisatie, de stichting, etc. Saskia heeft ook nog een e-mail gestuurd naar Info@pinkpop.nl maar ze heeft geen antwoord ontvangen. Het onderzoek verliep best goed, vooral omdat er veel informatie te vinden was. We zijn vrijwel geen blokkades tegen gekomen, en dus verliep alles erg soepel. Het begin van Pinkpop is al heel wat jaartjes geleden, en met dat onderwerp zullen we dus als eerst beginnen. De groei van Pinkpop verliep heel snel, eigenlijk was het festival vanaf het begin af aan al erg groot. Hierop zullen we ook nog verder ingaan. Natuurlijk is er dit jaar ook een festival geweest: Pinkpop 2005. Ook dit jaar was het een succes met optredens van veel bekende bands. Daarover kun je verderop meer over lezen. Ieder van ons heeft bijgedragen aan het onderzoek. En we hebben beide gezocht naar voldoende informatie om de deelvragen juist te kunnen beantwoorden. Jilke heeft de deelvragen ‘Hoe Pinkpop zo groot is geworden’ en ‘Hoe Pinkpop begon’ uitgewerkt. Zij heeft ook de kaft en de titelpagina gemaakt. Saskia heeft ‘Pinkpop 2005’, de conclusie, de inleiding, inhoudsopgave en de literatuuropgave gedaan, en hier en daar iets aangevuld of bijgewerkt. Wij wensen je veel plezier met het lezen van het werkstuk, Jilke Jansen en Saskia ‘t Lam
Hoe Pinkpop begon Pinkpop is Nederlands oudste en bekendste popfestival. Het idee was een eenmalig en streekgebonden festival. De Stichting Werkgroep en Jongeren Centra organiseerde op 18 mei 1970 een Limburgs popfestival in het sportpark van Geleen. Het begin Het popfestival is oorspronkelijk niet meer dan een uit de hand gelopen picknick met zang en dans. Het was aanvankelijk een eendaags festival maar groeide al snel uit tot een meerdaags festival. Voor de mensen die wilden overnachten werden er eerst zogenaamde ‘sleep in`s’ ingericht, maar in 1976 was er de eerste festivalcamping. Het eerste Pinkpop festival kende een budget van bijna tien duizend gulden, een ticketprijs van twee gulden vijftig en een programma dat voornamelijk bestond uit nationale popgroepen met ‘the Golden Earring’ als hoofdact. Tot 1993 stonden er maximaal tien groepen geprogrammeerd op de Pinkstermaandag, terwijl er in Landgraaf op de festivalcampings al werd warmgedraaid met onder andere een programma onder de naam ‘Rocking Kolonia’. In 1994, bij het vijfentwintig jarig jubileum vond er een ware metamorfose plaats. Er kwamen twee buitenpodia en een podium in een grote tent. Het volledige programma bestond van nu af aan uit minimaal dertig groepen en/of artiesten. In al die jaren betraden talrijke min of meer beroemde namen de podia, van ‘Fleetwood Mac’ tot ‘Dire Straits’ en van ‘Pearl Jam’ tot ‘Alanis Morisette’. Voor veel groepen betekende Pinkpop het begin van het grote succes, zowel voor nationale als international artiesten. De naam De naam Pinkpop betekent eigenlijk ‘Pop met Pinksteren’. ‘Pop’ staat natuurlijk voor de (pop-) muziek die op het festival gespeeld wordt. En ‘Pinksteren’ omdat het festival alleen met Pinksteren gehouden wordt. Guinnes Book of Record In 1990 werd het festival opgenomen in het beroemde Guinnes Book of Record als het oudste en enige ononderbroken jaarlijkse openlucht festival van Nederland. Volgens kenners wellicht van de wereld! Megaland Sinds 1988 wordt Pinkpop dus al georganiseerd in Landgraaf. Sinds 1994 is het terrein zelfs in handen van de organisatie zelf, waardoor het perfect is afgesteld op het Pinkpopfestival. Rondom het festivalterrein is nu voor maximaal vijftig duizend kampeerders plaats. In 1995 werd de locatie van ‘Nederland evenemententerrein’ van, 27 hectare, omgedoopt tot ‘Megaland’. Megaland heeft een goedgekeurde milieu vergunning en heeft zelfs mogelijkheden om uit te groeien tot hét evenementen terrein van Limburg. Hoe Pinkpop zo groot is geworden Het popfestival was eigenlijk gewoon een eenmalig streekgebonden picknick met zang en dans. Zo’n picknick was een typisch verschijnsel van de jaren zestig. Door de bands die er draaide was pinkpop vanaf het begin af aan al een succes.
Meerdaags festival Het festival groeide al snel uit van een eendaags- naar een meerdaags festival in Geleen. Nu is Pinkpop nog steeds een meerdaags festival dat plaats vind in Landgraaf. Mojo Concerts Doordat Pinkpop steeds groter en groter werd, en zes keer uitverkocht was geweest, kreeg het festival in 1982 ook serieuze concurrentie van stadionconcerten. Hierdoor leerde Pinkpop ook enkele magere jaren kennen, met een dieptepunt in 1985. Daar kwam verandering in toen de organisatie ‘Festivals Limburg’ in 1986 een samenwerkingsverband sloot met ‘Mojo Concerts’, op concert gebied dé marktleider van Nederland. De productie bleef wel gewoon in handen van Bureau Pinkpop. Renovatie Het festival terrein in Geleen werd in 1987 gerenoveerd. Door deze renovatie moest het festival uitwijken naar een nieuwe locatie, Baarle. Het festival keerde niet meer terug naar Geleen en vestigde zich in de nieuwe gemeente Landgraaf op de voormalige ‘draaf- en renbaan Limburg’. De locatie bleek een geschenk uit de hemel te zijn, want jaar na jaar groeide het festival als kool. Sponsoren Sinds 1973 wordt Pinkpop gesponsord door bekende merken. De eerste sponsor was het spijkerbroekenmerk ‘Lois’. Belangrijke sponsoren van de laatste jaren waren ‘Brand bier’, ‘Coca cola’, ‘De postbank’, en ‘Essent’. Sponsor van de officiële festivalkrant is ‘Metro’. ‘Metro’ is niet alleen sponsor van de officiële festivalkrant, maar zij verzorgt ook de productie van de krant. In 2003 nam de internationale bierbrouwer ‘Heineken’ het hoofdsponsorschap over. Meer dan 25 jaar wordt het festival al op de voet gevolgd door de publieke omroep voor radio en TV. Sinds de vijfentwintigste editie wordt het festival op Pinkstermaandag tien uur live uitgezonden op Nederland 3 door de NPS, VARA en VPRO. Radio 3FM verzorgt zelfs alle drie de dagen live uitzendingen vanaf het festivalterrein. Sinds een aantal jaar is het festival ook via internet te volgen. Het festivalterrein door je jaren heen Hier volgen drie foto’s van de plaatsen waar Pinkpop plaats heeft gevonden. Pinkpop in 1977 in Geleen. Pinkpop 1988, voor het eerst in Landgraaf. Pinkpop zoals we het nu kennen.
Pinkpop 2005 Pinkpop 2005 werd dit jaar weer georganiseerd in Landgraaf op het terrein Megaland. Het festival werd gehouden op 14, 15 en 16 mei, het Pinksterweekend. Het programma startte op zaterdag om kwart over drie s`middags en eindigde op maandag om elf uur s`avonds. De festival camping Op Pinkpop is kamperen mogelijk zodat de bezoekers alle drie de festivaldagen mee kunnen maken. De festival camping ‘A’ was geopend vanaf zaterdagmiddag 14 mei om twaalf uur en sloot op dinsdagmiddag 17 mei om twaalf uur. Op de camping was plaats voor maar liefst vijftig duizend kampeerders. Het gebruik van toiletten was gratis, alleen voor het douche werd een kleine vergoeding in rekening gebracht. Consumptiebonnen Tegen inlevering van consumptiebonnen kon er eten en drinken op het festival terrein verkregen worden. Drie bonnen kostten vijf euro, dat is dus een waarde van 1,67 euro per bon. Op het festivalterrein stond bij elke dranktent een bonnenkassa. Bezoekers mochten zelf geen eten en drinken meenemen op het festivalterrein. Catering De catering werd verzorgd door ‘Frans Bevers Catering’ deze heeft ondermeer gezorgd voor de ‘Pinkpopfriet’ (een puntzak ‘Pinkpopfriet’ is verkrijgbaar voor één consumptiebon). Vegetariërs konden terecht bij onder andere ‘Cantina Mobile’ deze was gevestigd op het voorplein. Stands Op het festivalterrein waren diverse stands te vinden. De stands werden mogelijk gemaakt door ‘Thanx’. In de stands waren veel Pinkpop artikelen te koop, maar ook artikelen van de bands die tijdens het festival optraden. Er waren onder andere festivalposters, buttons, sleutelhangers, briefkaarten, shirts en sieraden te koop. Maar natuurlijk waren ook de bekende roze ‘Pinkpop hoedjes’ verkrijgbaar. Milieumaatregelen Tijdens Pinkpop 2005 waren er natuurlijk ook maatregelen met betrekking tot het milieu. Bezoekers konden bijvoorbeeld bekers inzamelen, als zij honderd bekers inleverden werd er vijf euro uitgekeerd. Tijdens Pinkpop 2004 werden er een half miljoen bekers ingezameld. Folders of flyers uitdelen was ten strengste verboden. Degene die dat toch deden konden een boete verwachten, en moesten zelf voor de opruimkosten opdraaien. Op elke consumptiebon zat negen cent milieuheffing. Deze negen cent kwam ten goede van het milieu.
Het programma Het programma, bestaande uit veel verschillende bands en uiteenlopende muziekstijlen, was verdeeld over 4 podia. Namelijk: de ‘3fm-tent’, ‘the Mainstage’ en het ‘John Peel stage’. Zaterdag 14 mei: 15.15-23.00 uur: The Chemical Brothers, Millencolin, Intwine, Mindfold, Epica, Rowwen Heze, The Coral
Zondag 15 mei: 13.00-23.00 uur: The Prodigy, Whitin Temptation, Beef, Sick of it All, Molotov, De Heideroosjes, The Frames, Madrugada, Moneybrother
Maandag 16 mei: 11.00-23.00 uur: Faithless, Kane, Golden Earring, Novastar, Beth Hart, The Presidents of the United States of America, Saybia, Apocalyptica, Cake, Di-rect, Wir sind helden, Gabriel Rios, Bloc party, Kaiser Chiefs, Thirteen Senses, Triggerfinger Conclusie Pinkpop is het oudste en bekendste popfestival van Nederland. Het begon allemaal met een simpele picknick tijdens Pinksteren 1970 in Geleen. In 1988 verhuisde het festival naar Landgraaf waar het festival nu nog steeds ieder jaar georganiseerd wordt. De naam Pinkpop komt van ‘Pop met Pinksteren’, en het festival wordt gesponsord door grote namen en bekende merken. Nadat het festival was uitgegroeid tot een meerdaags festival, kreeg Pinkpop meer status en serieuze concurrentie. Dit leidde tot een dieptepunt in 1985. Omdat Pinkpop vanaf het begin een groot succes was, vond het festival dit jaar weer plaats. 14, 15 en 16 mei werd Pinkpop 2005 op het terrein van Megaland georganiseerd. Eten, drinken en Pinkpop souvenirs waren weer volop verkrijgbaar. Overnachten kon op de camping voorzien van toiletten en douches. De camping bood plaats voor vijftig duizend kampeerders. Het programma bestond uit diverse optredens van verschillende bands met uiteenlopende muziekstijlen. Nu maar hopen dat Pinkpop 2006 net zo’n succes word als voorgaande Pinkpop festivals. Literatuuropgave Gebruikte websites: www.pinkpop.nl
www.pagina.pinkpop.nl
www.buropinkpop.nl
www.megaland-landgraaf.nl

REACTIES

P.

P.

alles staat doorelkaar erg onduidelijk!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.